Home / HEADER-NEWS / Σύλλογος ΠΕ ο Αριστοτέλης – Για την συγκέντρωση 17/2 στο Υπουργείο και την τροπολογία Ειδικής Αγωγής

Σύλλογος ΠΕ ο Αριστοτέλης – Για την συγκέντρωση 17/2 στο Υπουργείο και την τροπολογία Ειδικής Αγωγής

Δημοσιεύτηκε: 5:57 μμ Φεβρουάριος 16th, 2016  


PAREMVASIS

Καταλάβαμε κ. Φίλη, δεν έχετε εξασφαλίσει ούτε ένα διορισμό για του χρόνου γι’ αυτό στοχοποιείτε Γκεμπελίστικα τους εκπαιδευτικούς! Τελικά, όσοι  βουτούν στα μνημονιακά βαρέλια, χάνουν κάθε τσίπα!

Βρισκόμαστε στη μέση της χρονιάς και ακόμα και σήμερα χιλιάδες είναι οι χαμένες ώρες από τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία μας λόγω απουσίας προσλήψεων εκπαιδευτικού προσωπικού. Η εκπαίδευση για έκτη συνεχή χρονιά, «βλέπει» χιλιάδες εκπαιδευτικούς να συνταξιοδοτούνται ενώ δεν έχει γίνει ούτε ένας διορισμός.  Οι πολιτικές των μνημονίων και της διάλυσης του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης που επέβαλαν όλες ανεξαιρέτως οι ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας των τελευταίων χρόνων, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής, οδηγούν στην τωρινή ζοφερή πραγματικότητα. Τους επόμενους μήνες και μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους θα προκύπτουν δεκάδες κενά στα σχολεία, όπως είναι φυσικό για μία διεύθυνση με περίπου 4.800 εκπαιδευτικούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα σχολεία να λειτουργούν όπως όπως! Τα ολοήμερα υπολειτουργούν μη μπορώντας να καλύψουν ολόκληρο το πρόγραμμά τους μέχρι τις 4.15, σε πολλές περιπτώσεις αδυνατώντας να καλύψουν όλα τα τμήματα και ότι λειτουργεί, βασίζεται κυρίως σε περισσεύματα ωρών καταστρέφοντας το όποιο εκπαιδευτικό περιεχόμενο τους έχει απομείνει. Ταυτόχρονα, κανένας εκπαιδευτικός που ασθενεί, δεν αναπληρώνεται, μια και δεν υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό!

Κι ενώ τα νούμερα είναι αδιάσειστα, ο υπουργός παιδείας Ν. Φίλης, με μια προμελετημένη επικοινωνιακά δήλωση, επιδιώκει να στοχοποιήσει τους εκπαιδευτικούς για τα κενά, δηλώνοντας ότι τα χιλιάδες κενά από την αρχή της σχολικής χρονιάς, οφείλονται στις «13.500 ώρες γραμματειακής υποστήριξης», δηλαδή του 0,5% των εβδομαδιαίων προσφερόμενων διδακτικών ωρών, ενώ μας αποκαλύπτει ότι 2.000 τμήματα δηλ. περίπου το 2,5% των τμημάτων όλων των σχολικών μονάδων, έχει χαμηλό αριθμό μαθητών!

Και μόνο τα ποσοστά καθιστούν τις δηλώσεις Φίλη άνευ αξίας! Όταν τα σχολεία ξεκίνησαν με 25.000 επίσημα κενά που αντιστοιχούν στο 25% του εκπαιδευτικού προσωπικού κάθε συζήτηση περί σοβαρότητας των δηλώσεων του υπεύθυνου Υπουργού Παιδείας,  ακυρώνεται αμέσως. Παρ’ όλα αυτά το ερώτημα παραμένει. Γιατί ο υπουργός Παιδείας προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις, μιμούμενος όλους τους προκατόχους του Υπουργούς Παιδείας, από τη Γιαννάκου και τη Διαμαντοπούλου μέχρι τον Αρβανιτόπουλο και το Λοβέρδο;

Η απάντηση είναι μία: Δεν έχει εξασφαλίσει ούτε ένα διορισμό για του χρόνου, το κουαρτέτο δεν του έχει δώσει το πράσινο φως ούτε για μία πρόσληψη στην εκπαίδευση και γι’ αυτό προετοιμάζει Γκεμπελίστικα την επίθεση στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα!

Το σενάριο είναι απλό και πολυπαιγμένο από τους προηγούμενους υπουργούς. Διασύρουν τους εκπαιδευτικούς, τους στοχοποιούν και στη συνέχεια επιτίθενται. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η απαράδεκτη εγκύκλιο της 25ης Ιανουαρίου, με την οποία καλέστηκαν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να καταρτίσουν και να αποστείλουν πίνακες με «πλεόνασμα διδακτικών ωρών» αλλά και η νέα που ζητά αναμόρφωση των ωρολογίων προγραμμάτων.

Το σχέδιο είναι γνωστό από παλιά: υποχρεωτικές μετακινήσεις, αύξηση ωραρίου, συγχωνεύσεις, συμπτύξεις, κατάργηση του ενός δασκάλου για ένα τμήμα, χωρισμός των διδακτικών αντικειμένων σε δύο ή τρεις ζώνες (α. 12 ώρες Γλώσσα-Μαθηματικά β. 8 ώρες Φυσική, Ιστορία, Θρησκευτικά, Γεωγραφία γ. όλα τα υπόλοιπα πλην ειδικοτήτων) ώστε να τα διδάσκουν 2 με 3 δάσκαλοι αντί για έναν που υπάρχει τώρα, αύξηση της διδακτικής ώρας και προσθήκη ενός διαλλείματος ώστε να καλύπτεται το ωράριο μέχρι τις 14.00 αλλά με 6ωρο διδακτικό, ολοήμερο 14.00-16.15 μόνο για τα παιδιά που εργάζονται και οι δυο γονείς. Σε αυτό το σχέδιο εντάσσεται και η επίθεση στην ειδική αγωγή!

Το δημόσιο σχολείο κινδυνεύει πραγματικά! Κάθε παιδαγωγική και εκπαιδευτική λειτουργία ακυρώνεται και διαστρεβλώνεται κάτω από το βάρος της υπηρέτησης της πολιτικής των μνημονίων και της κατάργησης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του. Η κυβερνητική πολιτική έχει πολιτικούς πάτρωνες την ΕΕ και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ με στόχο φτηνό ευέλικτο σχολείο υποταγμένο στην αγορά και το κέρδος και μαθητές φτηνό αυριανό εργατικό δυναμικό! Ένα σχολείο που η λειτουργία του θα καθορίζεται και θα υπηρετεί τους οικονομικούς δείκτες την εποχή της κρίσης, την αποπληρωμή του χρέους και των δόσεων, την υπηρέτηση των τραπεζών και των εργοδοτών, πολτοποιώντας μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα.

Γι’ αυτό δυναμώνουμε την πάλη μας ενάντια στην πολιτική της ΕΕ-ΔΝΤ-Κεφαλαίου-Κυβερνήσεων που τσακίζουν τις ζωές μας.

Απαιτούμε για μας και τα παιδιά μας ζωή, μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα, με βάση τις ανάγκες μας και τις μεγάλες δυνατότητες της εποχής μας.

Απαιτούμε:

Να λειτουργήσουν επιτέλους τώρα και πλήρως όλες οι δομές γενικής και ειδικής αγωγής!

  • Να καλυφθούν όλα τα κενά στα σχολεία!
  • Να ξεκινήσει τώρα η ΠΔΣ για το Λύκειο, ειδικά για τους μαθητές που δίνουν Πανελλήνιες, και η Ενισχυτική στα Γυμνάσια αλλά και να διευρυνθεί στα Δημοτικά, για όλα τα παιδιά που την έχουν ανάγκη.
  • Διεκδικούμε μαζικούς μόνιμους διορισμούς, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για να καλυφθούν όλα τα κενά στα σχολεία.
  • Έκτακτη ΑΜΕΣΗ χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών για την αντιμετώπιση άμεσων και έκτακτων αναγκών!

Όλοι/Όλες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας Τετάρτη 17/2 , 13.30 στο Υπουργείο Παιδείας

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η πρόεδρος             Η γραμματέας

Γράφου Ματίνα             Ρέππα Ντίνα 

………………………………………………………..

Ν’ αποσυρθεί η απαράδεκτη Τροπολογία που καταργεί τα τμήματα ένταξης!

Σε περιβάλλον «εθνικού διαλόγου» για την παιδεία και με την ελπίδα του αιφνιδιασμού του κόσμου της εκπαίδευσης, στο μέσο έντονων και κλιμακούμενων κινητοποιήσεων ενάντια στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ακολουθώντας προσφιλείς τακτικές προηγούμενων κυβερνήσεων, κατέθεσε τροπολογία για την ειδική εκπαίδευση στο σχέδιο νόμου «μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις».

Χρησιμοποιώντας έννοιες όπως «συνεκπαίδευση», συμπερίληψη», «προώθηση της ένταξης», «ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση», επιχειρεί να αναδιατάξει το εκπαιδευτικό σκηνικό στην ειδική αγωγή σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών. Το Υπουργείο Παιδείας σε τροπολογία που κατέθεσε 11/2 και ψηφίζεται 15/2 (!!!) καταργεί τα Τμήματα Ένταξης. Στο κείμενο αναφέρεται: «ο εκπαιδευτικός του ΤΕ υποστηρίζει τους μαθητές εντός τους περιβάλλοντος της τάξης τους… η υποστήριξη σε ιδιαίτερο χώρο υλοποιείται εφόσον το επιβάλλουν οι ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών».

Με την τροπολογία αυτή αλλάζει εντελώς ο χαρακτήρας και ο προσανατολισμός των τμημάτων ένταξης, αφού αναθέτει στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα Τ.Ε, ρόλο part time παράλληλης στήριξης, μειωμένου αριθμού μαθητών σε κάθε σχολική μονάδα. Μειώνει τον εκπαιδευτικό χρόνο και τις στοχευμένες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που αντιστοιχούν σε κάθε μαθητή που ανήκει στο δυναμικό του τμήματος ένταξης.

Ουσιαστικά, δρομολογείται η κατάργηση των Τ.Ε και ο ειδικός παιδαγωγός θα είναι ο μόνιμα περιπλανώμενος, μπαινοβγαίνοντας στην τάξη, κακήν κακώς, ή πηγαίνοντας και στα διπλανά σχολεία. Υπάρχει και η αρνητική εμπειρία της παράλληλης στήριξης, που έχει καταλήξει περιστασιακή συνάντηση του ειδικού εκπαιδευτικού με το κάθε παιδί! Έτσι θέλουν να υποβαθμίσουν και τη σημαντική δουλειά που γίνεται στα Τ.Ε. Αλήθεια τι θα προλαβαίνει να κάνει ο περιπλανώμενος εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής  του ανύπαρκτου πλέον Τ.Ε., αν περάσει αυτή η τροπολογία; Θα κάνει αυτοψία; Καταγραφή; Συμβουλευτική; Πάντως, επιστημονική, παιδαγωγική και εξατομικευμένη παρέμβαση, με βάση και τις ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες δεν θα μπορέσει να κάνει. Σε τάξεις μάλιστα, που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το κόκκινο. Που στοιβάζουν μαθητές σε 20 – 25άρια τμήματα, όπου ακόμα και  το τυπικά αναπτυσσόμενο παιδί, δυσκολεύεται να παρακολουθήσει.

Απόλυτα συνεπής ο Υπουργός στο κυβερνητικό του πρόγραμμα για «μη διαχωρισμό των γενικών και των ειδικών σχολείων» αλλά και τη δήλωση « τα παιδιά δεν θα πηγαίνουν σε ξεχωριστά από τα άλλα παιδιά σε σχολεία που καταλήγουν συχνά να είναι γκέτο», ξεκίνησε το ξήλωμα της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, αρχής γενομένης από τα Τμήματα Ένταξης.

Χωρίς να παραβλέπουμε τις ελλείψεις, και τις αδυναμίες που έχει ο θεσμός της Τμήματος Ένταξης, στο βαθμό που το επιτρέπουν οι συνθήκες, ο αριθμός των παιδιών, επιτελεί σοβαρό παιδαγωγικό και επιστημονικό έργο, επικουρικά σε αυτό της τάξης. Η λειτουργία και η αυτονομία του χώρου, με λίγα παιδιά, για κάποιες ώρες το καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του, δεν αποτελεί γκετοποίηση  είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ και ΑΝΑΓΚΗ του μαθητή με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Σε φτωχές μάλιστα περιοχές, που οι λαϊκές οικογένειες έχουν χτυπηθεί ανελέητα από την κρίση και την ανεργία, τα παιδιά, που έχουν τέτοιου είδους δυσκολίες, μπορούσαν να στηριχθούν σημαντικά και μέσα από αυτή τη δομή.

Η τροπολογία αυτή εντάσσεται στη λογική του 3ου μνημονίου για «εξορθολογισμό του κόστους της εκπαίδευσης», αλλά και στη στρατηγική της ΕΕ για τη λεγόμενη ένταξη χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η Κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, ξηλώνει το δίκτυο ειδικής αγωγής ξεκινώντας από τα Τμήματα Ένταξης, στοχοποιεί τη μειοψηφία των μαθητών με αναπηρία που καταφέρνουν να επιβιώνουν σε δημόσιες και δωρεάν δομές ειδικής αγωγής και επιδιώκει τη μείωση του κρατικού κόστους για την εκπαίδευσή τους. Το υπουργείο υλοποιεί δεσμεύσεις προηγούμενων κυβερνήσεων με περισσό ζήλο και προετοιμάζει το έδαφος για νέο χορό προγραμμάτων ΕΣΠΑ στο όνομα της συνεκπαίδευσης. Σε έναν τομέα που οι δομές και το προσωπικό είναι ελάχιστα, πίσω από τις πραγματικές ανάγκες. Κλείνει Τμήματα Ένταξης όταν και αυτά που λειτουργούν δεν επαρκούν. Όταν υπάρχουν σχολεία χωρίς κανένα ΤΕ. Σε μια χρονιά μάλιστα, που χιλιάδες αιτήματα για παράλληλη στήριξη δεν καλύφτηκαν.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Τετάρτη 17/02 13:30 μ.μ.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Ν’ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Άμεση ίδρυση και επέκταση των Τμημάτων Ένταξης με άμεσους μόνιμους διορισμούς του αναγκαίου προσωπικού

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η πρόεδρος             Η γραμματέας

Γράφου Ματίνα             Ρέππα Ντίνα 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...