Home / Featured / Εγκρίθηκε η λειτουργία Μεταπτυχιακού που ενδιαφέρει αποφοίτους Παιδαγωγικών και Θετικών Επιστημών

Εγκρίθηκε η λειτουργία Μεταπτυχιακού που ενδιαφέρει αποφοίτους Παιδαγωγικών και Θετικών Επιστημών

Δημοσιεύτηκε: 2:39 μμ Μάρτιος 23rd, 2016  


ptyxio

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

ΕΝΕΡΓΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΔΩ

Ένα μεταπτυχιακό που ενδιαφέρει αποφοίτους Παιδαγωγικών Τμημάτων, Πολυτεχνικών και Θετικών Επιστημών εγκρίθηκε από το ακαδημαϊκό έτος 2015−16 ως προς τη λειτουργία του.  Πρόκειται για το Διαπανεπιστημιακό−Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Διεπιστημονική Προσέγγιση της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών − STEM στην Εκπαίδευση».

Γενικές Διατάξεις

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών οργανώνουν και λειτουργούν από το ακαδημαϊκό έτος 2015−16 Διαπανεπιστημιακό−Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο «Διεπιστημονική Προσέγγιση της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών − STEM στην Εκπαίδευση», σύμφωνα με τις διατάξεις της κοινής αυτής απόφασης και τις διατάξεις του Ν. 3685/2008 (ΦΕΚ 148, τ. Α΄) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Τη διοικητική υποστήριξη του Προγράμματος αναλαμβάνει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών.

Αντικείμενο−Σκοπός

Η εκπαίδευση STEM είναι ένα μαθησιακό περιβάλλον όπου οι μαθητές/φοιτητές εξερευνούν, εφευρίσκουν και ανακαλύπτουν με τη χρήση πραγματικών προβλημάτων και καταστάσεων. Ενθαρρύνει την καινοτομία, συνδυάζοντας τις επιστημονικές περιοχές, βοηθώντας τους εκπαιδευόμενους να δημιουργήσουν νέες διασυνδέσεις μεταξύ των επιστημονικών κλάδων. Προωθεί ένα μαθησιακό περιβάλλον ώστε οι εκπαιδευόμενοι να αποκτήσουν όχι μόνο τις ήδη καταγεγραμμένες δεξιότητες,

αλλά και να έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν νέες. Οι εκπαιδευόμενοι που θα ολοκληρώσουν μια εκπαίδευση STEM, θα είναι:

  • Ικανοί λυτές προβλημάτων− καθώς θα είναι σε θέση να καθορίσουν τις ερωτήσεις και τα προβλήματα, να σχεδιάσουν έρευνες για τη συλλογή και οργάνωση δεδομένων, την εξαγωγή συμπερασμάτων, και στη συνέχεια να εφαρμόσουν τα συμπεράσματα σε νέες καταστάσεις.
  • Καινοτόμοι− καθώς θα είναι ικανοί να χρησιμοποιούν δημιουργικά τις έννοιες και αρχές της Επιστήμης

(Science) των Μαθηματικών και της Τεχνολογίας, εφαρμόζοντάς τες στο μηχανικό σχεδιασμό.

  • Αυτοδύναμοι− καθώς θα είναι σε θέση να παίρνουν πρωτοβουλίες και να θέτουν κίνητρα για να καθορίζουν ένα πρόγραμμα δράσης μέσα σε καθορισμένα χρονικά πλαίσια.
  • Ικανοί Αναλυτές Λογικών Διεργασιών− καθώς θα είναι σε θέση να εφαρμόζουν τις λογικές διαδικασίες σκέψης των Επιστημών, των Μαθηματικών, και του Τεχνολογικού σχεδιασμού για την καινοτομία και την ευρηματικότητα.
  • Τεχνολογικά εγγράμματοι− καθώς θα είναι ικανοί να κατανοήσουν και να εξηγήσουν τη φύση της τεχνολογίας, να αναπτύξουν τις δεξιότητες που απαιτούνται, και να εφαρμόζουν την τεχνολογία κατάλληλα.

Το ΠΜΣ έχει ως σκοπό την παροχή μεταπτυχιακών σπουδών υψηλού επιπέδου που θα εφοδιάσουν τους φοιτητές με γνώσεις, αλλά και δεξιότητες για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων στον εργασιακό χώρο και την εύρεση ευέλικτων, ευφυών, καινοτόμων λύσεων σε επαγγελματικό επίπεδο. Οι μεταπτυχιακές σπουδές θα προσανατολίζονται τόσο σε εκπαιδευτικούς με προοπτική την ένταξη διαθεματικών, διεπιστημονικών προγραμμάτων στα προγράμματα των σχολείων, όσο και

σε επαγγελματίες που προσβλέπουν σε επαγγελματική εξέλιξη. Το ΠΜΣ θα παράσχει νέες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες, αλλά και θα εφοδιάσει τους φοιτητές− μελλοντικούς επαγγελματίες με έναν νέο τρόπο σκέψης που θα δίνει άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις σε καθημερινές απαιτήσεις.

Μεταπτυχιακοί Τίτλοι

Το ΠΜΣ απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) με τίτλο: «Διεπιστημονική Προσέγγιση της

Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών− STEM στην Εκπαίδευση».

Κατηγορίες Πτυχιούχων

Στο ΔΠΜΣ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι των Παιδαγωγικών Τμημάτων καθώς και των Θετικών και Πολυτεχνικών Σχολών Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της ημεδαπής, καθώς επίσης και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Χρονική Διάρκεια

Η χρονική διάρκεια για την απονομή του ΜΔΕ ορίζεται σε τρία (3) εξάμηνα. Συγκεκριμένα, για τη λήψη του ΜΔΕ απαιτείται η φοίτηση και η επιτυχής ολοκλήρωση των συναφών υποχρεώσεων των φοιτητών κατά τη διάρκεια δυο (2) διδακτικών εξαμήνων και ακολούθως η εκπόνηση μεταπτυχιακής διατριβής, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί σε διάστημα όχι μικρότερο των έξι μηνών και όχι μεγαλύτερο των δώδεκα μηνών.

Αριθμός Εισακτέων

Ο αριθμός των εισακτέων στο πρόγραμμα ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο στους είκοσι (20) ετησίως

Κόστος

Σύμφωνα με το ΦΕΚ το  κόστος λειτουργίας του ΠΜΣ θα καλυφθεί μέσω της συμμετοχής των μεταπτυχιακών φοιτητών καθώς και από άλλες πηγές όπως δωρεές, χορηγίες, ερευνητικά προγράμματα κ.λπ.

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΔΑΚΤΡΑ Ή ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΕΔΩ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...