Home / HEADER-NEWS / Όλη η προκήρυξη για 15.000 θέσεις εργασίας για ανέργους σε επιχειρήσεις

Όλη η προκήρυξη για 15.000 θέσεις εργασίας για ανέργους σε επιχειρήσεις

Δημοσιεύτηκε: 10:57 πμ Μάρτιος 22nd, 2016  


OAED

Ανακοινώθηκε η προκήρυξη για το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που αφορά μακροχρόνια ανέργους άνω των 50 ετών. Από το νέο πρόγραμμα θα ωφεληθούν 15.000 άνεργοι ηλικίας 50 ετών και άνω σε επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr, με την προκήρυξη η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ καλεί τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., και γενικά εργοδότες που ασκούν οικονομική δραστηριότητα και επιθυμούν να συμμετάσχουν στο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ατόμων που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, ηλικίας άνω των 50 ετών» να υποβάλλουν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις 24-03-2016 και ώρα 10η πρωινή στο διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΑ www.oaed.gr, στο πεδίο καταχώρησης ηλεκτρονικών αιτήσεων.

Σκοπός

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία 15.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης, με την πρόσληψη ατόμων που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, ηλικίας άνω των 50 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., και γενικά εργοδότες που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα.

Πλαίσιο ένταξης – χρηματοδότηση

1. Οι δαπάνες για την εφαρμογή του προγράμματος προβλέπεται να καλυφθούν από τον λογαριασμό του ΕΛΕΚΠ και ειδικότερα του κλάδου ΛΑΕΚ. Το κόστος υλοποίησης θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΛΑΕΚ (ΚΑΕ 2493) ως κάτωθι:

Η μέγιστη δαπάνη θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 60.000.000 ευρώ ως εξής: Για το έτος 2016: 10.000.000 ευρώ Για το έτος 2017: 20.000.000 ευρώ.
Για το έτος 2018: 20.000.000 ευρώ Για το έτος 2019: 10.000.000 ευρώ

2. Οι ενισχύσεις για την απασχόληση που προβλέπονται στο ανωτέρω πρόγραμμα, χορηγούνται βάσει του άρθρου 32 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 651/2014 της Επιτροπής της 17ης Ιουνίου 2014 για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την κοινή αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 87 και 88 της Συνθήκης (Γενικός κανονισμός απαλλαγής κατά κατηγορία) o οποίος έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1 εδάφιο ιε Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 651/2014 της Επιτροπής οι ενισχύσεις για την πρόσληψη εργαζομένων σε μειονεκτική θέση δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5 εκατ. ευρώ ετησίως ανά επιχείρηση .

Ως ημερομηνία χορήγησης της συνολικής ενίσχυσης νοείται η ημερομηνία της εγκριτικής απόφασης.

Επισημαίνεται ότι στον ως άνω έλεγχο ορίων μεμονωμένων κοινοποιήσεων αθροίζονται και οι ενισχύσεις που έχει λάβει η επιχειρηματική μονάδα στο σύνολο της. Οι συνδεδεμένες με την αιτούσα επιχειρήσεις ανήκουν στην ίδια επιχειρηματική μονάδα.

Ρόλος του ΟΑΕΔ

Σύμφωνα με τον Ν. 2956/2001 (ΦΕΚ 258/Α’), μεταξύ των σκοπών του ΟΑΕΑ είναι η ενίσχυση και διευκόλυνση της ένταξης και διατήρησης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 34 του Ν. 4144/2013 (ΦΕΚ 88/ Α’ ) ο κλάδος με την επωνυμία «Λογαριασμός Κοινωνικής Πολιτικής» και ο κλάδος με την επωνυμία «Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση» (ΛΑΕΚ) που συστάθηκε με το άρθρο 1 του ν. 2434/1996 (ΦΕΚ 188/Α’), ενοποιούνται λειτουργικά σε λογαριασμό με την επωνυμία «Ενιαίος Λογαριασμός για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών» (Ε.Λ.Ε.Κ.Π.), ενώ οι ενοποιούμενοι κλάδοι παραμένουν απόλυτα διακριτοί υποκείμενοι σε χωριστή παρακολούθηση και με απόλυτη διαχειριστική αυτοτέλεια.

Δικαιούχοι και προϋποθέσεις συμμετοχής
Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., και γενικά εργοδότες που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα.
Για την υπαγωγή μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα θα πρέπει η δημιουργούμενη θέση εργασίας να αντιπροσωπεύει καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της, σε σχέση με το μέσο όρο των δώδεκα (12) τελευταίων μηνών, που προηγούνται του μήνα υποβολής της αίτησής της.

Ως αριθμός εργαζόμενων, νοείται ο αριθμός των ετήσιων μονάδων εργασίας (Ε.Μ.Ε.), δηλαδή ο αριθμός των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που έχουν εργαστεί κατά τη διάρκεια των δώδεκα (12) τελευταίων μηνών, που προηγούνται του μήνα υποβολής αίτησής της επιχείρησης.

Οι απασχολούμενοι με συμβάσεις εργασίας μερικής απασχόλησης και οι απασχολούμενοι με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, υπολογίζονται στην καθαρή αύξηση και ισοδυναμούν με κλάσμα ετησίων μονάδων εργασίας.

Για τον υπολογισμό των ΕΜΕ και τη δυνατότητα υπαγωγής μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα, σας παραπέμπουμε στο Παράρτημα ΙΙΙ, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης.

Μία Ετήσια Μονάδα Εργασίας (ΕΜΕ) αντιστοιχεί σε μία θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Για την υπαγωγή μιας επιχείρησης λαμβάνεται υπόψη :
• Ο αριθμός των Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (Ε.Μ.Ε) και
• Ο αριθμός των απασχολουμένων κατά τη χρονική στιγμή της υποβολής της αίτησης (μήνας υποβολής της αίτησης).
Επισημαίνεται ότι στον αριθμό των απασχολουμένων υπολογίζονται όλοι οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση ανεξαρτήτως καθεστώτος απασχόλησης, εφόσον αυτό μετατραπεί σε πλήρη απασχόληση.

Εφόσον διαπιστωθεί η δυνατότητα υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα, η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει καθ’όλη τη διάρκεια του προγράμματος το προσωπικό για το οποίο έχει δεσμευτεί, σύμφωνα με την εγκριτική απόφαση υπαγωγής στο πρόγραμμα, δηλαδή του αριθμού των ΕΜΕ ή του αριθμό των απασχολουμένων κατά την αίτηση, αναλόγως ποιο είναι το μεγαλύτερο, εφεξής δεσμευόμενο (μη επιχορηγούμενο) προσωπικό.
Ως μείωση προσωπικού κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται του μήνα υποβολής της αίτησης, θεωρείται:
• η καταγγελία της σύμβασης εργασίας,
• η αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης από πλήρη σε μερική,
• η μείωση του χρόνου απασχόλησης και
• η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου.
Συνεπώς, η επιχείρηση, για την ένταξή της στο πρόγραμμα, θα πρέπει να έχει προβεί σε κάλυψη του αριθμού των Ε.Μ.Ε. του προηγούμενου δωδεκαμήνου έως τον μήνα υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα (βλέπε Παράρτημα ΙΙΙ).

Δεν θεωρείται μείωση προσωπικού (μείωση ΕΜΕ), εφόσον προσκομίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά:
• η καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου μετά από μήνυση για αξιόποινη πράξη (πειθαρχικοί λόγοι),
• η οικειοθελής αποχώρηση,
• η συνταξιοδότηση λόγω γήρατος ή αναπηρίας και ο θάνατος.
Συνεπώς, οι θέσεις που έχουν μειωθεί κατά το δωδεκάμηνο αναφοράς για τους προαναφερόμενους λόγους (οικειοθελής αποχώρηση, αναπηρία κ.λπ.) δεν προσμετρώνται στον υπολογισμό του αριθμού των Ε.Μ.Ε. (βλέπε Παράρτημα ΙΙΙ).

Οι ανωτέρω προϋποθέσεις ισχύουν και για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης για υπαγωγή μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της εγκριτικής απόφασης. Επίσης τα ανωτέρω ισχύουν και για επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν μετά από μεταβίβαση ή εκμίσθωση ή αλλαγή νομικής μορφής ή διάλυση και επαναλειτουργία ή δημιουργία νέας επιχείρησης από τους ιδίους εταίρους στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το αυτό ή άλλο αντικείμενο δραστηριότητας.

Σε περίπτωση που κατά την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης ο αριθμός των Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (Ε.Μ.Ε), για το προηγούμενο 12μηνο, είναι:
A. μικρότερος ή ίσος του αριθμού των εργαζομένων στην επιχείρηση τότε ως δεσμευόμενο προσωπικό θεωρείται το απασχολούμενο προσωπικό στην επιχείρηση, η οποία επιχορηγείται για όσα άτομα προσλάβει πέραν του αριθμού των απασχολουμένων της.
B. μεγαλύτερος του αριθμού των απασχολουμένων, τότε η επιχείρηση θα πρέπει να προσλάβει προσωπικό μέχρι του αριθμού των Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (Ε.Μ.Ε.) και στη συνέχεια δύναται να υποβάλλει αίτηση για να επιχορηγηθεί για ανέργους που θα προσλάβει πέραν του αριθμού αυτού.

δεν υπάγονται:
> Όλες οι επιχειρήσεις που διέπονται, όσον αφορά την πρόσληψη του προσωπικού τους, από τις διατάξεις του ν.2190/94 (ΦΕΚ 28/Α/03.03.1994) και του ν.3812 (ΦΕΚ
234/Α/28.12.2009).
> Όταν η πρόσληψη δεν αντιπροσωπεύει καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 32 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 651/2014 της Επιτροπής της 17ης Ιουνίου 2014, και το εδ. β του κεφαλαίου 3.1 της παρούσας.
> Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται, σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. α του ανωτέρω Κανονισμού, στον τομέα του χάλυβα, στον τομέα του άνθρακα, στον ναυπηγικό τομέα, στον τομέα των συνθετικών ινών, στον τομέα των μεταφορών και στη συναφή υποδομή, καθώς και στην παραγωγή, διανομή και τις υποδομές ενέργειας.
> Τα νυχτερινά κέντρα.

Ωφελούμενοι και προϋποθέσεις συμμετοχής
Ωφελούμενοι είναι άτομα που θα προσληφθούν από τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, οι οποίοι βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση. Ως άτομα σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Καν. 651/2014, νοούνται οι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα άνω των δώδεκα (12) μηνών, ηλικίας άνω των 50 ετών .

Οι ωφελούμενοι κατά την υπόδειξή τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2 να είναι: α) εγγεγραμμένοι ως μακροχρόνια άνεργοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών, ηλικίας άνω των 50 ετών και να διατηρούν την ιδιότητα του ανέργου μέχρι την πρόσληψή τους.
β) να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και να διαθέτουν συμπληρωμένο ΑΣΔ.
γ) είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα.

Δεν είναι δυνατή η υπαγωγή:
> για εργαζόμενους που θα απασχοληθούν αποκλειστικά, από την 22η ώρα βραδινή (έναρξη ωραρίου) έως και την 6η πρωϊνή (λήξη ωραρίου).
> για άτομα που:

– είναι ομόρρυθμοι εταίροι σε Ο.Ε., Ε.Ε. και εταίροι σε Ε.Π.Ε και στις Ι.Κ.Ε
– είναι μέλη των Δ.Σ. στις Α.Ε.
– είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι ή οι διαχειριστές των επιχειρήσεων
– είναι μέλη σε συνεταιρισμούς (πλην των μελών των ΚοινΣεπ)
– τοποθετούνται αναγκαστικά με τις διατάξεις του Ν.2643/ 98.
– θα προσληφθούν στο πλαίσιο ένταξης της επιχείρησης σε οποιοδήποτε άλλο καθεστώς ενίσχυσης για την κάλυψη σχετικών συμβατικών της υποχρεώσεων, π.χ. επενδυτικό σχέδιο, το οποίο επίσης επιχορηγεί το μισθολογικό ή/και το μη μισθολογικό κόστος για τα άτομα αυτά,
– θα προσληφθούν από τους δικαιούχους εργοδότες, προκειμένου να διαθέσουν τις υπηρεσίες τους σε άλλον εργοδότη (δευτερογενής ή έμμεσος εργοδότης).
– θα απασχοληθούν με μίσθωση – σύμβαση έργου ή έμμισθη εντολή.
– δεν θα απασχοληθούν με συμβάσεις μισθωτής εξαρτημένης εργασίας, σύμφωνα με την κείμενη εργατική νομοθεσία.

Επισημαίνεται ότι οι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση, αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα ΜΟΝΟ από την αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2) όπου ανήκει η έδρα ή το υποκατάστημα που θα απασχοληθούν, σύμφωνα με τις ζητούμενες ειδικότητες, όπως έχουν δηλωθεί κατά την υποβολή της «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ – ΕΝΤΟΛΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ – ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ» από τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις επιλογές των ανέργων που έχουν καταγραφεί στα Ατομικά Σχέδια Δράσης κατά τη διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης και σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στις παραγράφους 7 και 8 του Κεφαλαίου 5 της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης.

Διαδικασία υπαγωγής δικαιούχων

Μετά την δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος οι επιχειρήσεις που διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΕΔ και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής – εντολή κενής θέσης – υπεύθυνη δήλωση, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr) . Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης είναι η ενδιαφερόμενη επιχείρηση να είναι Πιστοποιημένος χρήστης στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ (εφόσον έχει παραλάβει κλειδάριθμο από το ΚΠΑ2 της περιοχής της) και διαθέτει κωδικούς πρόσβασης (Ονομασία Χρήστη και Συνθηματικό).

Στην περίπτωση που η επιχείρηση επιθυμεί να επιχορηγηθεί για άνεργο που θα απασχολήσει σε υποκατάστημά της, την ηλεκτρονική αίτηση την υποβάλλει η έδρα της επιχείρησης στο ΚΠΑ2 της περιοχής της χρησιμοποιώντας τον κλειδάριθμο της έδρας της επιχείρησης (Ονομασία Χρήστη και Συνθηματικό).
Κατά τη διαδικασία, όμως, αναζήτησης ανέργων, όπως αυτή περιγράφεται παρακάτω, εφόσον ο άνεργος που θα προσληφθεί πρόκειται να απασχοληθεί σε υποκατάστημα της επιχείρησης, η δυνατότητα αναζήτησης ανέργου παρέχεται μόνο στο υποκατάστημα και πραγματοποιείται με τον κλειδάριθμο του υποκαταστήματος (Ονομασία Χρήστη και Συνθηματικό).

Επισημαίνεται ότι τα υποκαταστήματα ή γραφεία που έχουν την έδρα τους σε χώρα μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση στο ΚΠΑ2 στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει το υποκατάστημα ή γραφείο.

Στην περίπτωση που οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ εγγεγραμμένοι χρήστες στο Πληροφορικό Σύστημα (portal) του Οργανισμού θα πρέπει να επισκεφτούν την Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2) στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η έδρα της επιχείρησης και να προσκομίσουν τα κάτωθι δικαιολογητικά για την παραλαβή κλειδαρίθμου προκειμένου στη συνέχεια να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για την υπαγωγή στο ανωτέρω πρόγραμμα:

1. Οι ατομικές επιχειρήσεις την Βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος.
2. Τα νομικά πρόσωπα πρόσφατο καταστατικό της επιχείρησης από όπου θα προκύπτει η μετοχική ή/και εταιρική σύνθεσή της καθώς και το ΑΦΜ της επιχείρησης.

Η ανωτέρω διαδικασία μπορεί να διενεργηθεί από νόμιμα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.

Εάν η επιχείρηση διατηρεί υποκαταστήματα τότε κατά την έκδοση του κλειδαρίθμου θα πρέπει να δηλώνονται και να καταχωρίζονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία (δ/νση, τηλ.^ΓΜϋ, ΑΦΜ κλπ) κάθε υποκαταστήματός της.

Στην ηλεκτρονική αίτηση εμπεριέχεται και η εντολή κενής θέσης, η οποία καταγράφεται στο Πληροφοριακό Σύστημα του Οργανισμού και στην οποία οι επιχειρήσεις προσδιορίζουν την ειδικότητα των ανέργων που επιθυμούν να προσλάβουν, στα πλαίσια του προγράμματος.
Επισημαίνεται ότι και η διαδικασία της αντικατάστασης του επιχορηγούμενου ατόμου, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, γίνεται με κλειδάριθμο και η «εντολή κενής θέσης για αντικατάσταση» υποβάλλεται ηλεκτρονικά.

Επίσης στην ηλεκτρονική αίτηση, η επιχείρηση πρέπει να αναφέρει υποχρεωτικά, τον νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης και μόνο τα -τυχόν- νομικά πρόσωπα που είναι εταίροι ή μέτοχοι της επιχείρησης από 25% και άνω, ανεξαρτήτως εάν τα νομικά πρόσωπα της επιχείρησης είναι μέτοχοι ή εταίροι εντός ή εκτός της Ελληνικής επικράτειας, προκειμένου να γίνει η σώρευση των κρατικών ενισχύσεων.

Η ηλεκτρονική αίτηση της επιχείρησης επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν.1599/1986 όσον αφορά στα στοιχεία που περιλαμβάνονται και αναφέρονται σε αυτήν. Η επιχείρηση φέρει την ευθύνη της πλήρους και ορθής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής της αίτησης. Ειδικότερα, υποχρεούται να συμπληρώσει τα σχετικά πεδία της ηλεκτρονικής αίτησης με τα στοιχεία που θα οριστούν στην οικεία πρόσκληση. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται από την επιχείρηση στην ηλεκτρονική αίτηση επισύρει τον αποκλεισμό της από τη διαδικασία και δεν είναι δυνατή η εξέταση τυχόν αντιρρήσεων της. Η αίτηση συμμετοχής συνιστά εξουσιοδότηση προς τον ΟΑΕΔ για τη χρήση και επεξεργασία των στοιχείων της από τα Πληροφοριακά Συστήματα (Π.Σ.) του ΟΑΕΔ, του ΕΡΓΑΝΗ (ΠΣ ΣΕΠΕ – ΟΑΕΔ- ΙΚΑ/ΕΤΑΜ) του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της ΓΓΠΣ
και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Μετά τον απαιτούμενο διοικητικό έλεγχο (της αίτησης και των τυχόν δικαιολογητικών) που θα διενεργήσει το γραφείο απασχόλησης, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας (ΚΠΑ2 όπου ανήκει η έδρα της επιχείρησης) :
α) προβαίνει στην έκδοση της εγκριτικής απόφασης, για το σύνολο των ανέργων που αιτείται να επιχορηγηθεί η επιχείρηση στην οποία θα προσδιορίζεται ο ακριβής αριθμός των ανέργων για τους οποίους δικαιούται να επιχορηγηθεί η επιχείρηση (νέες θέσεις εργασίας) και θα αποστέλλεται σχετική ειδοποίηση με e-mail στην δικαιούχο επιχείρηση και
β) προβαίνει στην έκδοση απορριπτικής απόφασης στην περίπτωση που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας (ΚΠΑ2 όπου ανήκει η έδρα της επιχείρησης) και θα αποστέλλεται, επίσης, σχετική ειδοποίηση με e-mail στην δικαιούχο επιχείρηση προκειμένου να υποβάλλει τις αντιρρήσεις της εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ενημέρωσή της.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες έχουν τη δυνατότητα αναζήτησης ανέργων της ομάδας στόχου (όπως ορίζεται στο Κεφάλαιο 4 της παρούσας) και σύμφωνα με την υποβληθείσα αίτηση υπαγωγής – εντολή κενής θέσης – υπεύθυνη δήλωση μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών με κωδικούς πρόσβασης (Ονομασία Χρήστη και Συνθηματικό).
Επισημαίνεται ότι κατά τη διαδικασία αναζήτησης ανέργων, εφόσον ο άνεργος που θα προσληφθεί πρόκειται να απασχοληθεί σε υποκατάστημα της επιχείρησης, η δυνατότητα αναζήτησης ανέργου παρέχεται μόνο στο υποκατάστημα και πραγματοποιείται με κωδικούς πρόσβασης του υποκαταστήματος (Ονομασία Χρήστη και Συνθηματικό).

Συγκεκριμένα, παρέχεται η δυνατότητα στις ενταγμένες επιχειρήσεις – εργοδότες μιας νέας διαδικασίας αναζήτησης ανέργων, μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ με στόχο την άμεση και καλύτερη σύζευξη της προσφοράς και ζήτησης εργασίας.

Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, η ενταγμένη (δικαιούχος) επιχείρηση- εργοδότης, εντός δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση της εγκριτικής απόφασης, δύναται να ενεργοποιήσει μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ τη δυνατότητα αναζήτησης ανέργων επιλέγοντας το πεδίο «Ενεργοποίηση της αναζήτησης Ανέργων». Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής ο Οργανισμός θα παρέχει στους δικαιούχους εργοδότες – επιχειρήσεις πρόσβαση στα στοιχεία του Βιογραφικού Σημειώματος των εγγεγραμμένων στο μητρώο του ανέργων , με βάση την ειδικότητά τους, την εργασιακή εμπειρία, το επίπεδο εκπαίδευσης, τις δεξιότητες του ανέργου και την περιοχή στην οποία διαμένουν.

Συνεπώς, ο εργοδότης – επιχείρηση εντοπίζει τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια και τις απαιτήσεις της θέσης εργασίας που προσφέρει και προεπιλέγει μέχρι 10 υποψηφίους, οι οποίοι εμφανίζονται αυτόματα στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΕΔ προκειμένου να ενημερωθεί η αρμόδια Υπηρεσία ΚΠΑ2 με τη λίστα των Βιογραφικών Σημειωμάτων [μέχρι δέκα (10) Βιογραφικά Σημειώματα] που έχει προεπιλέξει ο εργοδότης – επιχείρηση.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες Κ.Π.Α.2 αφού λάβουν τη σχετική λίστα με τα Βιογραφικά Σημειώματα προβαίνουν κατά προτεραιότητα στην υπόδειξη των ανέργων στους οποίους αντιστοιχούν τα εν λόγω Βιογραφικά Σημειώματα μέσω συστατικού σημειώματος προκειμένου να ολοκληρωθεί η νέα διαδικασία σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εργασίας.
Στη συνέχεια, οι επιχειρήσεις – εργοδότες καλούνται να ενημερώσουν το Πληροφοριακό Σύστημα (βλέπε τις σχετικές οθόνες των Οδηγιών που έχουν αναρτηθεί) με το αποτέλεσμα της επιλογής τους «Καταγραφή πρόσληψης με βάσει την υπόδειξη» εφόσον επιλέξουν να προσλάβουν τον άνεργο είτε με «Ενημέρωση για την απόρριψη της υπόδειξης» στις περιπτώσεις που δεν επιθυμούν να προβούν στην πρόσληψή του.

Στην περίπτωση που η δικαιούχος επιχείρηση – εργοδότης ολοκληρώσει τη διαδικασία των συνεντεύξεων χωρίς να προβεί σε πρόσληψη και εφόσον συνεχίζει να επιθυμεί την κάλυψη της θέσης για την οποία έχει αιτηθεί, μετά από συνεννόηση με την αρμόδια Υπηρεσία Κ.Π.Α2. ο αρμόδιος «διαχειριστής» (εργασιακός σύμβουλος) που ελέγχει την διαθεσιμότητα του εργατικού δυναμικού, δύναται να υποδείξει ανέργους, σύμφωνα με την διαδικασία που περιγράφεται στην παρακάτω παράγραφο.

Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις – εργοδότες δεν προβούν στην ανωτέρω διαδικασία ο αρμόδιος «διαχειριστής» (εργασιακός σύμβουλος), θα ελέγχει την διαθεσιμότητα του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που έχουν καθορισθεί για τις θέσεις απασχόλησης που ζητά η επιχείρηση, ενημερώνοντας σχετικά τον Προϊστάμενο και δυνητικά όλους τους υπόλοιπους εργασιακούς συμβούλους της Υπηρεσίας.

Με στόχο τη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας, η υπόδειξη των ανέργων στις δικαιούχους επιχειρήσεις θα διενεργείται από τους εργασιακούς συμβούλους των Υπηρεσιών (Κ.Π.Α.2) μέσω συστατικού σημειώματος και σύμφωνα με:
i) τη διαδικασία εγγραφής των ανέργων στο σύστημα προσφοράς – ζήτησης εργασίας,
ii) την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση – εντολή κενής θέσης εργασίας από τη δικαιούχο
επιχείρηση και
iii. τη διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης βάσει των προτάσεων που εμπεριέχονται στα ατομικά σχέδια δράσης των προς υπόδειξη ανέργων.

Εντός τριάντα (30) ημερών από την έκδοση της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής στο πρόγραμμα, η επιχείρηση προβαίνει σε πρόσληψη του ατόμου.
Η επιχείρηση προβαίνει στην ηλεκτρονική αναγγελία πρόσληψης των υποδειχθέντων μέσω του συστήματος ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ-ΙΚΑ/ΕΤΑΜ. Συγκεκριμένα, η πρόσληψη του επιχορηγούμενου καταχωρείται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ (ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ-ΙΚΑ/ΕΤΑΜ) του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ενιαίο Έντυπο Ε3: Ε3 Αναγγελία Πρόσληψης και Ε4 Συμπληρωματικός Πίνακας Προσωπικού Νέας Πρόσληψης) επιλέγοντας την τιμή ΝΑΙ στα πεδία: «Τοποθέτηση με συστατικό σημείωμα» και «Τοποθέτηση με πρόγραμμα προώθησης απασχόλησης ΟΑΕΔ» και στη συνέχεια από τη λίστα των προγραμμάτων τον τίτλο του συγκεκριμένου προγράμματος δηλαδή: «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ατόμων που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, ηλικίας άνω των 50 ετών «.

Είναι δυνατή η επιμήκυνση της ως άνω προθεσμίας για την ηλεκτρονική αναγγελία πρόσληψης κατά τριάντα (30) ημέρες, ύστερα από απόφαση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας.

Επισημαίνεται ότι:
α) Καμία αναγγελία πρόσληψης με άλλο τρόπο, εκτός από τον ανωτέρω περιγραφόμενο, δεν γίνεται δεκτή. Σε αντίθετη περίπτωση, η δαπάνη δεν θα μπορεί να είναι επιλέξιμη. Στο συνημμένο Παράρτημα ΙΙ, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του παρόντος, περιγράφεται η ηλεκτρονική υποβολή της αναγγελίας των προσλήψεων.
β) Σε κάθε περίπτωση, η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή είναι το αργότερο την ίδια ημέρα της πρόσληψης του επιχορηγούμενου και πάντως πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο. Επισημαίνεται ότι στο σχετικό Έντυπο Ε3 δεν απαιτείται η υπογραφή του ωφελούμενου (βλ. Παράρτημα ΙΙ).

Σε περίπτωση αποχώρησης του επιχορηγούμενου κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η επιχείρηση δύναται να τον αντικαταστήσει κατόπιν υπόδειξης ανέργου από την αρμόδια Υπηρεσία. Η επιχείρηση προβαίνει σε νέα ηλεκτρονική αναγγελία πρόσληψης μέσω του συστήματος ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ (ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ-ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).

Στην περίπτωση που ο επιχορηγούμενος αποχωρήσει οικειοθελώς ή με καταγγελία σύμβασης εργασίας κατά τη διάρκεια του προγράμματος, τότε ο εργοδότης υποχρεούται να ενημερώσει για την ανωτέρω μεταβολή, εντός οκτώ (8) ημερών, συμπληρώνοντας, ανάλογα την περίπτωση, τα έντυπα «Έντυπο Ε5-Οικειοθελής αποχώρηση μισθωτού» ή « Ε7-Βεβαίωση-Δήλωση εργοδότη για συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου» στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ (ΠΣ ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ-ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή, υλοποίηση και παρακολούθηση του προγράμματος, θα γίνεται από τον αρμόδιο υπάλληλο του ΚΠΑ2 ταυτοποίηση των αναγγελιών πρόσληψης της επιχείρησης στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και των συστατικών σημειωμάτων με τις εγκριθείσες θέσεις .

Ύστερα από τη λήξη της προθεσμίας για την πρόσληψη, ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Υπηρεσίας Απασχόλησης προβαίνει στην έκδοση απόφασης i) ολικής ανάκλησης της εγκριτικής απόφασης, στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν κάλυψε το σύνολο των αιτηθεισών θέσεων ή ii) τροποποίησης προϋπολογισμού λόγω μερικής ανάκλησης θέσεων στην περίπτωση που η επιχείρηση κάλυψε μέρος των αιτηθεισών θέσεων. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που οι θέσεις, που έχει αιτηθεί η επιχείρηση, δεν καλυφθούν εντός της ανωτέρω προθεσμίας θεωρούνται άκυρες και ο Προϊστάμενος προβαίνει σε ανάκληση της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής.
Επίσης στην περίπτωση που η επιχείρηση προβεί στην πρόσληψη ανέργων, τα οποία δεν έχουν υποδειχθεί με συστατικό σημείωμα από την Υπηρεσία (Κ.Π.Α.2) τότε οι προσλήψεις θεωρούνται άκυρες και ο Προϊστάμενος προβαίνει σε ανάκληση της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής.
Επισημαίνεται ότι ο υπεύθυνος διαχειριστής του συστήματος ενημερώνει υποχρεωτικά το ηλεκτρονικό σύστημα των αιτήσεων και για τις περιπτώσεις της απόρριψης μιας αίτησης, της απενεργοποίησης της και της μερικής ή ολικής ανάκλησης αντίστοιχα.

Ποσό και διάρκεια επιχορήγησης

Ποσό επιχορήγησης.
Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ.
Για κάθε ημέρα απασχόλησης λιγότερη των 25 ημερών το ανωτέρω μηνιαίο ποσό επιχορήγησης, όπως διαμορφώνεται κάθε φορά, μειώνεται κατά 1/25. Στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος συμπεριλαμβάνονται οι ακαθάριστες πραγματικές μηνιαίες αποδοχές και οι εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη.

Οι αποζημιώσεις του Δώρου Χριστουγέννων, Δώρου Πάσχα και Επιδόματος Αδείας συμπεριλαμβάνονται στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των μηνών που καταβάλλονται.

Διάρκεια επιχορήγησης

Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους εννέα (9) μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους εννέα (9) μήνες ύστερα από αίτηση που θα υποβάλλει η δικαιούχος επιχείρηση εντός τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών από τη λήξη του πρώτου 9μηνου απασχόλησης.
Μετά τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για τρεις (3) μήνες ακόμα.
Επισημαίνεται ότι στη περίπτωση που οι επιχειρήσεις δεν αιτηθούν την επέκταση του προγράμματος, η δέσμευση της διατήρησης του προσωπικού για άλλους τρεις (3) μήνες παραμένει στο πρώτο 9μηνο απασχόλησης.

Διαδικασία καταβολής επιχορήγησης

Υποβολή αίτησης
Εντός των πρώτων ενενήντα (90) ημερών, που ακολουθούν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της Α.Π.Δ. του κάθε τριμήνου απασχόλησης, η επιχείρηση υποβάλλει την αίτηση με τα σχετικά δικαιολογητικά σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή στο ΚΠΑ2 όπου ανήκει η έδρα της επιχείρησης. Οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα για τα υποκαταστήματά τους, υποβάλλουν την αίτηση για την καταβολή της επιχορήγησης (για τα υποκαταστήματα) στην Υπηρεσία (ΚΠΑ2) στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η έδρα της επιχείρησης.

Τα δικαιολογητικά αυτά είναι τα εξής:
1. Έντυπη κατάσταση (ΕΝΤΥΠΟ Β) η οποία θα περιλαμβάνει τις τρέχουσες μισθολογικές καταστάσεις με την ανάλυση των εργοδοτικών εισφορών ως εξής:
• Το ονοματεπώνυμο των επιχορηγουμένων βάσει του προγράμματος,
• Α.Μ. ΙΚΑ επιχορηγουμένων,
• Την ημερομηνία πρόσληψης τους,
• Την ημερομηνία γέννησής τους,
• Τα ημερομίσθια που πραγματοποιήθηκαν κατά μήνα,
• Το συνολικό μηνιαίο ακαθάριστο ποσό που δικαιούται ο εργαζόμενος, το οποίο δε θα είναι κατώτερο του προβλεπόμενου από τις οικείες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίες (Σ.Σ.Ε.),
• Στήλη της υπεύθυνης δήλωσης με τις υπογραφές των επιχορηγουμένων ότι απασχολήθηκαν και πληρώθηκαν το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η επιχορήγηση

2. Αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις (Α.Π.Δ.), οι οποίες μπορούν να υποβληθούν και σε ηλεκτρονική μορφή, συνοδευόμενες με υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνεται ότι τα στοιχεία που εμπεριέχονται είναι αληθή.

3. Παραστατικά καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για το αιτούμενο χρονικό διάστημα. Στις περιπτώσεις που η επιχείρηση έχει προβεί σε ρύθμιση των οφειλών της προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή τους οικείους ασφαλιστικούς φορείς ή τα επικουρικά ταμεία εκτός ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, για να είναι δυνατή η καταβολή της επιχορήγησης θα πρέπει η ρύθμιση να προσκομισθεί και στην απόφαση ρύθμισης να συμπεριλαμβάνεται το κρίσιμο χρονικό διάστημα για το οποίο ζητά να επιχορηγηθεί η επιχείρηση και εφόσον οι δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται κανονικά. Σε περίπτωση που η ρύθμιση δεν τηρείται, η αξίωση για καταβολή της επιχορήγησης θα ακολουθείται η διαδικασία της παραγράφου 3 του παρόντος Κεφαλαίου. Εάν η Υπηρεσία κρίνει ότι τα παραπάνω στοιχεία χρήζουν περαιτέρω έρευνας, ενδείκνυται να τα διασταυρώσει και με την αρμόδια Υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή του οικείου ασφαλιστικού φορέα κύριας ή και επικουρικής ασφάλισης.

4. Κατάσταση προσωπικού και ωρών εργασίας από το Σ.Ε.Π.Ε. Αντίγραφο κατάστασης προσωπικού και ωρών εργασίας που έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά στο σύστημα ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ (Έντυπο Ε4 – ετήσιος πίνακας κατάστασης προσωπικού) καθώς και το Ενιαίο Έντυπο Ε3 της πρόσληψης του επιχορηγούμενου (Ε3 Αναγγελία Πρόσληψης και Ε4 Συμπληρωματικός Πίνακας Προσωπικού Νέας Πρόσληψης). Τα ανωτέρω έντυπα θα αναζητούνται αυτόματα από την αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2), στο Πληροφοριακό Σύστημα ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ (ΣΕΠΕ- ΟΑΕΔ-ΙΚΑ/ΕΤΑΜ) του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Επισημαίνεται ότι οι δικαιούχοι εργοδότες – επιχειρήσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν τα ως άνω δικαιολογητικά και κατά το χρονικό διάστημα δέσμευσης του προγράμματος.

Διενέργεια επιτόπιας επαλήθευσης φυσικού και οικονομικού αντικειμένου (Επιτόπιοι Έλεγχοι)
Ύστερα από την υποβολή της αίτησης για καταβολή της επιχορήγησης με τα σχετικά δικαιολογητικά σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, πραγματοποιείται επιτόπια επαλήθευση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου (επιτόπιοι έλεγχοι) μετά την απόφαση ανάθεσης από την αρμόδια Διεύθυνση Διοικητικού, σε ελεγκτές, προκειμένου να ελεγχθεί αν η επιχείρηση τηρεί τους όρους του προγράμματος, απασχόληση του επιχορηγούμενου προσωπικού (φυσικό αντικείμενο), κατάσταση μισθοδοσίας του προσωπικού κλπ. και θα ελέγχονται τα εξής:

i. Αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις (Α.Π.Δ.), οι οποίες μπορούν να υποβληθούν και σε ηλεκτρονική μορφή, συνοδευόμενες με υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνεται ότι τα στοιχεία που εμπεριέχονται είναι αληθή.

ii. Παραστατικά καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για το αιτούμενο χρονικό διάστημα. Στις περιπτώσεις που η επιχείρηση έχει προβεί σε ρύθμιση των οφειλών της προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή τους οικείους ασφαλιστικούς φορείς ή τα επικουρικά ταμεία εκτός ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, για να είναι δυνατή η καταβολή της επιχορήγησης θα πρέπει η ρύθμιση να προσκομισθεί στους ελεγκτές που διενεργούν τον επιτόπιο

έλεγχο και στην απόφαση ρύθμισης να συμπεριλαμβάνεται το κρίσιμο χρονικό διάστημα για το οποίο ζητά να επιχορηγηθεί η επιχείρηση και εφόσον οι δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται κανονικά. Εάν οι ελεγκτές κρίνουν ότι τα παραπάνω στοιχεία χρήζουν περαιτέρω έρευνας, ενδείκνυται να τα διασταυρώσουν και με την αρμόδια Υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή του οικείου ασφαλιστικού φορέα κύριας ή και επικουρικής ασφάλισης.
iii. Κατάσταση προσωπικού και ωρών εργασίας από το Σ.Ε.Π.Ε. Αντίγραφο κατάστασης προσωπικού και ωρών εργασίας που έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά στο σύστημα ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ (Εντυπο Ε4 – ετήσιος πίνακας κατάστασης προσωπικού) καθώς και το Ενιαίο Έντυπο Ε3 της πρόσληψης του επιχορηγούμενου (Ε3 Αναγγελία Πρόσληψης και Ε4 Συμπληρωματικός Πίνακας Προσωπικού Νέας Πρόσληψης). Τα ανωτέρω έντυπα θα αναζητούνται αυτόματα από την αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2), στο Πληροφοριακό Σύστημα ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ (ΣΕΠΕ- ΟΑΕΔ-ΙΚΑ/ΕΤΑΜ) του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

iv. Αντίγραφο της Έντυπης Κατάστασης (Εντυπο Β) που υπέβαλε στο ΚΠΑ2 για την πιστοποίηση του οικονομικού αντικειμένου.

Ειδικότερα, στον πρώτο επιτόπιο έλεγχο θα ελέγχονται και τα αναφερόμενα τόσο στην αίτηση υπαγωγής όσο και στην Υπεύθυνη Δήλωση του Κεφαλαίου 4. Σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι όροι για την υπαγωγή στο πρόγραμμα συντάσσεται σχετική έκθεση επιτόπιας επαλήθευσης, η οποία κοινοποιείται στην δικαιούχο επιχείρηση από την αρμόδια Υπηρεσία προκειμένου να εκφράσει τις αντιρρήσεις της εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την κοινοποίηση της. Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν υποβάλλει εμπρόθεσμα τις αντιρρήσεις της ή δεν τις αποδεχθεί ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Υπηρεσίας Κ.Π.Α.2 τότε θα εκδίδεται απόφαση ανάκληση της εγκριτικής απόφασης, η οποία κοινοποιείται στην επιχείρηση.
Κατά τους επόμενους επιτόπιους ελέγχους, εφόσον διαπιστωθεί παράβαση των όρων και προϋποθέσεων του προγράμματος ακολουθείται η ανωτέρω διαδικασία με την έκδοση σχετικής απόφασης (ανάκληση, παραγραφή , διακοπή με αναζήτηση κλπ)

Μετά την διενέργεια των επιτόπιων ελέγχων, τα στοιχεία αυτών δύνανται να καταχωρίζονται στο ΟΠΣ του ΟΑΕΔ από τους αρμόδιους ελεγκτές που διενήργησαν τον επιτόπιο έλεγχο.
Η επιχείρηση οφείλει να τηρεί κατάσταση του συνολικού προσωπικού επιχορηγούμενου και μη, η οποία θα αναζητείται από τους ελεγκτές που θα διενεργήσουν τον επιτόπιο έλεγχο.
Οι επαληθεύσεις φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του προγράμματος (επιτόπιοι έλεγχοι) θα διενεργούνται από υπαλλήλους του ΟΑΕΔ σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμ. 2/82850/0022/2013 (ΦΕΚ487/9-10-2013) όπως αυτή ισχύει κάθε φορά.

Επισημαίνεται ότι το άρθρο 29 Διοικητική συνδρομή Ο.Α.Ε.Δ. – Προστασία ελεγκτών Ο.Α.Ε.Δ. του Ν.4144/2013, ορίζει ότι : «1. Οι πάσης φύσεως διοικητικές αρχές, οι δικαστικές υπηρεσίες, οι δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και οι υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης υποχρεούνται να παρέχουν κάθε αιτούμενη συνδρομή ιδιαίτερα με την παροχή στον Ο.Α.Ε.Δ. μηχανογραφικών στοιχείων και πληροφοριών για τη διευκόλυνση της άσκησης των αρμοδιοτήτων του. 2. Κατά τη διάρκεια των επιτόπιων ελέγχων που διενεργούν υπάλληλοι του Ο.Α.Ε.Δ. η ελεγκτική διαδικασία δεν παρακωλύεται από τους ελεγχόμενους. Ενδεχόμενη παρακώλυση δύναται να αποτελέσει λόγο απένταξής τους από το πρόγραμμα ή διακοπής της παροχής προς αυτούς. Οι ελεγκτές του Ο.Α.Ε.Δ. δεν διώκονται και δεν ενάγονται για γνώμη που διατύπωσαν ή πράξη που διενήργησαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.»

Διενέργεια διοικητικής επαλήθευσης φυσικού και οικονομικού αντικειμένου

(Διοικητικός έλεγχος)
Στην περίπτωση που το γραφείο απασχόλησης της αρμόδιας Υπηρεσίας Κ.Π.Α.2 μετά την παραλαβή της έκθεσης επιτόπιας επαλήθευσης διαπιστώσει μετά από σχετικό διοικητικό έλεγχο ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ του πορίσματος της έκθεσης επιτόπιας επαλήθευσης και του διοικητικού ελέγχου τότε συντάσσει έκθεση διοικητικής επαλήθευσης, για την οποία ενημερώνεται η επιχείρηση προκειμένου να εκφράσει τις αντιρρήσεις της εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την κοινοποίηση αυτής. Στην περίπτωση που ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Υπηρεσίας Κ.Π.Α.2 αποδεχθεί τις αντιρρήσεις της επιχείρησης, προβαίνει στην έκδοση σχετικής εγκριτικής απόφασης για την καταβολή της επιχορήγησης.
Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν υποβάλλει εμπρόθεσμα τις αντιρρήσεις της ή δεν τις αποδεχθεί ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Υπηρεσίας Κ.Π.Α.2 τότε θα εκδίδεται σχετική απόφαση (ανάκληση, παραγραφή, διακοπή με αναζήτηση κλπ), η οποία κοινοποιείται στην επιχείρηση.

Καταβολή της επιχορήγησης
Η αρμόδια Υπηρεσία (Κ.Π.Α.2), ύστερα από την υποβολή της αίτησης για την καταβολή της επιχορήγησης και εφόσον μετά το σχετικό διοικητικό έλεγχο διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του πορίσματος της έκθεσης επιτόπιας επαλήθευσης και του διοικητικού ελέγχου προβαίνει στην έκδοση σχετικής εγκριτικής απόφασης για την καταβολή της επιχορήγησης.
Η επιχορήγηση θα υπολογίζεται για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης για τους μισθωτούς και για τους ημερομισθίους το ανώτερο μέχρι είκοσι πέντε (25) ημέρες ασφάλισης.

Χρόνος υποχρεωτικής απασχόλησης – Όροι και Δεσμεύσεις

Οι επιχειρήσεις (δικαιούχοι) υποχρεούνται να διατηρήσουν καθ’όλη τη διάρκεια του προγράμματος:
α) το δεσμευόμενο (μη επιχορηγούμενο) προσωπικό ήτοι τον αριθμό των Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (Ε.Μ.Ε.) ή τον αριθμό των απασχολουμένων, εφόσον ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των Ε.Μ.Ε. κατά τον μήνα υποβολής της αίτησης και
β) το επιχορηγούμενο προσωπικό

Σε περίπτωση που η επιχείρηση μειώσει το επιχορηγούμενο και μη προσωπικό της και εφόσον δεν το αντικαταστήσει μέσα σε τριάντα (30) ημέρες, το πρόγραμμα θα διακόπτεται κατά τόσες θέσεις εργασίας όσες μειώθηκε το προσωπικό. Στην περίπτωση που η επιχείρηση i. έχει επιχορηγηθεί, τότε θα πρέπει να επιστραφεί στον Οργανισμό το αναλογούν ποσό επιχορήγησης σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται παρακάτω στο Κεφάλαιο 9 Διακοπή επιχορήγησης – Δημοσιονομική Διόρθωση, ii. δεν έχει επιχορηγηθεί θα διακόπτεται το πρόγραμμα δίχως την καταβολή οποιοδήποτε ποσού. Επισημαίνεται ότι και για την αντικατάσταση του επιχορηγούμενου ατόμου, η επιχείρηση θα πρέπει να καταθέσει στο ΚΠΑ2 εντολής κενής θέσης και να ακολουθηθεί η διαδικασία αναζήτησης ανέργου όπως έχει ήδη περιγραφεί στις παραγράφους 7 και 8 του Κεφαλαίου 5. Η αντικατάσταση θα γίνεται με άτομο ίδιας κατηγορίας (σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση) με το αρχικά προσληφθέν άτομο. Είναι δυνατή η επιμήκυνση της ως άνω προθεσμίας για την αντικατάσταση του επιχορηγούμενου ατόμου και της σχετικής διαδικασίας (εντολή κενής θέσης κλπ) κατά τριάντα (30) ημέρες, μετά από αίτηση της επιχείρησης και απόφαση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας (ΚΠΑ2).
Δεν είναι δυνατή η αντικατάσταση επιχορηγούμενου ατόμου από τις δικαιούχους επιχειρήσεις, με άτομο σύμφωνα και με τα οριζόμενα στις Εξαιρέσεις του Κεφαλαίου 4.2.
Σε περίπτωση μη αντικατάστασης λόγω έλλειψης ειδικότητας (που θα διαπιστώνεται από την Υπηρεσία) σε επιχορηγούμενη θέση θα διακόπτεται η επιχορήγηση μόνο για τη θέση αυτή, χωρίς άλλες επιπτώσεις για τον εργοδότη. Επισημαίνεται, όμως, ότι στην περίπτωση αυτή η επιχείρηση υποχρεούται αυτονόητα να διατηρήσει το δεσμευόμενο (μη επιχορηγούμενο προσωπικό της) καθόλη τη χρονική διάρκεια ισχύος του προγράμματος (χρονικό διάστημα επιχορήγησης και δέσμευσης) και να υποβάλλει τα δικαιολογητικά της παραγράφου 1 του Κεφαλαίου 7, σύμφωνα με την εγκριτική απόφαση υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα.

Επίσης σε περίπτωση στράτευσης, ασθένειας, ανυπαίτιου κωλύματος (π.χ. κυοφορίας -λοχείας), ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας, που αφορά είτε στο επιχορηγούμενο ατόμου είτε και στο δεσμευόμενο μη επιχορηγούμενο προσωπικό, δεν απαιτείται αντικατάσταση, αφού η σχέση εργασίας δεν διακόπτεται, υπό τον όρο ότι η επιχείρηση θα προσκομίσει στην αρμόδια Υπηρεσία τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ως μείωση προσωπικού όσον αφορά στο επιχορηγούμενο προσωπικό θεωρείται η καταγγελία σύμβασης εργασίας, η αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης, όπως επίσης και η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου.
Στην περίπτωση αυτή, εάν δεν υπάρξει αντικατάσταση του επιχορηγούμενου ατόμου για το οποίο έχει δεσμευτεί η επιχείρηση σύμφωνα με τις παρ.2 και 3 του παρόντος Κεφαλαίου, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κεφαλαίου 8 Διακοπή επιχορήγησης -Δημοσιονομική διόρθωση.

Ως μείωση προσωπικού όσον αφορά στο δεσμευόμενο (μη επιχορηγούμενο) προσωπικό για το οποίο έχει δεσμευθεί η επιχείρηση , σύμφωνα με την εγκριτική απόφαση υπαγωγής θεωρείται : α) η καταγγελία σύμβασης εργασίας, β) η αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης από πλήρη σε μερική, γ) η λήξη της σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου και δ) η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου. Στην περίπτωση αυτή εάν δεν υπάρξει διατήρηση του δεσμευόμενου (μη επιχορηγούμενου) προσωπικού της επιχείρησης, σύμφωνα με την παρ.2 του παρόντος Κεφαλαίου, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κεφαλαίου 9 Διακοπή επιχορήγησης – Δημοσιονομική διόρθωση.

Στην περίπτωση που υπάρξει μείωση προσωπικού (επιχορηγούμενου ή μη) εντός του μήνα που προηγείται της ημερομηνίας ολοκλήρωσης του προγράμματος (χρονικό διάστημα επιχορήγησης και δέσμευσης), η επιχείρηση υποχρεούται μέχρι τη λήξη να προβεί σε αντικατάσταση.

Δεν θεωρείται μείωση προσωπικού τόσο για το επιχορηγούμενο όσο και για το δεσμευόμενο μη επιχορηγούμενο προσωπικό η κενή θέση που οφείλεται σε: καταγγελία σύμβασης ορισμένου ή αορίστου χρόνου για πειθαρχικούς λόγους (μετά από μήνυση), οικειοθελή αποχώρηση, θάνατο, φυλάκιση και συνταξιοδότηση λόγω γήρατος ή αναπηρίας μισθωτού επιχείρησης.
Επισημαίνεται, όμως, ότι σε περίπτωση αποχώρησης επιχορηγούμενου ατόμου, για καθένα από τους παραπάνω λόγους, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η επιχείρηση υποχρεούται, αυτονόητα, να διατηρήσει το δεσμευόμενο (μη επιχορηγούμενο προσωπικό της) καθόλη τη χρονική διάρκεια ισχύος του προγράμματος (χρονικό διάστημα επιχορήγησης και δέσμευσης) και να υποβάλλει τα δικαιολογητικά της παραγράφου 1 του Κεφαλαίου 7, σύμφωνα με την εγκριτική απόφαση υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, όσον αφορά στο δεσμευόμενο (μη επιχορηγούμενο) αλλά και στο επιχορηγούμενο προσωπικό της επιχείρησης δεν είναι δυνατή η μετατροπή του καθεστώτος απασχόλησης από πλήρη σε μερική ή σε εκ περιτροπής απασχόληση κλπ. Οι ανωτέρω δεσμεύσεις ισχύουν και για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης μέχρι και την έκδοση της εγκριτικής απόφασης.
Η επιχείρηση μπορεί να προβεί σε αντικατάσταση του δεσμευόμενου μη επιχορηγούμενου προσωπικού που μείωσε και με άλλο εργαζόμενο που προσέλαβε η επιχείρηση μετά την αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα (και ανήκει στο μη δεσμευόμενο προσωπικό της), έχοντας σε κάθε περίπτωση το ίδιο καθεστώς απασχόλησης δεδομένου ότι ο αριθμός του προσωπικού δέσμευσης παραμένει σταθερός.

Οι αποδοχές και η ασφάλιση των εργαζομένων καθορίζονται από την κείμενη εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.

Είναι δυνατόν επιχορηγούμενος και μη να πραγματοποιήσει κάτω των 25 ημερομισθίων στην περίπτωση που ο λόγος απουσίας αφορά στο πρόσωπο του εργαζόμενου, επιχορηγούμενου και μη.
Οι επιχορηγούμενοι κατά τη διάρκεια του προγράμματος δεν ασκούν άλλο ελευθέριο ή άλλο επάγγελμα. Σε διαφορετική περίπτωση διακόπτεται η επιχορήγηση της επιχείρησης για το συγκεκριμένο άτομο και υποδεικνύεται άλλο άνεργο άτομο.

Στο πλαίσιο της έρευνας / αξιολόγησης του ανωτέρω προγράμματος, τόσο οι δικαιούχοι (επιχειρήσεις) όσο και οι ωφελούμενοι (άνεργοι) οφείλουν να παρέχουν τη συγκατάθεσή τους για την περαιτέρω επεξεργασία (από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας) των προσωπικών δεδομένων τους, συμπεριλαμβανομένων και των ευαίσθητων, που τηρούνται για τις ανάγκες υλοποίησης του παρόντος προγράμματος, για το σκοπό εξαγωγής στατιστικών δεδομένων στο πλαίσιο της διενέργειας ερευνών και της εκπόνησης μελετών για την αξιολόγηση του εν λόγω προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση έχουν τα δικαιώματα ενημέρωσης, πρόσβασης και αντίρρησης σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 11, 12 και 13 του Ν 2472/97».
Για τους σκοπούς που αναλύονται ανωτέρω πχ διατήρηση των επιχορηγούμενων θέσεων εργασίας δύναται να πραγματοποιηθεί επιτόπιος έλεγχος μέχρι και έξι (6) μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος.

Διακοπή επιχορήγησης- Δημοσιονομική Διόρθωση

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση όρου ή όρων ή προϋποθέσεων, μετά από οποιαδήποτε καταβολή ποσού της επιχορήγησης στην επιχείρηση οι διατάξεις του άρθρου 29 παρ.7 του ν.1262/1982 (ΦΕΚ 70/Α’/16.6.1982), όπως ισχύει, για την απόδοση στον ΟΑΕΔ καθώς και οι διατάξεις της με αριθμό 1016784/1299-25/0016/26-02-1997 (ΦΕΚ Β’ 120) Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, η οποία εκδόθηκε κατ7 εξουσιοδότηση της παραγράφου 4 του άρθρου 106 του Κώδικα Δημοσίου Λογιστικού (Ν. 2362 / 1995) και δυνάμει της οποίας η είσπραξη των εσόδων του Ο.Α.Ε.Δ. ανατέθηκε στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες.
Επισημαίνεται ότι οι κυρώσεις επιβάλλονται αυτοτελώς για κάθε φάση του προγράμματος.
Συγκεκριμένα, όταν ο λόγος για την επιβολή κυρώσεων προκύψει εντός του πρώτου δωδεκαμήνου οι κυρώσεις επιβάλλονται με βάση υπολογισμού το χρονικό διάστημα των πρώτων 12 μηνών, το οποίο αποτελεί για τις περιπτώσεις αυτές το συνολικό χρονικό διάστημα του προγράμματος (χρονικό διάστημα επιχορήγησης και δέσμευσης) .
Επίσης, εφόσον ο λόγος διακοπής προκύψει μετά τη λήξη του πρώτου δωδεκαμήνου απασχόλησης και κατά την επέκταση του προγράμματος στο δεύτερο 9μηνο απασχόλησης, οι κυρώσεις θα επιβληθούν, αυτοτελώς, με βάση υπολογισμού το χρονικό διάστημα των εννέα (9) μηνών.

Παραγραφή αξίωσης
Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της αίτησης και των δικαιολογητικών (Εντυπο Β) για καταβολή της επιχορήγησης πέραν της προθεσμίας των ενενήντα (90) ημερών του μήνα που ακολουθεί τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της Α.Π.Δ. του κάθε τριμήνου, τότε η αξίωσή του για το συγκεκριμένο ποσό παραγράφεται χωρίς διακοπή της επιχορήγησης, με απόφαση του Προϊσταμένου της αρμόδιας Υπηρεσίας Απασχόλησης του Οργανισμού, εφόσον η επιχείρηση λειτουργεί και εξακολουθούν να τηρούνται οι όροι και προϋποθέσεις του Προγράμματος.
Είναι δυνατή η επιμήκυνση της ως άνω προθεσμίας κατά ενενήντα (90) ημέρες, μετά από απόφαση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας (ΚΠΑ2).

Επιμήκυνση Προγράμματος
Είναι δυνατή η επιμήκυνση του χρόνου επιχορήγησης κατά τριάντα (30) το πολύ ημέρες με ισόχρονη δέσμευση της επιχείρησης, για μη μείωση προσωπικού και των ΕΜΕ, σε περίπτωση α) δικαιολογημένης ασθένειας επιχορηγούμενου εργαζόμενου, β) άδειας άνευ αποδοχών που χορηγείται μετά από αίτηση του επιχορηγούμενου εργαζομένου και γ) μη λειτουργίας της επιχείρησης λόγω θερινών διακοπών (στην περίπτωση που ο επιχορηγούμενος έχει ήδη λάβει ή θα λάβει την νόμιμη άδεια του, εκτός του χρονικού διαστήματος που η επιχείρηση δεν λειτουργεί λόγω θερινών διακοπών). Η επιμήκυνση γίνεται μετά από αίτηση της επιχείρησης και απόφαση του Προϊσταμένου της κατά τόπον αρμόδιας Υπηρεσίας του ΟΑΕΔ.
Επίσης σε περίπτωση αντικατάστασης επιχορηγούμενου μισθωτού μέσα στην προθεσμία των τριάντα (30) ημερών είναι δυνατή η επιμήκυνση του χρόνου επιχορήγησης του εργοδότη κατά τριάντα (30) ημέρες για κάθε άτομο που αντικαταστάθηκε, μετά από αίτηση του εργοδότη και απόφαση του αρμόδιου Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Επίλυση διαφορών
Οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ των ενταγμένων στο συνολικό πρόγραμμα και των Υπηρεσιών Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, θα επιλύεται με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, ύστερα από διατύπωση γνώμης της Επιτροπής Διαχείρισης του ΕΛΕΚΠ . Οι ενστάσεις θα υποβάλλονται στην αρμόδια Υπηρεσία εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την κοινοποίηση της απορριπτικής απόφασης.

Διαδικασία παρακολούθησης & ελέγχου του προγράμματος
Οι έλεγχοι στους δικαιούχους του προγράμματος θα διενεργούνται από υπαλλήλους του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμ. 2/34255/0022/6-6-2001 ΚΥΑ όπως
τροποποιήθηκε και ισχύει, καθώς και με την με αριθμό 2854/01-07-2008 Απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, οποιαδήποτε χρονική στιγμή, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των όρων του προγράμματος. Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται τόσο πριν όσο και μετά την υποβολή της σχετικής αίτησης για την καταβολή της επιχορήγησης και οπωσδήποτε μέσα στο χρονικό διάστημα διάρκειας του προγράμματος (χρονικό διάστημα επιχορήγησης και δέσμευσης). Για τους σκοπούς που αναλύονται στην παράγραφο 3 του Κεφαλαίου 8 πχ διατήρηση των επιχορηγούμενων θέσεων εργασίας δύναται να πραγματοποιηθεί επιτόπιος έλεγχος μέχρι και έξι (6) μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος.

Για τους επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια υλοποίησης του συνολικού προγράμματος, οι ελεγκτές συντάσσουν σχετικές εκθέσεις, που αφορούν τους όρους της ένταξης. Αντίγραφο της έκθεσης παραδίδεται στην επιχείρηση. Μετά την διενέργεια των επιτόπιων ελέγχων, τα στοιχεία αυτών δύνανται να καταχωρίζονται στο ΟΠΣ του ΟΑΕΔ από τους αρμόδιους ελεγκτές που διενήργησαν τον επιτόπιο έλεγχο.

Οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις υποχρεούνται:
– να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια, κατά τον έλεγχο, στους ελεγκτές υπαλλήλους του ΟΑΕΔ σύμφωνα με το άρθρο 29 του ν.4144/2013,
– να αποδέχονται όλους τους προβλεπόμενους από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την παροχή σε αυτά όλων των δικαιολογητικών στοιχείων που ζητούνται,
– να τηρούν τα αποδεικτικά στοιχεία και έγγραφα που αναφέρονται στην παρούσα απόφαση για τουλάχιστον δέκα (10) έτη από την ημερομηνία χορήγησης της τελευταίας ενίσχυσης δυνάμει του καθεστώτος.

Ο ΟΑΕΔ σε συνεργασία με την κάθε φορά αρμόδια υπηρεσία μεριμνά ώστε να δημοσιεύονται σε εμπεριστατωμένο δικτυακό τόπο για τις κρατικές ενισχύσεις, σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο οι πληροφορίες για κάθε χορήγηση μεμονωμένης ενίσχυσης σε δικαιούχο που υπερβαίνει τα 500.000 ευρώ, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 9 του
Καν.651/2014.
Ο ΟΑΕΔ σύμφωνα με το άρθρο 11 του Καν.651/2014 σε συνεργασία με την κάθε φορά αρμόδια υπηρεσία μεριμνά για την διαβίβαση στην Επιτροπή μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος κοινοποίησης της Επιτροπής, τις συνοπτικές πληροφορίες για κάθε μέτρο ενίσχυσης που τυγχάνει απαλλαγής δυνάμει του παρόντος κανονισμού, καθώς και σύνδεσμο που παρέχει πρόσβαση στο πλήρες κείμενο του μέτρου ενίσχυσης, συμπεριλαμβανομένων των τροποποιήσεών του, εντός 20 εργάσιμων ημερών από την έναρξη ισχύος του μέτρου.

Τελικές διατάξεις
1.Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα, λήγει αυτόματα μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος αιτήσεων, ύστερα από την κάλυψη των κατανεμηθεισών θέσεων. Μετά την αυτόματη λήξη της αναφερόμενης προθεσμίας, συνεχίζεται η υποβολή των αιτήσεων για αριθμό θέσεων που αντιστοιχεί μέχρι το 30% των αρχικά κατανεμηθεισών θέσεων. Στην περίπτωση αυτή οι θέσεις παραμένουν σε στάδιο αναμονής και ικανοποιούνται με βάση την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων, εφόσον δημιουργηθούν κενές θέσεις.

3. Το Δ.Σ. του Οργανισμού δύναται με απόφαση του να αναστείλει, να συνεχίσει και να λήξει την προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα.
4. Περαιτέρω λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος, εξειδικεύονται με αποφάσεις του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, ύστερα από διατύπωση γνώμης της Επιτροπής Διαχείρισης του

ΕΛΕΚΠ .

https://www.neolaia.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...