Home / HEADER-NEWS / Ορθή επανάληψη. Αναβάθμιση ψηφιακών υποδομών ΤΠΕ και διαδικασία ένταξης σχολικών μονάδων

Ορθή επανάληψη. Αναβάθμιση ψηφιακών υποδομών ΤΠΕ και διαδικασία ένταξης σχολικών μονάδων

Δημοσιεύτηκε: 12:12 μμ Μάρτιος 22nd, 2016  


pc
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με σκοπό τη βελτίωση του δημόσιου σχολείου, θα υλοποιήσει, σταδιακά, την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών των σχολείων της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός σχολείου το οποίο θα είναι καινοτόμο και θα παρέχει πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση για όλους. Σε αυτό θα συμβάλλει και η αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Σε ένα αναβαθμισμένο σχολικό περιβάλλον οι εκπαιδευτικοί ενισχύονται να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες και να αναπτύξουν τις ικανότητες των μαθητών.
Η αναβάθμιση αυτή αφορά σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις στις υπάρχουσες υποδομές ΤΠΕ των σχολείων και σε ορισμένες περιπτώσεις – όταν κρίνεται απαραίτητο- θα υλοποιείται με ανοιχτές τεχνολογίες και με νέο εξοπλισμό (υλικό και λογισμικό).
Τα σχολεία τα οποία ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών τους θα πρέπει να υποβάλουν σχετικό αίτημα, συνοδευόμενο από πρόταση για την εκπαιδευτική και παιδαγωγική αξιοποίησή τους.
Η πρώτη φάση αυτής της αναβάθμισης θα υλοποιηθεί σε σχολεία, τα οποία θα επιλεγούν αφού εκτιμηθεί: η παλαιότητα του υπάρχοντος εξοπλισμού, το μαθητικό δυναμικό, η εμπειρία του σχολείου σε ψηφιακές εκπαιδευτικές πρακτικές και δράσεις, η εμπειρία και το επίπεδο γνώσης και χρήσης των ΤΠΕ από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, η αποτύπωση ενός σχεδίου αξιοποίησης των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία του σχολείου.
Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα παρακαλούνται μέχρι τη Παρασκευή 08/04/2016 να συμπληρώσουν, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, την αίτηση στο https://edulabs.minedu.gov.gr/ σύμφωνα με τις οδηγίες.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σχετ.:

1.Το αρ. πρωτ. Φ 478.6/34/43127/Α2/11-03-2016 έγγραφο του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

2.Το αρ. πρωτ. 172/ΓΔ4/17-03-2016 Υπηρεσιακό Σημείωμα της Γενικής Δ/νσης Σπουδών του ΥΠ.Π.Ε.Θ.
Σε εφαρμογή των ανωτέρω σχετικών, σας γνωστοποιούμε ότι το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, θα υλοποιήσει τη πρώτη φάση της αναβάθμισης των ψηφιακών υποδομών των σχολείων της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης.
Καλούνται οι διευθυντές των σχολικών μονάδων οι οποίοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα, να συμπληρώσουν την αίτηση, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, στο σύνδεσμο https:// edulabs.minedu.gov.gr/ σύμφωνα με τις οδηγίες του παραρτήματος, μέχρι τη Παρασκευή 08/04/2016.
Η αναβάθμιση των υποδομών ΤΠΕ θα πραγματοποιηθεί με την αξιοποίηση παλαιού εξοπλισμού ή/και με την εγκατάσταση σύγχρονων σχολικών εργαστηρίων πληροφορικής χαμηλού κόστους, καθώς και σταθμών εργασίας στις αίθουσες διδασκαλίας. Προτείνεται η χρήση του λειτουργικού συστήματος Ubuntu Linux, της τεχνολογίας LTSP (Linux Terminal Server Project) και της εφαρμογής ΕΠΟΠΤΗΣ (Epoptes), τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται σε πολλά σχολικά εργαστήρια της χώρας. Η προτεινόμενη τεχνολογία καθιστά δυνατή τη χρήση και παλαιότερων υπολογιστών, όσον αφορά τη πρόσβαση στο διαδίκτυο και τη χρήση ψηφιακών εκπαιδευτικών εφαρμογών, μέσω την αναβάθμισης/αντικατάστασης του εξυπηρετητή (server) του εργαστηρίου πληροφορικής.
Παρέχονται οι δυνατότητες:
  • αντικατάστασης πεπαλαιωμένου, μη λειτουργικού ψηφιακού εξοπλισμού, δηλαδή οθόνες, πληκτρολόγια, κάμερες, ακουστικά-μικρόφωνα, κάρτες μνήμης κλπ.,
  • συμπλήρωσης εξοπλισμού, δηλαδή πολυμηχανήματα (εκτυπωτές-φωτοτυπικά-σαρωτές), τρισδιάστατοι εκτυπωτές-σαρωτές, σετ ρομποτικής-αισθητήρων, δομημένη καλωδίωση, μεταγωγείς δικτύου, ασύρματη δικτύωση κλπ. και
  • παροχής εξοπλισμού που διαλειτουργεί με υπολογιστές και εποπτικά εργαλεία για τα οποία, μέσω της αίτησης, θα αποδεικνύεται η ανάγκη προμήθειάς τους και θα τεκμηριώνεται η χρήση τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα εγκατάστασης ενός επιπλέον εργαστήριου ψηφιακών μέσων, εφόσον υφίσταται ο κατάλληλος χώρος στη σχολική μονάδα, καθώς και η δυνατότητα εξοπλισμού με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία αιθουσών διδασκαλίας και υφιστάμενων εργαστηρίων φυσικών επιστημών, τεχνολογίας κλπ.
Παρακαλείσθε να συμπληρώσετε με προσοχή τις καρτέλες της εφαρμογής και να υποβάλετε τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση στην οποία θα αποτυπώνονται:
  • η υπάρχουσα κατάσταση ψηφιακού εξοπλισμού του σχολείου,
  • η εμπειρία του σχολείου σε ψηφιακές εκπαιδευτικές πρακτικές και δράσεις,
  • η αποτύπωση ενός σχεδίου αξιοποίησης των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία του σχολείου.
Σε κάθε καρτέλα υπάρχει εισαγωγικό κείμενο με οδηγίες στα πεδία που χρειάζεται.
Όταν εισέρχεστε στην εφαρμογή θα διαπιστώσετε ότι έχουν αποτυπωθεί ήδη στοιχεία που αφορούν στο σχολείο σας, όπως εξοπλισμός, διάφοροι χώροι κλπ, τα οποία έχουν ανακτηθεί από άλλα εν λειτουργία πληροφοριακά συστήματα του ΥΠΠΕΘ. Επιπλέον αυτών, σε κάθε καρτέλα έχετε τη δυνατότητα να καταχωρείτε νέα στοιχεία που αφορούν στην πληρότητα της αίτησης σας.
Για να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε αναβάθμιση ή επέκταση ψηφιακού εξοπλισμού και λογισμικού σε σχολείο, θα πρέπει, (α) με ευθύνη του Διευθυντή της σχολικής μονάδας, να αποτυπωθεί πλήρως κι ορθώς η τρέχουσα κατάσταση του σχολείου στην εφαρμογήhttps://edulabs.minedu.gov.gr, ανεξαρτήτως της πηγής χρηματοδότησης την οποία χρησιμοποίησε στο παρελθόν το σχολείο για την προμήθεια του τρέχοντος ψηφιακού του εξοπλισμού και (β) να καταχωρηθεί εμπρόθεσμα αίτηση αναβάθμισης ή επέκτασης στην ίδια εφαρμογή.
Τεχνική υποστήριξη θα παρέχεται μόνο στο σύνδεσμο https://edulabs.minedu.gov.gr/forum/ μέσω του οποίου θα απαντώνται όλα τα τεχνικά και διαδικαστικά ερωτήματα.
Η ΑΝΑΠΛ. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΕΥΜΟΡΦΙΑ ΦΛΩΡΟΥ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...