Τελευταία Νέα

Tuesday, 03/20/18, 06:40Σύλλογος Π.Ε. Αριστοτέλης – Περί διαλόγου και άλλων ανεκδότων, για τις διδακτικές ώρες και για δημοσιεύματα

Δημοσιεύτηκε:

6:54 πμ Φεβρουάριος 26th, 2016

Ε.Ε - προβατα

Αριστοτέλης: Περί διαλόγου και άλλων ανεκδότων! κ. Φίλη, μη μας υποτιμάτε! Δεν είμαστε ανόητοι!

Ο Υπουργός Παιδείας, κάλεσε τους συλλόγους διδασκόντων και συνολικότερα τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία (γονείς και μαθητές), να συνεδριάσουν και να καταγράψουν τα προβλήματα και τις λύσεις που προτείνουν για τα προβλήματα της εκπαίδευσης.

Για την πρόσκληση αυτή έχουμε να παρατηρήσουμε κατ’ αρχήν τα εξής:

1. Η εκπαιδευτική κοινότητα μέσω των συλλογικών της διαδικασιών, στα Σωματεία, τα Συνδικάτα, τους Συλλόγους κ.λπ. έχει κάνει πλήθος κινητοποιήσεων και έχει καταθέσει τόνους υπομνημάτων με αιτήματα για όλα τα προβλήματα της εκπαίδευσης.

2. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου τα έριξε όλα στον κάλαθο των αχρήστων και δεν ικανοποίησε ούτε ένα αίτημα από αυτά ενώ ταυτόχρονα προχώρησε σε πλήθος αντιεκπαιδευτικών αποφάσεων που βρήκαν την αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας, των γονιών και των μαθητών.

3. Δεν αρκεί ότι δεν ικανοποίησε κανένα αίτημα αλλά ούτε καν δεσμεύτηκε έστω σε ένα τμήμα από αυτά τα αιτήματα. Αντίθετα, σε κάθε κινητοποίηση και συνάντηση μας δήλωνε κατηγορηματικά ότι είναι δεσμευμένη με το 3ο μνημόνιο και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε ότι ο υποτιθέμενος διάλογος δεν είναι απλά προσχηματικός, είναι και επικίνδυνος γιατί:

Το Υπουργείο έχει αποφασίσει να φέρει πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση την άνοιξη με πλήθος αντιδραστικών κι αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων. Γι’ αυτό θέλει να παρουσιάσει χαλκευμένα αποτελέσματα διαλόγου, ως τάχα προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και να εμφανίσει ότι οι αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζει ικανοποιούν δικά μας αιτήματα!!! Άλλωστε, αυτό γίνεται φανερό από τις ίδιες τις διαδικασίες «διαλόγου» που προαναγγέλλει. Καλεί του συλλόγους διδασκόντων να συνεδριάσουν και να καταθέσουν στο υπουργείο τα προβλήματα και τις προτάσεις τους αλλά δε μας λέει τι θα τα κάνει αυτά τα πορίσματα; Θα τα ικανοποιήσει; Θα τα ακολουθήσει; Ακόμα και τα αντικρουόμενα; Με ποια διαδικασία; Κοροϊδευόμαστε! Το Υπουργείο “στήνει” διάλογο για να δηλώσει στο τέλος ότι η εκπαιδευτική κοινότητα συναινεί στις προειλημμένες αποφάσεις του. Έχει προαποφασίσει και το δηλώνει καθαρά άλλωστε, να μην ικανοποιήσει κανένα αίτημα που συγκρούεται με το 3ο μνημόνιο και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αντίθετα να ικανοποιήσει αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που ζητούν τα πολιτικά και οικονομικά επιτελεία της ΕΕ και του ΟΟΣΑ με το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο.

Στη φιέστα που διοργανώνουν δε θα βρουν υποστηρικτές. Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους, να διεκδικούμε και να υπερασπιζόμαστε ένα δημόσιο δωρεάν δημοκρατικό σχολείο που χωρά όλα τα παιδιά και τις ανάγκες τους!

Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να γυρίσουν την πλάτη τους στην προσχηματική διαδικασία «διαλόγου».

Κανένας Σύλλογος Διδασκόντων, κανείς εκπαιδευτικός να μην νομιμοποιήσει με τη συμμετοχή του το μονόλογο κυβέρνησης – κουαρτέτου.

Ενημερώνουμε ότι:

Η πρόσκληση του υπουργείου δεν είναι υποχρεωτική. Οι διευθυντές και οι σύλλογοι διδασκόντων δεν υποχρεούνται να ορίσουν συνεδριάσεις για αυτό το ζήτημα ούτε οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να συμμετέχουν σε αυτές τις συνεδριάσεις ακόμα και αν προσκληθούν.

Το εκπαιδευτικό κίνημα με τους αγώνες του έχει κερδίσει όσα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα έχουν ακόμα διατηρηθεί στο δημόσιο σχολείο. Με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουμε. Τα αιτήματά μας είναι γνωστά και κατατεθειμένα ΟΛΑ στο υπουργείο! Ας τα ικανοποιήσει λοιπόν, ΑΜΕΣΑ!

Καλούμε τη ΔΟΕ να πάρει αντίστοιχη απόφαση.

Επειδή το Υπουργείο έχει κοντή μνήμη, το προκαλούμε να θυμηθεί:

1. Αρνείται η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ότι η εκπαιδευτική κοινότητα, οι γονείς και οι μαθητές έχουν τοποθετηθεί για το σύνολο των εκπαιδευτικών προβλημάτων; Πλήθος κινητοποιήσεων έχουν γίνει τη φετινή χρονιά και το Υπουργείο και όλες οι Διευθύνσεις εκπαίδευσης έχουν τόνους χαρτιών που καταγράφουν τα προβλήματα και τα αιτήματα! Να του θυμίσουμε ορισμένα: α) κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό με μόνιμους και μαζικούς διορισμούς, β) ενίσχυση των υποστηρικτικών δομών (παράλληλη στήριξη, τμήματα ένταξης, ειδικά σχολεία, πρόσθετη διδακτική στήριξη και ενισχυτική διδασκαλία), γ) μείωση των μαθητών ανά τμήμα για πιο ουσιαστική εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά διαδικασία μάθησης, δ) αύξηση της χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων και άμεση αντιμετώπιση των οξυμένων κτηριακών προβλημάτων ε) κατάργηση των νομοθετημάτων για την αξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών στ) δημοκρατικό σχολείο με όλες τις αποφάσεις στο σύλλογο διδασκόντων ζ) αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων και βιβλίων στην κατεύθυνση της απαλλαγής από την επικέντρωση στην πληροφορία και τη δεξιότητα και βάρος στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και ολόπλευρης γνώσης και ο κατάλογος είναι ατελείωτος! Αν μπορεί το Υπουργείο ας μας διαψεύσει!  

2. Απέναντι σε αυτά, πώς έχει απαντήσει ως τώρα η πολιτική ηγεσία; Δεν ικανοποίησε ούτε ένα αίτημα ενώ ταυτόχρονα προχώρησε σε πλήθος αντιεκπαιδευτικών αποφάσεων που βρήκαν την αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας, των γονιών και των μαθητών. Ενδεικτικά αναφέρουμε: α) μηδενικοί διορισμοί και φέτος με αποτέλεσμα στο τέλος Σεπτέμβρη να υπάρχουν 25.000 κενά και στο τέλος Φλεβάρη να παραμένουν πάνω από 3.000 με χιλιάδες σχολεία να λειτουργούν όπως όπως με όποια ειδικότητα έχουν περίσσευμα, εκατοντάδες ολοήμερα να μην λειτουργούν κανονικά, με χιλιάδες μαθητές να μοιράζονται την παράλληλη στήριξη ανά οκτώ ώρες, με εκατοντάδες τμήματα ένταξης να μην έχουν στελεχωθεί β) προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ όπου οι εκπαιδευτικοί απολύονται μετά από 5-6 μήνες δουλειάς σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας και δεν έχουν καμία εγγύηση ούτε αν θα δουλέψουν την επόμενη χρονιά ούτε πού θα δουλέψουν! γ) Απόπειρα κατάργησης των υποστηρικτικών δομών όπως η ενισχυτική διδασκαλία με στόχο να εμφανιστούν πλασματικές πλεονάζουσες ώρες για να μετακινηθούν εκπαιδευτικοί! δ) συμπτύξεις τμημάτων  για να καλυφθούν τα κενά. Και αναφερόμαστε μόνο στα άμεσα αιτήματα που αφορούν την κάλυψη των στοιχειωδών προϋποθέσεων για τη λειτουργία των σχολείων. Αν μπορεί το Υπουργείο ας μας διαψεύσει!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  1067 οι θέσεις στα Κ.Ε.Σ.Υ., 9 Νέα Κ.Ε.Σ.Υ. αλλά και καταργήσεις 5 ειδικοτήτων

Στο μονόλογο κυβέρνησης και δανειστών δε θα συμπράξουμε!

Στη διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου

δε θα συναινέσουμε!

ΔΗΜΟΣΙΟ-ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!

Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ!

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

 

Η πρόεδρος             Η γραμματέας

Γράφου Ματίνα             Ρέππα Ντίνα

………………………………………………………………………………………………………..

1

Αριστοτέλης: Σχετικά με ερωτήματα σχολικών συμβούλων για τις διδακτικές ώρες των εκπαιδευτικών

Ορισμένοι σχολικοί σύμβουλοι ζητούν από τους διευθυντές των σχολείων και τους συλλόγους διδασκόντων να δηλώσουν πλεονάζουσες ώρες ανά σχολική μονάδα.

Ενημερώνουμε και καλούμε στα παρακάτω:

Δεν αποδεχόμαστε τον όρο πλεονασματικές ώρες! Η ενισχυτική διδασκαλία είναι διδακτικό έργο αναγκαίο ως υποστηρικτική δομή στη σχολική μονάδα και όχι το παραπαίδι προς εκμετάλλευση! Με βάση αυτό, η κάθε σχολική μονάδα αρνείται να αποδεχτεί τον όρο πλεονάζουσες και δηλώνει συγκεκριμένα τον αριθμό των ωρών που διαθέτει για ενισχυτική διδασκαλία και διοικητικό έργο. Π.χ. 4 ώρες ενισχυτική διδασκαλία (4 εκπαιδευτικοί ΠΕ070 από μία ώρα ο καθένας), 3 ώρες διοικητικό έργο (2 εκπαιδευτικοί ΠΕ070 και ΠΕ06).

Η προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να ανατρέψει όλο τον προγραμματισμό των σχολικών μονάδων για να καλύψει την πολιτική της αδιοριστίας και της ανεργίας που επιβάλλει το 3ο μνημόνιο δε θα μας βρει συνένοχους!

Υπενθυμίζουμε ξανά τη νομοθεσία:

·           Την ευθύνη της κατάρτισης του ωρολογίου προγράμματος την έχει ο σύλλογος διδασκόντων και αποκλειστικά αυτός! Ο διευθυντής δε δικαιούται να αλλάξει το ωρολόγιο πρόγραμμα με ατομική απόφαση και αυθαίρετα.

·           Δεν υπάρχει απολύτως καμία νομοθεσία που να επιτρέπει να παρθούν ώρες από έναν εκπαιδευτικό από το τμήμα που διδάσκει για να δοθούν σε άλλους! Ο προτεινόμενος τρόπος από το διοικητικό μηχανισμό δημιουργεί πλαστές πλεονάζουσες ώρες από έναν εκπαιδευτικό παράνομα και αυθαίρετα. Γι’ αυτό άλλωστε, οι πιστοί στην εξουσία θα προσπαθήσουν να αποσπάσουν συναίνεση. Γνωρίζουν ότι με το υπάρχον πλαίσιο δεν μπορούν να επιβάλλουν! Ο σύλλογος διδασκόντων οφείλει και δικαιούται να λειτουργήσει με κριτήρια μορφωτικών κι εργασιακών δικαιωμάτων και να προστατεύσει τους μαθητές και τους συναδέλφους!

·           Είναι απολύτως παράνομος όποιος επιδιώξει να μετακινήσει εκπαιδευτικό με κριτήριο τη θέση του στη σχολική μονάδα (π.χ. εκπαιδευτικός τάξης, εκπαιδευτικός ολοημέρου, εκπαιδευτικός σε τμήμα υποδοχής). Και σε αυτό το ζήτημα η νομοθεσία είναι σαφής!

·           Οποιαδήποτε απόπειρα άσκησης της δίμηνης μετακίνησης με αυθαίρετη απόφαση του Διευθυντή εκπαίδευσης όχι απλώς θα μας βρει απέναντι αλλά είναι αυτονόητο ότι εμπεριέχει στοιχεία ημετεροκρατίας γιατί αυθαιρετεί στο ποιους μετακινεί και που τους μετακινεί! Δε θα επιτρέψουμε να παιχτούν παλιά και πασίγνωστα παιχνίδια να προστατεύονται και να διευκολύνονται οι ημέτεροι και να «ρίχνονται» όσοι δεν ανήκουν στους μηχανισμούς της κάθε φορά εξουσίας!

Να σημειώσουμε επίσης το εξής:

Η ηγεσία του υπουργείου με την τελευταία υπουργική απόφαση η οποία αναφέρεται στο καθηκοντολόγιο, προσπαθεί με αλχημείες και με διφορούμενες εκφράσεις να καταστήσει το σχολικό σύμβουλο διοικητικό υπεύθυνο για το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών και υπεύθυνο να προτείνει τρόπους αξιοποίησης του διδακτικού ωραρίου. Εδώ να σημειώσουμε ότι το προηγούμενο βράδυ πριν τη δημοσίευσή της υπουργικής απόφασης, η ηγεσία του Υπουργείου διαβεβαίωνε τους σχολικούς συμβούλους ότι δε θα τους εμπλέξει σε αυτή την υπόθεση! Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, οι διαβεβαιώσεις πήγαν περίπατο! Να θυμίσουμε, επίσης, στον κ. Φίλη ότι το εκπαιδευτικό κίνημα έχει καταγγείλει το καθηκοντολόγιο και το έχει καταστήσει ανενεργό εδώ και 14 χρόνια! Το κόμμα του κ. Φίλη επίσης, όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Σύλλογος Γ.Σεφέρης: Δελτίο τύπου για την κινητοποίηση στις 16/3 στο ΥΠΠΕΘ

Με την υπουργική αυτή απόφαση το Υπουργείο επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ελεγκτικό μηχανισμό που θα κάνει τη βρώμικη δουλειά. Να μαζεύει ώρες δώθε κείθε, να βάζει καμιά 10αριά εκπαιδευτικούς να διδάξουν σε κάθε τμήμα, θα διαλύει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, για να καλύψει την πολιτική των μηδενικών διορισμών!

Η χρησιμοποίηση του σχολικού συμβούλου γι’ αυτή τη θέση στοχεύει στον εκφοβισμό λόγω του ρόλου του στην προηγούμενη αξιολόγηση και πιθανόν και στην επόμενη! Αλλά να θυμίσουμε ότι δεν υπάρχει μόνο το υπουργείο! Υπάρχουν και οι εκπαιδευτικοί που σε περιβάλλον αυταρχισμού και εργασιακής ανασφάλειας πολέμησαν την αξιολόγηση και την κέρδισαν! Και αυτό θα κάνουν και πάλι! Ελπίζουμε να διδάχτηκαν όλοι από αυτό!

Ο ρόλος των σχολικών συμβούλων δεν είναι να συγκαλύπτουν την κυβερνητική πολιτική της αδιοριστίας και της ανεργίας! Το δημόσιο σχολείο έχει ανάγκη από μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών και όχι από μετακινήσεις εκπαιδευτικών οι οποίοι μάλιστα, δια μέσου της ενισχυτικής διδασκαλίας ασκούν υποστηρικτή εκπαίδευση!

Θα επαναλάβουμε ότι όποιος θελήσει να διαλύσει τα σχολεία τώρα ή αργότερα, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς! Όποιος υποστηρίξει ότι είναι παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά ορθό να διαλύονται τα τμήματα και οι δάσκαλοί τους, θα έρθει αυτός να το εξηγήσει στους γονείς που θα έχουν την ατυχία να βρεθούν τα παιδιά τους σε αυτή τη θέση!

Δηλώνουμε προς κάθε μέλος του διοικητικού μηχανισμού που θα επιδιώξει να απειλήσει, εκβιάσει, πιέσει για τάχα μου συναινετικές λύσεις που θα οδηγούν σε μετακινήσεις ότι θα τις ακυρώσουμε με κάθε μέσο! Θα ενημερώσουμε τους συλλόγους γονέων και τις ενώσεις. Θα προχωρήσουμε σε μαζικές κι αποφασιστικές κινητοποιήσεις στην παραμικρή απόπειρα.

Απαιτούμε για μας και τα παιδιά μας ζωή, μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα, με βάση τις ανάγκες μας και τις μεγάλες δυνατότητες της εποχής μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η πρόεδρος             Η γραμματέας

Γράφου Ματίνα             Ρέππα Ντίνα

…………………………………………………………

epi-antifasismosΑριστοτέλης: Για τα ανυπόστατα, ψευδή και απειλητικά δημοσιεύματα ακροδεξιών site και την προσπάθεια παρέμβασής τους στο παιδαγωγικό μας έργο

Ο  Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε  «ο Αριστοτέλης»,  καταγγέλλει την προσπάθεια ακροδεξιών site,  να παρέμβουν με απειλητικό τρόπο στις παιδαγωγικές διαδικασίες αναρτώντας ανυπόστατα και ψευδή δημοσιεύματα που αφορούν το 79ο νηπιαγωγείο του Συλλόγου μας.

Συγκεκριμένα:

Από αναρτήσεις στο διαδίκτυο ενημερωθήκαμε πως, γνωστό για τις ακροδεξιές θέσεις του site, ανέβασε πριν μερικές μέρες ένα δημοσίευμα του 2010 -χωρίς καν να διασταυρώσει αν οι πληροφορίες είναι αληθείς ή το πότε αυτό γράφτηκε- στο οποίο αναφέρεται ότι συνάδελφοι του 79ου νηπιαγωγείου του συλλόγου μας υποχρεώνουν (!) τους μαθητές να κάνουν μουσουλμανική προσευχή. Το δημοσίευμα αυτό είναι πέρα για πέρα ψευδές.

Πέρα όμως από το ψευδές και ανυπόστατο του δημοσιεύματος αυτού, γεγονός είναι πως με την ανάρτηση αυτή τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων καθώς και η ψυχική τους ηρεμία αφού τόσο το ίδιο το δημοσίευμα καθώς και τα σχόλια κάτω από αυτό συνιστούν ρητορική μίσους απέναντί τους, καλώντας ακόμα και σε βιαιοπραγίες εις βάρος τους.

Ο  Σύλλογος δηλώνει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στους συναδέλφους που κατηγορούνται και απειλούνται. Θα κινηθεί με κάθε νόμιμο μέσο για την αποκατάσταση της αλήθειας. Καλούμε τώρα να κατέβουν οι συγκεκριμένες αναρτήσεις από όποιο site έχουν αναπαραχθεί. Καλούμε την υπηρεσία να προστατεύσει τους εκπαιδευτικούς από τις προσπάθειες συκοφάντησης και παρεμπόδισης του έργου τους!

 Το διδακτικό και παιδαγωγικό έργο των εκπαιδευτικών δεν υπόκειται σε εκβιασμούς,  δεν επηρεάζεται από τη μισαλλοδοξία, τη βία του ρατσισμού και την ξενοφοβία που επιχειρούν να εγκαταστήσουν στον αξιακό κώδικα της ελληνικής κοινωνίας οι εντολοδόχοι του μίσους.

Ο Σύλλογός μας υπερασπίζει το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση, ανεξάρτητα από φύλο, χρώμα, φυλή, θρησκεία. Καταδικάζει την προσπάθεια εισβολής του φυλετισμού και του σωβινισμού στο σχολείο καθώς και την ιδεολογική τρομοκρατία στους εκπαιδευτικούς.

Δηλώνουμε ότι θα υπερασπίσουμε την παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο και δε θα επιτρέψουμε την παρέμβαση φασιστικών στοιχείων κι αντιλήψεων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Υπερασπίζουμε το δικαίωμα του εκπαιδευτικού μέσα από το παιδαγωγικό του έργο να προωθεί τις αξίες της ελευθερίας της σκέψης, της ισότητας και της δικαιοσύνης.

Η μάχη μας για παιδαγωγική ελευθερία, δημοκρατία και ισότητα στα σχολεία είναι διαρκής.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

 

Η πρόεδρος             Η γραμματέας

Γράφου Ματίνα             Ρέππα Ντίνα  

          

     

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Τα κούφια πυροτεχνήματα του Υπουργείου Παιδείας

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu Στις 23 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είχε ...

Μοιράσου!