Home / HEADER-NEWS / Αναπληρωτές Νηπιαγωγοί:Μάχη για την απόσυρση της ρύθμισης και για την υποχρεωτική προσχολική

Αναπληρωτές Νηπιαγωγοί:Μάχη για την απόσυρση της ρύθμισης και για την υποχρεωτική προσχολική

Δημοσιεύτηκε: 9:20 πμ Απρίλιος 20th, 2016  


nipiagogoi

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Το θέμα της αλλαγής της οργανικότητας των νηπιαγωγείων ήταν αυτό που έθιξε εκτενώς η Πρόεδρος του Συλλόγου Αναπληρωτών Νηπιαγωγών, Μαρία Σπανού τόσο στην πρωτολογία της όσο και στη δευτερολογία της.  Μάλιστα, η Πρόεδρος επεσήμανε ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες που περνάει η χώρα μας η κυβέρνηση και τα κόμματα της παρούσας Βουλής πρέπει να προχωρήσουν σε μια χιλιοδιατυπωμένη εδώ και πολλά χρόνια μεγάλη κοινωνική ανάγκη, στη θεσμοθέτηση και στην εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης.

Η ίδια τόνισε ότι αποτελεί μέγιστο πρόβλημα η αύξηση του ελάχιστου αριθμού μαθητών από 7 σε 14 νήπια, παρά την προσπάθεια του Υπουργείου να φανεί ως διορθωτική η β΄ παράγραφος με τη μεγάλη αλλά ασαφή ως προς τον προσδιορισμό γκάμα περιοχών στις οποίες μπορεί να υπάρξει νηπιαγωγείο με 5 νήπια με την κατά περίπτωση έγκριση της Κυβέρνησης.

Ενίσχυε τη θέση της με την ακόλουθη υπόθεση:

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι η συγκεκριμένη Κυβέρνηση, που έβγαλε και διευκρινιστικό δελτίο τύπου λέγοντας ότι, δεν θα κλείσει κανένα νηπιαγωγείο και πράγματι δεν θέλει να κλείσει κάποιο νηπιαγωγείο. Με βάση τη ρύθμιση που προωθείται η οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στο μέλλον ή ένας επόμενος υπουργός μιας κυβέρνησης θέλει να ασκήσει πολιτική γενναίας μείωσης των λειτουργικών εξόδων θα μπορεί να το κάνει αφού η ρύθμιση του αριθμού των 5 νηπίων είναι στην ευχέρεια της εκάστοτε κυβέρνησης και του εκάστοτε υπουργού. Επίσης στο δελτίου τύπου του Υπουργείου αναφέρεται σε αριθμό των νηπιαγωγείων με μέχρι 12 νήπια ενώ η ρύθμιση της Κυβέρνησης αφορά σχολεία με κατ’ ελάχιστο 14 μαθητές. Υπάρχει ένα μεγάλο κενό και σε αυτό το σημείο ως προς τις ενδείξεις για το πόσα νηπιαγωγεία εμπίπτουν στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση. Οι εκτιμήσεις, λοιπόν, που εμείς έχουμε εικόνα από όλη την Ελλάδα είναι ότι με τη ρύθμιση που προωθείτε εκατοντάδες νηπιαγωγεία θα κλείσουν. Περίπου 744 όπως διαβάσαμε από σχετικό δημοσίευμα,  παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου περί του αντιθέτου. Δηλαδή, χιλιάδες προνήπια από τις χαμηλότερες οικονομικά οικογένειες θα μείνουν εκτός προσχολικής εκπαίδευσης, στερούμενα το πολύ σημαντικό κοινωνικό αγαθό της προσχολικής εκπαίδευσης και χιλιάδες νηπιαγωγοί θα βρεθούν εκτός της μέχρι σήμερα εργασίας του. Δηλαδή θα καταστραφούν. Αυτή τη είναι η αλήθεια.

Αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν:

ΜΑΡΙΑ ΣΠΑΝΟΥ (Πρόεδρος του Συλλόγου Αναπληρωτών Νηπιαγωγών): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι βουλευτές, με τη σημερινή μας παρουσία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, θέλουμε μέσα από τις γνώσεις μας και τα πολύχρονα βιώματα μας σε νηπιαγωγεία σε κάθε μέρος της Ελλάδας, να σας επισημάνουμε ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες που περνάει η χώρα μας η κυβέρνηση και τα κόμματα της παρούσας Βουλής πρέπει να προχωρήσουν σε μια χιλιοδιατυπωμένη εδώ και πολλά χρόνια μεγάλη κοινωνική ανάγκη, στη θεσμοθέτηση και στην εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης.

 Γιατί όμως πρέπει να γίνει αυτό; Είναι μια ανάγκη που έχει γίνει αντιληπτή από μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και που δυστυχώς πολλές φορές περιορίζεται από τα μέσα ενημέρωσης μόνο στο κομμάτι της φύλαξης των μικρών παιδιών.

 Είναι μια ανάγκη για την οποία καλείται να πληρώσει η εξαντλημένη οικονομικά  οικογένεια κάθε παιδιού που δεν εντάσσεται σε αυτήν από τον πρώτο χρόνο. Και αναφέρομαι  στο προνήπια, η φοίτηση των οποίων στα δημόσια νηπιαγωγεία είναι αποτέλεσμα κλήρωσης.

Ωστόσο η σημαντικότερη παράμετρος του ζητήματος που πρέπει να αναδειχθεί είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια έχει αποδειχθεί από εκατοντάδες έρευνες σε όλο τον κόσμο ότι η ανάπτυξη του θεσμού της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης αποτελεί θεμελιώδες μέτρο πρόληψης προσχολικής αποτυχίας και του λειτουργικού αναλφαβητισμού. Σύμφωνα με όλες τις έρευνες και παιδαγωγικές θεωρίες η προσχολική ηλικία αποτελεί κρίσιμη και ουσιαστική περίοδο για την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού. Είναι η σημαντικότερη περίοδος του ανθρώπου για την απόκτηση κινητικών δεξιοτήτων και τη δημιουργία σταθερού συναισθηματικού υπόβαθρου, τη νοητική και γλωσσική ανάπτυξη και την κοινωνικοποίηση. Γι’ αυτό η προσχολική εκπαίδευση δεν πρέπει να θεωρείται απλώς πρόδρομος του σχολείου, αφού στη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής του το παιδί μαθαίνει και αναπτύσσεται σε όλους τους τομείς. Οι εμπειρίες και οι γνώσεις που αποκτούν τα παιδιά στην προσχολική ηλικία δεν επηρεάζουν μόνο τη μετέπειτα σχολική διαδρομή τους αλλά και ολόκληρη τη ζωή τους. Σε αυτή τη μεγάλη κοινωνική αναγκαιότητα έρχεται να βάλει  φρένο η σχεδιαζόμενη από την Κυβέρνηση ρύθμιση για αλλαγή του αριθμού των νηπίων που προσδιορίζει την οργανικότητα των νηπιαγωγείων και συγκεκριμένα στο άρθρο 35. Αποτελεί μέγιστο πρόβλημα η αύξηση του ελάχιστου αριθμού μαθητών από 7 σε 14 νήπια, παρά την προσπάθεια του Υπουργείου να φανεί ως διορθωτική η β΄ παράγραφος με τη μεγάλη αλλά ασαφή ως προς τον προσδιορισμό γκάμα περιοχών στις οποίες μπορεί να υπάρξει νηπιαγωγείο με 5 νήπια με την κατά περίπτωση έγκριση της Κυβέρνησης. Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι η συγκεκριμένη Κυβέρνηση, που έβγαλε και διευκρινιστικό δελτίο τύπου λέγοντας ότι, δεν θα κλείσει κανένα νηπιαγωγείο και πράγματι δεν θέλει να κλείσει κάποιο νηπιαγωγείο. Με βάση τη ρύθμιση που προωθείται η οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στο μέλλον ή ένας επόμενος υπουργός μιας κυβέρνησης θέλει να ασκήσει πολιτική γενναίας μείωσης των λειτουργικών εξόδων θα μπορεί να το κάνει αφού η ρύθμιση του αριθμού των 5 νηπίων είναι στην ευχέρεια της εκάστοτε κυβέρνησης και του εκάστοτε υπουργού. Επίσης στο δελτίου τύπου του Υπουργείου αναφέρεται σε αριθμό των νηπιαγωγείων με μέχρι 12 νήπια ενώ η ρύθμιση της Κυβέρνησης αφορά σχολεία με κατ’ ελάχιστο 14 μαθητές. Υπάρχει ένα μεγάλο κενό και σε αυτό το σημείο ως προς τις ενδείξεις για το πόσα νηπιαγωγεία εμπίπτουν στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση. Οι εκτιμήσεις, λοιπόν, που εμείς έχουμε εικόνα από όλη την Ελλάδα είναι ότι με τη ρύθμιση που προωθείτε εκατοντάδες νηπιαγωγεία θα κλείσουν. Περίπου 744 όπως διαβάσαμε από σχετικό δημοσίευμα,  παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου περί του αντιθέτου. Δηλαδή, χιλιάδες προνήπια από τις χαμηλότερες οικονομικά οικογένειες θα μείνουν εκτός προσχολικής εκπαίδευσης, στερούμενα το πολύ σημαντικό κοινωνικό αγαθό της προσχολικής εκπαίδευσης και χιλιάδες νηπιαγωγοί θα βρεθούν εκτός της μέχρι σήμερα εργασίας του. Δηλαδή θα καταστραφούν. Αυτή τη είναι η αλήθεια.

Γι’ αυτούς τους λόγους και εκτιμώντας θετικά την πρόσκλησή σας στη σημερινή διαδικασία αλλά και σε αυτό το διάλογο που μέχρι στιγμής υπάρχει ευρύτερα έχουμε να κάνουμε τις εξής πολύ συγκεκριμένες και σημαντικές προτάσεις για την προσχολική εκπαίδευση,  που πρέπει να τις εντάξετε στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, για να μην υπάρξουν δυσμενείς ανατροπές στην προσχολική εκπαίδευση. Είναι επιτακτική ανάγκη, λοιπόν, να αποσυρθεί η διάταξη με την σχεδιαζόμενη αύξηση από 7 σε 14 ως ελάχιστο αριθμού νηπίων ανά νηπιαγωγείο. Και στο νέο σας νόμο να υπάρξει σαφή και ρητή αναφορά ότι τα νηπιαγωγεία δέχονται υποχρεωτικά τα προνήπια. Η νύξη σας μέσα του δελτίου τύπου για την αποδοχή προνηπίων στα νηπιαγωγεία είναι θετική όμως δεν φτάνει. Για λόγους που προανέφερα, δηλαδή της χάραξης μιας σταθερής πολιτικής που δεν θα μπορέσει να ανατραπεί παρά μόνο με άλλο νόμο στο μέλλον. Απαιτείται, άλλωστε, από εσάς, νομοθετική κατοχύρωση της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής.

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι βουλευτές, γνωρίζουμε καλά ότι η διετής υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση πέρα από επιτακτική ανάγκη για όλη την κοινωνία αποτελεί και θέση της Αριστεράς, όπως μπορούμε να συμπεράνουμε και σε αυτές τις επανειλημμένες τοποθετήσεις του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και στελεχών για την ανάγκη θεσμοθέτησης της δεκατετράχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Σήμερα 1,5 χρόνο μετά την ανάληψη της Κυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωρήστε επιτέλους σε αυτή τη μεγάλη νομοθετική πρωτοβουλία που θα καθιερώνει τη διετή προσχολική εκπαίδευση, βάζοντας ένα μεγάλο θετικό πρόσημο στην Κυβέρνησή σας. Κάντε, σήμερα, μια πολύ σημαντική κίνηση που θα εγγραφεί στο μέλλον των παιδιών αυτής της χώρας με τέτοιο τρόπο, ώστε πολύ δύσκολα θα την πάρει πίσω κάποιος από τους διαδόχους της όποιας κυβέρνησης στο μέλλον.

Επίσης, θέλουμε να επισημάνουμε ένα επιπλέον θέμα. Οι εγγραφές αλλά και οι μετεγγραφές των μαθητών και των μαθητριών όπως αναφέρεται στο άρθρο 35, παρ. 2, πρέπει να γίνονται πολύ νωρίτερα από τον Ιούνιο όπου αυτόν τον μήνα κλείνει και η σχολική χρονιάς. Εσείς λέτε να γίνονται το Μάιο. Εμείς λέμε ότι θα μπορούσαν να γίνονται ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο, όπως συμβαίνει και στην Κύπρο, με στόχο να υπάρχει καλύτερος κεντρικός αλλά και περιφερειακός προγραμματισμός και στελέχωση των εκπαιδευτικών μονάδων με νηπιαγωγούς. Έτσι δεν θα υπάρχουν αιφνιδιασμοί και θα γίνονται έγκαιρα οι απαραίτητες ενέργειες για την υποστήριξη με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Δευτερολογία

Ξεκινώντας από την ερώτηση του κ. Κωνσταντόπουλου σχετικά με την οργανικότητα των νηπιαγωγείων θα ήθελα να επισημάνω ότι με την αύξηση του ελάχιστου αριθμού των νηπίων από 7 σε 14 είναι βέβαιο πως θα οδηγηθούμε σε συγχωνεύσεις τμημάτων νηπιαγωγείων. Για παράδειγμα ένα νηπιαγωγείο σε αστικό κέντρο έχει 13 νήπια και 10 προνήπια είναι καταδικασμένο να κλείσει και να συγχωνευτεί με ένα όμορο νηπιαγωγείο. Τα προνήπια θα μείνουν εκτός δημόσιου νηπιαγωγείου και οι γονείς θα αναγκαστούν να αναζητήσουν τη λύση είτε σε δημοτικούς είτε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και αν εγκριθεί η συμμετοχή του ΕΣΠΑ έχει καλώς, αν όχι είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν το ποσό των 300 ευρώ μηνιαίως για την εκπαίδευση του παιδιού τους.

            Ως προς το δεύτερο ερώτημα σχετικά με τον αριθμό 5, όπως ανέφερα και πριν, υπάρχει η διορθωτική δεύτερη παράγραφος με την μεγάλη αλλά ασαφή ως προς τον προσδιορισμό γκάμα περιοχών στις οποίες μπορεί να υπάρξει νηπιαγωγείο με πέντε νήπια, όμως με την κατά περίπτωση έγκριση της Κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι επειδή δεν τίθενται ξεκάθαρα κριτήρια η οποιαδήποτε άλλη Κυβέρνηση στο μέλλον ή ένας άλλος Υπουργός θέλει να ασκήσει μια πολιτική περικοπής δαπανών θα μπορεί να το αλλάξει όποτε θέλει.

            Στις ερωτήσεις του κ. Μαυρωτά θα θέλαμε να εξηγήσουμε τι ισχύει με τα προνήπια. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο στην εκπαίδευση, η εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο είναι διετής, ενώ στο νηπιαγωγείο φοιτούν υποχρεωτικά μόνο τα νήπια. Τα προνήπια εντάσσονται στο δημόσιο νηπιαγωγείο μετά από κλήρωση στις περισσευούμενες θέσεις. Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση θα υπάρξουν εκατοντάδες συγχωνεύσεις νηπιαγωγείων και εκ των πραγμάτων στα νηπιαγωγεία που θα προκύψουν θα φοιτούν μόνο νήπια, ενώ τα προνήπια θα μείνουν εκτός δημόσιας εκπαίδευσης.

            Υπήρχε μια νύξη μέσω του δελτίου τύπου του Υπουργείου για την αποδοχή προνηπίων στα νηπιαγωγεία., δηλαδή δεκατέσσερα νήπια – προνήπια. Θεωρούμε ότι αυτό δεν αρκεί θα πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά της υποχρεωτικότητας φοίτησης των προνηπίων. Σε κάθε περίπτωση ο Σύλλογός μας ζητά να αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη.

Νομίζω ότι απάντησα σε όλες τις ερωτήσεις. Σας ευχαριστώ.

Τι ειπώθηκε για την αλλαγή στον τρόπο πρόσληψης αναπληρωτών από την Πρόεδρου του ΣΑΝ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...