Home / Featured / Όσα ισχύουν για τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή. Τι συμβαίνει με την προϋπηρεσία

Όσα ισχύουν για τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή. Τι συμβαίνει με την προϋπηρεσία

Δημοσιεύτηκε: 1:37 μμ Μάρτιος 22nd, 2016  


eidikiagogikrisi

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Όλο το νομοθετικό πλαίσιο για την Ειδική Αγωγή και τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών σε αυτήν παρουσιάζει ο υπουργός Παιδείας σε γραπτή του απάντηση στη Βουλή στην Αναφορά και σε Υπόμνημα του Συλλόγου Αναπληρωτών Νηπιαγωγών, το οποίο κατέθεσε ως Αναφορά ο Βουλευτής κ. Χρήστος Μπουκώρος με θέμα «Προσφυγή εκπαιδευτικών ΠΕ60-Νηπιαγωγών».

Ο υπουργός καταλήγει ότι με την υφιστάμενη ισχύουσα κείμενη νομοθεσία, για τη σύνταξη των Πινάκων Κατάταξης των υποψήφιων προσωρινών αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής προβλέπεται ρητά και καθορίζεται ειδικότερα ότι η προσμετρούμενη σε αυτούς πραγματική εκπαιδευτική προϋπηρεσία θα πρέπει να έχει προσφερθεί αποκλειστικά σε δομές της ΕΑΕ και τα ΚΕΔΔΥ, ενώ, αντίθετα, για τους Πίνακες της Γενικής Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την περίπτωση δ της παρ. 34.α. του Ν.3027/2002 όπως ισχύει, λαμβάνονται υπόψη και μοριοδοτούνται –μεταξύ άλλων- οι εκπαιδευτικές προϋπηρεσίες στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής, τόσο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας μεταβατικής περιόδου όσο και μετά τον πρώτο -μετά την έκδοση του Ν.3848/2010-διαγωνισμό εκπαιδευτικών του Α.Σ.Ε.Π.

Πιο αναλυτικά στη γραπτή απάντηση του υπουργού παρατίθενται τα ακόλουθα:

Αναφορικά με τη σύνταξη των Πινάκων των υποψήφιων προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών για τις Δομές της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ), στην παρ. 1 του άρθρου 19 («Σύσταση νέων κλάδων εκπαιδευτικών στην ΕΑΕ και ΕΕΠ»), του Ν.3699/2008 (ΦΕΚ 199 Α), ορίζεται ότι «Στους κλάδους των εκπαιδευτικών ΕΑΕ της προσχο­λικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τις ΣΜΕΑΕ που προβλέπονται στα άρθρα 12, 13 και 14 του ν. 1566/1985 προστίθενται οι εξής νέοι κλάδοι: α) Κλάδος ΠΕ61 (Νηπιαγωγών ΕΑΕ), β) Κλάδος ΠΕ 71 (Δασκάλων ΕΑΕ) …. γ) Κλάδος ΠΕ 11.01. (Καθηγητών Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στην ΕΑΕ), δ) Κλάδοι ΠΕ (Καθηγητών Δευτεροβάθμιας ΕΑΕ) όλων των ειδικοτήτων, με τον ισχύοντα κωδικό τους και προ­έκταση « .50»».

Στο άρθρο 20 («Τυπικά προσόντα») του ίδιου νόμου, όπως ισχύει, καθορίζονται τα ειδικά τυπικά προσόντα ένταξης στους εκπαιδευτικούς κλάδους των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Τα τυπικά προσόντα για τους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ61 (Νηπιαγωγών ΕΑΕ) είναι: «α) Διδακτορικό δίπλωμα στην ΕΑΕ, με βασικές σπου­δές σε παιδαγωγικά τμήματα ειδικής προσχολικής αγω­γής ή παιδαγωγικά τμήματα ειδικής αγωγής με κατεύ­θυνση Νηπιαγωγών των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως αντίστοιχο και ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής ή β) Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην ΕΑΕ ή στη σχο­λική ψυχολογία, με βασικές σπουδές στα παιδαγωγικά τμήματα ειδικής προσχολικής αγωγής ή παιδαγωγικά τμήματα ειδικής αγωγής με κατεύθυνση Νηπιαγωγών των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως αντίστοιχο και ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής ή γ) Πτυχίο διετούς μετεκπαιδεύσεως στην ΕΑΕ των Διδασκαλείων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο ως αντί­στοιχο και ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής, με βασικές σπουδές στα παιδαγωγικά τμήματα ειδικής προσχο­λικής αγωγής ή παιδαγωγικά τμήματα ειδικής αγω­γής με κατεύθυνση Νηπιαγωγών της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως αντίστοιχο και ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής ή ε) Πτυχίο παιδαγωγικών τμημάτων των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως αντίστοιχο και ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής με αντικείμενο την ειδι­κή προσχολική αγωγή ή παιδαγωγικά τμήματα ειδικής αγωγής με κατεύθυνση Νηπιαγωγών…».

Με την παρ. 2.α. του άρθρου 28 («Θέματα Ειδικής Αγωγής»), του Ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α) «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις», όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 11, παρ. 2, περ. 5 του Ν. 4229/2014 (ΦΕΚ 8 Α) και ισχύει, ορίζεται ότι «Τα ισχύοντα στη Γενική Εκπαίδευση για τις προσλήψεις, τους διορισμούς, τις μεταθέσεις, τις αποσπάσεις και τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και για τους τομείς, τις ειδικότητες, τους κλάδους τις αναθέσεις μαθημάτων, τους υπεύθυνους εργαστηρίων, την πρακτική άσκηση, τους σχολικούς συνεταιρισμούς, τα προγράμματα σπουδών και τα ωρολόγια προγράμματα στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, ισχύουν και για την Ειδική Αγωγή. Η εφαρμογή των όσων ανωτέρω άρχεται από το σχολικό έτος 2014-2015. Επιμέρους διαφοροποιήσεις όλων των παραπάνω, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών στην Ειδική Αγωγή, θα καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις που θα εκδίδονται κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων».

Με βάση τη νομοθετική εξουσιοδότηση του τελευταίου εδαφίου της ανωτέρω διάταξης, εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. πρωτ. 128005/Δ2/8.8.2014 (

) Υ.Α. με θέμα: «Ρύθμιση θεμάτων πρόσληψης αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στις δομές της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης», με την οποία καθορίστηκε ο νέος τρόπος σύνταξης των πινάκων των υποψήφιων προσωρινών αναπληρωτών για τις δομές της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Στην εν λόγω Υ.Α. καθορίζονται τα ειδικότερα κριτήρια ένταξης (προϋποθέσεις ένταξης) των υποψηφίων στους οικείους πίνακες (Προπτυχιακοί Τίτλοι, Ακαδημαϊκά Κριτήρια, εκπαιδευτική προϋπηρεσία σε δομές ΕΑΕ), καθώς και ο τρόπος μοριοδότησης των υποψηφίων που εντάσσονται στους κατ’ έτος συντασσόμενους πίνακες κατά εκπαιδευτικό κλάδο και ειδικότητα. Στο άρθρο 1 («Πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτι­κών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης»), παρ. 1, της οικείας κανονιστικής Υ.Α. προβλέπεται ότι «Αν για οποιαδήποτε αιτία απουσιάζουν από ΣΜΕΑΕ Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εκπαιδευ­τικοί ή δημιουργηθούν έκτακτα λειτουργικά κενά κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, προσλαμβάνονται, με αίτηση τους, αναπληρωτές με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου….». Στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 2 («Πίνακες Κατάταξης») της ίδιας απόφασης, ορίζεται ότι: «1. Στους πίνακες κατάταξης Νηπιαγωγών ΕΑΕ και Δα­σκάλων ΕΑΕ προηγούνται οι εκπαιδευτικοί κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71, αντίστοιχα, κατατασσόμενοι μόνο βάσει της προϋπηρεσίας. Σε περίπτωση ισοβαθμίας η κατάταξη γί­νεται βάσει του χρόνου κτήσης του πτυχίου και, εφόσον ο χρόνος αυτός συμπίπτει για περισσότερους υποψηφίους, λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός του πτυχίου. Στους παραπά­νω πίνακες θα προηγούνται σε κάθε φάση πρόσληψης, οι εκπαιδευτικοί ΑΜΕΑ των κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71 των παρ. α και β της περ.2. ii του παρόντος άρθρου, σε πο­σοστό 10%.

Στη συνέχεια ακολουθούν οι εκπαιδευτικοί κλάδων ΠΕ60.50 και ΠΕ 70.50 κατατασσόμενοι με βάση τα παρακάτω κριτήρια του παρόντος άρθρου. 2. Στους πίνακες κατάταξης των εκπαιδευτικών ΕΑΕ της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντάσσονται οι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ60.50 και ΓΙΕ70.50, του κλάδου ΠΕ 11.01 (Καθηγητών Φυσικής Αγωγής ΕΑΕ) και των κλάδων ΠΕ (Καθηγητών Δευτεροβάθμιας ΕΑΕ) όλων των ειδικοτήτων, με τον ισχύοντα κωδικό τους και προέκταση « .50», με τα παρακάτω κριτήρια:

Κριτήρια ένταξης στους πίνακες και μοριοδότησή τους:

Α. Ακαδημαϊκά κριτήρια

α) διδακτορικό δίπλωμα στην ΕΑΕ ή στη σχολική ψυ­χολογία, έξι (6) μονάδες.

β) μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στην ΕΑΕ ή στη σχο­λική ψυχολογία, τέσσερις (4) μονάδες.

   Στις περιπτώσεις που υποψήφιος είναι κάτοχος διδα­κτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου στο ίδιο αντικείμενο, μοριοδοτείται μόνον ο διδακτορικός τίτλος.

γ) τίτλος διετούς μετεκπαίδευσης στην ΕΑΕ στα Διδα­σκαλεία της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής, τρεις (3) μονάδες.

δ) κύρια ειδικότητα πτυχιούχων ΤΕΦΑΑ της παρ. 1.3 περ. γ του άρθρου 20 του ν. 3699/2008, δύο (2) μονάδες.

ε) Σεμινάρια αποδεδειγμένης ετήσιας διάρκειας του­λάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών στην ΕΑΕ, που έχουν υλοποιηθεί μέχρι τις 30/08/2010, από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, μισή (0,5) μονάδα.

Β. Προϋπηρεσία μεγαλύτερη του ενός (1) διδακτικού έτους [δέκα (10) διδακτικών μηνών], η οποία αποκτήθηκε κατόπιν προσλήψεως στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.

Επιπλέον μοριοδοτούνται:

  1. i) Πραγματική εκπαιδευτική προϋπηρεσία σε δομές ΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ

Κάθε μήνας πραγματικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας, μηδέν είκοσι (0,20) μονάδες…».

Σχετικά με τη σύνταξη των Πινάκων των υποψήφιων προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών της Γενικής Εκπαίδευσης, στην παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν.3848/2010 (ΦΕΚ 71 Α), όπως ισχύει, προβλέπεται ότι «Το Α.Σ.Ε.Π. προκηρύσσει και διενεργεί κάθε τρία (3) έτη διαγωνισμό για την κατάρτιση πίνακα κατάταξης εκπαιδευτικών κατά κλάδο και ειδικότητα με σκοπό το διορισμό ή την πρόσληψή τους στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση…».

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 3 του ίδιου νόμου, ορίζεται ότι «Μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού συντάσσονται από το Α.Σ.Ε.Π., κατά κλάδο και ειδικότητα, οι τελικοί πίνακες κατάταξης εκπαιδευ­τικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Πίνακες Επιλογής Εκπαιδευτικών για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση – Π.Ε.Ε.Π.Δ.Ε.), στους οποίους εντάσσονται όσοι συγκέντρωσαν τη βαθμολο­γική βάση στο διαγωνισμό αυτόν ή σε έναν τουλάχιστον από τους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς. Η σειρά κατάταξης των μετεχόντων στον τελικό πί­νακα προσδιορίζεται από τις μονάδες που συγκέντρω­σαν στο διαγωνισμό, από ακαδημαϊκά κριτήρια, από την προϋπηρεσία τους ως εκπαιδευτικών και από κοινωνικά κριτήρια ως ακολούθως: (α) Μονάδες από το διαγωνισμό:… (β) Ακαδημαϊκά κριτήρια:… (γ) Πραγματική εκπαιδευτική προϋπηρεσία:… (δ) Κοινωνικά κριτήρια:….». Μεταξύ των μοριοδοτούμενων ακαδημαϊκών κριτήριων, που στην οικεία νομοθετική διάταξη προβλέπονται ρητά, είναι: «Η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους στο γνωστικό αντικείμενο του κλάδου ή της ειδικότητας για την οποία διαγωνίσθηκε ο υποψήφιος: τρεις (3) μονάδες. Η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους στη διδακτική του γνωστικού αντικειμένου του κλάδου ή της ειδικότητας για την οποία διαγωνίσθηκε ο υποψήφιος ή στις επιστήμες της αγωγής: τρεις (3) μονάδες. Η κατοχή διδακτορικού διπλώματος στο γνωστικό αντικείμενο του κλάδου ή της ειδικότητας για την οποία διαγωνίσθηκε ο υποψήφιος: πέντε (5) μονάδες. Η κατοχή διδακτορικού διπλώματος στη διδακτική του γνωστικού αντικειμένου του κλάδου ή της ειδικότητας για την οποία διαγωνίσθηκε ο υποψήφιος ή στις επιστήμες της αγωγής: πέντε (5) μονάδες…». Για την μοριοδότηση των πραγματικών εκπαιδευτικών προϋπηρεσιών, στην περ. γ’ της παρ.1 της εν λόγω διάταξης, προβλέπεται: «Πραγματική εκπαιδευτική προϋπηρεσία:

– Η προϋπηρεσία από 0 έως και 8 μήνες: 0,10 μονάδες για κάθε μήνα

– Η προϋπηρεσία από 8 έως και 16 μήνες: 0,15 μονάδες για κάθε μήνα

– Η προϋπηρεσία από 16 έως και 24 μήνες: 0,20 μονάδες για κάθε μήνα

– Η προϋπηρεσία από 24 έως και 32 μήνες: 0,30 μονάδες για κάθε μήνα

– Η προϋπηρεσία από 32 έως και 40 μήνες: 0,35 μονάδες για κάθε μήνα

– Η προϋπηρεσία από 40 έως και 60 μήνες: 0,40 μονάδες για κάθε μήνα

Το ανώτατο συνολικό όριο μονάδων από προϋπηρεσία είναι 16,80 μονάδες.

Λαμβάνεται υπόψη η συνολική διάρκεια της πραγματικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας, όπως αυτή ορίζεται στις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του ν. 2525/1997 (ΦΕΚ 188 Α΄) και της παραγράφου 34 του άρθρου 6 του ν. 3027/2002 (ΦΕΚ 152 Α), όπως ισχύουν. Σε περιπτώσεις προϋπηρεσίας με μειωμένο ωράριο γίνεται αναγωγή στο εκάστοτε υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας».

Στο άρθρο 5 παρ. 2 του ίδιου νόμου, καθορίζεται ότι «Η πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευ­τικών στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτε­ροβάθμιας εκπαίδευσης γίνεται με βάση πίνακες κατάταξης, οι οποίοι συντάσσονται ανά κλάδο ή ειδικότητα για κάθε σχολικό έτος από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Οι ανωτέρω πίνακες συντάσσονται σύμφωνα με τη σειρά που έχουν οι εκ­παιδευτικοί στους τελικούς πίνακες του άρθρου 3 και τις δηλώσεις προτίμησής τους».

Στις παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 9 του ίδιου νόμου, προβλέπεται ότι «1. Κατά την περίοδο έως και το σχολικό έτος 2011-2012 οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση γίνονται σε ποσοστό 60% από τους ισχύοντες πίνακες διοριστέων εκπαιδευ­τικών του Α.Σ.Ε.Π. και σε ποσοστό 40% από τους κατά την παράγραφο 2 ενιαίους πίνακες προσωρινών ανα­πληρωτών εκπαιδευτικών με πραγματική προϋπηρεσία. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να παρατείνεται η μεταβατική περίοδος του προηγούμενου εδαφίου έως τη διενέργεια του πρώτου διαγωνισμού του Α.Σ.Ε.Π. κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου. 2. Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαι­δευτικών που ισχύουν κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως παύουν να τροφοδοτούνται με νέα στοιχεία προϋπηρεσίας από την 1η Ιουλίου 2010 και ισχύουν μέχρι την κατάρτιση των πινάκων που προβλέπονται στο άρθρο 3. 3. Οι προσλήψεις προσωρινών αναπληρωτών και ωρο­μισθίων στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκ­παίδευση κατά την περίοδο έως και το σχολικό έτος 2011-2012 γίνονται από τους πίνακες της παραγράφου 2. …».

Κατ’ εφαρμογή της νομοθετικής εξουσιοδότησης του δευτέρου εδαφίου της παρ. 1 του προαναφερόμενου άρθρου 9, παρατάθηκε (με διαδοχικές Υπουργικές Αποφάσεις) η μεταβατική περίοδος της πρόσληψης των προσωρινών αναπληρωτών της παρ. 3 από τους πίνακες της παρ. 2 (οι οποίοι, άλλωστε, ισχύουν μέχρι την κατάρτιση των πινάκων του άρθρου 3 –δηλ. των Πινάκων που θα συντάξει το ΑΣΕΠ μετά τον πρώτο διαγωνισμό εκπαιδευτικών που θα διεξαχθεί μετά την έκδοση του Ν.3848/2010).

Από την έναρξη ουσιαστικής ισχύος του Ν.3848/2010 μέχρι και το τρέχον σχολικό έτος δεν έχει διεξαχθεί διαγωνισμός εκπαιδευτικών από το ΑΣΕΠ και ως εκ τούτου οι ισχύοντες πίνακες προσωρινών αναπληρωτών από τους οποίους γίνονται κατ’ έτος οι σχετικές προσλήψεις κατά τη μεταβατική περίοδο, βρίσκονται σε πλήρη νομοθετική αρμονία με τα διαλαμβανόμενα της παρ. 2 του άρθρου 9 του οικείου νόμου.

Επισημαίνεται, ότι οι ισχύοντες πίνακες προσωρινών αναπληρωτών (οι οποίοι αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 9 του Ν.3848/2010) συντάσσονται βάσει της παρ. 5.α του άρθρου 6 του Ν.3255/2004 (ΦΕΚ 138 Α) στην οποία ορίζεται ότι «Από την έναρξη του σχολικού έτους 2005-2006 η πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γίνεται από ενιαίο πίνακα που συντάσσεται για κάθε έτος και στον οποίο κατατάσσονται, με αίτησή τους, οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί κατά σειρά που εξαρτάται από το σύνολο των μορίων ως ακολούθως: αα) Σε όσους έχουν προϋπηρεσία προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομισθίου εκπαιδευτικού, ένα μόριο για κάθε μήνα της προϋπηρεσίας τους. ββ) Σε όσους έλαβαν τη βαθμολογική βάση κατά τον τελευταίο προ της συντάξεως του ως άνω πίνακα διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π., ένα μόριο για κάθε βαθμολογική μονάδα πάνω από τη βαθμολογική βάση. γγ) Σε όσους έλαβαν τη βαθμολογική βάση κατά τον αντίστοιχο προτελευταίο διαγωνισμό μισό μόριο για κάθε βαθμολογική μονάδα πάνω από τη βαθμολογική βάση. Όσοι υπάγονται σε περισσότερες της μιας από τις ανωτέρω περιπτώσεις λαμβάνουν αθροιστικά τα μόρια αυτών».

Στις διατάξεις των περ. α’ και β’ της παρ.34 του άρθρου 6 του Ν.3027/2002 (ΦΕΚ 152 Α), όπως αντικαταστάθηκαν και τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν.3687/2008, του άρθρου 6 του Ν.3848/2010, της παρ.1 του άρθρου 59 και της παρ.4ζ του άρθρου 60 του Ν.3966/2011 (ΦΕΚ 118 Α) [με τις οποίες αντικαταστάθηκαν και καταργήθηκαν διατάξεις της παρ.9β του άρθρου 26 του Ν.3879/2010 (ΦΕΚ 163 Α)] και της παρ.11 του άρθρου 8 του Ν.4076/2012 (ΦΕΚ 159/ Α), ορίζεται η προϋπηρεσία, η οποία προσμετράται στους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων. Ειδικότερα ορίζεται:

«34.α. Όπου στις κείμενες διατάξεις αναφέρεται προϋπηρεσία προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού, νοείται αυτή που προσφέρθηκε: α) στα δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, β) στα Μουσικά Σχολεία, γ) στα Τμήματα Αθλητικών Διευκολύνσεων, δ) στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής, ε)… …ιζ)… β. Προσμέτρηση των υπηρεσιών της υποπαραγράφου (α) γίνεται, εφόσον η πρόσληψη έχει γίνει από: i) το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ή από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ii)… …ix)…».

Συνοπτικά, σύμφωνα με την υφιστάμενη ισχύουσα κείμενη νομοθεσία, για τη σύνταξη των Πινάκων Κατάταξης των υποψήφιων προσωρινών αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής προβλέπεται ρητά και καθορίζεται ειδικότερα ότι η προσμετρούμενη σε αυτούς πραγματική εκπαιδευτική προϋπηρεσία θα πρέπει να έχει προσφερθεί αποκλειστικά σε δομές της ΕΑΕ και τα ΚΕΔΔΥ, ενώ, αντίθετα, για τους Πίνακες της Γενικής Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την περίπτωση δ της παρ. 34.α. του Ν.3027/2002 όπως ισχύει, λαμβάνονται υπόψη και μοριοδοτούνται –μεταξύ άλλων- οι εκπαιδευτικές προϋπηρεσίες στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής, τόσο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας μεταβατικής περιόδου όσο και μετά τον πρώτο -μετά την έκδοση του Ν.3848/2010-διαγωνισμό εκπαιδευτικών του Α.Σ.Ε.Π.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...