Home / HEADER-NEWS / Για μία θέση στα αμφιθέατρα (δύο συστήματα εισαγωγής, βάσεις, υπολογισμός μορίων)

Για μία θέση στα αμφιθέατρα (δύο συστήματα εισαγωγής, βάσεις, υπολογισμός μορίων)

Δημοσιεύτηκε: 1:35 μμ Μάρτιος 1st, 2016  


panelladikes_exetaseis_2
Τα δύο συστήματα εισαγωγής, οι βάσεις και ο νέος τρόπος υπολογισμού μορίων.
Tη Δευτέρα 16 Μαΐου κάνουν πρεμιέρα οι πανελλήνιες εξετάσεις, μετατρέποντας τη φετινή χρονιά σε μία από τις πιο σύντομες σχολικές χρονιές των τελευταίων ετών.
Ανήμερα της λήξης της υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας η ημερομηνία κι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να δοθεί και το πρόγραμμα των μαθημάτων.
Οι φετινοί υποψήφιοι μετά το τέλος των διακοπών του Πάσχα θα έχουν μία τελευταία εβδομάδα προετοιμασίας πριν ξεκινήσουν οι εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Υπενθυμίζεται ότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος με εξέταση τεσσάρων μαθημάτων. Παράλληλα για τους αποφοίτους παλαιότερων χρόνων, έχει δοθεί η δυνατότητα να εξεταστούν με το καταργηθέν σύστημα. Το διπλό σύστημα συνοδεύεται από αλλαγές τόσο στον τρόπο υπολογισμού των μορίων όσο και στον τρόπο διεξαγωγής των Πανελλαδικών.

Εντός του Μαρτίου αναμένεται να ανακοινωθεί και ο αριθμός εισακτέων στις σχολές, ενώ ανάλογα με το ποσοστό των αποφοίτων των προηγούμενων ετών που έχουν επιλέξει το καταργηθέν σύστημα θα υπολογιστεί και θα ανακοινωθεί η ποσόστωση σε σχολές και τμήματα που αντιστοιχεί σε αυτή την κατηγορία.

Εκτός ο βαθμός προαγωγής

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έχουν σημειωθεί στις φετινές Πανελλήνιες είναι η πλήρης απουσία του προφορικού βαθμού στον υπολογισμό μορίων. Σε αντίθεση με όσους έχουν επιλέξει το παλιό σύστημα, όπου ο βαθμός προαγωγής θα προσμετρηθεί για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι υποψήφιοι που έχουν επιλέξει το νέο σύστημα θα στηριχθούν μόνο στις επιδόσεις τους στα τέσσερα ή στα πέντε μαθήματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη αλλαγή επηρεάζει και τα μόρια εισαγωγής, καθώς ο προφορικός βαθμός έδινε περίπου 500-600 μόρια πάνω στο τελικό αποτέλεσμα, κάτι που θα λείψει από τους φετινούς υποψηφίους.Νέος υπολογισμός μορίων
Στα τέσσερα μαθήματα που ανοίγουν κάθε πεδίο (σ.σ. η επιλογή ενός πέμπτου θα ανοίξει ένα ακόμα πεδίο για τον υποψήφιο) ο υπολογισμός των τελικών βαθμών θα πολλαπλασιαστεί επί δύο. Για κάθε ομάδα προσανατολισμού υπάρχουν δύο μαθήματα τα οποία έχουν συντελεστή βαρύτητας. Ο συγκεκριμένος συντελεστής σε συνδυασμό με τον αλγόριθμο που δίνεται από την τελευταία εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας φαίνεται ότι πριμοδοτεί επιπλέον τις επιδόσεις σε αυτά τα δύο μαθήματα.
Ειδικότερα, ο τρόπος υπολογισμού των μορίων είναι το άθροισμα των τεσσάρων μαθημάτων ανά πεδίο με συντελεστή το 2 και το άθροισμα των δύο μαθημάτων με συντελεστή βαρύτητας επί 100.Οι βάσεις 
Αν και κάποιοι κάνουν λόγο για κατακόρυφη πτώση των βάσεων εξαιτίας του περιορισμού των μαθημάτων, αρκετοί επισημαίνουν ότι οι βάσεις ειδικότερα σε δημοφιλείς και περιζήτητες σχολές πολύ πιθανόν να ανέβουν, μετά και τη φετινή ελεύθερη πτώση ακόμα και των σχολών φρουρίων όπως η Ιατρική. Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, ο αριθμός των αριστούχων, όσο πε ριορισμένος κι αν είναι, θα μπορούσε να αντιστοιχεί στις θέσεις των δημο φιλών σχολών στα κεντρικά Ιδρύμα τα. Ειδικότερα σχολές όπως η Ιατρική και οι Πολυτεχνικές αναμένεται να διατηρήσουν ή και να ανεβάσουν τη βάση εισαγωγής τους, ενώ στη θεω ρητική είναι πιο πιθανό να σημειωθεί πτώση. Οι μεσαίες και οι χαμηλές σχολές ενδέχεται να δεχθούν μεγαλύτερο πλήγμα, όπως και τα παιδαγωγικά, που ειδικότερα σε επαρχιακά Ιδρύ ματα αναμένεται να έχουν μειωμένα μόρια εισαγωγής.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...