Σάββατο, 24/07/2021, 06:50


Home / HEADER-NEWS / Επιστολή Συλλόγου Αναπληρωτών Νηπιαγωγών στους βουλευτές για τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις νηπιαγωγείων

Επιστολή Συλλόγου Αναπληρωτών Νηπιαγωγών στους βουλευτές για τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις νηπιαγωγείων

Δημοσιεύτηκε: 10:12 πμ Απρίλιος 12th, 2016  


nipiagogoi

Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών

Αρ. Μητρώου: 30155/2014

sylanny2014@gmail.com

Τηλ. : 6945966155/6948577400

 

 

 

 

 

 

                                  Αθήνα, 12/4/2016

                                  Αρ.Πρωτ.: 27

 

 

ΠΡΟΣ: 1. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
   

ΘΕΜΑ: “ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ  ΤΜΗΜΑΤΩΝ  ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ”

 

Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι

Με βάση το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε, στις 11/4/2016, στη Βουλή, και αφορά Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις” με το οποίο ρυθμίζονται μεταξύ άλλων, στα άρθρα 32 έως και 44 θέματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο θεσμός του Νηπιαγωγείου θίγεται ανεπανόρθωτα, καταστρατηγώντας τον Ν. 4264/2014 ως προς το άρθρο 45 παρ.18, ο οποίος και ορίζει πως η αναλογία νηπιαγωγού προς μαθητές δεν μπορεί να είναι μικρότερη από ένα προς 7 και μεγαλύτερη από ένα προς 25.

Στο σχέδιο νόμου όμως που κατατέθηκε, και στην αιτιολογική έκθεση που ακολούθησε, η αναλογία εκπαιδευτικού – μαθητών ανατρέπεται και διαμορφώνεται σε ένα (1) εκπαιδευτικό προς δεκατέσσερις (14) μαθητές με την αιτιολογική έκθεση να αναφέρει πως: “Η ρύθμιση αυτή αφενός μεν κρίνεται κοινωνικά και παιδαγωγικά επιβεβλημένη, αφετέρου συμβάλλει τα μέγιστα σε ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού και εξοικονόμηση δαπανών”.

Γνωρίζουμε όλοι οι εκπαιδευτικοί  πάρα πολύ καλά, πως αυτή η ρύθμιση δεν είναι ΟΥΤΕ κοινωνικά ΟΥΤΕ παιδαγωγικά επιβεβλημένη διότι:

  • Κοινωνικά δεν θα μπορούσε να είναι διότι, με αυτή την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, κλείνουν εκατοντάδες νηπιαγωγεία της επαρχίας και των κωμοπόλεων, λόγω έλλειψης μαθητικού δυναμικού, επιφέροντας, με αυτόν τον τρόπο, σοβαρότατο πλήγμα στην δημόσια εκπαίδευση και στον οικογενειακό – οικονομικό προγραμματισμό. Μια τέτοια εξέλιξη, καταργήσεις και συγχωνεύσεις, θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε χιλιάδες οικογένειες παιδιών προσχολικής ηλικίας και θα οδηγήσει στην ανεργία εκατοντάδες νηπιαγωγούς, που εδώ και χρόνια έχουν επιλέξει συνειδητά να εργαστούν μέσα σε πολύ κακές συνθήκες στη δημόσια εκπαίδευση. Θα υποβαθμιστεί ή θα ακυρωθεί για πολλές οικογένειες το αγαθό της προσχολικής εκπαίδευσης και ταυτόχρονα θα τιμωρηθούν συνάδελφοι και συναδέλφισσες μας (εμείς οι ίδιοι και οι ίδιες) για την επιλογή ζωής που έκαναν.
  • Εκπαιδευτικά επιβεβλημένη δεν είναι σε καμία περίπτωση, δεδομένου ότι, διεθνείς μελέτες και έρευνες δείχνουν πως όσο μεγαλύτερη είναι η αναλογία εκπαιδευτικού – μαθητών τόσο δυσχεραίνεται το εκπαιδευτικό έργο και τόσο λιγότερο επιτυγχάνεται ο σκοπός της προσχολικής αγωγής, που ως θεμέλιο της εκπαίδευσης, έχει σαν στόχο και σκοπό την ολόπλευρη ανάπτυξη του νηπίου και την ομαλή ενσωμάτωση αλλόγλωσσου μαθητικού δυναμικού, αφού αναμένεται από το Υπουργείο, μεγάλο κύμα προσφύγων που θα πρέπει, ως εκπαιδευτική κοινότητα, να διασφαλίσουμε την ομαλή τους μετάβαση σε κάθε τοπική κοινωνία.

            ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΩΣ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΝΩΝΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ.

Σήμερα, λοιπόν, που βρισκόμαστε σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης, μια τέτοια τροπολογία δεν μπορεί να περάσει, γιατί οι πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών και μαθητριών μας, απαιτούν η αναλογία να μην είναι μεγαλύτερη από ένα εκπαιδευτικό ανά 18 ή 20 μαθητές. Σε αυτή την κατεύθυνση, της μείωσης της αναλογίας εκπαιδευτικού ανά μαθητή, θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση από την πρώτη περίοδο της ανάπτυξης της χώρας.

Σε αυτό το σημείο υπευνθυνμίζουμε τις δικαιολογημένα μεγάλες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων στις οποίες προχώρησε η κα Διαμαντοπούλου. Μεταξύ άλλων το τμήμα παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανακοίνωση του για τον κύριο Αρβανιτόπουλο στις 15/5/2014: “…Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί σήμερα από τον Υπουργό να σταματήσει το νέο κύμα των καταστροφικών συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων. Γιατί δεν μπορούμε να δούμε την βαθιά αντιπαιδαγωγική αυτή πρωτοβουλία παρά μόνο ως ένα ακόμη χτύπημα στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, ως ένα ακόμη χτύπημα στα βαριά πληττόμενα νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν για την εκπαιδευτική υποστήριξη των παιδιών τους”. Επειδή σε κάθε σημερινή ανατροπή των αναλογιών εκπαιδευτικού μαθητή προς τα πάνω, θα υπάρξει κατάργηση ή συγχώνευση νηπιαγωγείων διεκδικούμε να μην προχωρήσει το παρόν σχέδιο νόμου, που θα επιφέρει νέο κύμα οικονομικής, κοινωνικής πολιτιστικής ανασφάλειας.

Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας,τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα έστω και τώρα να αποσύρουν την εν λόγω ρύθμιση και να θεσμοθετήσει  ΑΜΕΣΑ τη διετή υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση,πάγιο αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος.

 

 

 

Μετά τιμής,

Για το Δ.Σ. του Σ.Α.Ν.

 

 

          Η Πρόεδρος

 

 

 Μαρία Σπανού

             Η Γραμματέας

 

 

              Κλεοπάτρα      

               Μαντζουράνη

 

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Ανακοινώθηκαν οι πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής για τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανακοινώθηκαν οι πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής για τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Παιδείας οι πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις ...