Home / HEADER-NEWS / Πότε ξεκίνησε η απαξίωση των μισθών των εκπαιδευτικών

Πότε ξεκίνησε η απαξίωση των μισθών των εκπαιδευτικών

Δημοσιεύτηκε: 12:37 μμ Φεβρουάριος 9th, 2016  


epidoma
Ο Ιανουάριος του 2010, ήταν ο τελευταίος μήνας που οι Έλληνες εκπαιδευτικοί πληρώθηκαν με μισθούς προ κρίσης.
2010-2016: Η περίοδος της απαξίωσης των μισθών των Ελλήνων εκπαιδευτικών 
Του Ανδρέα Παπαδαντωνάκη
Ο Ιανουάριος του 2010, ήταν ο τελευταίος μήνας που οι Έλληνες εκπαιδευτικοί πληρώθηκαν με μισθούς προ κρίσης.
Η εξαετία που ακολούθησε, – μέχρι και σήμερα-, είναι μία περίοδος μειώσεων των ονομαστικών και σε μεγαλύτερη κλίμακα των πραγματικών αποδοχών τους.Η μισθολογική απομείωση που κορυφώθηκε με την εφαρμογή του Ν.4024/11 (ενιαίο μισθολόγιο –ΠΑΣΟΚ), χαρακτηρίζεται από περικοπές και καταργήσεις επιδομάτων, αυξήσεις κρατήσεων, επιβολή έκτακτων εισφορών, μειώσεις αφορολόγητου κ.ά.

Η μισθολογική αποδυνάμωση οδήγησε τους μισθούς των Ελλήνων εκπαιδευτικών σε πλήρη απαξίωση. Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία του δικτύου «Ευρυδίκη», οι μικτές ετήσιες αποδοχές των Ελλήνων εκπαιδευτικών, βρίσκονται στο μισό περίπου των μισθών των εκπαιδευτικών των χωρών της Ευρωζώνης, ξεπερνώντας μόνον τους μισθούς των εκπαιδευτικών της Εσθονίας, Σλοβακίας, Λεττονίας, Λιθουανίας.

Δεν ήταν όμως η εφαρμογή του 4024/11 – με τα 640 € για το νεοδιόριστο εκπαιδευτικό- και το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων, το τέλος των απωλειών.

Ο «ατέρμων βρόχος» των μειώσεων συνεχίζεται και με το μισθολόγιο του Ν.4354/15 (Μισθολόγιο ΣΥΡΙΖΑ).

Στο διάγραμμα που ακολουθεί , φαίνεται ποια θα ήταν η μισθολογική εξέλιξη άγαμου εκπαιδευτικού σε 35 χρόνια υπηρεσίας (συμπληρωμένα) με το μισθολόγιο προ κρίσης και ποια με το νέο μισθολόγιο του Ν.4354/15.

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ – ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ Ν.4354/15
ΠΟΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ.
(ΑΓΑΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ- ΜΙΚΤΕΣ ΕΤΗΣΙΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ)


Από το παραπάνω διάγραμμα προκύπτουν τα εξής:

Με το νέο μισθολόγιο, ένας άγαμος εκπαιδευτικός μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας θα έχει χάσει –σε σχέση με το μισθολόγιο προ κρίσης-, 221.693 €

Το ποσόν αυτό είναι αρκετά μεγαλύτερο από όσα θα έχανε ακόμη και εάν ίσχυε το μισθολόγιο του Ν.4024/11 (Ενιαίο βαθμολόγιο – μισθολόγιο)

Κάποιες κατηγορίες εκπαιδευτικών, ειδικότερα όσοι τον Ιανουάριο του 2010 έιχαν 19 ή 20 χρόνια υπηρεσίας, δεν θα ξαναπάρουν ποτέ τα χρήματα που έπαιρναν τότε.

Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί που τον Ιανουάριο του 2010 είχαν λιγότερα από 15 χρονια υπηρεσίας, θα ξαναπάρουν τα χρήματα που έπαιρναν τότε, μετά από 17 έως και 23 χρόνια.

Κλείνοντας, πρέπει να επισημάνουμε ότι οι παραπάνω διαφορές προκύπτουν από τη σύγκριση των μικτών ετήσιων αποδοχών. Το αρνητικό αποτελέσμα στις πραγματικές αποδοχές θα ήταν αρκετά εντυπωσιακότερο αν συνυπολογίζαμε τις αυξήσεις των εισφορών και των κρατήσεων που μειώνουν ακόμη περισσότερο τις καθαρές αποδοχές, καθώς και την αύξηση των φορολογικών βαρών , τα οποία στην περίοδο 2007-2014, αυξήθηκαν στην Ελλάδα κατά 4,7 ποσοστιαίες μονάδες (από το 31,2% στο 35,9% του ΑΕΠ) καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ.

Ανδρέας Παπαδαντωνάκης

Paideia24.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...