Home / Featured / Πρότεινε ο Υπουργός μοριοδότηση εκπαιδευτικών φροντιστηρίων και Κ.Ξ.Γ. για πρόσληψη στο Δημόσιο;

Πρότεινε ο Υπουργός μοριοδότηση εκπαιδευτικών φροντιστηρίων και Κ.Ξ.Γ. για πρόσληψη στο Δημόσιο;

Δημοσιεύτηκε: 6:24 μμ Μάρτιος 18th, 2016  


nikos-filissss

Νέο καθεστώς αυστηρότερων απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία και «σχολειοποίηση» των φροντιστηρίων προκρίνει ο Νίκος Φίλης, στα βήματα του διδύμου Αριστείδη Μπαλτά και του αναπληρωτή του Τάσου Κουράκη, τους οποίους διαδέχθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Επί των ημερών της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο σχεδιασμός των Μπαλτά-Κουράκη δεν προχώρησε εξαιτίας των αντιδράσεων της τρόικας. Ο νυν υπουργός, αφού θέλει να μετατρέψει τα φροντιστήρια σε …σχολεία, φέρεται να προσφέρει στους εκπαιδευτικούς τους τη δυνατότητα μοριοδότησης για πρόσληψη στο Δημόσιο. Μια διάταξη που θεωρείται «αντίδωρο» με στόχο ο κ. Φίλης να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα, χθες ολοκληρώθηκε ο δεύτερος κύκλος συναντήσεων που είχε ο κ. Φίλης με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και των σχολαρχών. Ο υπουργός τόνισε ότι τα ιδιωτικά σχολεία, σύμφωνα με το Σύνταγμα, αποτελούν τμήμα του ενιαίου εκπαιδευτικού συστήματος και οι εργασιακές σχέσεις των διδασκόντων πρέπει να βρίσκονται υπό την εποπτεία των εκπαιδευτικών αρχών και όχι του υπουργείου Εργασίας. Ετσι, οι απολύσεις στα ιδιωτικά πρέπει να είναι αιτιολογημένες.

Συγκεκριμένα, έως τώρα προκρίνονται τα εξής:

•Οι απολύσεις μέσα στην πρώτη διετία από την πρόσληψη του εκπαιδευτικού να είναι ελεύθερες ποσοτικά και αιτιολογημένες.

•Κατόπιν, και έως την εξαετία, μπορεί να απολυθεί μόνο το 33% των εκπαιδευτικών που βρίσκεται σε αυτό τον χρονικό εργασιακό κύκλο. Η απόλυση πρέπει να είναι αιτιολογημένη.

•Μετά τα έξι χρόνια εργασίας στο σχολείο, ο εκπαιδευτικός μπορεί να απολυθεί μόνο για διατάραξη του εκπαιδευτικού κλίματος, όπως όριζε αντίστοιχη διάταξη που είχε θεσπισθεί το 2002 και ίσχυσε έως το 2011.

• Η απαγόρευση λειτουργίας εσωτερικών φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών στα ιδιωτικά σχολεία, καθώς και απογευματινές δράσεις (τέχνες κ.λπ.).

•Η λειτουργία των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης θα ρυθμίζεται όπως στα σχολεία. Δηλαδή, οι ημέρες διακοπών των φροντιστηρίων θα είναι όπως περίπου ισχύει στα σχολεία, όπως και το ωράριο των εκπαιδευτικών.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου προκαλεί αντιδράσεις των σχολαρχών οι οποίοι θεωρούν ότι στην ουσία επανέρχεται η ρήτρα μονιμότητας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών καθώς οι απολύσεις θα εγκρίνονται από συμβούλια (τριμελή ή πενταμελή) όπου την πλειοψηφία θα έχουν οι συνδικαλιστές. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών εκπαιδευτικών θεωρούν ότι οι ρυθμίσεις είναι επιβεβλημένες για να ελεγχθεί η αυθαιρεσία των σχολαρχών.

Χθες, μάλιστα, υπήρξε ακόμη ένα επεισόδιο στην κόντρα Συνδέσμου Ιδιοκτητών και Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών με οξύτατες αλληλοκατηγορίες. Ολα θα κριθούν από τις διαπραγματεύσεις Φίλη – κουαρτέτου. Πάντως, έως τώρα δεν υπήρξε συνάντησή τους για το αίτημα του κ. Φίλη που αφορά 20.000 διορισμούς στα δημόσια σχολεία σε βάθος τριετίας.

https://www.kathimerini.gr/

……………………………………………………………………………………..

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΙΔ. ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΦΡΑΓΜΟΣ ΟΜΩΣ ΣΤΗ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Με βάση τις διατυπωμένες προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για την νέα νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την ιδιωτική εκπαίδευση, γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχουν σημαντικές διατάξεις που αφορούν τη λειτουργία των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων:

1) Ελευθερώνεται η επιλογή δραστηριοτήτων.Για πρώτη φορά τα ιδιωτικά σχολεία μπορούν ελεύθερα να επιλέγουν τις δραστηριότητες που θα ασκούν, όπως όμως γίνεται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., όλες αυτές οι δραστηριότητες θα εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας.
2) Καταπολεμάταιη γραφειοκρατία, καθώς διευκολύνεται η έγκριση δραστηριοτήτων με μια απλή απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, όταν παλαιότερα χρειαζόταν μια σύνθετη διαδικασία μέσω του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και με τελική απόφαση του εκάστοτε Υπουργού Παιδείας.
3) Αίρεται ο περιορισμός των ωρών για τις δραστηριότητες, οι οποίες πλέον είναι ελεύθερες χρονικών περιορισμών
4) Καταπολεμάται η μαύρη και απλήρωτη εργασία. Η εποπτεία της πολιτείας στις εντός και εκτός ωρολόγιου προγράμματος δραστηριότητες εγγυάται την καταπολέμηση τηςμαύρης και απλήρωτης εργασίας που μέχρι σήμερα αποτελεί μάστιγα σε ορισμένα ιδιωτικά σχολεία.
5) Αποτρέπεται η μετατροπή των ιδιωτικών σχολείων σε φροντιστήρια. Αρκετά σχολεία δεν εφαρμόζουν το επίσημο αναλυτικό και ωρολόγιο πρόγραμμα, ιδίως στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου, όπου διδάσκονται αποκλειστικά τα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Ο έλεγχος της πολιτείας διασφαλίζει ότι οι δραστηριότητες αυτές θα έχουν ως στόχο την διεύρυνση του γνωστικού πεδίου των μαθητών, την προσφορά αγωγής και πολιτισμού, την εφαρμογή παιδαγωγικών καινοτομιών και νεοτερικών στρατηγικών μάθησης και την ολοκληρωμένη κοινωνικοποίηση των νέων παιδιών και όχι τη στυγνή φροντιστηριοποίηση των ιδιωτικών σχολείων. Δυστυχώς, ορισμένα ιδιωτικά σχολεία αξιοποιούν τόσο τον εντός όσο και τον εκτός ωρολογίου προγράμματος χρόνο για να προσφέρουν επί της ουσίας φροντιστηριακές υπηρεσίες στους μαθητές, για την απλή εκμάθηση μηχανιστικών τρόπων προσαρμογής στις διαφόρων ειδών εξετάσεις που προβλέπονται σήμερα, ιδίως σε αυτές για την είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η ΟΙΕΛΕ έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει την πεποίθησή της για την αποσύνδεση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την τριτοβάθμια, γεγονός που θα απελευθερώσει δημιουργικές παιδαγωγικές δυνάμεις και στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Θεωρούμε, επομένως, ότι οι διατάξεις του νέου νομοσχεδίου που αφορούν τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων κινούνται σε θετική κατεύθυνση, αρκεί να συνδυαστούν με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που να αφορά ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα.

ΟΙΕΛΕ

 

2 Σχόλια

  1. ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ, ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ; ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΤΩΣΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΠΕΤΑΞΕΙ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΕΤΩΝ 2010-2012, ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΣ ΑΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ; ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗ ΒΑΤΕ ΤΗ ΜΠΑΛΟΘΙΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ!

    • κι όλοι εμείς,που μας προσλάβατε να τρεξουμε περα δωθε με προσληψη που βαλατε και το λογοτυπο σας για να χετε να περηφανευεστε οτι κανετε και δρασεις , και φαγαμε τα χιλιομετρα με το κουταλι ανασφάλιστοι για να διδαξουμε σε παιδακια ρομα σε δημοσια σχολεια κανοντας τα διπλάσια απο ο,τι οι μονιμοι σας, που μας εχετε; κατα τα αλλα ειστε ευαισθητοι και θελετε ισες ευκαιριες υποκριτες, που περα απο τη θεση σας δε βλεπετε ουτε τη μυτη σας

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...