Home / Featured / Διορισμοί από τον πίνακα ΑΣΕΠ 2008. Αυτό ισχύει μέχρι στιγμής έως τις 31/8

Διορισμοί από τον πίνακα ΑΣΕΠ 2008. Αυτό ισχύει μέχρι στιγμής έως τις 31/8

Δημοσιεύτηκε: 11:44 πμ Μάρτιος 29th, 2016  


ekpaideytikos

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Διάφορα σενάρια επεξεργάζονται αυτή την περίοδο στο Υπουργείο Παιδείας για τους μόνιμους διορισμούς αλλά και για τις προσλήψεις των αναπληρωτών μετά από το «φρένο» που έβαλε το ΣτΕ στις υπάρχουσες διαδικασίες. Ακόμα δεν έχουν καταλήξει, σύμφωνα με πληροφορίες του xenesglosses.eu, στον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι προσλήψεις υπάρχουν όμως διάφορα σενάρια που λαμβάνουν υπόψη την επιτυχία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, βαθμό πτυχίου, μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες, υπολογιστές, κοινωνικά κριτήρια.

Γραπτός διαγωνισμός δε θα γίνει καθώς δεν υπάρχει χρόνος γι’ αυτόν όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο υπουργός Παιδείας. Κατά την παρούσα χρονική περίοδο ο εν ισχύ νόμος για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού ΑΣΕΠ και για την κατάρτιση των πινάκων επιλογής προσωπικού τόσο για τους διορισμούς μονίμων όσο και για τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών είναι ο Ν.3848/2010 (ΦΕΚ71/Α΄/19-5-2010). Το Υπουργείο δε θα προχωρήσει σε νέο νόμο για διορισμούς αλλά σε νομοθετική ρύθμιση οπότε δε μπορεί να αλλάξει ριζικά το ισχύον πλαίσιο.

Θυμίζουμε ότι με την αρ. 130262/E1/18-2-2015 (ΦΕΚ 1765 Β΄, ΑΔΑ: Ω892465ΦΘ3-1ΘΓ) Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρατάθηκε η μεταβατική περίοδος της παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 3848/2010 (ΦΕΚ 71 Α΄) έως και το σχολικό έτος 2015-2016, κατά το μέρος που αφορά στους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση από τους ισχύοντες πίνακες διοριστέων εκπαιδευτικών του Α.Σ.Ε.Π. 2008, και μόνο.

Δεδομένου ότι το σχολικό έτος 2015-2016 λήγει στις 31 Αυγούστου του 2016 αν θα γίνουν διορισμοί αυτοί θα πρέπει να γίνουν από τους πίνακες ΔΙΟΡΙΣΤΕΩΝ του ΑΣΕΠ 2008 και ίσως αυτό να οδηγήσει και σε πρόσληψη επιλαχόντων του 2008, εκτός αν υπάρξει κάποια αλλαγή που θα ακυρώνει την εν λόγω απόφαση.

Αναπληρωτές προσμέτρηση και άλλων κριτηρίων;

Το σενάριο που θέλει τον συνυπολογισμό στη μοριοδότηση των πινάκων αναπληρωτών  ακαδημαϊκών κριτηρίων έχει πρακτικές δυσκολίες καθώς θα πρέπει να κατατεθούν χιλιάδες τίτλοι ξένων γλωσσών, μεταπτυχιακών, υπολογιστών.. Περίπου 100.000 είναι οι εκπαιδευτικοί που καταθέτουν αιτήσεις, άρα ενδεχομένως να κατατεθούν περίπου από 500.000 πιστοποιητικά. Στους ισχύοντες πίνακες αναπληρωτών προσμετρούνταν έως τώρα τα μόρια άνω του 55 του ΑΣΕΠ 2008 και το ½ αυτών για τον ΑΣΕΠ του 2006 καθώς και η προϋπηρεσία.

Αναμένουμε λοιπόν αλλαγές στην κατεύθυνση του ΣτΕ. Σίγουρα οι προσλήψεις των αναπληρωτών δε μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικές από τα κριτήρια των μόνιμων διορισμών.

Βούληση, όπως μας ενημέρωση πηγή του Υπουργείου, είναι να μην υποβαθμιστεί η προϋπηρεσία που στο νόμο 3848 έδινε μόνο 16,8 μόρια κανείς όμως δε μπορεί να παραβλέψει το ΣτΕ στο οποίο αναφέρεται συχνά ο υπουργός Παιδείας σε απαντήσεις του.

Σημειώνουμε ότι ο υπουργός Παιδείας δήλωσε πριν λίγους μήνες στη Βουλή:

«Τα  προβλήματα θα προκύψουν από το γεγονός ότι για πρώτη φορά δημιουργείται –αυτές είναι οι πληροφορίες μας- νομολογία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία οι προσλήψεις αναπληρωτών πρέπει να έχουν ως ελάχιστο κριτήριο και προϋπόθεση τη συμμετοχή τους στους μέχρι τούδε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, δηλαδή το να βρίσκονται στην κατηγορία των εκπαιδευτικών οι οποίοι αξιολογήθηκαν από τους διαγωνισμούς και κρίθηκαν ότι μπορούν να διοριστούν».

Ο υπουργός Παιδείας δεν έκανε λόγο για ανατροπή αλλά για μια νέα πραγματικότητα στους πίνακες προσλήψεων των αναπληρωτών.

Περιμένουν απάντηση

Δυσκολίες αλλά και αισιοδοξία κρύβουν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το θέμα των διορισμών. Όπως ενημερωθήκαμε από το Υπουργείο Παιδείας, έως τώρα δεν έχει δοθεί απάντηση για το εμπροσθοβαρές αίτημα των 20.000 διορισμών με τους 13.000 εξ αυτών για την τρέχουσα χρονιά. Προτεραιότητα θα έχει η Ειδική Αγωγή, μετά η Α/θμια και τέλος βασικές ειδικότητες της Β/θμιας.

Δικαστήρια και διορισμοί

Άλλη μια παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη από το Υπουργείο είναι και τα δικαστήρια στα οποία έχουν προσφύγει μετά την απόφαση 527/2015 του ΣτΕ δεκάδες εκπαιδευτικοί επιτυχόντες παλαιότερων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ οι οποίοι διεκδικούν το διορισμό τους καθώς οι διορισμοί δεν έγιναν 100% από τους πίνακες επιτυχόντων του ΑΣΕΠ. Σε περίπτωση που δικαιωθούν θα πρέπει το Υπουργείο να διορίσει εκτός από τους προσφεύγοντες, ενδεχομένως και όσους αδικήθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα πιθανά κριτήρια για διορισμούς

Τι ειπώθηκε για τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς

Δεν θα απαξιωθεί η προϋπηρεσία


 

Ένα σχόλιο

  1. Το εν λόγω Υπουργείο εφόσον επιθυμεί -και οφείλει εξ άλλου ως μια εκ των δυο επιλογών γραπτού ή μη-να διενεργήσει νέο ΑΣΕΠ διαγωνισμό άνευ γραπτού μέρους, πρέπει να αναμορφώσει ριζικά το Ν. 3848/2010 και όχι να διορθώσει απλά κάποιες ρυθμίσεις μεμονωμένα εξυπηρετώντας προνομιακά τα συμφέροντα ομάδων υποψηφίων. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η μοριοδότηση της προϋπηρεσίας βάσει του Ν. 3848/2010, η οποία δεν μπορεί να «σταθεί», σε νομικό επίπεδο, ως υπερ-προνομιακή έναντι των ακαδημαϊκών προσόντων που αυτομάτως υποτιμούνται αναιτιολόγητα, ελλείψει γραπτής μοριοδότησης. Εν προκειμένω, η χαμηλή μοριοδότηση των ακαδημαϊκών προσόντων μπορούσε οριακά να αιτιολογηθεί στη βάση ύπαρξης της μοριοδότησης εκ της γραπτής εξετάσεως με σκοπό αποφυγής διπλής μοριοδότησης για το αυτό προσόν ακαδημαϊκής γνώσης. Σε περίπτωση διενέργειας ΑΣΕΠ με σειρά προτεραιότητας, η δυσανάλογη μοριοδότηση μεταξύ προϋπηρεσίας και ακαδημαϊκών προσόντων υπέρ της προϋπηρεσίας βάσει του Ν. 3848/2010 (λ.χ ένας μήνας προϋπηρεσίας ίσον μ’ ένα μόριο- ένας βαθμός πάνω από τη βάση ίσον μ’ ένα μόριο) καθίσταται αντισυνταγματική. Γιατί σε διαδικασίες διορισμών άλλων διαγωνισμών ΑΣΕΠ λχ. για θέσεις διοικητικών υπαλλήλων δεν συντρέχει αυτή η δυσαναλογία; Και σ’ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν υποψήφιοι που εργάστηκαν χρόνια, κι όμως δεν προτάσσονται άνευ ετέρου διακριτικά σε βάρος των συνυποψηφίων τους με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα.Γιατί εδώ θα πρέπει να μοριοδοτηθεί προνομιακά η προϋπηρεσία, η οποία μάλιστα έχει αποκτηθεί σε μεγάλο ποσοστό ειδικοτήτων στη μη αξιολογική βάση της ημεροχρονολογίας κτήσης πτυχίου;

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...