Home / Featured / Οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν το «κλείδωμα» του ΑΜΚΑ

Οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν το «κλείδωμα» του ΑΜΚΑ

Δημοσιεύτηκε: 8:34 μμ Φεβρουάριος 4th, 2016  


eopyy

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που ήρθαν στο φως τις τελευταίες μέρες, ο ΕΟΠΥΥ από το Μάρτιο θα «κλειδώνει» τον ΑΜΚΑ κάθε ασθενούς μετά από κάθε εργαστηριακή ή διαγνωστική εξέταση που θα κάνει και θα απαιτείται έγκριση από ελεγκτές του Οργανισμού για το ξεκλείδωμα.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αν κάποιος ασθενής κάνει μια βιοχημική εξέταση αίματος, π.χ. σάκχαρο, με το που θα αποδοθεί το παραπεμπτικό, θα κλειδώνει αυτόματα ο ΑΜΚΑ για τη συγκεκριμένη εξέταση και θα ξανανοίγει μόνο όταν το επιτρέψει ξανά ο ελεγκτής γιατρός του ΕΟΠΥΥ. Η επανάληψη της εξέτασης θα σχετίζεται με θεραπευτικά πρωτόκολλα που στόχο θα έχουν να λειτουργούν ως κόφτης.
Υποτίθεται, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, ότι στόχος του μέτρου είναι η καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης και της προκλητής ζήτησης,.
Πράγματι, η υπερσυνταγογράφηση και η προκλητή ζήτηση έχουν αλματώδη αύξηση τα τελευταία χρόνια (κυρίως διαγνωστικών εξετάσεων) είναι όμως αποτέλεσμα της εκχώρησης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον μεγάλο ιδιωτικό κερδοσκοπικό τομέα υγείας. Το κλείσιμο και υπολειτουργία των μονάδων του ΕΟΠΥΥ, η μετατροπή του σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας από τον ιδιωιτκό τομέα, οδήγησε στην γιγάντωση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (και όχι μόνο) που δραστηριοποιούνται  στον εργαστηριακό-διαγνωστικό τομέα της υγείας με αποτέλεσμα να κάνουν πάρτυ με τα λεφτά του οργανισμού.
Τα χρήματα των εργαζόμενων που ουσιαστικά χρηματοδοτούν τον ΕΟΠΥΥ -μέσω των κρατήσεων- καταλήγουν “ζεστά” στις τσέπες των ιδιωτών.
Η υπερσυνταγογράφηση και η προκλητή ζήτηση δεν αντιμετωπίζονται με μέτρα-κόφτες όπως το «κλείδωμα» του ΑΜΚΑ. Αντίθετα, το συγκεκριμένο μέτρο θα αναγκάσει τους ασθενείς να πληρώνουν εξ` ολοκλήρου από την τσέπη τους τις εξετάσεις που θα κριθούν επείγουσες και απαραίτητες ενώ ο ΑΜΚΑ θα είναι «κλειδωμένος».
Αν ισχύσει αυτή η απόφαση, τα ιδιωτικά εργαστήρια θα παίρνουν απευθείας από την τσέπη των ασθενών το χρήμα και η υγεία των αθενέστερων -οικονομικά- στρωμάτων θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο.
Ένα είναι γεγονός: Η προκλητή ζήτηση και η διαπλοκή θα βρίσκουν “πεδίον δόξης λαμπρόν” όσο η δημόσια υγεία υποβαθμίζεται και διαλύεται, όσο οι δημόσιες μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας υπολειτουργούν ή κλείνουν.
Η ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το άνοιγμα δημόσιων διαγνωστικών και άλλων εργαστηρίων, η στελέχωσή τους με ανθρώπινο δυναμικό και η παροχή της κατάλληλης υλικοτεχνικής  υποδομής ώστε να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, είναι η μοναδική λύση για να μπει φρένο στη διαπλοκή και την κατασπατάληση των χρημάτων των ασφαλισμένων.
Δυστυχώς οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για περικοπή των δαπανών και “δημοσιονομική προσαρμογή” δεν επιτρέπουν τη χρηματοδότηση και ανάπτυξη των δημόσιων δομών υγείας. Αντίθετα, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται, επιβάλλουν τη μείωση των κοινωνικών δαπανών και την “απαλλαγή’ του κράτους από τη διασφάλιση δωρεάν κοινωνικών αγαθών.
Η ανατροπή αυτών των πολιτικών και η απαλλαγή από τα δεσμά των μνημονίων, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση και την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και δημόσιου- δωρεάν συστήματος υγείας που θα προσφέρει  πλήρεις και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Μόνο μ` ένα τέτοιο σύστημα θα κοπούν οι “γέφυρες” της διαπλοκής με τα ιδιωτικά συμφέροντα και θα γίνει πράξη η Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους.
Αναδημοσίευση από ygeionomikoi.gr
από

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...