Home / HEADER-NEWS / Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πύργου Όχι στην κατάργηση της παρέλασης. Μήνυμα για την 25η Μαρτίου

Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πύργου Όχι στην κατάργηση της παρέλασης. Μήνυμα για την 25η Μαρτίου

Δημοσιεύτηκε: 7:21 πμ Μάρτιος 24th, 2016  


parelasi

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ!!!

anexartitikinisiekpedeftikon.edublogs.org

anexartitikinisiekpaideftikon@yahoo.gr

Επειδή κυκλοφορούν διάφορα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τα οποία κάποιοι φορείς (ποιοι άραγε;), «με την ευκαιρία της παρέλασης της 25ης Μαρτίου και με τις δεδομένες συνθήκες καλούν τους γονείς να μην επιτρέψουν στα παιδιά τους να πάρουν μέρος στην παρέλαση, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και προσβάλλοντας την αξιοπρέπειά τους», ενώ, παράλληλα, «καλούν τους πολίτες, φορώντας μάσκες, να πάρουν μέρος στην ειρηνική διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια της παρέλασης», η παράταξή μας επαναλαμβάνει ρητά και κατηγορηματικά ότι είναι ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΗ σε οιαδήποτε προσπάθεια απαξίωσης, γελοιοποίησης και κατάργησης της μαθητικής παρέλασης της 25ης Μαρτίου στην πόλη του Πύργου και σε κάθε άλλο δημοτικό διαμέρισμα του ομώνυμου Δήμου. ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ και ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΕΙ κάθε είδους μασκοφορεμένες ποδαράτες και λοιπές φαιδρές «καρναβαλικές» εκδηλώσεις τη συγκεκριμένη ημέρα και καλεί τους γονείς, να οδηγήσουν οι ίδιοι τα παιδιά τους στον προκαθορισμένο χώρο της παρέλασης, παρακολουθώντας, παράλληλα, αυτήν, από την αρχή, μέχρις το τέλος αυτής και χειροκροτώντας με θέρμη και περηφάνια τη μαθητιώσα νεολαία, τα στρατευμένα νιάτα της πατρίδας μας και τα λοιπά πεζοπόρα και μηχανοκίνητα παρελαύνοντα τμήματα.

«Χαρήτ’ αδέλφια τη μεγάλη μας γιορτή.
Είν’ η γιορτή της Πίστης και της Λευτεριάς
Και προμηνά τον ερχομό του Λυτρωτή
Και των προγόνων διαλαλεί την αρετή»,

μας παρακινεί ο φλογερός ποιητής Γ. Βερίτης. Και κάποιοι διαδικτυακά ανώνυμοι… «φορείς», προτρέπουν τους γονείς να μη στείλουν τα παιδιά τους στην παρέλαση και τη νεολαία να μασκοφορεθεί, στο όνομα της… «αξιοπρέπειας»; 365 ημέρες έχει ο χρόνος κι εσείς διαλέξατε την ιερή ημέρα της 25ης Μαρτίου να αμαυρώσετε; Σας ενοχλεί που θα παρελάσουν οι μαθητές πλάι στα σκουπίδια και δε σας ενοχλούσε το ότι, μέχρι σήμερα, οι ίδιοι μαθητές πηγαίνουν καθημερινά στο σχολειό τους περνώντας, κυριολεκτικά, ανάμεσα από τα σκουπίδια, παρέα με τρωκτικά και ζωύφια;

Το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι σοβαρότατο. Και το ζούμε και το καταλαβαίνουμε όλοι μας. Καλές οι αντιδράσεις και η ευαισθητοποίηση όλων μας, αλλά υπάρχουν και όρια που θέτει ο αναγκαίος σεβασμός που όλοι μας επιβάλλεται να έχουμε στην ιστορική μνήμη και τη θρησκευτική πίστη του λαού μας.

Έχοντας λοιπόν θέσει ως παράταξη την αναγκαιότητα αυτή ως ανυπέρβλητη και αδιαπραγμάτευτη «κόκκινη γραμμή», προτείνουμε, ως μορφή διαμαρτυρίας, το κλείσιμο των σχολείων με κάθε πρόσφορο νόμιμο τρόπο και μέσο οποιαδήποτε άλλη ημέρα πλην της 25ης  Μαρτίου και την πραγματοποίηση πορείας μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων, φορέων και κατοίκων του Πύργου, φορώντας μάσκες. Εκεί, θα είμαστε σύμμαχοι και αρωγοί.
Θα πρέπει, επιτέλους, να καταλάβουν κάποιοι ότι υπάρχουν και όρια σε ό,τι κάνουν. Και, σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στις εθνικές εορτές, τα όρια αυτά, ηθικά, θρησκευτικά και ιστορικά, είναι δυσθεώρητα και απαραβίαστα. ΑΠΟ  ΟΛΟΥΣ!!!

Πύργος, 24  Μαρτίου  2016

Για την Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πύργου

Αθανάσιος Κατσίμπελης

Αιρετός αντιπρόσωπος της παράταξης στη Γ. Σ. της Δ.Ο.Ε.

Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος

Αιρετό μέλος  της παράταξης

στο Δ. Σ. του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Εκπαιδευτικών Περιφερειών Πύργου

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 195ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

      «Νέοι, πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να την στερεώσετε, διότι, όταν επιάσαμε τα άρματα, είπαμε πρώτα υπέρ ΠΙΣΤΕΩΣ και έπειτα υπέρ ΠΑΤΡΙΔΟΣ…»
«Ως μία βροχή έπεσεν εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί μας και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση…». 

                                                                                             ΘΕΟΔΩΡΟΣ  ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ

      25η  Μαρτίου 1821: Ημέρα των Ελλήνων. ημέρα, η οποία συμπυκνώνει όλον το ιστορικό νόημα του Ελληνικού γένους και αποτελεί ανεξάντλητη πηγή ζωής για τον Ελληνισμό και μέγα δίδαγμα για την ανθρωπότητα Ημέρα γεμάτη από ευφροσύνη και αγαλλίαση. Απερίγραπτη και άφατη χαρά πλημμυρίζει τις καρδιές των Ελλήνων. Γιατί γιορτάζει η Παναγιά, γιορτάζει κι η Πατρίδα. «Σήμερον χαράς Ευαγγέλια». Αιτία αυτής της χαράς είναι τα δύο «Χαίρε»: «Χαίρε, κεχαριτωμένη· ο Κύριος μετά σου» και «χαίρε, ώ χαίρε, ελευθεριά».

Εύστοχα γράφτηκε ότι δύο «χαίρε» αποτελούν το νόημα της μεγίστης αυτής  ημέρας. Το πρώτο προφέρεται από τα χείλη του Αγγέλου και ευαγγελίζεται τη Σάρκωση του Θείου Λόγου και τη Λύτρωση του ανθρωπίνου γένους από τα δεσμά της αμαρτίας, το δεύτερο προφέρεται από τα χείλη του ποιητή των Ελλήνων και ευαγγελίζεται τη Λύτρωση του Ελληνικού Γένους από τα δεσμά της δουλείας (Ι. Θεοδωρακόπουλου, «Το  ’21 και ο σύγχρονος Ελληνισμός», Αθ. 1972, σελ. 29). Υποχθόνιες σοβούσες από αιώνες δυνάμεις, δυνάμεις που ποτέ δεν είχαν σβήσει και ας μη φαινόταν, ξεπετάχθηκαν στον ήλιο. Και ο πολιτισμένος κόσμος, που λάτρευε το μεγάλο φως, το αρχαίο, έκπληκτος, συγκινήθηκε και θαύμασε το νέο. Οι μύστες και εραστές της αρχαίας Ελλάδας, έγιναν τότε και εραστές των σύγχρονων Ελλήνων, έγιναν φιλέλληνες. Μέσα από τη δουλεία οι Έλληνες όχι μόνο διατήρησαν τη συνείδηση της εθνικής τους υπόστασης αλλά συγκέντρωσαν μέσα τους ηθικές και πνευματικές δυνάμεις ανυπολόγιστες. Ο Οθωμανικός δεσποτισμός, τους έφερε σε δεινότατη θέση με αποκορύφωμα την ερήμωση των περιουσιών τους, το παιδομάζωμα, τη μετατροπή των εκκλησιών σε τζαμιά και οδήγησε πολλούς Έλληνες και Ελληνίδες στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής. Πολλές γενιές Ελλήνων γεννήθηκαν και πέθαναν με το όνειρο της ελευθερίας. Έτσι, το 1821 έφερε την ανάσταση του έθνους, ένα καινούριο πνεύμα και μια καινούρια μορφή ελευθερίας, ένα ξεκίνημα για την νέα μεγάλη πορεία του ελληνισμού. Το 1821 έδειξε ότι η Ελλάδα δεν ήταν πεθαμένη και ότι είχε μείνει άγρυπνη μέσα στους αιώνες της τουρκικής δουλείας, άγρυπνη στην ψυχή και ελεύθερη στο πνεύμα.

Στα 400 χρόνια της σκλαβιάς, η παιδεία ήταν «κεφαλής και στήθους», κατά τον Κοραή. Δίδαξαν 1.500 δάσκαλοι, από τους οποίους οι 1.000 ήταν κληρικοί (Ε. Πρωτοψάλτη, «Ειδικά θέματα Ιστορίας», Αθ. 1973, σ. 101). Το 1454 ο πρώτος πατριάρχης μετά την Άλωση, Γεννάδιος Β΄, ίδρυσε τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, σπουδαία υπόθεση για το μέλλον του Ελληνισμού, σαν πρώτη κύρια εστία Ελληνικής. Αργότερα, τα 250 σχολεία του νεομάρτυρα και εθναπόστολου Κοσμά του Αιτωλού θυμίζουν οργανωμένο Υπουργείο Παιδείας. Το φημισμένο «Kρυφό Σχολειό», δεν είναι θρύλος. Είναι πραγματικότητα. Το μαρτυρούν η ιστορία και η αρχαιολογία, η ποίηση και η λογοτεχνία. Ο συμπολίτης μας ακαδημαϊκός Δ. Κόκκινος αφηγείται: «ο παπάς κάτω από το ράκος του ράσου του κρατεί το Ψαλτήρι και πηγαίνει να μάθει τα παιδιά να διαβάζουν …. Ο κλήρος υπήρξεν και ο οδηγός του Έθνους και το στήριγμά του» (Δ. Κόκκινου, «Ελληνική Επανάσταση», τ. Α΄, Αθ. 1956, σ. 25,37).

Για να φτάσουμε σήμερα, 195 χρόνια μετά, και να γίνουμε όλοι μας αψευδείς μάρτυρες σε  ένα από τα αν­τί­θε­α και αν­θελ­λη­νι­κά σχέ­δια πού ε­φαρ­μό­ζον­ται στις μέ­ρες μας, στην πα­ρα­χά­ρα­ξη της ι­στο­ρί­ας μας και η συ­νο­λι­κή α­πο­δό­μη­ση της ε­θνι­κής μας παι­δεί­ας. Πρό­κει­ται για μι­α ενορ­χη­στρω­μέ­νη προ­σπά­θεια, που ε­κτυ­λίσ­σε­ται απρο­κά­λυ­πτα και με τα­χείς ρυθ­μούς. Επι­χει­ρεί, η σύγ­χρο­νη λαί­λα­πα του α­φελ­λη­νι­σμού, να αλλοιώσει ή και να  καταργήσει το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολειά μας, να καταργήσει το σταυρό από τη σημαία μας, να εξαφανίσει τις εικόνες του Χριστού, της Παναγίας και των Αγίων από τις σχολικές αίθουσες, να καταργήσει την πρωινή προσευχή των μαθητών, να α­πα­ξι­ώ­σει και να α­μαυ­ρώ­σει κο­ρυ­φαί­α α­να­στή­μα­τα του πνεύ­μα­τος και λο­γί­ους των γραμ­μά­των, ό­πως εί­ναι ο Γεν­νά­διος Σχο­λά­ριος, ο ι­δρυ­τής της Με­γά­λης του Γέ­νους Σχο­λής, ο μαρ­τυ­ρι­κός Πα­τριά­ρχης Άγιος Γρη­γό­ριος Ε΄, ὁ Ευ­γέ­νιος Βούλ­γα­ρης, ο Οικο­νό­μος εξ Οικο­νό­μων, ο Ρή­γας Φε­ραί­ος, ο «φω­τι­στής των σκλά­βων» Ά­γιος Κο­σμάς ο Αιτω­λός. Και όλα αυτά –και πολλά άλλα ακόμα-, λόγω του συν­δρό­μου του –δήθεν- εκ­συγ­χρο­νι­σμού και της ψευ­το­δι­α­νό­η­σης, που έ­χει αλ­λο­τρι­ώ­σει την λε­γό­με­νη «πνευ­μα­τι­κή ηγε­σί­α» του τό­που μας και την οδη­γεί στην άρ­νη­ση του ι­στο­ρι­κού μας πα­ρελ­θόν­τος, στην α­πώ­λεια της ιστο­ρι­κής μας μνή­μης και της ε­θνι­κής μας αυ­το­συ­νει­δη­σί­ας, στην απα­ξί­ω­ση των αρ­χών και των ι­δα­νι­κών του γέ­νους μας, στην αμαύ­ρω­ση α­κό­μη και αυτών των ι­δί­ων των η­ρώ­ων και των μαρ­τύ­ρων της φυ­λής μας.

Ας γνωρίζουν­ λοιπόν οι αρ­χι­τέ­κτο­νες της Νέ­ας Τά­ξης πραγ­μά­των, που κρί­νουν μό­νο με το μυα­λό και τα νού­με­ρα, ό­τι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί πάντα έχουν βαθιά χαραγμένα στην καρδιά και την ψυχή τους τα λόγια του Μακρυγιάννη:  «Η τύ­χη μας έ­χει πάν­το­τε ολί­γους. Ό­τι αρ­χή και τέ­λος, πα­λαι­ό­θεν και ως τώ­ρα, ό­λα τα θε­ριά πο­λε­μούν να μας φά­νε και δεν μπο­ρού­νε. Τρώ­νε α­πό μας και μέ­νει και μα­γιά». Όλοι οι δάσκαλοι και οι λοιποί εκπαιδευτικοί των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων της πατρίδας μας επι­βάλ­λε­ται, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά, να ασκήσουμε σθε­να­ρή και ά­καμ­πτη αν­τί­στα­ση σε ό­λα τα ε­πί­πε­δα και προς κά­θε κα­τεύ­θυν­ση.

Ας κά­νου­με λοιπόν τα σχολειά μας φανερά σχο­λειά εν Χριστώ παιδείας κι ας γα­λου­χή­σου­με τους μαθητές μας, τα παι­διά μας, με τις πα­ρα­δό­σεις του γέ­νους μας, υ­πο­κα­θι­στών­τας στο μέτρο των δυνατοτήτων μας ε­μείς οι ίδιοι την πλη­μμε­λή σχο­λι­κή εκ­παί­δευ­ση που τους πα­ρέ­χε­ται. Να προ­βά­λου­με στους μαθητές μας τα πρό­τυ­πα των αγί­ων και των ηρώ­ων μας, να τους εμ­πνεύ­σου­με την φι­λο­πα­τρί­α, να τούς δι­δά­ξου­με σω­στά τρεις από τους πολυτιμότερους εθνικούς μας θησαυρούς: τη γλώσ­σα μας, τη θρησκεία και την ι­στο­ρί­α μας.

Πύργος, 24 Μαρτίου 2016

 

Για την Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πύργου

Αθανάσιος Κατσίμπελης

Αιρετός αντιπρόσωπος της παράταξης στη Γ. Σ. της Δ.Ο.Ε.

Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος

Αιρετό μέλος  της παράταξης

στο Δ. Σ. του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Εκπαιδευτικών Περιφερειών Πύργου


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...