Home / Featured / Έτσι εξοικονομούνται χιλιάδες θέσεις αναπληρωτών

Έτσι εξοικονομούνται χιλιάδες θέσεις αναπληρωτών

Δημοσιεύτηκε: 12:25 μμ Απρίλιος 28th, 2016  


ekpaideytikoi-daskaloi-kathigites-660_4

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Η Υπουργική Απόφαση για τον έναν τύπο Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου στην ουσία καταργεί τα Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που το ΕΣΠΑ 2014-2020 προέβλεπε τη διεύρυνσή τους.

Στα 1.337 σχολεία ΕΑΕΠ το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα ανέρχονταν στις 35 ώρες, ενώ με τη νέα απόφαση του Υπουργού οι ώρες μειώνονται στις 30, 5 ώρες δηλαδή λιγότερες για όλες τις τάξεις.  Παράλληλα, με την κατάργηση της πρωινής ζώνης και το υποχρεωτικό πρόγραμμα να ξεκινά στις 8.10 οι συνολικές απώλειες ωρών για ένα 12 θέσιο σχολείο, όπως επεσημαίνουν και εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, ανέρχονται στις 65.  Η μείωση αυτή σημαίνει 3 εκπαιδευτικοί λιγότεροι αν κανείς υπολογίσει ότι τα σχολεία ΕΑΕΠ ήταν 1.337 Χ3 περίπου εκπαιδευτικούς αντιλαμβάνεται ότι το Υπουργείο εξοικονομεί περίπου 4.000 θέσεις εκπαιδευτικών.

Πρόκειται για μια απόφαση που το Υπουργείο τη βάφτισε στην κολυμπήθρα της ισοτιμίας και της δικαιοσύνης στην Εκπαίδευση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον δικτυακό του τόπο:

Το Υπουργείο Παιδείας έχει αποφασίσει την έμπρακτη εφαρμογή των αρχών της ισοτιμίας και της δικαιοσύνης στην Εκπαίδευση. Αυτό επιχειρείται με την ενιαία παροχή κοινών γνωστικών και διδακτικών αντικειμένων σε όλους τους τύπους δημοτικών σχολείων της χώρας από 4/θέσια και πάνω (περίπου 3.555 σχολικές μονάδες). Με την συνεπακόλουθη ενοποίηση των Εβδομαδιαίων Ωρολογίων Προγραμμάτων, λαμβάνοντας υπόψη εισήγηση του ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής), καθιερώνεται ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΤΥΠΟΣ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ .

Ο νέος ενιαίος τύπος ολοήμερου δημοτικού σχολείου διατηρεί τα θετικά στοιχεία του ΕΑΕΠ, που, όμως, προβλέπονταν μόνο για 1337 12/θέσια ολοήμερα δημοτικά σχολεία και αποσκοπεί στον εμπλουτισμό και την επέκταση των προσφερόμενων γνωστικών αντικειμένων στους μαθητές όλων των τύπων σχολείων από 4/θέσια και πάνω.

Η λήξη του υποχρεωτικού προγράμματος γενικεύεται για όλες τις τάξεις στις 13:15 και συντελείται με αναπροσαρμογή και εξισορρόπηση των ωρών των διδακτικών αντικειμένων μεταξύ των σχολείων με ΕΑΕΠ (1337 σχολικές μονάδες) και τους άλλους τύπους σχολείων (2218 σχολικές μονάδες). Ταυτόχρονα, εξασφαλίζει τη δημιουργία ζώνης ανάμεσα στο διδακτικό (08:15-13:15) και εργασιακό ωράριο(13:15-14:00) των εκπαιδευτικών ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα πραγματοποίησης των συναντήσεων του Συλλόγου διδασκόντων όσο συχνά κρίνεται αναγκαίο.

Ολιγοθέσια σχολεία

Η λειτουργία των μονοθέσιων, διθέσιων και τριθέσιων δημοτικών σχολείων παραμένει ως έχει χωρίς καμία διαφοροποίηση. Είναι, συνεπώς, εντελώς ψευδής και εκ του πονηρού η καταγγελία ότι το Υπουργείο Παιδείας προτίθεται να κλείσει εκατοντάδες δημοτικά σχολεία στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας από 4/θέσια και κάτω. Αυτό τονίζει το Υπουργείο Παιδείας στην ανακοίνωσή του για τις αλλαγές στα Δημοτικά.

Δημιουργείται ζώνη για συναντήσεις Συλλόγων Διδασκόντων

Ταυτόχρονα, εξασφαλίζει τη δημιουργία ζώνης ανάμεσα στο διδακτικό (08:15-13:15) και εργασιακό ωράριο(13:15-14:00) των εκπαιδευτικών ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα πραγματοποίησης των συναντήσεων του Συλλόγου διδασκόντων όσο συχνά κρίνεται αναγκαίο.

Θα καταργηθούν τα Ολοήμερα Προγράμματα

Το γεγονός ότι στα 6/θέσια και άνω δημοτικά σχολεία θα εγγράφονται μαθητές που είναι και οι δυο γονείς τους εργαζόμενοι, εμμέσως οδηγεί στην κατάργησή τους δεδομένου της υψηλής ανεργίας και της γενικότερης διαπίστωσης ότι σε λίγες περιπτώσεις πλέον εργάζονται και οι δυο γονείς, όπως μας επεσήμαναν εκπαιδευτικοί.

Η προϋπόθεση βέβαια της εργασίας και των δυο γονέων δεν ισχύει για τα Ολοήμερα Προγράμματα των 4/θεσιων, 5/θεσιων σχολείων.

  1. Στα 6/θέσια και άνω δημοτικά σχολεία ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος είναι 14 φοιτώντες μαθητές. Στο Ολοήμερο Πρόγραμμα εγγράφονται και φοιτούν οι μαθητές των οποίων και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους.
  2. Στις σχολικές μονάδες οι οποίες λειτουργούν ως 4/θέσιες και 5/θέσιες ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος ορίζεται στους 10 φοιτώντες μαθητές, χωρίς την προϋπόθεση προσκόμισης βεβαίωσης εργασίας.

Σημειώνουμε ότι για τα 6/θέσια και πάνω δημοτικά έχουμε μείωση του ελάχιστου αριθμού των μαθητών για τη λειτουργία τους κατα 1 μαθητή καθώς ο αριθμός διαμορφώνεται στους 14 από τους 15.  Παράλληλη, στην περσινή εγκύκλιο αναφέρονταν αρχικά ότι για την εγγραφήτων μαθητών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων, Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) και Ολοήμερων Νηπιαγωγείων δεν απαιτείται βεβαίωση εργασιακής κατάστασης των γονέων/κηδεμόνων.

Το Νοέμβριο του 2015 το Υπουργείο με έγγραφο του, που προκάλεσε αντιδράσεις συμπλήρωσε ότι  για την φοίτηση των μαθητών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ), για το σχολικό έτος 2015-2016 και μόνο σε όσα σχολεία δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη ολοήμερα τμήματα και έως την πλήρη κάλυψη των κενών σε διδακτικό προσωπικό, προτεραιότητα φοίτησης στα ολοήμερα τμήματα έχουν οι μαθητές των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς/κηδεμόνες, οι οποίοι προσκομίζουν στη σχολική μονάδα σχετικές βεβαιώσεις εργασίας.

Στη νέα Υπουργική Απόφαση όπως αναφέραμε και για τα 6/θεσια και άνω δημοτικά στο Ολοήμερο Πρόγραμμα εγγράφονται και φοιτούν οι μαθητές των οποίων και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους.

Έντονες οι αντιδράσεις

Έντονες είναι οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας. Μάλιστα η Δημοκρατική Συνεργασία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται μεταξύ των άλλων ότι με το νέο σχολείο του κυρίου Φίλη:

  • Χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα οδηγηθούν στην ανεργία,αφού το νέο σχολείο, έρχεται για να υπηρετήσει τις πιο σκληρές μνημονιακές πολιτικές περικοπών, καθώς έχει σημαντικά λιγότερες ώρες διδασκαλίας, τόσο για τους δασκάλους όσο και για τις ειδικότητες. Είναι χαρακτηριστικό πως ένα δωδεκαθέσιο σχολείο ΕΑΕΠ είχε 65 ώρες την εβδομάδα (μαζί με την πρωινή ζώνη) περισσότερες ώρες από το νέο σχολείο!
  • Κάποια εκπαιδευτικά αντικείμενα (θεατρική αγωγή, εικαστικά, πληροφορική) είναι βέβαιο πως οδηγούνται σε έξοδο από το σχολείο,αφού εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος πως με τόσες χιλιάδες κενά στην εκπαίδευση, δεν θα αποτελεί προτεραιότητα η πρόσληψη αναπληρωτών με τις συγκεκριμένες ειδικότητες. Αυτό αποτελεί μία αθέατη (για τους μη γνώστες) αλλά υπαρκτή πλευρά του ζητήματος.
  • Χιλιάδες οργανικές θέσεις θα χαθούνδημιουργώντας προβλήματα στους εκπαιδευτικούς που τις κατέχουν, οι οποίοι θα βρεθούν σε νέο καθεστώς ανασφάλειας και πολλοί, ιδιαίτερα σε κορεσμένες περιοχές, θα αναγκαστούν να μετακινηθούν ακόμα και εκτός νομού.
  • Εξ αιτίας της μείωσης των ωρών πολλοί εκπαιδευτικοί (δάσκαλοι και ειδικότητες) θα βρίσκονται σε αδυναμία να καλύπτουν το ωράριό τους σε μία σχολική μονάδα και θα αναγκάζονται να μετακινούνται σε γειτονικές.
  • Οποιοδήποτε σχέδιο για διαδικασίες μελλοντικής πιστοποίησης εντός του δημόσιου σχολείου της επάρκειας σε γνώση ξένων γλωσσών, πληροφορικής κλπ, δεν μπορεί να υφίσταταιπια και η ελληνική οικογένεια θα συνεχίσει να αιμορραγεί πληρώνοντας δυσβάσταχτα ποσά σε εξωσχολικούς φορείς.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ακόμα και στις σκληρές εποχές του συνδικαλιστικού λαϊκισμού, δεν δίστασε να υψώσει φωνή υποστήριξης του Ολοήμερου και του σχολείου ΕΑΕΠ. Το ίδιο κάνει και τώρα. Παρά το γεγονός ότι τα σχολεία είχαν πολλά προβλήματα, είναι βέβαιο πως χρειάζονταν βελτιώσεις και όχι κατάργηση.

Καλούμε, όλους τους εκπαιδευτικούς, όλη την ελληνική κοινωνία που πλήττεται από αποφάσεις σας αυτή, να υψώσει φωνή αντίστασης. Ως εδώ, κύριε Φίλη! Ως εδώ, κύριοι και κυρίες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ! Αφήστε το σχολείο έξω από τα πολιτικά δείγματα πλήρους υποτέλειας και υποταγής τα οποία πρόθυμα παρουσιάζετε, προκειμένου να κρατηθείτε στις κυβερνητικές σας καρέκλες.

Κόκκινο πανί η αύξηση ωραρίου

Για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάτες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας η αύξηση του ωραρίου στην Α/θμια ήταν «κόκκινο πανί» οπότε αναζητήθηκαν όπως φαίνεται άλλες λύσεις για να γίνει εξοικονόμηση προσωπικού. Η νέα σχολική χρονιά θα είναι τελειώς διαφορετική από τη φετινή για την Α/θμια εκπαίδευση.

 


 

2 Σχόλια

  1. Δεν ”εξοικονομούνται”…θέσεις εργασίας!Ο τίτλος είναι αδόκιμος αν όχι λανθασμένος!!Έτσι φτωχοποιείται η ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης και απαξιώνονται οι υπηρεσίες που προσφέρει το δημόσιο σχολείο!!Οπότε, ουσιαστικά, μιλάμε για έλλείματα μαθησιακά των παιδιών μας και Κύριος οίδε τι θα κοστίσει αυτή η ‘εξοικονόμηση’ σε αυτή την γενιά!!

    • O τίτλος προσπαθήσαμε να είναι δεικτικός για όλα αυτά που συμβαίνουν, κάτι που είναι εμφανές σε όλο το άρθρο. Η πραγματικότητα αυτή είναι εξοικονόμηση πόρων και ανθρώπινου προσωπικού, όλες οι ρυθμίσεις σε ΕΑΕΠ και νηπιαγωγεία εκεί στοχεύουν χωρίς να νοιάζονται για γονείς , παιδιά και εκπαιδευτικούς.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...