Home / HEADER-NEWS / Στα θρανία των Πανελλαδικών Υπουργείο και μαθητές

Στα θρανία των Πανελλαδικών Υπουργείο και μαθητές

Δημοσιεύτηκε: 10:40 πμ Φεβρουάριος 14th, 2016  


panelladikes_exetaseis_2
Πρώτη φορά στα βαθιά η ηγεσία της Παιδείας με νέο και παλαιό εξεταστικό σύστημα, ακόμη και με την κατάρτιση του προγράμματος.
Με τις διατάξεις για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας να πηγαίνουν και να γυρνούν μεταξύ της Βουλής και του υπουργείου Παιδείας, με τις διαθέσεις ευμετάβλητες και τα πανεπιστήμια σε περίοδο ακραίας υποχρηματοδότησης ξεκινάει εφέτος ο μαραθώνιος των πανελλαδικών εξετάσεων. Η εξεταστική διαδικασία εφέτος θα είναι διπλή, θα είναι δύσκολη και θα ολοκληρωθεί για μία ακόμη φορά με αρχάριους στα θέματα πανελλαδικών εξετάσεων στην ηγεσία του υπουργείου. Ωστόσο, αν εξαιρεθούν κάποια φραστικά επεισόδια τις τελευταίες ημέρες, οι ηγεσίες των ΑΕΙ που θα υποδεχθούν τους νεοεισακτέους ηρέμησαν , καθώς από στελέχη του υπουργείου διαμηνύεται ότι θεσμικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση και το περίφημο σχέδιο Αθηνά No 2 δεν είναι (πα σχέδια πριν από το 2017.
Κατά τα άλλα, με τον ίδιο αριθμό εισακτέων σε σχέση με πέρυσι και με διαφαινόμενες τις πτωτικές τάσεις των βάσεων εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση, οι Πανελλαδικές θα ξεκινήσουν στις αρχές του πρώτου δεκαπενθημέρου του Μαΐου. Επειδή η διαδικασία θα είναι διπλή, πιθανότατα θα ξεκινήσουν διαφορετική ημέρα (στις 16 Μαΐου) για τους αποφοίτους παλαιότερων ετών που θα εξεταστούν με το παλαιό σύστημα και άλλη για τους εξεταζόμενους με το νέο σύστημα. Κατόπιν αυτών, η κατάρτιση του εξεταστικού προγράμματος σε κάθε περίπτωση θα είναι πρόβλημα για δυνατούς λύτες.
Σταυροδρόμι υποψηφίων 
Η διπλή εξεταστική διαδικασία προκύπτει από το γεγονός ότι πέρυσι άλλαξε για ακόμη μία φορά το σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση. Οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών θα επιλέξουν είτε το παλαιό σύστημα των έξι ή επτά μαθημάτων είτε το εφετινό των τεσσάρων ή πέντε μαθημάτων. Τον ακριβή αριθμό των θέσεων για τις οποίες διαγωνίζονται όμως δεν θα τον γνωρίζουν, καθώς θα καθοριστεί μετά τις 29 Φεβρουαρίου. Ο αριθμός όσων θα εισαχθούν με το παλαιό σύστημα θα ανακοινωθεί μόνο όταν είναι γνωστός και ο ακριβής αριθμός των υποψηφίων που θα διαγωνιστούν με το νέο σύστημα (η μεγαλύτερη κατηγορία).
Από την πλευρά τους, οι εφετινοί μαθητές της Γ Λυκείου καλούνται τις Με τον ίδιο αριθμό εισακτέων σε σχέση με πέρυσι, με διαφαινόμενες τις πτωτικές τάσεις των βάσεων εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση οι Πανελλαδικές θα ξεκινήσουν στις αρχές του πρώτου δεκαπενθημέρου του Μαΐου ερχόμενες ημέρες (με έναρξη από τις 9 Φεβρουαρίου) να καταθέσουν ηλεκτρονικά στα λύκεια τους τις δηλώσεις τους για το μάθημα ή τα μαθήματα επιλογής τους.

Τα μαθήματα κλειδιά με το νέο σύστημα των πανελλαδικών

Παρά την πτωτική τους τάση οι βάσεις εφέτος δεν θα είναι συγκρίσιμες με εκείνες προηγούμενων ετών.
Αυτό οφείλεται, αφενός, στο ότι δεν υπάρχουν πλέον εύκολα μαθήματα που να ανεβάζουν τη μέση απόδοση υποψηφίων και, αφετέρου, στην αφαίρεση κατά τον υπολογισμό της βαθμολογίας των προφορικών βαθμών οι οποίοι έδιναν πριμ 600 μορίων στο σύνολο σχεδόν των υποψηφίων. Πάντως, και με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, όσοι διαγωνιστούν με το νέο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων των τεσσάρων πέντε μαθημάτων θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι τα μαθήματα κλειδιά ανά επιστημονικό πεδίο θα είναι τα ακόλουθα:
  • Τα Αρχαία Ελληνικά μετρούν βαθμολογικά σε ποσοστό 33% της συνολικής βαθμολογίας και η Ιστορία σε ποσοστό 27% στα μαθήματα Προσανατολισμού για το 2ο και το 5ο επιστημονικό πεδίο.
  • Η Βιολογία Προσανατολισμού θα εκτιμάται βαθμολογικά σε ποσοστό 33% για το 3ο επιστημονικό πεδίο.
Σε κάθε περίπτωση οι δηλώσεις συμμετοχής των υποψηφίων θα πρέπει να γίνουν από μηδενική βάση, καθώς έχουν αναδιαταχθεί επιστημονικά πεδία και έχει αλλάξει η βαρύτητα των μαθημάτων για όσους διαγωνιστούν με το νέο σύστημα.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ , μέσω Paideia24.gr, Paideia24.gr

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...