Home / HEADER-NEWS / Για το «διάλογο» και την αλήθεια για τη ματαίωση του στη Θεσσαλονίκη

Για το «διάλογο» και την αλήθεια για τη ματαίωση του στη Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύτηκε: 9:52 μμ Φεβρουάριος 1st, 2016  


diamartyria1

Για το «διάλογο» και την αλήθεια για τη ματαίωση του στη Θεσσαλονίκη

Αγαπητός Θανάσης

Γ. Γραμματέας του Β΄ συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσ/νίκης

ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΟΥΣ ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ

Τα εκπαιδευτικά σωματεία, σύλλογοι ΠΕ – ΕΛΜΕ και φοιτητές ακύρωσαν τη Δευτέρα 1/2/2016 την προγραμματισμένη (από την Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου) συνάντηση που θα γινόταν στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Εκπαιδευτικοί και φοιτητές, με κεντρικά συνθήματα : » Στο διάλογο τους καμιά συμμετοχή, όχι στη συναίνεση και στην υποταγή- Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή διάλογο δε θέλει αλλά ανατροπή- Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, όχι στην παιδεία των περικοπών, επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στα μέλη της επιτροπής, που δεν τόλμησαν να εμφανιστούν στην αίθουσα που καλούσαν τους/τις διευθυντές/τριες των σχολείων και τους δημάρχους της περιοχής.

Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν τα επικοινωνιακά κόλπα της εξουσίας που μήνες τώρα όχι μόνο αρνείται να λύσει τα καυτά προβλήματα της εκπαίδευσης και να ικανοποιήσει τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος αλλά τα οξύνει ακόμα περισσότερο. Μιας εξουσίας που επιδιώκει να παραπλανήσει και να παραπληροφορήσει ονομάζοντας διάλογο τον κυβερνητικό μονόλογο και τις προειλημμένες αποφάσεις!

Οι εκπαιδευτικοί και φοιτητές κατήγγειλαν την  κυβέρνηση που επιχειρεί να επιφέρει μια ιστορικών διαστάσεων αντιδραστική τομή σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου και διαμέσου του υποτιθέμενου διαλόγου να νομιμοποιήσει αυτή την τομή στη συνείδηση του κόσμου.

Είναι θράσος να μιλούν για διάλογο για την παιδεία αυτοί που άφησαν τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς για μήνες ολόκληρους, αυτοί που τάζουν για μια ακόμη φορά διορισμούς και υπογράφουν την αναστολή των προσλήψεων, αυτοί που σε κάθε μας αίτημα μας απαντούν με τις μνημονιακές υποχρεώσεις και πολύ δε περισσότερο αυτοί που υπογράφουν να δουλεύουμε μέχρι τον τάφο και οι αναπληρωτές να μείνουν αιώνια άνεργοι.

Πρόκληση είναι φυσικά και τα ψέματα που είπαν οι διοργανωτές του ψευτοδιαλόγου  «πως η συνάντηση έγινε». Πού έγινε; Με ποιους από αυτούς που είχαν προσκαλέσει εκπαιδευτικούς και δημάρχους συναντήθηκαν; Πόση ώρα κράτησε η προγραμματισμένη 4ωρη συνάντηση; Η αλήθεια είναι πως από την πίσω πόρτα, κρυφά και «έρποντας»,  σε ένα γραφείο του δημάρχου Θεσσαλονίκης για μισή ώρα βρέθηκαν για να δικαιολογήσουν και τα έξοδα και την αποστολή τους ο κ. Λιάκος ο κ. Παντής Γ.Γ του υπουργείου παιδείας, ο δήμαρχος κ. Μπουτάρης που τόσο φροντίζει τα σχολεία ώστε να έχουν που και που  χαρτί υγείας, ελάχιστα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού διοικητικά στελέχη της εκπαίδευσης και ένας κυβερνητικός βουλευτής, ντροπή για τον κλάδο των εκπαιδευτικών. Όλοι αυτοί ήπιαν έναν καφέ της παρηγοριάς και γρήγορα – γρήγορα και κρυφά, έφυγαν από την πίσω πόρτα.

Θράσος έχουν ο κ. Παντής, που δήλωσε  στο κομματικό ραδιόφωνο «Κόκκινο», «εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε μια συνεργασία κι όσοι διαφωνούν με τη συζήτηση θέλουν να μείνει η καταστροφή» και ο κ. Λιάκος πως οι διαμαρτυρίες αποτελούν «χόκεϊ επί πάγου», ενώ τις αντιδράσεις τις χαρακτήρισε «επαναστατικές πιρουέτες».

Θυμώνουν οι παρατρεχάμενοι του υπουργείου που το εκπαιδευτικό κίνημα όπως ματαίωσε με αποφασιστικούς και μαχητικούς του αγώνες τα σχέδια του Αρσένη, της Διαμαντοπούλου, του Αρβανιτόπουλου, του Λοβέρδου και κράτησε όρθιο το δημόσιο σχολείο, έτσι και τώρα θα ακυρώσει τα σχέδια  του Φίλη, του ΟΟΣΑ και της ΕΕ!

Εκνευρίζονται και λένε ανοησίες, γιατί η υπερπαραγωγή που στήνουν και επιμελημένα διαφημίζουν τα ΜΜΕ, αποκαλύπτεται πως δεν είναι ούτε «εθνικός», ούτε «διάλογος» κι όλα γίνονται προσχηματικά. Δεν συζητιούνται όλα και από όλους γενικά για να συναποφασίσουν. Οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, έχουν συζητήσει με τις προηγούμενες και την τωρινή  κυβέρνηση, έχουν συμφωνήσει και έχουν χαράξει προτεραιότητες και κατευθύνσεις. Έχουν επομένως κυβέρνηση και υπουργείο, διατυπωμένες θέσεις που βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με τα εκπαιδευτικά, κοινωνικά αιτήματα και ανάγκες. Όλα τα άλλα είναι απλά μια προσπάθεια να εξασφαλίσει η συγκυβέρνηση τη συναίνεσή στη συνέχιση αυτής της πολιτικής.

Ο «διάλογος»  ξεκινάει από εκεί και πέρα: Πως το μαύρο θα παρουσιαστεί ως άσπρο; Πως θα γίνει αποδεκτή η αθλιότητα χωρίς αντιδράσεις; Πως τα θύματα να μάθουν να μιλούν με τη γλώσσα των θυτών;

Αυτό το διάλογο οι εκατοντάδες εκπαιδευτικοί σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπως στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες, μπλόκαραν και ματαίωσαν, με μαζικούς όρους και αποφασιστικότητα.

Οι εκπαιδευτικοί που δουλεύουμε στην τάξη και όχι στα βουλευτικά γραφεία, που γνωρίζουμε τι σημαίνει να διδάσκεις στα  65 και στα 67, που ζούμε στο πετσί μας τι σημαίνει να απολύεσαι κάθε Ιούνιο, που παλεύουμε να μορφώσουμε τους μαθητές μας σε ένα σχολείο που μισεί την κριτική σκέψη και λατρεύει τη δεξιότητα και την πληροφορία,  δηλώνουμε στον κύριο Φίλη και στην παρέα του, ότι θα αγωνιστούμε με πείσμα για να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια κι αυτής της μνημονιακής κυβέρνησης να διαλύσει τη δημόσια εκπαίδευση. Γι’ αυτό το πρώτο σύνθημα που φωνάξαμε ήταν: » Στους δρόμους, στους αγώνες νικάει η παιδεία, όχι στις φιέστες με την ολιγαρχία».

Η ματαίωση του «διαλόγου» όπου μέχρι σήμερα επιχειρήθηκε, δείχνει καθαρά πως δεν πρόκειται να ξεμπερδέψουν  εύκολα με το ενοχλητικό εκπαιδευτικό κίνημα και τις ιστορικές αγωνιστικές παρακαταθήκες του. Όπως παλιότερα έτσι και τώρα, για τον κόσμο της εκπαίδευσης τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Θα υπερασπιστεί το δημόσιο σχολείο και τα μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς με όλες του τις δυνάμεις. Όλος ο κόσμος της εκπαίδευσης και του κινήματος, ανεξάρτητα από τις πολιτικές επιλογές που έκανε τον τελευταίο χρόνο  έχει πάρει τις αποφάσεις του και θα αγωνιστεί για τη ζωή του και το μέλλον της νέας γενιάς.

Θα μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους!

Μέχρι τη νίκη!


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...