Home / Featured / Προτείνονται σημαντικές αλλαγές για τα Ωδεία και αναβάθμιση των τίτλων. Πρόταση για ισοτιμία των διπλωμάτων του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης με bachelor

Προτείνονται σημαντικές αλλαγές για τα Ωδεία και αναβάθμιση των τίτλων. Πρόταση για ισοτιμία των διπλωμάτων του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης με bachelor

Δημοσιεύτηκε: 3:37 μμ Μάρτιος 27th, 2016  


langmusic

Ρεπορτάζ:xenesglosses.eu

Σημαντικές αλλαγές στη μουσική εκπαίδευση που παρέχουν τα Ωδεία και ειδικά το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και Αθηνών θα φέρουν οι προτάσεις της αρμόδιας υποεπιτροπής εφόσον υιοθετηθούν.

Συγκεκριμένα προτείνεται, με δεδομένες τις παρούσες συνθήκες στην Ελλάδα, η οποία ακόμη δεν έχει εναρμονιστεί με τη συγκεκριμένη διακήρυξη στον τομέα της Μουσικής Εκπαίδευσης, να ενταχθεί το Κ.Ω.Θ με νομοθετική ρύθμιση στο συγκεκριμένο πλαίσιο σπουδών,  και να ισοτιμηθεί το δίπλωμά του με το αντίστοιχο Bachelor και επίπεδο επαγγελματικής κατάρτισης 6.

Συγκεκριμένα, προτείνεται ο διαχωρισμός της τελευταίας τετραετούς βαθμίδας σπουδών του Κ.Ω.Θ σε δύο κατευθύνσεις:

Ανώτατη Σχολή: διάρκειας 4  ετών (8 εξαμήνων),με καταληκτικό τίτλο σπουδών Bachelor of Arts (ΠΕ),με πρόγραμμα εξαμήνων και «European Credit Transfer

System» ECTS («Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς Πιστωτικών Μονάδων»), με επίπεδο επαγγελματικής κατάρτισης 6.

Ανωτέρα Σχολή: διάρκειας 3-4 ετών με καταληκτικό Τίτλο σπουδών Δίπλωμα (ΤΕ), με επίπεδο επαγγελματικής Κατάρτισης 5.

Ο απολυτήριος τίτλος σπουδών «Πτυχίο» παύει να υφίσταται ως ανάγκη.

Το τμήμα της Ανώτατης Σχολής θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018.

Το Κρατικό ωδείο συνεχίζει να διατηρεί τον δημόσιο χαρακτήρα του και με την αναμόρφωση αυτή δεν επιφέρει καμία οικονομική επιβάρυνση στον τακτικό προϋπολογισμό, ούτε μετατροπή της λειτουργικής δομής του ιδρύματος.

Η υποεπιτροπή θεωρεί  δεοντολογικά και αξιοκρατικά σωστό η παραπάνω διαβάθμιση ,δηλαδή η ισοτιμία του διπλώματος με το αντίστοιχο Bachelor και επίπεδο Επαγγελματικής κατάρτισης 6, να ισχύσει και για τους απολυτήριους τίτλους  του Ωδείου Αθηνών (έτος ίδρυσης 1871).

Αναχρονιστικό το ισχύον πλαίσιο

Η λειτουργία των Ωδείων της χώρας που εποπτεύονται από το ΥΠΠΟΑ και τα οποία προσφέρουν ειδική μουσική εκπαίδευση,  διέπεται από τον εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (Β.Δ.της 11ης Οκτωβρίου 1957)

Ο Κανονισμός αυτός δημιουργήθηκε στα πρότυπα του Γαλλικού Συστήματος Μουσικών Σπουδών και προσέφερε μια ορθολογική και λειτουργική για την εποχή του δομή, βάσει της διδακτέας ύλης του προσέφερε ανωτάτου επιπέδου μουσικές γνώσεις. Το Κ.Ω.Θ υπαγόταν τότε στο Υπ.Παιδείας.

Στις μέρες μας, ο κανονισμός αυτός είναι στο μεγαλύτερο μέρος του αναχρονιστικός. Αυτό που στην εποχή του υπήρξε πρωτοπορία, αποτελεί τώρα μία παγίδα συντηρητισμού, που – κατά περίπτωση- ευνοεί τον εφησυχασμό, την αδράνεια και τη στασιμότητα, τόσο ως προς τη γνώση που παρέχεται στους σπουδαστές των Ωδείων, όσο και ως προς και την απόδοση που οι ίδιοι οι σπουδαστές επιτυγχάνουν.

Επιπλέον, οι απολυτήριοι τίτλοι σπουδών ( πτυχίο και δίπλωμα), τους οποίους αποκτά ο σπουδαστής μετά από απαιτητικές και πολυετείς σπουδές διάρκεια 9 έως 15 ετών, αναλόγως του γνωστικού αντικειμένου, δεν έχουν καμία απολύτως διαβάθμιση, με όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται για την κατοχύρωση, καταξίωση και επαγγελματική συνέχει του μουσικού σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Η υποεπιτροπή γενικά προτείνει τη διαβάθμιση των απολυτηρίων τίτλων σπουδών των Ωδείων και την αναθεώρηση του κανονισμού του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και επομένως όλων των Ωδείων.

Σπουδαστές

Η φοίτηση των σπουδαστών στην Ανώτατη Σχολή θα είναι αποκλειστική και η εισαγωγή τους θα πραγματοποιείται μόνο με εισαγωγικές εξετάσεις στο γνωστικό τους αντικείμενο, κατέχοντας το απολυτήριο Λυκείου, χωρίς να εμπλέκεται καμία διαδικασία Πανελλαδικών Εξετάσεων όπως ακριβώς προβλέπεται στα αντίστοιχε Ευρωπαϊκά Ιδρύματα.

Προηγούμενοι τίτλοι

Για την κατοχύρωση των τίτλων σπουδών του ΚΩΘ που έχουν δοθεί μέχρι και την επίσημη έναρξης της Ανώτατης Σχολής προτείνεται:

Οι τίτλοι του Διπλώματος σολιστ αναγνωρίζονται αυτόματα σε ΠΕ (bachelor) κατηγορίας 6.

Οι τίτλοι του Πτυχίου αναγνωρίζονται αυτόματα σε ΤΕ κατηγορίας 5, με δικαίωμα συνέχισης των σπουδαστών στην Ανώτατη Σχολή με εισαγωγικές εξετάσεις, εφόσον το επιθυμούν.

Με τη διαβάθμιση αυτή είναι απαραίτητο να ανανεωθεί και να εκσυγχρονιστεί ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του ΚΩΘ που διέπει και τη λειτουργία όλων  των Ωδείων της χώρας.

Στόχοι της αναθεώρησης του κανονισμού ΚΩΘ:

Ο εκσυγχρονισμός και κατ΄ επέκταση η ανάπτυξη του γενικότερου επιπέδου μουσικών σπουδών στα ωδεία της Ελλάδας.

Η διεύρυνση των γνωστικών αντικειμένων σύμφωνα με τις εξελίξεις της σύγχρονης μουσικής πραγματικότητας.

Η ολιστική προσέγγιση της εκπαιδευτικής μουσικής διαδικασίας

Η διασφάλιση ίσως ευκαιριών πρόσβασης στη μουσική μόρφωση, ακαδημαϊκή εξέλιξη και επαγγελματική αποκατάσταση των σπουδαστών μουσικής.

Αναλυτικά η

 


 

Ένα σχόλιο

 1. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΑΝΓΒΙΝΑΤΣΟΥ

  Πιο δίκαιο θα ήταν η πρόταση να γίνει από άλλη σκοπιά…,
  να συμπεριλαμβάνει και τους μεγαλύτερους σε ηλικία άνω των 55 ετών που έχουν χτίσει ήδη μία καριέρα ,έχουν προσφέρει έργο με χορωδίες ,μουσικά σύνολα,ορχήστρες ,είναι σολίστες κλπ .
  Να αναγνωρίζονται οι τίτλοι σπουδών όλων των Ωδείων καθώς και η εμπειρία τους και ανάλογα να συμμετάσχουν στα νέα προγράμματα ,όποιοι το θέλουν για την αναβάθμισή τους ,για να ανέβουν επίπεδα και να πετύχουν έναν καλύτερο μισθό συνταξιοδότησης ίσως ,με ανώτερη θέση,η,να διατηρήσουν την υπάρχουσα κλπ.

  ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
  Ενας μαέστρος ,η,σολίστας κλπ στα 60 του χρόνια με συμμετοχές σε συναυλίες ,ορχήστρες διεθνή φεστιβάλ κλπ σε τι να εξετασθεί για να ενταχθεί στα προγράμματα διαβάθμισης,αναβάθμισης κλπ?

  Το καλύτερο θα είναι να δημιουργηθεί ΑΚΑΔΗΜΊΑ-ΙΕΣ που θα διδάξουν και Έλληνες αναγνωρισμένοι μαέστροι που έχουν σπουδάσει και στο εξωτερικό και θα είναι μία καλή αρχή για τους νέους και για τους πιο μεγάλους που ανάλογα τα πτυχία-διπλώματα και την εμπειρία τους ,θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν κάποια προγράμματα για να αναβαθμιστούν.

  Οι συγκεκριμένοι μαέστροι-μουσικοί-σολίστες κλπ σήμερα (ευτυχώς) οργανώνουν διάφορα σεμινάρια master class εντός και εκτός Αθηνών, τα οποία παρακολουθούν όσοι ενδιαφέρονται και έχουν την οικονομική ευχέρεια και δίνουν διπλώματα και βεβαιώσεις συμμετοχής.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ένταξη του μαθήματος της κολύμβησης στο ΕΣΠΑ

Εγκρίθηκε από την Υπουργό κ. Νίκη Κεραμέως και την αρμόδια Υφυπουργό κ. ...