Home / HEADER-NEWS / Μπορούν να παροτρύνουν τον εκπαιδευτικό τι να διδάξει;

Μπορούν να παροτρύνουν τον εκπαιδευτικό τι να διδάξει;

Δημοσιεύτηκε: 4:06 μμ Μάρτιος 13th, 2016  


daskalos

Πολλές φορές δέχομαι μηνύματα για ημέρες αφιερωμένες σε διάφορες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού αλλά και για ημέρες εθελοντισμού, απεξάρτησης από ουσίες, κατά της ξενοφοβίας κτλ. Τις περισσότερες φορές τα μηνύματα συνοδεύονται από το παράπονο ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα προγραμματισμένης ένταξης σχετικών δράσεων στο ωρολόγιο πρόγραμμα των ελληνικών σχολείων και σε ορισμένες περιπτώσεις ότι δεν υπάρχει ανάλογο μάθημα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών.

Η άποψή μου είναι ότι καλώς δεν υπάρχει και δεν θα πρέπει να υπάρξει στο μέλλον. Ως δάσκαλος νιώθω πολύ υποτιμητικά όταν με παροτρύνουν να διδάξω κάτι που θα πρέπει να είναι σημείο αναφοράς στο καθημερινό μάθημα στην τάξη και να αναδεικνύεται με κάθε ευκαιρία (ακόμη και ως μελέτη περίπτωσης) συζήτησης στα μαθήματα πχ.Γλώσσα, Ιστορία, Αγωγή κτλ. Γιατί να πρέπει η ανάπτυξη αντιρατσιστικής συνείδησης να γίνει ένα μάθημα νουθεσίας και τυποποιημένης μελέτης και όχι βίωμα μέσα από τη διαχείριση καθημερινών φαινομένων συμπεριφοράς μεταξύ των μαθητών και θέσπιση κανόνων στην τάξη από κοινού. Άλλωστε τα ελληνικά σχολεία έχουν πληθώρα αλλοδαπών μαθητών και υπάρχουν άπειρες ευκαιρίες ανάπτυξης δράσεων και ανάδειξης «καλών» συμπεριφορών.

Θεωρώ την αποσπασματική ανάληψη δράσεων και την εκπόνηση προγραμμάτων σε θέματα ευαισθητοποίησης λιγότερο αποτελεσματικά από την συνεπή και πλαισιωμένη με αρχές και κανόνες λειτουργία την τάξης (και του σχολείου ευρύτερα) πάνω σε θέματα που άλλωστε, αναφέρονται στα αναλυτικά προγράμματα και αποτελούν θεμελιώδεις αξίες του πολιτεύματος.

Νομίζω ως εκπαιδευτικοί πρέπει να εξωτερικεύουμε με κάθε ευκαιρία τις αρχές και τις ιδέες του ανθρωπισμού, της συνεργατικότητας, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας στη διδασκαλία μας και να αποφεύγουμε αποσπασματικές νουθεσίες και παραινέσεις που πολλές φορές δεν εφαρμόζονται από εμάς αλλά ούτε απότελούν καθημερινό βίωμα για τους μαθητές μας.

Ανέκαθεν θεωρούσα το επάγγελμά μας το δυσκολότερο και το πιο δημιουργικό αλλά ακολουθεί τον γενικό κανόνα: Όσο περισσότερο το αγαπάς τόσα περισσότερα σου επιστρέφει

 https://web.facebook.com/cosmathan?fref=nf

Κοσμάς Αθανασιάδης

μέσω https://fresh-education.blogspot.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...