Home / HEADER-NEWS / Η αυτενέργεια των διδασκόντων βασικός πυλώνας για την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας

Η αυτενέργεια των διδασκόντων βασικός πυλώνας για την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας

Δημοσιεύτηκε: 1:00 μμ Απρίλιος 7th, 2016  


ekpaideytikos

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Βασικός πυλώνας για την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι η αυτενέργεια των διδασκόντων, οι οποίοι σε συνδυασμό με την επάρκεια και την ενημέρωση μπορούν να επιλέξουν να εργαστεί η ομάδα τους σε ποικίλα θέματα τοπικού ενδιαφέροντος. Λαμβάνοντας, επομένως, υπόψη τα προαναφερθέντα, γίνεται κατανοητό ότι εναπόκειται στην ευχέρεια των εκπαιδευτικών των σχολείων της Χαλκιδικής-σε όσους συγκεκριμένα διδάσκουν το μάθημα της Τοπικής Ιστορίας- να ασχοληθούν με τις μεγάλες μάχες που έλαβαν χώρα στην περιοχή και να καταδείξουν την ιστορική τους σημασία με μεθόδους που θα αναπτύσσεται η ιστορική κριτική συνείδηση, η ιστορική γνώση και η κριτική σκέψη.

Τα παραπάνω αναφέρει ο υπουργός Παιδείας σε γραπτή του απάντηση στη Βουλή, σημειώνοντας ότι η αναφορά στη συμβολή της Χαλκιδικής για την έκρηξη και την εδραίωση της Επανάστασης του 1821 με αρχηγό τον Εμμανουήλ Παππά υπάρχει στο σχολικό εγχειρίδιο της Ιστορίας της Γ’ Λυκείου «Ιστορία του νεότερου και του σύγχρονου κόσμου». Συγκεκριμένα, αναφέρεται στη σελίδα 23, όπου και αναγράφονται όλες οι περιοχές από όπου ξεκίνησε και εδραιώθηκε η Επανάσταση και στους πίνακες της σελίδας 18, όπου και υπάρχουν όλα τα σημαντικά γεγονότα της Επανάστασης έως το Πρωτόκολλο Ανεξαρτησίας της Ελλάδας.

Επίσης, σύμφωνα με τα Νέα Προγράμματα Σπουδών [ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ(Σχολείο 21ου αιώνα)-Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη/MIS 295450] το μάθημα της Τοπικής Ιστορίας καλείται να φέρει τους μαθητές πιο κοντά στον τόπο διαμονής/καταγωγής τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, να τον σεβαστούν και να καλλιεργήσουν την πολιτιστική φυσιογνωμία του αναπτύσσοντας, παράλληλα, τις ερευνητικές τους δεξιότητες.  Η Τοπική Ιστορία είναι το πεδίο εκείνο που βοηθά τον μαθητή να αντιμετωπίσει ερευνητικά το περιβάλλον στο οποίο ζει, ασκώντας την παρατήρηση, την περιγραφή, τη σύγκριση και τη διατύπωση έλλογων υποθέσεων εργασίας. Με τον τρόπο αυτό ενισχύονται ανοικτές διαδικασίες μάθησης και υποσκελίζονται παγιωμένες αφηγηματικές πρακτικές. Μέσα στο πλαίσιο της βιωματικής και διερευνητικής μάθησης, η μελέτη των θεμάτων της Τοπικής Ιστορίας αποκτά τη μορφή ολοκληρωμένων σχεδίων εργασίας (project), καθώς οι διδάσκοντες μπορούν να επιλέξουν, είτε αυτόνομα θέματα είτε σε συνδυασμό με την Ύλη της Ιστορίας της Γ’ Γυμνασίου, καταδεικνύοντας τη σχέση ευρύτερων ιστορικών περιόδων με  θέματα τοπικού ενδιαφέροντος. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η επιλογή είναι ελεύθερη και σχετίζεται με την τοπικότητα και τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα της κάθε σχολικής μονάδας.

Την ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Καράογλου ο οποίος ζητούσε να μάθει αν το αρμόδιο Υπουργείο προτίθεται να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια και να εντάξει στα σχολικά εγχειρίδια τη συμβολή της Χαλκιδικής στον αγώνα της επανάστασης.

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...