Home / HEADER-NEWS / Η ΔΑΚΕ Δ.Ε. Καθηγητών για τη συνάντηση της ΟΛΜΕ με τον Υπ. Παιδείας

Η ΔΑΚΕ Δ.Ε. Καθηγητών για τη συνάντηση της ΟΛΜΕ με τον Υπ. Παιδείας

Δημοσιεύτηκε: 10:28 πμ Μάρτιος 15th, 2016  


dake
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 11 Μαρτίου συνάντηση του Δ.Σ της ΟΛΜΕ με τον Υπουργό Παιδείας, κ. Φίλη. Αποκλειστικό θέμα της συνάντησης ήταν το σύστημα μονίμων διορισμών στην Εκπαίδευση καθώς και το ζήτημα της πρόσληψης Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών.
Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν έχει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα, παρά το γεγονός ότι αυτό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, ύστερα από τις αποφάσεις του Σ.Τ.Ε. Επίσης, ο Υπουργός δεν απάντησε στην ερώτηση μας, για το αν θα γίνουν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών  τον  προσεχή  Σεπτέμβρη. Μας επανέλαβε  προηγούμενη  τοποθέτηση του ότι οι προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την Τρόικα, διαπραγμάτευση που θα γίνει το επόμενο διάστημα.
Φαίνεται λοιπόν, ότι είναι πιθανό να μη γίνουν διορισμοί ούτε τη νέα σχολική χρονιά.
Εντύπωση, επίσης, μας προκάλεσε η αμηχανία του Υπουργού Παιδείας στο ζήτημα της θεσμοθέτησης νέου συστήματος διορισμού. Η ΔΑΚΕ στηρίζει την πρόταση της ΟΛΜΕ, στη διαμόρφωση της οποίας συνέβαλε σημαντικά. Είναι μία πρόταση που ικανοποιεί μεγάλη μερίδα συναδέλφων, είτε αυτή προέρχεται από τον ΑΣΕΠ, είτε από τους πίνακες προϋπηρεσίας. Στην πρόταση αυτή εξακολουθούμε να εμμένουμε.
Για το λόγο αυτό, και προκειμένου αυτή να καταστεί λειτουργική, απαιτούμε την άμεση κατάργηση του ρυθμίσεων που προβλέπει ο Ν. 3848/10 και τη κατάθεση νέου νόμου για τον διορισμό εκπαιδευτικών.Το επόμενο διάστημα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας οφείλει να απαντήσει θετικά ή αρνητικά στην πρόταση της ΟΛΜΕ που κατατέθηκε για άλλη μία φορά στην τελευταία συνάντηση, και εφόσον η πρόταση μας δε γίνει αποδεκτή, να κατατεθεί επιτέλους η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, έτσι ώστε να γίνει ένας επί της ουσίας διάλογος για τις προσλήψεις.
Αρνητική εντύπωση μας προκάλεσε η θέση του Υπουργού Παιδείας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν έχουν παιδαγωγική επάρκεια, επαναφέροντας ουσιαστικά τις περιβόητες απόψεις της κυρίας Διαμαντοπούλου για το ζήτημα.     Καταρχάς, επισημαίνουμε ότι η άποψη του Υπουργού Παιδείας είναι έωλη. Όλες οι ειδικότητες που οι Πανεπιστημιακές τους Σχολές χαρακτηρίζονται ως «καθηγητικές» έχουν παρακολουθήσει μαθήματα Παιδαγωγικής, Διδακτικής και Ψυχολογίας. Όλοι οι καθηγητές των Τεχνικών Ειδικοτήτων έχουν παρακολουθήσει το ετήσιο πρόγραμμα της ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ. Αλλά το καλύτερο πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας είναι η μακροχρόνια διδακτική εμπειρία στη σχολική τάξη.
           
Η επίθεση αυτή του Υπουργού Παιδείας προς τους καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έρχεται ύστερα από ανάλογη δήλωση του Προέδρου για τον Εθνικό Διάλογο, κ. Λιάκου, ο οποίος προκλητικά ανέφερε ότι οι νηπιαγωγοί και οι δάσκαλοι βρίσκονται σε καλό επίπεδο, ενώ αντίθετα υπάρχει πρόβλημα στα Γυμνάσια και στα Λύκεια!!!
           
Η ΔΑΚΕ Καθηγητών αντιμετωπίζει το πρόβλημα των μονίμων διορισμών με υπευθυνότητα και ρεαλισμό. Εμείς δεν σκοπεύουμε να παίξουμε πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες χιλιάδων συναδέλφων που αγωνιούν για το μέλλον τους.
Δεν είμαστε όμως διατεθειμένοι να συμμετάσχουμε σε ένα πολιτικό παιχνίδι του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο προσπαθεί να ροκανίσει το χρόνο έως το τέλος της σχολικής χρονιάς. Όταν διαπιστώσουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν σκοπεύει να επιλύσει αυτό το φλέγον ζήτημα, θα καταγγείλουμε τη διαδικασία και θα απαιτήσουμε από την ΟΛΜΕ να αποχωρήσει από τη διαδικασία του διαλόγου.
                   Ο Πρόεδρος                                     Ο Γενικός Γραμματέας
               Δημήτρης Πεππές                                  Νίκος Παπαχρήστος

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...