Home / Featured / Τα ειδικά κριτήρια για τις 10.000 θέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών. Τι θα γίνει με τους αναπληρωτές

Τα ειδικά κριτήρια για τις 10.000 θέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών. Τι θα γίνει με τους αναπληρωτές

Δημοσιεύτηκε: 10:11 πμ Μάρτιος 29th, 2016  


kathigitria

Τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου υπολογίζει η κυβέρνηση να έχει προκηρύξει τις 10.000 θέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών, αφού έχει προηγουμένως ολοκληρωθεί η σύμφωνία με τους δανειστές.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΕΩΣ 31/8 . ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», οι φετινές προσλήψεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα είναι οι πρώτες της τελευταίας πενταετία και δεν θα γίνουν με γραπτές εξετάσεις άλλα βάσει ειδικών κριτηρίων, που θα καθορίσει το υπουργείο Παιδείας σε συνεννόηση με το ΑΣΕΠ. Οι επαφές των δύο πλευρών είναι τακτικές, προκειμένου να οριστούν οι βασικού άξονες του νέου τρόπου διορισμού των εκπαιδευτικών καθώς και οι προϋποθέσεις με βάση τις οποίες θα γίνεται η μοριοδότησή τους.

Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στους μη διοριστέους του διαγωνισμού του 2008

Αμέσως μετά το υπουργείο Εσωτερικών θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση (κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Παιδείας) που θα ορίζει τα νέα κριτήρια και ακολούθως θα βγει η προκήρυξή από το ΑΣΕΠ που θα έχει ειδικό ρόλο στη νέα διαδικασία των μόνιμων προσλήψεων.

Η κατάρτιση του πίνακα

Τα κριτήρια που θα λαμβάνει υπόψη του το ΑΣΕΠ για να καταρτίσει τον πίνακα των επιτυχόντων εκπαιδευτικών θα αφορούν το «τρίπτυχο» προσόντα, προϋπηρεσία και κοινωνικά κριτήρια. Πιο συγκεκριμένα θα σταθμίζονται τα κριτήρια της προϋπηρεσία (είτε ως αναπληρωτής είτε ως ωρομίσθιος), των προσόντων (πτυχία, μεταπτυχιακά, γλώσσες), της επιτυχούς συμμετοχής σε προηγούμενο διαγωνισμό ΑΣΕΠ της ειδίκευσης παιδαγωγική επάρκεια και τέλος κοινωνικά κριτήρια (οικογενειακή κατάσταση πολυτεκνία κ.λ.π).

Αμέσως μόλις κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση, το αίτημα του υπουργείου Παιδείας θα πάρει ΠΥΣ προκειμένου να υποβληθεί στο ΑΣΕΠ. Η Ανεξάρτητη Αρχή θα έχει ρόλο ρυθμιστή της διαδικασίας, καθώς θα είναι εκείνη που θα καταρτίσει τον πίνακα με τους διοριστέους, λαμβάνοντας υπόψη προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια και θα ελέγξει τις ενστάσεις που θα ενδεχομένως θα υποβληθούν.

Αναπληρωτές

Σύμφωνα με τις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας, οι προσλήψεις των αναπληρωτών πρέπει να έχουν ως ελάχιστο κριτήριο και προϋπόθεση τη συμμετοχή τους στους προηγούμενους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, δηλαδή το να βρίσκονται στην κατηγορία των εκπαιδευτικών οι οποίοι αξιολογήθηκαν από τους διαγωνισμούς και κρίθηκαν ότι μπορούν να διοριστούν. Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στους μη διοριστέους του διαγωνισμού του 2008.

Το γεγονός αυτό θα αλλάξει άρδην τους πίνακες προσλήψεων των αναπληρωτών, ενώ θα χρειαστεί και η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου της Επικρατείας.

με πληροφορίες από ΕΘΝΟΣ

ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

Το καλοκαίρι η πρόσληψη 10.000 εκπαιδευτικών

Δέκα χιλιάδες θέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών θα ανοίξουν στο τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών.

Ο φετινός διαγωνισμός δεν θα είναι γραπτός, καθώς η επιλογή θα γίνει μέσω κριτηρίων που θα αφορούν το τρίπτυχο «προσόντα, προϋπηρεσία και κοινωνικά κριτήρια». Πιο συγκεκριμένα, θα σταθμίζονται τα κριτήρια της προϋπηρεσίας (είτε ως αναπληρωτής είτε ως ωρομίσθιος), των προσόντων (πτυχία, μεταπτυχιακά, γλώσσες), της επιτυχούς συμμετοχής σε προηγούμενο διαγωνισμό ΑΣΕΠ, της ειδίκευσης (παιδαγωγική επάρκεια) και τέλος κοινωνικά κριτήρια (οικογενειακή κατάσταση, πολυτεκνία κ.λπ.).

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις των αναπληρωτών, πρέπει να έχουν ως ελάχιστο κριτήριο και προϋπόθεση τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στους προηγούμενους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, δηλαδή το να βρίσκονται στην κατηγορία των εκπαιδευτικών οι οποίοι αξιολογήθηκαν από τους διαγωνισμούς και κρίθηκαν ότι μπορούν να διοριστούν.

ΕΘΝΟΣ

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΕΩΣ 31/8 . ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ

 


 

2 Σχόλια

  1. Καλημέρα σας! Όποτε ακούγεται η είδηση για προσλήψεις στην εκπαίδευση, όλοι οι έχοντες την παιδαγωγική επάρκεια και κατά συνέπεια το δικαίωμα να δουλέψουμε σε σχολείο γεμίζουμε με αισιοδοξία. Όταν, όμως, διαπιστώνουμε το πλήθος των ανθρώπων που δικαιωματικά επιθυμούν να δουλέψουν στην εκπαίδευση (επιτυχόντες από το ΑΣΕΠ του 2008 για παράδειγμα), τότε έρχεται η απαισιοδοξία. Η πληθώρα ειδικοτήτων που επιτρέπουν στο Δημοτικό οι κυβερνώντες, η ανυπαρξία ποσόστωσης ανάμεσα στα δύο φύλα, η ανυπαρξία πόρων που οδήγησε στη συγχώνευση σχολείων και στην αρχή της συστηματικής ερήμωσης των χωριών της επαρχίας, κ.α. Ένας απόφοιτος Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης από το 2014 καταλαβαίνει ότι ο μόνος ρόλος που θα έχει σε ένα σχολείο, θα είναι αυτός του επισκέπτη. Σκεφτείτε τους απόφοιτους του 2015 και τώρα του 2016. Κάθε χρόνο περίπου 2.000 δάσκαλοι και δασκάλες παράγει η χώρα μας. Τί θα γίνει με εμάς; Να καταφύγουμε όλοι σε μεταπτυχιακά…δεν μας παίρνουν όλους και ούτε είναι εύκολο να διαθέτεις το απαραίτητο για τα δίδακτρα ποσό. Η συζήτηση δεν σταματάει εδώ! Απλά, ΜΗΝ ΜΑΣ ΞΕΧΝΑΤΕ! ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  2. 1.Οι διοριστέοι προηγούμενου ΑΣΕΠ δεν χρειάζεται και δεν ενδείκνυται να ενσωματωθούν σε πίνακες νέας προκήρυξης. Μπορούν να διοριστούν άνευ νέας προκήρυξης.

    2.Οι επιτυχόντες παλαιότερων ΑΣΕΠ δεν πρέπει να μοριοδοτηθούν προνομιακά έναντι των συνυποψηφίων τους που δεν τους δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να διαγωνιστούν με γραπτό διαγωνισμό και να μοριοδοτηθούν εξίσου. Αυτό εάν γίνει, που δεν το βλέπω εφικτό, μπορεί κάλλιστα να ελεγχεί ως αντισυνταγματικό και παράνομο από διοικητικά δικαστήρια. Μια συμβουλή: μην καταρτίζετε προκηρύξεις που ευνοούν ορισμένους γνωρίζοντας ότι η δικαστική απόφαση που θα κηρύξει την αντισυνταγματικότητα, θα πέσει στο κεφάλι άλλης κυβέρνησης.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...