Home / Featured / Εισάγονται με πανελλήνιες και όμως τα πτυχία τους δεν είναι ακαδημαϊκά ισότιμα με ΑΕΙ

Εισάγονται με πανελλήνιες και όμως τα πτυχία τους δεν είναι ακαδημαϊκά ισότιμα με ΑΕΙ

Δημοσιεύτηκε: 12:21 μμ Μάρτιος 27th, 2016  


panelladikesss_1

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Και όμως άλλο ένα ελληνικό παράδοξο σημειώνεται στο χώρο της εκπαίδευσης. Υπάρχει σχολή όπου οι απόφοιτοι εισάγονται μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, δίνει τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά που έχουν απόφοιτοι αντίστοιχων Σχολών των ΤΕΙ και διορίζονται στην κατηγορία ΤΕ, ωστόσο τα πτυχία τους δεν είναι ακαδημαϊκά ισότιμα με αυτά των ΤΕΙ με αποτέλεσμα οι απόφοιτοι να αντιμετωπίζουν προβλήματα στη συνέχιση των σπουδών τους σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών ή στην κατάταξή τους σε ΑΕΙ της ημεδαπής και της αλλοδαπής.

Το παράδοξο αφορά τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης οι οποίες είναι επαγγελματικές και εντάσσονται στην ανώτερη εκπαίδευση, σύμφωνα με το άρθρο 16, παρ 7 του Συντάγματος και όχι στην ανώτατη όπως τα ΑΕΙ.

Επίσης, οι σπουδαστές των ΑΣΤΕ δεν δικαιούνται φοιτητικού εισιτηρίου καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους της υπ’ αρ. αρ. Φ.5/114196/Β3/4-10-2011 όπως ισχύει «Διευκολύνσεις στις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς των φοιτητών των ΑΕΙ».

Όπως αναφέρει σε γραπτή της απάντηση η αναπληρώτρια υπουργός κα Κουντουρά οι Διευθυντές των ΑΣΤΕ με δικές τους ενέργειες έχουν επιτύχει την παροχή έκπτωσης για τους σπουδαστές από τις ναυτιλιακές εταιρείες μέσω των οποίων πραγματοποιείται η πρόσβαση στη Ρόδο και την Κρήτη, το τοπικό ΚΤΕΛ Αγίου Νικολάου, τη ΡΟΔΑ, το Υπεραστικό ΚΤΕΛ της Ρόδου καθώς και από κάποια ΚΤΕΛ ανά την Ελλάδα. Για την παροχή έκπτωσης για την μετακίνηση των σπουδαστών των ΑΣΤΕ σε ολόκληρη την επικράτεια με το σύνολο των υπεραστικών ΚΤΕΛ, θα πρέπει να συναφθεί σχετική σύμβαση με την οικεία Ομοσπονδία και η δαπάνη να καλυφθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου.

Επίσης, σύμφωνα με την παρ. 7 του αρ.16 του ν.3149/2003 οι προϋποθέσεις πρόσβασης των σπουδαστών των ΑΣΤΕ σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, καθορίζονται με κοινή Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Ανάπτυξης. Η προβλεπόμενη στην εν λόγω διάταξη κυα δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα, καθώς τίθεται θέμα ισοτιμίας και αντιστοιχίας των πτυχίων ΑΣΤΕ με τα πτυχία των τμημάτων τουριστικών επιχειρήσεων των ΤΕΙ. Οι ΑΣΤΕ έχουν ενταχθεί στο επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, αρμόδιος φορέας για την ανάπτυξη του οποίου και την αντιστοίχιση του με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων είναι ο ΕΟΠΠΕΠ.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...