Home / Featured / Τι αναφέρεται σε ακόμα μια απάντηση του υπουργού για διορισμούς και αναπληρωτές

Τι αναφέρεται σε ακόμα μια απάντηση του υπουργού για διορισμούς και αναπληρωτές

Δημοσιεύτηκε: 9:31 πμ Μάρτιος 5th, 2016  


KATHIGITIS

Τι αναφέρεται σε ακόμα μια απάντηση του υπουργού για διορισμούς και αναπληρωτές

Το θέμα του τρόπου σύνταξης του ενιαίου πλέον πίνακα αναπληρωτών και διορισμών  απασχολεί χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Σε ακόμα μια γραπτή απάντηση του υπουργού Παιδείας αναφέρεται ότι «στην παρούσα φάση το ΥΠ.Π.Ε.Θ. επεξεργάζεται προτάσεις για την βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου των διορισμών και των προσλήψεων εκπαιδευτικών της δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Επίσης, στην γραπτή απάντηση του υπουργού Παιδείας γίνεται για άλλη μια φορά απάντηση στην απόφαση του ΣτΕ:

υπό το πρίσμα της αρ.527/2015 απόφασης της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε., το ΥΠ.ΠΕ.Θ. δεν δύναται να διορίσει, ως μονίμους, εκπαιδευτικούς από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών με πραγματική προϋπηρεσία (ποσοστό 40%), αλλά ούτε και από τους πίνακες αναπληρωτών με 24μηνη ή με 30μηνη προϋπηρεσία των παρ.8 & 9 του άρθρου 9 του Ν.3848/2010. Για το λόγο αυτό, με την αρ.130262/Ε1/18-2-2015 (ΦΕΚ 1765Β, ΑΔΑ:Ω892465ΦΘ3-1ΘΓ) Υ.Α. παρατάθηκε η ως άνω μεταβατική περίοδος του άρθρου 9 παρ.1 του ν.3848/2010, έως και το σχολικό έτος 2015-2016, κατά το μέρος που αφορά τους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, από τους ισχύοντες πίνακες διοριστέων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ 2008, και μόνο.

Παράλληλα ο υπουργός σημειώνει ότι η πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών ή ωρομίσθιων εκπαιδευτικών αφορά στην κάλυψη λειτουργικών κενών, τα οποία προκύπτουν καθόλη την διάρκεια του διδακτικού έτους, λόγω εκπαιδευτικών αδειών, αναρρωτικών αδειών, αδειών κύησης-λοχείας, αποσπάσεων εκπαιδευτικών και τα οποία δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν. Το ΥΠ.Π.Ε.Θ. προβαίνει σε πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών ή ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, αν δεν κατέστη δυνατή η κάλυψη, των λειτουργικών αυτών κενών, με την τοποθέτηση μονίμων, αποσπασμένων από άλλες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή με την διάθεση υπεράριθμων εκπαιδευτικών σε σχολεία άλλης περιοχής της αρμοδιότητας του ίδιου Π.Υ.Σ.Δ.Ε. ή με την ανάθεση υπερωριακής διδασκαλίας στους μόνιμους εκπαιδευτικούς της ίδιας σχολικής μονάδας. Η πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών ή ωρομίσθιων εκπαιδευτικών γίνεται σε λειτουργικά κενά που καταχωρίζονται από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με ευθύνη των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, οποτεδήποτε αυτά προκύπτουν, στο πλαίσιο των εγκεκριμένων προς τούτο πιστώσεων από το αρμόδιο όργανο.

Ο υπουργός αναφέρει ότι εντούτοις, πολλές φορές, συμβαίνει κάποιοι από τους προσλαμβανόμενους αναπληρωτές να μην εμφανίζονται για ανάληψη υπηρεσίας στις περιοχές που προσλήφθηκαν ή να αναλαμβάνουν και να παραιτούνται, με συνέπεια την αδυναμία της κανονικής λειτουργίας των σχολείων για αρκετό διάστημα μέχρι να προσληφθούν άλλοι υποψήφιοι για την αντικατάστασή τους, δεδομένου ότι η κάλυψη του συγκεκριμένου λειτουργικού κενού εξετάζεται σε επόμενη φάση πρόσληψης αναπληρωτών.

Θα πρέπει, επίσης, να μνημονευθεί ότι η διαχείριση/διάθεση του διδακτικού προσωπικού και ειδικότερα η τοποθέτησή του σε συγκεκριμένες σχολικές μονάδες επαφίεται στην αρμοδιότητα των οικείων Δ/νσεων Εκπ/σης, τα αρμόδια όργανα των οποίων οφείλουν, κατά τη διαδικασία τοποθέτησης, να λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των υφιστάμενων σχετικών ελλείψεων αρμοδιότητάς τους και προφανώς, σε περίπτωση αδυναμίας κάλυψης του συνόλου αυτών, να αξιολογούν την αναγκαιότητα πλήρωσης της καθεμίας.

xenesglosses.eu

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...