Τελευταία Νέα

Πέμπτη, 17/06/2021, 05:35


Home / Featured / Η κρίση χτύπησε και την παραπαιδεία, γκρεμίζοντας τις τιμές

Η κρίση χτύπησε και την παραπαιδεία, γκρεμίζοντας τις τιμές

Δημοσιεύτηκε: 11:13 πμ Φεβρουάριος 7th, 2016  


idiaitera
Καθηγητής φιλόλογος παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα κατ’ οίκον. Αμοιβή, τέσσερα ευρώ την ώρα . Δεν είναι αγγελία, αλλά η νέα πραγματικότητα.
Ιδιαίτερα μαθήματα με 4 ευρώ την ώρα
Η κρίση χτύπησε και την παραπαιδεία, γκρεμίζοντας τις τιμές
Χιλιάδες νέοι πτυχιούχοι στην αγορά ψάχνουν για μαθητές
Όσο ένα πακέτο τσιγάρα!
Τόσο έχει φτάσει να κοστίζει ένα ιδιαίτερο μάθημα κατ’ οίκον, καθώς το «χρηματιστήριο» των φροντιστηριακών μαθημάτων τα τελευταία έτη έχει υποστεί καθίζηση, λόγω τις οικονομικής Kρίσnς και tos υπερπροσφοράς από χιλιάδες νέους πτυχιούχους που ψάχνουν για… χαρτζιλίκι.
«Τα χρόνια της οικονομικής ευμάρειας, στις δεκαετίες του ’90 και του 2000 ένας «ιδιαιτεράς» με καλό όνομα στις πλούσιες περιοχές, μπορούσε να ζητήσει εως και 150 ευρώ την ώρα» λέει στην Κ καθηγητής ιδιωτικού σχολείου. Την ίδια στιγμή, το τοπίο είναι άναρχο, καθώς μεγάλο κομμάτι της αγοράς είναι μαύρο , δηλαδή χωρίς να κόβονται φορολογικές αποδείξεις. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες , σχετικά με τις αποδείξει από τα φροντιστήρια, ο σχεδιασμός του υπ. Οικονομικών είναι να μετρούν υπέρ της έκπτωσης φόρου μόνο αν οι συναλλαγές έχουν γίνει με τραπεζική κάρτα. Ηδη, πάντως, όπως αναφέρει ο καθηγητής ιδιοκτήτης φροντιστηρίου, Γεώργιος Χατζητέγας, στα οργανωμένα φροντιστήρια πάνω από το 60% των πληρωμών από γονείς γίνονται με πιστωτική κάρτα ή μέσω e banking.
Ειδικότερα, στην τελική ευθεία έχουν μπει οι μαθητές και οι καθηγητές των φροντιστηρίων και των ιδιαίτερων μαθημάτων, καθώς η κορυφαία στιγμή της άτυπα εκπαίδευσης στην Ελλάδα, όπως ονομάζεται η ιδιωτική φροντιστηριακή αγορά, είναι οι παντός είδους εξετάσει που διοργανώνονται τέλη Μαΐου και μέσα στον Ιούνιο, με «κορωνίδα» Tis πανελλαδικές για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και TEΙ
Με βάση τα στοιχεία του ΚΑΝΕΠ ΓΣΕΕ, σήμερα λειτουργούν 2.348 φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 130.683 μαθητές και 16.826 εκπαιδευτικούς και 28 φροντιστήρια τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με 1.268 φοιτητές και 171 εκπαιδευτικούς. Για την εκμάθηση ξένων γλωσσών λειτουργούν 6.619 κέντρα ξένων γλωσσών, στα οποία φοιτούν 472.423 μαθητές και διδάσκουν 20.019 εκπαιδευτικοί.
Βέβαια, η αγορά των φροντιστηρίων κινείται με δύο ταχύτητες, καθώς οι τιμές για τα φροντιστήρια προετοιμασίας των υποψηφίων που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι διαφορετικές και πολύ υψηλότερες σε σύγκριση με εκείνες για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ή της απλής βοήθειας του μαθητή σε κάποιο μάθημα που υστερεί.
 
Κατηγορίες… μαθητών 
Συγκεκριμένα, η φροντιστηριακή αγορά διακρίνεται σε εκείνη που απευθύνεται στους μαθητές εως και 15 ετών, δηλαδή εως και τη Γ’ Γυμνασίου. Σε αυτό τον χώρο στρατιές ανέργων πτυχιούχων διαγκωνίζονται για έναν… μαθητή, τον οποίο θα βοηθούν σε σχολικά μαθήματα που χωλαίνει είτε θα τον διδάσκουν ξένες γλώσσες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του εκπαιδευτικού ερευνητή Στράτου Στρατηγάκη, από m λεγόμενες καθηγητικές σχολές (Φυσικής, Μαθηματικών, Φιλολογίας κ.λ.π.) αποφοιτούν κάθε έτος περί τους 7.000 πτυχιούχους, οι οποίοι βλέπουν τα φροντιστήρια ως λύση ανάγκης. «Και στον χώρο αυτό έχουν μπει και οι δάσκαλοι, ενώ πολλοί απευθύνονται και σε συγγενείς τους» παρατηρεί καθηγητής, με μεγάλη εμπειρία στην αγορά των ιδιαίτερων μαθημάτων. Οι τιμές των ιδιαίτερων μαθημάτων ξεκινούν από τα 4 ευρώ, ενώ μεγάλες προσφορές γίνονται και από τα οργανωμένα φροντιστήρια με τις τιμές για ένα ετήσιο πρόγραμμα εκμάθησης ξένα γλώσσας να κυμαίνονται από 30 ςς 170 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον αριθμό ωρών και μαθητών ανά τμήμα αλλά και το επίπεδο.
Το τοπίο αλλάζει, όταν ο μαθητής αρχίσει την προετοιμασία του για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Με το νέο σύστημα, στο οποίο ο υποψήφιος θα πρέπει να εξετασθεί σε 4 ή 5 μαθήματα αντί των 6 ως και πέρυσι, το κόστος κυμαίνεται από 2.000 ευρώ εως και 3.000 ευρώ ετησίος για τouς μαθητές της Γ’ Λυκείου.
Την ίδια στιγμή, πολλοί γονείς προτιμούν για τα παιδιά τους  ιδιαίτερα μαθήματα, είτε ατομικά είτε σε ολιγάριθμες ομάδες. Πανελλαδική έρευνα της PALMOS ANALYSIS για λογαριασμό του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής, έδειξε ότι το 22% των μαθητών Λυκείου (όπου και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω της προετοιμασίας για τις πανελλαδικές) κάνει ιδιαίτερα μαθήματα. Πλέον ένας καθηγητής με καλή φήμη μπορεί να διεκδικήσει 20 με 25 ευρώ την ώρα για την προετοιμασία ενός μαθητή τα Γ’ Λυκείου
Ποιος κόβει αποδείξεις 
Στην ίδια έρευνα, το 46% των γονιών παραδέχθηκε ότι δεν παίρνει καμιά απόδειξη για τα ιδιαίτερα, ενώ το 35% των γονιών υποστήριξε ότι λαμβάνει αποδείξεις, ενισχύοντας τα επιχειρήματα όσων κάνουν λόγο για τοπίο τρελής φοροδιαφυγής .
Η παραοικονομία στα φροντιστήρια 

«Ενας καλός καθηγητής που δουλεύει σε φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης, σίγουρα κάνει και ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές του, ιδίως όσο πλησιάζουν οι πανελλαδικές εξετάσεις. Και φυσικά χωρίς να κόβει αποδείξεις» σημειώνει καθη γητής, με μακρά εμπειρία στον χώρο. Η παραοικονομία στη φροντιστηριακή αγορά έχει δύο πτυχές: η πρώτη αφορά την έκδοση αποδείξεων στους γονείς και η δεύτερη την εισψοροδιαφυγή μέσω της υπασφάλισης των καθηγητών που διδάσκουν στα φροντιστήρια. Ουσιαστικά, η πλειονότητα των ιδιοκτητών φροντιστηρίων κόβουν αποδείξεις μόνο για το μισό των διδάκτρων που πραγματικά καταβάλλονται. Μάλιστα, πληροφορίες της Κ αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επέλεξε (πριν αλλάξει τελικά απόφαση, μετά το σίριαλ του περασμένου φθινοπώρου) την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση διότι διαπίστωσε ότι οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κατά μέσο όρο μόλις 8.000 ευρώ στοιχείο που το θεώρησε… τεκμήριο φοροδιαφυγής. Από την άλλη, οι καθηγητές που εργάζονται στα φροντιστήρια ασφαλίζονται για το ήμισυ των διδακτικών τους ωρών ή για το μισό του ποσού για το οποίο έχουν συμφωνήσει ως ωριαία αντιμισθία ή σε πολλές περιπτώσεις και για τα δύο ταυτόχρονα. Και βέβαια, η χορήγηση δώρων και επιδομάτων δυσκολεύει όσο ο τζίρος πέφτει και η εργασιακή ανασφάλεια αυξάνεται…

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πανελλήνιες 2021: Ποιοι υποψήφιοι δικαιούνται αποζημίωση 350 ευρώ

 

4 Σχόλια

 1. Αυτή είναι η πραγματικότητα!
  Πολύ σωστά τα όσα αναφέρονται στο άρθρο,όμως κανείς δεν ζει με τέσσερα και πέντε ευρώ.Λυπάμαι πολύ γι’ αυτή την κατάσταση.Οι πτυχιούχοι δεν σπούδασαν δωρεάν,ούτε βέβαια το κράτος τους πλήρωσε τις σπουδές.Όλοι σπούδασαν με στερήσεις και πλήρωσαν οι οικογένειές τους τα βιβλία και τις μετακινήσεις τους.
  Θα έπρεπε οι στυλοβάτες της κοινωνίας (δικηγόροι,καθηγητές,δάσκαλοι και γιατροί) να πληρώνονται με πολλά χρήματα, λόγω σπουδών, και να μπορούν να διαβιούν αξιοπρεπώς.Ωστόσο,σήμερα ούτε για σερβιτόρος δεν κάνεις άμα δεν έχεις μέσον.
  Κανένας πολιτικός δεν έδωσε λύση σε αυτό το πρόβλημα.Είναι άσχημο για μια κοινωνία τα υγιή της μέλη να γίνονται επαίτες για μια θέση εργασίας…λυπάμαι που το λέω…εδώ στην Ελλάδα γεννήθηκε η έννοια της ανθρωπιάς και της αξιοπρέπειας,της Αρετής και της Επιστήμης αλλά και του αγώνα,και τώρα οι

  • η μονη απαντηση πουθα μπορουσε να δωσει το κρατος, ειναι να κλεισει τις μισες απο τις υπαρχουσες σχολες και να επαναφερει τα αντικειμενα τους ως κατευθυνσεις των κυριων σχολων, και να μειωσει τον αριθμο των εισακτεων στο μισο. (1/2 *1/2 =1/4)

 2. Πολύ σωστό άρθρο . Βέβαια ούτε λόγος πως μεγάλο μέρος των ιδιαιτέρων δε γίνονται απο τους ανασφάλιστους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς αλλά απο αυτούς των δημοσίων σχολείων οι οποίοι παίρνουν και το λίγο ψωμί που έχει μείνει απο τους καθηγητές των 4 ευρώ. ΕΚΕΙ είναι η φοροδιαφυγή και είναι τεράστια.

 3. Εγώ είμαι μαθηματικός , καθηγητής πληροφορικής , προγραμματιστής και διδάσκω ιδιαίτερα μαθήματα σε ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΑΕΙ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων πληροφοριής και προετοιμασία για εξετάσεις πιστοποίησης αν χρειαστεί . Επί 21 χρόνια δίνω ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ σε όλουσ τους εκπαιδευόμενους και προσπαθώ να πείσω και τουσ άλλους καθηγητέσ να κάνουν το ίδιο ΄
  ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 6944 430788

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πανελλήνιες 2021: Το πρόγραμμα εξετάσεων των Ειδικών Μαθημάτων

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υπενθυμίζεται ότι οι εξετάσεις των Eιδικών ...