Home / Featured / Καταργείται η κλήρωση για το ΕΑΠ. Τι δήλωσαν Φίλης και Αναγνωστοπούλου

Καταργείται η κλήρωση για το ΕΑΠ. Τι δήλωσαν Φίλης και Αναγνωστοπούλου

Δημοσιεύτηκε: 9:25 πμ Φεβρουάριος 20th, 2016  


siaanagnostopoulou

Καταργείται η κλήρωση για το ΕΑΠ. Τι δήλωσαν Φίλης και Αναγνωστοπούλου

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν υπουργός και αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας στις ρυθμίσεις για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στην κατάργηση της κλήρωσης που είναι μια από τις σημαντικότερες αλλαγές που έρχονται.

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε

«Ανοίγουμε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Τελειώνει η ιστορία της κλήρωσης, όπως την είχαμε μέχρι τώρα».

Η τρίτη κατηγορία διατάξεων αφορά το Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Θα αναφερθεί αργότερα και η αρμόδια Αναπληρώτρια Υπουργός, η κ. Αναγνωστοπούλου. Στέκομαι σε ένα θέμα: Ανοίγουμε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Τελειώνει η ιστορία της κλήρωσης, όπως την είχαμε μέχρι τώρα. Το ανοίγουμε και ανοίγουμε και τον κύκλο των ανθρώπων που θα μπορούν να αναλάβουν τη διδασκαλία. Θα δώσουμε έμφαση στα παιδιά, στους μεταδιδακτορούχους οι οποίοι βρίσκονται σήμερα σε καθεστώς ανεργίας, με υψηλά προσόντα και θα θέλουμε να υπάρχει απλώς μια κατάσταση διπλής και τριπλής επαγγελματικής αξιοποίησης των ήδη υπηρετούντων πανεπιστημιακών δασκάλων.

Η Σία Αναγνωστοπούλου δήλωσε με τη σειρά της:

Καταργούμε την κλήρωση. Ήταν παγκόσμια πρωτοτυπία να έχουμε κλήρωση. Πληρώνουν οι άνθρωποι και κληρώνονται -μένουν κάποιοι απέξω- χωρίς κάποιο κριτήριο. Καταργείται, λοιπόν, η κλήρωση και αποφασίζει το Πανεπιστήμιο για το πώς θα παίρνει τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Ο αριθμός των εισακτέων, λοιπόν, δεν ορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά από τη Διοικούσα κι όταν αυτονομηθεί, από τη Σύγκλητο.

Μάλιστα η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε ότι «Προχωράμε σε διατάξεις, σε ρυθμίσεις που εξασφαλίζουν τη δημοκρατική λειτουργία αυτού του πανεπιστημίου, ενός πανεπιστημίου με τεράστιο κοινωνικό ρόλο, γιατί πάνε άνθρωποι οι οποίοι είναι σε μία ηλικία ώριμη πια, πληρώνουν. Γι’ αυτό πρέπει η πολιτεία να εξασφαλίσει όλα αυτά τα εχέγγυα, ότι αυτό το πανεπιστήμιο δεν θα λειτουργήσει ως επιχείρηση».

Τις ενστάσεις του εξέφρασε ο πρώην υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος στέκοντας στο αδίαβλητο της κλήρωσης, ξεκινώντας έναν διάλογο γι αυτό το θέμα με την αναπληρώτρια υπουργό:

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το αδιάβλητο;

ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Με την κλήρωση είχαμε αδιάβλητο, κύριε Λοβέρδο; Συγγνώμη, δηλαδή. Όσοι κάνουν αίτηση, μπορούμε να τους πάρουμε στο προπτυχιακό. Όχι εμείς. Η Διοικούσα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ήταν άδικο, αλλά αδιάβλητο.

ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Η κλήρωση δεν ήταν άδικη;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Άδική, αλλά αδιάβλητη.

ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Γιατί να μην τους παίρνουμε όλους όταν έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός λόγω οικονομικής κρίσης; Αυτό είπα. Στα μεταπτυχιακά, όμως, πρέπει να μπουν κάποια κριτήρια. Στα προπτυχιακά λέω.

xenesglosses.eu

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...