Τελευταία Νέα

Κυριακή, 28/02/2021, 12:30


Home / Featured / Πότε θα λήξει τυπικά η χρονιά και τα μαθήματα για τα Λύκεια

Πότε θα λήξει τυπικά η χρονιά και τα μαθήματα για τα Λύκεια

Δημοσιεύτηκε: 6:10 μμ Φεβρουάριος 22nd, 2016  


panelladikes2014_361619827

Νέο ρεκόρ μικρότερου σχολικού έτους θα καταγραφεί φέτος, καθώς οι Πανελλαδικές για το 2016 αναμένεται να ξεκινήσουν στις 16 Μαΐου αν και η ημερομηνία δεν φαίνεται να έχει κλειδώσει.

Ειδικότερα φέτος τα μαθήματα στα λύκεια θα ολοκληρωθούν ουσιαστικά την Παρασκευή 22 Απριλίου, επηρεάζοντας και τα γυμνάσια, αφού τα σχολεία στην Ελλάδα συστεγάζονται κατά κύριο λόγο. Στις 22 Απριλίου θα κλείσουν τα σχολεία για τις δεκαπενθήμερες εορτές του Πάσχα, το οποίο «πέφτει» την 1η Μαΐου. Βέβαια, τυπικά τα μαθήματα μπορεί να συνεχιστούν και μετά το δεκαπενθήμερο διακοπών, και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 9 Μαΐου, αφού κάθε χρόνο η διδασκαλία ολοκληρώνεται στα μέσα Μαΐου. Ενδεικτικά πέρυσι, τα μαθήματα είχαν ολοκληρωθεί στις 13 Μαΐου. Ωστόσο, πέρυσι είχε προηγηθεί ικανός αριθμός ημερών ώστε οι μαθητές να προσαρμοστούν μετά τις πασχαλινές εορτές, που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 19 Απριλίου.

Αντίθετα, φέτος από τη Δευτέρα 9 Μαΐου έως την Παρασκευή 13 Μαΐου είναι μόλις τέσσερις ημέρες, και αυτές μάλλον θα αξιοποιηθούν για την προετοιμασία του μηχανισμού του υπ. Παιδείας και των σχολείων για τις εξετάσεις των δύο συστημάτων εισαγωγής. Συγκεκριμένα, φέτος οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου θα εξεταστούν σε 5 μαθήματα με βάση το νέο σύστημα, ενώ οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών που θέλουν να ξαναδοκιμάσουν για τα ΑΕΙ θα εξεταστούν σε 6 μαθήματα, όπως ορίζει το σύστημα που ίσχυε έως πέρυσι!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Δεν θα ξαναλειτουργήσουν δια ζώσης τα Πανεπιστήμια όλο το εαρινό εξάμηνο

Μεταξύ των δύο συστημάτων υπάρχουν μαθήματα κοινά (π.χ. Μαθηματικά, Φυσική) και άλλα όχι (π.χ. Λογοτεχνία, ΑΟΔΕ). Σε όσα είναι κοινά, όλοι οι υποψήφιοι θα εξεταστούν την ίδια ημέρα. Ομως, υπάρχουν μαθήματα που, παρότι κοινά και στα δύο συστήματα, έχει αλλάξει η διδακτέα ύλη. Στην περίπτωση αυτή, μελετάται ή το πρωί να εξεταστεί η μία κατηγορία υποψηφίων και το απόγευμα η δεύτερη ή σε χωριστές ημέρες.

Με δεδομένα ότι, πρώτον, θα οργανωθούν εξετάσεις και σε ειδικά μαθήματα, δεύτερον, ότι θα οργανωθούν εξετάσεις για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων και, τρίτον, ότι ανάμεσα στα μαθήματα απαιτείται ένα διάλειμμα μιας ημέρας για τους εξεταζομένους, μόνο οι Κυριακές στο τέλος της άνοιξης θα είναι χωρίς εξετάσεις…

Ακόμη κι αν γίνουν μαθήματα από τη Δευτέρα 9 Μαΐου έως την Παρασκευή 13 Μαΐου, αυτό θα συμβεί… στα χαρτιά. Οπως είθισται στην Ελλάδα, πριν από τις εξετάσεις (προαγωγικές ή πανελλαδικές-εισαγωγικές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση) τα σχολεία ερημώνουν από μαθητές, που θα προετοιμάζονται εντατικά. Οι απουσίες των μαθητών θα ξεκινήσουν πριν από το Πάσχα, καθώς πάρα πολλοί –και κυρίως οι της Γ΄ Λυκείου– «εγκαταλείπουν» το σχολείο για να προετοιμαστούν. Με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 485 του 1983, ένας μαθητής ολοκληρώνει επαρκώς τη φοίτησή του κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους εάν το σύνολο των απουσιών του δεν υπερβαίνει τις 114 από τις οποίες οι πάνω από τις 50 είναι δικαιολογημένες ή οφείλονται σε ασθένεια που βεβαιώνεται από ιατρικά παραστατικά. Ωστόσο, κατ’ εξαίρεσιν, ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου με ειδική πράξη μπορεί να χαρακτηρίσει επαρκή τη φοίτηση μαθητή που σημείωσε από 115 έως 164 απουσίες, υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι απουσίες πάνω από τις 50 είναι δικαιολογημένες και οφείλονται σε ασθένεια. Και η βιομηχανία αποδεικτικών καλά κρατεί.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Το ΦΕΚ του νόμου που αφορά την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, το Ανώτατο Όριο Φοίτησης και την Πανεπιστημιακή Αστυνομία 

Διπλές εξετάσεις δεν θα οργανωθούν μόνο στα λύκεια, αλλά και στα ΑΕΙ. Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση μετέτρεψε όλες τις εξεταστικές (και όχι μόνο του Σεπτεμβρίου, όπως παραδοσιακά συμβαίνει) σε διπλές. Δηλαδή, όρισε ότι στα ΑΕΙ μπορεί να εξετάζονται όλα τα μαθήματα (ανεξαρτήτως εάν διδάσκονται στο χειμερινό ή το εαρινό εξάμηνο) και στην εξεταστική του Φεβρουαρίου και του Ιουλίου. Πρόκειται για εξεταστικές περιόδους μακράς διαρκείας, που θα οργανώνονται παράλληλα με τα μαθήματα.

Εάν επικρατήσει η άποψη ότι “πρέπει να δοθούν κάποιες ημέρες στα σχολεία για τις καθιερωμένες επαναλήψεις στην τάξη”, τότε τα σχολεία δεν θα κλείσουν όπως πέρσι στις 13 Μαίου.

https://www.dikaiologitika.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Δεν θα ξαναλειτουργήσουν δια ζώσης τα Πανεπιστήμια όλο το εαρινό εξάμηνο

Κατόπιν εισήγησης της επιτροπής των Ειδικών, η εκπαιδευτική διαδικασία των προπτυχιακών και ...