Home / Featured / Κρίσιμο το επόμενο διάστημα για τις προσλήψεις σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια

Κρίσιμο το επόμενο διάστημα για τις προσλήψεις σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια

Δημοσιεύτηκε: 9:20 πμ Μάρτιος 15th, 2016  


kathigitis

Κρίσιμο το επόμενο διάστημα για τις προσλήψεις σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια

Κρίσιμο κρίνεται το επόμενο διάστημα για το θέμα των προσλήψεων στην εκπαίδευση. Μπορεί το απόστημα της αδιοριστίας να έσπασε στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μετά από χρόνια, όμως η περίπτωση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι περισσότερο περίπλοκη λόγω του όγκου των αναγκαίων προσλήψεων.

TI ΕΙΠΕ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Το Υπουργείο Παιδείας έχει ετοιμάσει αναλυτική μελέτη που αποδεικνύει τις τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικών ιδίως στη νησιωτική χώρα, Δυτική Ελλάδα και παραμεθόριες περιοχές όπου σημειώνονται και οι περισσότερες των προσλήψεων.

Η μελέτη και συνακόλουθα το αίτημα για διορισμούς θα κατατεθεί εντός των ημερών όπως αποκάλυψε ο υπουργός στη συνάντηση που είχε με ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του xenesglosses.eu αν μέχρι το Μάιο δεν υπάρξει θετική εξέλιξη θα είναι πολύ δύσκολο να γίνουν προσλήψεις το καλοκαίρι για το σχολικό έτος 2016-2017.

Προτεραιότητα στις όποιες προσλήψεις γίνουν – αν γίνουν – θα έχει η Ειδική Εκπαίδευση γεγονός που τονίζεται σε πολλές τοποθετήσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη στη Βουλή και στον Τύπο. Θα ακολουθήσει η Πρωτοβάθμια ενώ έπεται η Δευτεροβάθμια.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΜΕ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΑΣΕΠ

Στο μεταξύ σε εκκρεμότητα είναι και το ζήτημα της σύνταξης των πινάκων αναπληρωτών. Αυτό που έχει διασαφηνιστεί είναι ότι η εποπτεία της σύνταξης θα περάσει στο ΑΣΕΠ ενώ φαίνεται ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ κρατούν δέσμιο το Υπουργείο Παιδείας το οποίο αναζητά νομικούς ελιγμούς ενώ στην κατεύθυνση αυτή ζητήθηκε και η νομική συνδρομή των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. Όπως έχουμε γράψει πρόθεση και βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είναι να μην απαξιωθεί η προϋπηρεσία.

xenesglosses.eu


 

Ένα σχόλιο

  1. Η μη απαξίωση της προϋπηρεσίας, όπως καταλήγει το εν λόγω άρθρο, δεν μπορεί μέσω ΑΣΕΠ διαδικασίας και δεν πρέπει να οδηγεί στην απαξίωση των ακαδημαϊκών προσόντων. Σύμφωνα με τον Ν.3848/2010 ένας μήνας προϋπηρεσίας ισούται με έναν βαθμό πανω από τη βάση λήψης πτυχίου-μια αναξιοκρατική ρύθμιση, εφόσον ένας απόφοιτος με βαθμό πτυχίου (5) και πέντε μήνες προϋπηρεσίας βάσει επετηρίδας θεωρείται καταλληλότερος να διδάξει από ένα απόφοιτο με βαθμό πτυχίου (9) και μηδενική προϋπηρεσία. Προφανώς η προϋπηρεσία που έχουν συγκεντρώσει πολλοί έχει στηριχθεί στην μη αξιοκρατική επετηρίδα, οπότε δεν μπορεί η προϋπηρεσία αυτή να καθαγιαστεί έχοντας αποκτηθεί αντισυνταγματικά ούτε να στερήσει την δίκαιη μοριοδότηση των ακαδημαϊκών προσόντων, στη βάση μιας μη αξιολογικής υπερτίμησης της εν λόγω προϋπηρεσίας, από υποψηφίους που αδικήθηκαν λόγω σειράς στην επετηρίδα και δεν απέκτησαν προϋπηρεσία. Η δε ανωτέρω ρύθμιση συνδέεται αναπόσπαστα με την επετηρίδα ως παρακλάδι της. Σε κάθε δε περίπτωση η εν λόγω ρύθμιση ετέθη στο πλαίσιο μοριοδότησης ενός γραπτού διαγωνισμού, οπότε δεν στέκει επ’ουδενί σε έναν διαγωνισμό με σειρά προτερααιότητας ή σε μια διαδικασία προσλήψεων ορισμένου χρόνου. Κατά συμπέρασμα, κάθε στοχευμένη υπερτιμημένη μοριοδότηση προϋπηρεσίας πέραν του ισχύοντος πλαισίου μοριοδότησης προϋπηρεσίας με ανώτατο όριο τους (85) μήνες για θέσεις στο Δημόσιο, αλλά και κάθε στοχευμένη υποτίμηση των ακαδημαϊκων προσόντων, όπως η ως άνω ρύθμιση του 3848/2010, συνιστά κατάφωρη παραβιάση της αρχής ισότητας, αξιοκρατίας κ.λ.π. ελεγχόμενη από ΣτΕ.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...