Home / Featured / Γιατί οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν αποζημίωση από την ΑΣΠΑΙΤΕ

Γιατί οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν αποζημίωση από την ΑΣΠΑΙΤΕ

Δημοσιεύτηκε: 7:14 πμ Φεβρουάριος 23rd, 2016  


aspaite2-6

Το 2005, η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) επέβαλλε δίδακτρα 200€ ανά εξάμηνο για τη συμμετοχή στο Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης (ΕΠΠΑΙΚ) του Γενικού Τμήματος Παιδαγωγικών Μαθημάτων του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης.

Η ΑΣΠΑΙΤΕ όμως είναι δημόσιο ίδρυμα και οι εκπαιδευτικοί και το λοιπό προσωπικό του διέπονται από τις αρχές του Δημόσιου Δικαίου και τα έξοδα φοίτησης και λειτουργίας της σχολής καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Οι απόφοιτοι από την ΑΣΠΑΙΤΕ το 2006 (πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου της επιβολής διδάκτρων στους φοιτητές της) προσέφυγαν στα ελληνικά δικαστήρια με δεδομένο ότι τα δίδακτρα που επιβάλλει η ΑΣΠΑΙΤΕ έρχονται σε κατάφορη αντίθεση προς το κατοχυρωμένο από το άρθρο 16 του Συντάγματος δικαίωμα παροχής δωρεάν παιδείας από τα κρατικά εκπαιδευτήρια.

Με απόφαση πρωτοδικείου δικαιωθήκαν και η ΑΣΠΑΙΤΕ οφείλει να επιστρέψει σε κάθε έναν από τους ενάγοντες το ποσό των 400 ευρώ εντόκως. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στις 19 Νοεμβρίου του 2012 εξέδωσε απόφαση ( Αρ. Απόφασης 8249/2012) λαμβάνοντας υπόψη του τα εξής :
Το άρθρο 16 του Συντάγματος «Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια.»
• Η ΑΣΠΑΙΤΕ είναι δημόσιο ίδρυμα, οι εκπαιδευτικοί και το λοιπό προσωπικό του διέπονται από τις αρχές του Δημόσιου Δικαίου και τα έξοδα φοίτησης και λειτουργίας της σχολής καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Η φοίτηση στην ΑΣΠΑΙΤΕ δεν αποφέρει τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών αλλά είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εργαστεί κάποιος απόφοιτος των ΑΕΙ και ΤΕΙ ως εκπαιδευτικός στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Παρόλα αυτά η ΑΣΠΑΙΤΕ υπέβαλε αίτηση αναίρεσης και το θέμα θα εκδικαστεί στις 29 Φεβρουαρίου 2016 στο Συμβούλιο της Επικράτειας.

*      Καταγγέλλουμε την επιβολή διδάκτρων από οποιοδήποτε εκπαιδευτικό ίδρυμα, που ανοίγει πόρτες για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Παιδείας.

*      Ζητούμε την πολιτική παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας.

*      Στηρίζουμε πολιτικά και οικονομικά  την προσπάθεια των εκπαιδευτικών αποφοίτων της ΑΣΠΑΙΤΕ του 2006 οι οποίοι συνεχίζουν τον αγώνα τους για να δικαιωθούν

*      Καλούμε την ΟΛΜΕ να πάρει θέση στο ζήτημα και να στηρίξει τους συναδέλφους.

*      Πιστεύουμε ότι η θετική έκβαση αυτού του δικαστηρίου θα δημιουργήσει προηγούμενο καθώς για πρώτη φορά θα αναγκαστεί το Ελληνικό Δημόσιο να αποδεχθεί ότι δεν μπορεί Τριτοβάθμιο ίδρυμα όπως η ΑΣΠΑΙΤΕ να επιβάλει δίδακτρα, από την στιγμή μάλιστα κατά την οποία είναι υποχρεωμένοι να φοιτήσουν σε αυτό όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν εκπαιδευτική επάρκεια ώστε να εργαστούν ως εκπαιδευτικοί στη χώρα μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΘΗΡΑΣ                 ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Γ ΕΛΜΕ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...