Home / Featured / Αποκαλύπτονται τα σχέδια για την ομαλή έναρξη του νέου σχολικού έτους

Αποκαλύπτονται τα σχέδια για την ομαλή έναρξη του νέου σχολικού έτους

Δημοσιεύτηκε: 10:03 πμ Απρίλιος 17th, 2016  


mathitessxoleio

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Στοίχημα για την έγκαιρη, χωρίς προβλήματα έναρξη των σχολείων έχει βάλει ο Υπουργός Παιδείας όπως έχει δηλώσει κατά καιρούς σε δημόσιες τοποθετήσεις του. Βέβαια η έλλειψη κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ από το οποίο έχουν απομείνει μόνο 190 εκ. ευρώ για τα επόμενα 4-5 έτη, ενώ μόνο φέτος διατέθηκαν 160 εκ ευρώ, καθιστούν δύσκολη την ομαλή έναρξη των σχολείων. Παράλληλα, ο κρατικός  προϋπολογισμός για προσλήψεις αναπληρωτών είναι πεπερασμένος αφού μπορεί να δώσει μόνο 2.000 πιστώσεις.

Σιγά – σιγά λοιπόν αποκαλύπτεται το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ομαλή έναρξη των σχολείων. Ήδη έχει κατατεθεί ρύθμιση στο σχέδιο για την Έρευνα για τη συμπλήρωση ωραρίου των εκπαιδευτικών κοινών ειδικοτήτων στις οποίες το τρέχον έτος έγιναν περισσότερες από 4.000 προσλήψεις αναπληρωτών και στις δυο βαθμίδες.

Στην παραπάνω ρύθμιση ήρθε να προστεθεί η αλλαγή στην οργανικότητα των νηπιαγωγείων για την οποία υπήρξαν πολλές αντιδράσεις από τον κόσμο των νηπιαγωγών και φαίνεται ότι με την προσθήκη της φράσης προνήπια όπου υπάρχει η λέξη νήπια σώζεται η κατάσταση.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Προαγωγικές - Απολυτήριες εξετάσεις ΓΕΛ: Βαθμολόγηση γραπτών - Αναβαθμολόγηση

Ωστόσο χθές είχαμε τον Υπουργό Παιδείας να υποστηρίζει ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί ο κατακερματισμός των ειδικοτήτων αναρωτώμενος γιατί πρέπει να έχουμε ένα Τεχνικό Λύκειο όπου στη μία τάξη υπάρχει ο μηχανικός που μπορεί να κάνει μαθήματα μηχανικής κατεύθυνσης και δίπλα στην άλλη τάξη δεν υπάρχει μαθηματικός ή φυσικός και δεν μπορεί ο μηχανικός να κάνει μάθημα, ο μηχανικός μαθηματικά ή φυσική. Δηλαδή ο υπουργός με λίγα λόγια εισάγει το θέμα των αλλαγών στις αναθέσεις γεγονός που θα φέρει ανατροπές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Οι αλλαγές στην Τεχνική Εκπαίδευση που κυοφορούνται ίσως δημιουργήσουν πλεόνασμα ωρών σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων στα Επαγγελματικά Λύκεια και το Υπουργείο φαίνεται να μελετά τρόπους ώστε να καλυφθεί με διδακτικό έργο το εν λόγω πλεόνασμα. Δε μπορούμε διαφορετικά να εξηγήσουμε τις δηλώσεις αυτές του Υπουργού. Φυσικά μια τέτοια κίνηση θα έρθει να περιορίσει τις προσλήψεις των αναπληρωτών.

Σημειώνουμε ότι την Παρασκευή, στη διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών για τις αλλαγές στο σύστημα, ο  υπουργός όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση των Παρεμβάσεων «ανακοίνωσε ευθέως χιλιάδες απολύσεις συναδέλφων. Αφού για ακόμη μία φορά επικαλέστηκε τους 20.000 μόνιμους διορισμούς σε βάθος τριετίας, αν το επιτρέψουν Θεσμοί ΕΕ ΔΝΤ και αξιολόγηση(!), μετά από πίεση, αναφέρθηκε σε 20.000 συνολικά διορισμούς και προσλήψεις για την επόμενη χρονιά». «Με δεδομένο ότι φέτος έγιναν πάνω από 23.000 προσλήψεις, αυτό αυτόματα σημαίνει τουλάχιστον 3.000 λιγότερους αναπληρωτές το Σεπτέμβρη» τονίζουν οι εκπρόσωποι των Παρεμβάσεων.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πανελλήνιες 2022: Ο αριθμός εισακτέων ανά τμήμα και Πανεπιστήμιο

Από τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν επιθυμεί να αυξήσει το ωράριο των εκπαιδευτικών ούτε να προχωρήσει σε εκτεταμένες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων και με δεδομένα τα οικονομικά της εκπαίδευσης, φαίνεται ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για κινήσεις που θα οδηγήσουν σε «αναίμακτο¨ άνοιγμα των σχολείων, εκτός αν καταφέρει η πολιτική ηγεσία και εξασφαλίσει γενναία χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Θα αλλάξουν οι αναθέσεις στα μαθήματα; Οι μηχανικοί θα κάνουν φυσική και μαθηματικά;

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Τρόπος εξέτασης των μαθημάτων ΓΕΛ

Τα θέματα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων των ΓΕΛ περιλαμβάνουν ποικιλία ερωτήσεων ...