Home / HEADER-NEWS / Τα Ρώσικα στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης

Τα Ρώσικα στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης

Δημοσιεύτηκε: 6:46 μμ Φεβρουάριος 21st, 2016  


1

 

Η αγάπη για τις ξένες γλώσσες είναι ασυναγώνιστη και διαρκής σε όλες τις ηλικίες και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το έργο των Δημόσιων Κέντρων Διά Βίου Μάθησης όλης της  χώρας. Και κυρίως διαφαίνεται αυτό σε γλώσσες πιο “απόμακρες” όπως τα ρωσικά οι οποίες τα τελευταία χρόνια κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος.

3Είναι αναμφισβήτητο το δικαίωμα ανθρώπων κάθε ηλικίας να εκπαιδεύονται .. αλλά και ο  ζήλος  που δείχνουν να γνωρίσουν το νέο, το διαφορετικό! Άνθρωποι κάθε ηλικίας καθισμένοι στα θρανία βομβαρδίζονται με πληθώρα πληροφοριών που δεν έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν αλλά ούτε και να αφομοιώσουν.. Νέοι, μεγαλύτεροι σε ηλικία, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και φοιτητές γίνονται μία ενωμένη ομάδα και όλοι μαζί συνθέτουν το παζλ της γνώσης.

Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση αλλά και θαυμασμό η οπτική με την οποία προσεγγίζει το κοινό τα ρωσικά, αλλά και ο ένθερμος τρόπος που τα αγκαλιάζει. Όχι μόνο ενδιαφέρονται να μάθουν τη γλώσσα, αλλά και τα μοναδικά στοιχεία που υπάρχουν στη ρωσική κουλτούρα και όλα μαζί συναποτελούν τη ρωσική γλώσσα.

5Μέσα σε μόλις είκοσι πέντε ώρες, πραγματικά λίγες, για την εκμάθηση έστω και με αυτής της μορφής τα σεμιναριακά μαθήματα προσπαθούν με πρωτόγνωρη ωριμότητα να πάρουν μια μικρή γεύση, να
συγχρονιστούν και να αποκομίσουν όσα περισσότερα μπορούν…

Είναι μεγάλος  ο ενθουσιασμός  να γράψουν..

και η  λαχτάρα τους να προφέρουν τις πρώτες λέξεις..

Πρόκειται για μια υπερπροσπάθεια να προσεγγίσουν μία ιδιαίτερη γλώσσα με κάποιες δυσκολίες. Και είναι σημαντικό  ότι κατορθώνουν οι περισσότεροι που θέλουν κατά τους θερινούς μήνες να εργαστούν στον τουριστικό κλάδο, να μάθουν να διαβάζουν σωστά και να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν ελάχιστες φράσεις και λέξεις  σε προτάσεις και διαλόγους μικρού μήκους.

Βέβαια θα ήταν σημαντικό να υπήρχαν και τα κατάλληλα οπτικοακουστικά μέσα τα οποία είναι βασικά σε αυτή την προσπάθεια. Είναι σημαντικό στην εκμάθηση ξένων γλωσσών οι εκπαιδευόμενοι να μπορούν να ακούσουν  κάποιο απόσπασμα, έναν διάλογο για παράδειγμα δύο ανθρώπων που ο ένας είναι ο ρεσεψιονίστ και ο άλλος ο πελάτης που θέλει να κάνει μία κράτηση σε ξενοδοχείο, ή του Ρώσου πελάτη ο οποίος μπαίνει σε ένα κατάστημα και θέλει να ψωνίσει ή να δουν ένα ενδιαφέρον βίντεο για την ζωή στη Ρωσία και να μάθουν πράγματα  για τον πολιτισμό.

Άλλωστε ζούμε σε μια εποχή που οι νέες τεχνολογίες ολοένα και εξελίσσονται και έτσι η μάθηση θα μπορούσε να καταστεί ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, διασκεδαστική και διαδραστική γεγονός που θα κρατούσε αμείωτο το ενδιαφέρον όλων.

6

7

Αν και αξίζει να σημειωθεί ότι  παρά το γεγονός αυτό ο κόσμος που παρακολουθεί μαθήματα στα δημόσια Κέντρα Διά Βίου Μάθησης παραγκωνίζει τις όποιες «δυσκολίες» και αφοσιώνεται πλήρως στα μαθήματα τα οποία περιλαμβάνουν πέρα από το θεωρητικό κομμάτι και παιχνίδια με κάρτες, πρόσθετο υλικό μελέτης στα e-mail τους (το οποίο οι ίδιοι ζητούν), ευχάριστες και εποικοδομητικές ασκήσεις με εικόνες κ.ά.

8

9

    Το σπουδαίο έργο των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης συνίσταται επιπλέον στο γεγονός ότι δίνουν το έναυσμα σε αρκετούς φιλομαθείς να συνεχίσουν μετέπειτα την εκπαίδευσή τους προκειμένου να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις πιστοποίησης  όπου παίρνουν μέρος με επιτυχή αποτελέσματα!

Έτσι λοιπόν, από τη μια πλευρά όλη αυτή η προσπάθεια αντανακλά  τις  αντικειμενικές ανάγκες  της  σύγχρονης συνεχώς εξελισσόμενης κοινωνίας για απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων  που θα διοχετευτούν σε μια απαιτητική αγορά εργασίας και από την άλλη αντικατοπτρίζει την χειμαρρώδη θέληση ανθρώπων όλων των κοινωνικών βαθμίδων και ηλικιών για την επαφή τους με άλλους ανθρώπους και  την ανάπτυξη της  συνεργασίας  με ουσιαστικό τρόπο για την επίτευξη ενός κοινού στόχου σε  όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, –  της Διά Βίου Μάθησης.

Τα ΚΔΒΜ προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα εκπαίδευσης και χρήζουν ιδιαίτερης αποδοχής από όλο τον κόσμο και για το λόγο αυτό πρέπει να συνεχιστεί το έργο τους.. !!!

13ΓΙ’ΑΥΤΟ ΛΕΜΕ :

«ΝΑΙ»  ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

«ΝΑΙ» ΣΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

    «ΝΑΙ» ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

Μαριάννα Αβραμίδου

Καθηγήτρια Ρωσικής φιλολογίας, MSc

για το www.xenesglosses.eu

 

 

 

 

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...