Home / Featured / Ο υπουργός Παιδείας για τα Προγράμματα Σπουδών μουσικών οργάνων

Ο υπουργός Παιδείας για τα Προγράμματα Σπουδών μουσικών οργάνων

Δημοσιεύτηκε: 2:22 μμ Μάρτιος 19th, 2016  


music

Ο υπουργός Παιδείας για τα Προγράμματα Σπουδών μουσικών οργάνων

ΠΣ εκπονήθηκαν για τα ακόλουθα διδασκόμενα, στα Μουσικά Γυμνάσια και Λύκεια, υποχρεωτικά μαθήματα μουσικών οργάνων: πιάνο (υποχρεωτικό ατομικό μάθημα Α, Β, Γ Γυμνασίου και Α Λυκείου), ταμπουράς (υποχρεωτικό μάθημα Α, Β, Γ Γυμνασίου). Σημειώνεται ότι στις σελίδες 34391 έως 34393 του ΦΕΚ τ. Β/2858/28-12-2015, διατυπώνονται η φιλοσοφία και οι σκοποί των ΠΣ καθώς και η διαρρύθμιση και ο τρόπος ανάγνωσης των ΠΣ για όλα τα μουσικά όργανα επιλογής. Εξειδικευμένα ΠΣ εκπονήθηκαν για τα έξι επίπεδα των επιλεγόμενων μαθημάτων: πιάνου, κλασικής κιθάρας, φλάουτου και βιολοντσέλου. Αυτά τα ΠΣ μαζί με τα ΠΣ των θεωρητικών διδασκομένων μαθημάτων στα Μουσικά Γυμνάσια και Λύκεια δημοσιεύτηκαν στο προαναφερθέν ΦΕΚ τ. Β 2858/28-12-2015.

Αυτό αναφέρει ο υπουργός Παιδείας σε έγγραφό του που διαβίβασε στη Βουλή σε απάντηση της ερώτησης της Βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Καρασαρλίδου Φρόσω για το αν θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να καθοριστεί πρόγραμμα σπουδών για κάθε όργανο και τάξη στα μουσικά σχολεία.

 

Επίσης, ο υπουργός αναφέρει ότι το προαναφερθέν ΦΕΚ είναι αναρτημένο στην Ιστοσελίδα του ΙΕΠ, στην ενότητα «Προγράμματα Σπουδών», η οποία είναι εμφανής από την αρχική οθόνη. H σχετική ηλεκτρονική διεύθυνση, στην οποία το ως άνω ΦΕΚ βρίσκεται σε αναγνώσιμη και εκτυπώσιμη μορφή (PDF), είναι:

https://www.iep.edu.gr/index.php/el/2015-03-09-12-52-59.

Παράλληλα κάνει γνωστό ότι με Υπουργικές Αποφάσεις επικαιροποιήθηκαν και εμπλουτίστηκαν τα ΑΠΣ για τα υπάρχοντα αντικείμενα και συγγράφηκαν νέα ΑΠΣ για μαθήματα για τα οποία δεν είχαν εκπονηθεί Προγράμματα σπουδών μέχρι την έκδοση της υπ’ αριθμ. 203617/Δ2/11.12.2015 Υ.Α.

Σύμφωνα με την αναφερόμενη Υ.Α. καθορίστηκε ΑΠΣ για τα εξής 20 αντικείμενα:

Α: Για το Μουσικό Γυμνάσιο:

Ατομικό όργανο επιλογής

Ατομικό όργανο-κιθάρα

Ατομικό όργανο- Φλάουτο

Ατομικό όργανο- Βιολοντσέλο

Ελληνική Παραδοσιακή μουσική

Ευρωπαϊκή Μουσική Θεωρία και Πράξη

Ιστορία Μουσικής Β και Γ Γυμνασίου

Κριτική μουσική Ακρόαση Α Γυμνασίου

Πιάνο (επιλογής)

Πιάνο (υποχρεωτικό)

Σύνολο οργανοχρησίας

Ταμπουράς

Χορωδία

Β: Για το Μουσικό Λύκειο

Ανάπτυξη Ακουστικών Ικανοτήτων

Αρμονία

Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική Α, Β και Γ Λυκείου

Ιστορία Μουσικής Α Λυκείου

Μορφολογία

Μουσική και Μουσική Τεχνολογία

Σύνολο Ελεύθερης έκφρασης και δημιουργίας».

Επιπλέον, σύμφωνα με το αριθμ. πρωτ. 1148/25-2-2016 έγγραφό του, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) ανταποκρινόμενο στην ανάγκη των Μουσικών Σχολείων για Προγράμματα Σπουδών και Οδηγών για τον Εκπαιδευτικό, ενέταξε στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» της Πράξης «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα)-Νέο Πρόγραμμα Σπουδών» με κωδικό ΟΠΣ 295450, την εκπόνηση Προγραμμάτων Σπουδών και Οδηγών για τον Εκπαιδευτικό, για τα μαθήματα των Μουσικών Γυμνασίων και Λυκείων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα Προγράμματα Σπουδών για κάθε όργανο και τάξη.

Με βάση το ίδιο έγγραφο, στην πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΙΕΠ για τη δημιουργία μητρώου Ειδικών Επιστημόνων-Εμπειρογνωμόνων με στόχο την εκπόνηση των Προγραμμάτων Σπουδών (ΠΣ) και των Οδηγών για τον Εκπαιδευτικό, στο πλαίσιο της προαναφερθείσης πράξης, δεν υπήρξε απάντηση από Ειδικούς Επιστήμονες- Εμπειρογνώμονες όλων των μουσικών οργάνων. Συνεπώς εκπονήθηκαν Προγράμματα Σπουδών για τα μαθήματα των Μουσικών Γυμνασίων και Λυκείων, για τα οποία επιλέχθηκαν, σύμφωνα με σαφή κριτήρια, κατάλληλοι Ειδικοί Επιστήμονες-Εμπειρογνώμονες.

xenesglosses.eu

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...