Home / HEADER-NEWS / Ο εμπαιγμός των εκπαιδευτικών με τη διαχείριση των πλεοναζουσών ωρών

Ο εμπαιγμός των εκπαιδευτικών με τη διαχείριση των πλεοναζουσών ωρών

Δημοσιεύτηκε: 10:23 πμ Μάρτιος 3rd, 2016  


679clock

Με εγκύκλιο που απέστειλε, στις 12/2 ο υπουργός Παιδείας στους Σχολικούς Συμβούλους, τους καλεί να συνεργαστούν με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων, προκειμένου να αναμορφώσουν τα Ωρολόγια Προγράμματα Διδασκαλίας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν οι πλεονάζουσες διδακτικές ώρες για την κάλυψη των χιλιάδων ακόμα κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Στη συνέχεια καλεί στις 22/2 τους συλλόγους διδασκόντων και τους εμπλεκόμενους με την εκπαίδευση (γονείς, τοπική κοινωνία κλπ) σε διάλογο για να συζητήσουν για τα προβλήματα στην εκπαίδευση και να προτείνουν λύσεις.

Πώς θα χαρακτήριζε κάποιος από τη μια την εγκύκλιο που εξέδωσε και ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρεί, με τρόπο που θυμίζει εποχές Αρβανιτόπουλου, διαιρεί ώρες και αναθέτει την ευθύνη των κενών στους εκπαιδευτικούς και από την άλλη καλεί Συλλόγους Διδασκόντων και εμπλεκόμενους σε διάλογο. Ακόμα και ο πιο καλοπροαίρετος θα μειδιούσε.

Η εκπαιδευτική κοινότητα δεν θα πάει σε κανένα διάλογο με όποιον την εμπαίζει. Είναι ξεκάθαρα προσχηματικός όταν οι αποφάσεις είναι ειλημμένες. Ο Σύλλογος Διδασκόντων ,που είναι υπεύθυνος για την κατάρτιση του ωρολογίου προγράμματος, παρακάμπτεται και τα σχολεία μπαίνουν σε μια νέα εποχή αναταραχών. Βέβαια παραβλέπουν ότι σύμφωνα με τα Π.Δ. 200 και 201 η κατανομή των τμημάτων έχει γίνει από την αρχή της χρονιάς και δεν μπορεί να αλλάξει 4 μήνες πριν τη λήξη του Σχολικού έτους.

Πρακτικά έχει ανοίξει νέος κύκλος υποχρεωτικών μετακινήσεων εκπαιδευτικών εντός του ΠΥΣΠΕ Λασιθίου , δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων, την παιδαγωγική διαδικασία και στους μαθητές. Ο Σχολικός Σύμβουλος εκδύεται του παιδαγωγικού του ρόλου και μετατρέπεται σε διοικητικό εργαλείο για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις που ζητά το Υπουργείο.

Οι ώρες αυτές είναι διδακτικό ωράριο και αξιοποιούνται για να παρασχεθεί η απαραίτητη στήριξη σε μαθητές που έχουν ανάγκες και που δεν μπορεί το εκπαιδευτικό σύστημα αλλιώς να τους υποστηρίξει. Κάθε σχολική μονάδα είναι ένα κύτταρο και ο μόνος που μπορεί να δώσει ουσιαστικές λύσεις είναι ο σύλλογος διδασκόντων που τώρα κατάφορα παραγκωνίζεται.

Τα κενά που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, λόγω άδειών η υπηρεσιακών μεταβολών, πρέπει να καλύπτονται άμεσα με αναπληρωτές, οι οποίοι θα προσλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου οι τάξεις να μη μένουν χωρίς εκπαιδευτικούς.

Στο νομό Λασιθίου έχουμε πάνω από 10 κενά στο πρωινό τμήμα σε δημοτικά και το επόμενο διάστημα θα προκύψουν κι άλλα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι για να καλυφθούν, θα πρέπει να δοθούν τα πραγματικά κενά άμεσα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Κρήτης και από κει στο Υπουργείο προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις.

Τα κενά αυτά δεν καλύπτονται μετακινώντας συναδέλφους από το ολοήμερο πρόγραμμα ή το πρωινό ωράριο άλλων σχολείων μεταφέροντας το πρόβλημα και σε άλλες σχολικές μονάδες. Είναι εντελώς λογιστική αντιμετώπιση η μετακίνηση συναδέλφων από σχολεία που λειτουργούν κανονικά και με ιδιαιτερότητες σε σχολεία με κενά για να καλύψουν τις ανάγκες. Το ζήσαμε πάλι πριν 2 χρόνια σε δημοτικά του νομού μας και σίγουρα δε θέλουμε να το ξαναβιώσουμε.

Θα σταθούμε απέναντι στη λογιστική λογική που βλέπει τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς ως απλούς αριθμούς, υπονομεύοντας τον παιδαγωγικό τους ρόλο.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Αλέξανδρος Αλεξάκης/Πασπαράκης Γιάννης
Αιρετός κ αν/της αιρετός ΠΥΣΠΕ Λασιθίου


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...