Home / Featured / Στον ΕΟΠΠΕΠ οι κάτοχοι επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας για αναγγελία έναρξης επαγγέλματος

Στον ΕΟΠΠΕΠ οι κάτοχοι επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας για αναγγελία έναρξης επαγγέλματος

Δημοσιεύτηκε: 10:27 πμ Φεβρουάριος 5th, 2016  


frontistiria-eoppep

Με διάταξη στο νομοσχέδιο για το δημόσιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή καταργείται η χορήγηση επάρκεια διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών στους κατόχους Πιστοποιητικών Γλωσσομάθειας. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια διάταξη η αρμοδιότητα αναγγελίας έναρξης επαγγέλματος διδασκαλίας μεταφέρεται στον ΕΟΠΠΕΠ.

Όπως είναι γνωστό το υπουργείο Παιδείας δεν χορηγεί επάρκεια διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών από τις 26 Μαρτίου 2014, με αποτέλεσμα  από τότε να παραμένουν στο “συρτάρι” περισσότερες  από 10.000 αιτήσεις, περιμένοντας από πέρσι την έκδοση υπουργικής απόφασης –όπως ορίζει ο νέος νόμος-η οποία θα καθορίζει τα κριτήρια χορήγησης.

Ετσι οι κάτοχοι πιστοποιητικών επάρκειας προσόντων διδασκαλίας Ξένης Γλώσσας θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση προς τον ΕΟΠΠΕΠ, προκειμένου να γίνει αναγγελία έναρξης επαγγέλματος διδασκαλίας σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών και Κατ Οίκον Διδασκαλία. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις διατάξεις οι αιτούντες της χορήγησης επάρκειας είναι όσοι δεν διαθέτουν τίτλο σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ξένης γλώσσας.

Στο άρθρο 5 του Νόμου 4250 (ΦΕΚ 74 /Α’/26-3-2014) θεσπίστηκε η κατάργηση του Συμβουλίου Θεμάτων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης που συνεδρίαζε για την εξέταση των σχετικών αιτημάτων, ως γνωμοδοτικό όργανο και καθιστούσε τη διαδικασία σημαντικά χρονοβόρα για τη Διοίκηση.

Επίσης, καταργήθηκε κόστος που επωμιζόταν ο πολίτης με την καταβολή παραβόλου ύψους 50 ευρώ. Το ίδιο άρθρο  προέβλεπε ότι με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται εντός ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση του νόμου, καθορίζονται τα κριτήρια για τη χορήγηση επάρκειας προσόντων διδασκαλίας ξένης γλώσσας, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Η ως άνω εξουσιοδοτική απόφαση δεν έχει μέχρι σήμερα εκδοθεί με αποτέλεσμα η διαδικασία της χορήγησης επάρκειας να έχει ανακοπεί από 26-3-2014. Για την αναγγελία έναρξης επαγγέλματος διδασκαλίας σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών και Κατ’ Οίκον Διδασκαλία, που υπάγεται στην αρμοδιότητα του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), απαραίτητη προϋπόθεση για όσους δεν διαθέτουν τίτλο σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ξένης γλώσσας είναι να διαθέτουν πιστοποιητικό περί επάρκειας, το οποίο συνυποβάλλουν, απαραιτήτως, με τη σχετική αίτηση.

Επομένως, δυσλειτουργία της διαδικασίας χορήγησης επάρκειας λειτουργεί ανασταλτικά ως προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης έναρξης επαγγέλματος διδασκαλίας. Με την επιδιωκόμενη ρύθμιση καταργείται η αρμοδιότητα χορήγησης πιστοποιητικού για την «Επάρκεια προσόντων διδασκαλίας ξένης γλώσσας» και η θέση τυχόν πρόσθετων στοιχείων ή κριτηρίων στη διαδικασία αναγγελίας έναρξης επαγγέλματος διδασκαλίας άπτεται της αρμοδιότητας του ΕΟΠΠΕΠ.

www.dikaiologitika.gr

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κατατέθηκε τροπολογία για κατάργηση της επάρκειας γνώσης ξένης γλώσσας


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...