Home / Featured / Τα φιλολογικά μαθήματα, μαθηματικά, φυσική αγωγή κ.α στο προτεινόμενο πρόγραμμα Α τάξης ΕΠΑΛ

Τα φιλολογικά μαθήματα, μαθηματικά, φυσική αγωγή κ.α στο προτεινόμενο πρόγραμμα Α τάξης ΕΠΑΛ

Δημοσιεύτηκε: 8:58 πμ Μάρτιος 25th, 2016  


epal10

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Δεν έχει ριζικές διαφορές το προτεινόμενο ωρολόγιο πρόγραμμα της Α τάξης των ΕΠΑΛ συγκριτικά με το ισχύον για ειδικότητες όπως είναι οι φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί, θεολόγοι, γυμναστές κ.α. Στα μαθήματα Γενικής Παιδείας διαπιστώνει κανείς ότι στα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών προτείνεται προσθήκη της Βιολογίας κατά 1 ώρα με μείωση της Χημείας κατά 1 ώρα με βάση το ισχύον πρόγραμμα.

ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΧΥΟΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΦΟΡΑ
Ν.ΓΛΩΣΣΑ 3 3 0
Ν.ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 1 1 0
ΑΛΓΕΒΡΑ 3 3 0
ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ 1 1 0
ΙΣΤΟΡΙΑ 1 1 0
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ 1 1 0
ΦΥΣΙΚΗ 2 2 0
ΧΗΜΕΙΑ 2 1 -1
ΒΙΟΛΟΓΙΑ 0 1 +1
ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ 2 2 0
ΦΥΣ.ΑΓΩΓΗ 2 2 0
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ 2 2 0

Στο προτεινόμενο πρόγραμμα δεν υπάρχει η Ερευνητική Εργασία όμως υπάρχουν μαθήματα όπως Έρευνα στην Τεχνολογία, Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ
Πληροφορική /Σ.Ε.Π.- Ασφάλεια και υγεία στην εργασία (2/2)  4 ώρες
Έρευνα στην Τεχνολογία3 2
Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων2 3
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ1 6

 

Όπως αναφέρεται στο συνοδευτικό κείμενο του προτεινόμενου προγράμματος με αυτό δίνεται στους μαθητές/-τριες της Α΄ τάξης η δυνατότητα διερεύνησης των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών επιλογών τους με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους (ΣΕΠ, Έρευνα στην Τεχνολογία, Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων, Μαθήματα Επιλογής). Επίσης, παρέχονται μαθήματα διευρυμένου περιεχομένου, ώστε να διδάσκονται από το σύνολο των εκπαιδευτικών της σχολικής κοινότητας.

Σημειώνουμε ότι τα μαθήματα επιλογής στο νέο πρόγραμμα είναι 6 ώρες έναντι 13 στο ισχύον.

 

Πρόσκληση από το ΙΕΠ

 

Το ΙΕΠ με ανακοίνωσή του ζητά από επιστημονικές ενώσεις, εκπαιδευτικούς και σχολικούς συμβούλους άλλα και κάθε ενδιαφερόμενο μέλος της σχολικής κοινότητας να στείλει προτάσεις και απόψεις επί των ανακοινωθέντων προγραμμάτων μέχρι τις 30 Μαρτίου.

Με βάση τις αρχές που διατυπώθηκαν για τη νέα δομή του ΕΠΑΛ προτείνεται ένα μεταβατικό πρόγραμμα, που θα ισχύσει για την Α΄ και τη Β΄ τάξη από το επόμενο σχολικό έτος 2016-17, ενώ η Γ΄ τάξη θα ακολουθεί τη δομή του υπάρχοντος συστήματος προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές και μαθήτριες που εφέτος φοιτούν στη Β΄ τάξη να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στο προτεινόμενο σχέδιο πέρα από τις γενικές αρχές και κατευθύνσεις για την ΕΕΚ συνεκτιμούν και την υπάρχουσα κατάσταση (προγράμματα, βιβλία, υποδομές των σχολείων). Γι’ αυτό το λόγο στην πρόταση παραμένει η ισχύουσα αναλογία μαθημάτων γενικής παιδείας και μαθημάτων τομέα – ειδικότητας.

Οι απόψεις μπορούν να αποσταλούν εγγράφως ή με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ως τις 30 -3 στη διεύθυνση του ΙΕΠ (Τσόχα 36, 115 21 Αθήνα) ή να υποβληθούν  στην ειδική φόρμα διαλόγου για την ΕΕΚ (https://www.iep.edu.gr/services/protaseis_eek/).


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...