Home / HEADER-NEWS / Η εξασφάλιση της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών δεν είναι ατομική υπόθεση, αλλά δημόσια υποχρέωση!

Η εξασφάλιση της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών δεν είναι ατομική υπόθεση, αλλά δημόσια υποχρέωση!

Δημοσιεύτηκε: 8:51 πμ Φεβρουάριος 11th, 2016  


paidi_giatros3_626_355

Την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της γρίπης στα σχολεία και την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών, η οποία δεν είναι ατομική υπόθεση, αλλά δημόσια υποχρέωση, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Μαθητών Περιφέρειας Αττικής με αφορμή την εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Παιδείας σε όλες τις σχολικές μονάδες.

Παρατίθεται, ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Με έγγραφο που απέστειλε το υπουργείο Παιδείας σε όλες τις σχολικές μονάδες αναθέτει την ευθύνη για την αποφυγή εξάπλωσης της εποχικής γρίπης για μια ακόμα φορά σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά σε προληπτικά μέτρα μαζικού χαρακτήρα.

Αρχικά, θα θέλαμε να θέσουμε κάποια ερωτήματα στο υπουργείο σχετικά με την ίδια τη δυνατότητα εφαρμογής των μέτρων που προτείνει:

1. Λέει το υπουργείο: Να ειδοποιούνται άμεσα οι γονείς των παιδιών που αρρωσταίνουν και να παραλαμβάνουν τα παιδιά από το σχολείο.

Ρωτάμε εμείς: Και πού θα πηγαίνουν τα παιδιά τους, κύριοι του υπουργείου, αν εργάζονται και οι δύο;

2. Λέει το υπουργείο: Όσα παιδιά αρρωσταίνουν, να αναμένουν σε χώρο όπου δεν θα έρχονται σε επαφή με άλλα παιδιά.

Ρωτάμε εμείς: Πόσοι τέτοιοι χώροι υπάρχουν σήμερα στα σχολεία μας, κύριοι του υπουργείου; Πόσα παιδιά χωράνε σε κάθε τέτοιο χώρο; Το σχολείο θα χορηγεί κάποιου είδους φάρμακο, έστω αντιπυρετικό ή θα τα αφήνει να ψήνονται στον πυρετό;

3. Λέει το υπουργείο: Απαιτείται τακτικό πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα.

Ρωτάμε εμείς: Γνωρίζετε εσείς, κύριοι του υπουργείου, κάποιο σχολείο που να διαθέτει τα παραπάνω; Και αν όχι, θα διαθέσετε χρήματα για να προμηθευτούν;

Εκτός από αυτά που λέει όμως το υπουργείο, υπάρχουν και αυτά που δεν λέει. Και αυτά είναι:

  • Με τις συμπτύξεις και συγχωνεύσεις που έχουν γίνει, έχουν δημιουργηθεί τμήματα 30 και 35 παιδιών, πράγμα που ευνοεί την εξάπλωση του ιού.

  • Τα σχολεία της χώρας μας, μέσω της υποχρηματοδότησης της Παιδείας και της Υγείας, έχουν αποψιλωθεί από ιατρικό προσωπικό και φαρμακευτικό υλικό. Αποτέλεσμα; Δεν είναι σε θέση να πάρουν ούτε μέτρα πρόληψης, αλλά ούτε και άμεσης ιατρικής φροντίδας παιδιών που αρρωσταίνουν.

  • Υπάρχουν σχολεία με άθλιες συνθήκες Υγιεινής. Τάξεις που στάζουν από υγρασία, χωρίς επαρκή φωτισμό και αερισμό, πρώην αποθήκες διαμορφωμένες σε τάξεις, με θρανία πολύ κοντά το ένα στο άλλο.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως το υπουργείο προτείνει μέτρα όχι με σκοπό την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού της γρίπης, αλλά απλά και μόνο για να βγάλει την υποχρέωση, μετακυλίοντας όλο το φορτίο στις πλάτες των εκπαιδευτικών, των γονιών και των ίδιων των μαθητών. Σαν Ομοσπονδία Γονέων Αττικής δηλώνουμε πως δεν ανεχόμαστε άλλο αυτή την αντιμετώπιση.

Απαιτούμε:

1. Άμεση έναρξη δωρεάν εμβολιασμού στα σχολεία μας, με ευθύνη του ΚΕΕΛΠΝΟ.

2. Άμεση χρηματοδότηση των σχολείων για αγορά φαρμακευτικού (αντιπυρετικά φάρμακα) και προληπτικού υλικού (χαρτομάντιλα, σαπούνια, αντισηπτικά).

3. Άμεση έναρξη διαδικασίας προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με αποκλειστική σχολική απασχόληση.

Δηλώνουμε πως δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς σε μια προσπάθεια ακόμα μεγαλύτερης υποβάθμισης της ζωής των παιδιών μας και καλούμε τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να διεκδικήσουμε μαζικά το αυτονόητο: Δωρεάν και αναβαθμισμένες παροχές πρόληψης και θεραπείας για όλα τα παιδιά μας».

Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Μαθητών Περιφέρειας Αττικής

902.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...