Home / HEADER-NEWS / Έρχεται νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις μετεγγραφές

Έρχεται νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις μετεγγραφές

Δημοσιεύτηκε: 12:27 μμ Φεβρουάριος 20th, 2016  


aei

Έρχεται νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις μετεγγραφές

Νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο θα κατοχυρώνονται οι μετεγγραφές αναζητούν στο Υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με την κα Αναγνωστοπούλου:

Λόγω της πραγματικά άσχημης οικονομικής κατάστασης που διανύει η χώρα την τελευταία πενταετία-εξαετία, έχουμε πολλές αιτήσεις για μετεγγραφές, αλλά δεν μπορούμε να φορτώνουμε όλα τα τμήματα, ειδικά του κέντρου.

Στην περιφέρεια δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, τους πήραμε όλους όσους ζητήσανε μετεγγραφή. Είναι, για να σας πω συγκεκριμένα, οκτώ τμήματα της Αθήνας που δημιουργούν το «πρόβλημα». Πρέπει, λοιπόν, να βρούμε –κι εκεί η οποιαδήποτε πρόταση είναι καλοδεχούμενη, εμείς το επεξεργαζόμαστε– ένα νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο θα κατοχυρώνονται με τις μετεγγραφές. Και έχετε δίκιο: δεν υπάρχει δικαιότερο σύστημα. Δεν υπάρχει δυστυχώς. Μακάρι να υπήρχε.

1.002 επιπλέον φοιτητές πήραν μετεγγραφή

Οι δυο φάσεις της εξέτασης των ενστάσεων έφεραν 1.002 μετεγγραφές που προστέθηκαν στις 4.500.

  • Ήδη στις 15 Φεβρουαρίου 2016 βγήκε ο πρώτος κυρωτικός πίνακας, υπέγραψα τον πρώτο κυρωτικό πίνακα, που έδωσε μετεγγραφές σε άλλους 432.
  • Χθες μόλις, βγήκε ο δεύτερος πίνακας με τον οποίο μετεγγράφησαν 571 φοιτητές. Άρα, λοιπόν, έχουμε 1.002.

Μόρια – Εισοδηματικά κριτήρια

Σε ό,τι αφορά τα μόρια, λέτε ότι υπάρχουν μόνο εισοδηματικά κριτήρια. Νομίζω ότι είναι τα πλέον αντικειμενικά κριτήρια και ότι δεν υπάρχουν για άλλα. Υπάρχει για την πολυτεκνία, υπάρχει για την τριτεκνία και πέραν της τριτεκνίας, εάν σπουδάζουν φοιτητές, εάν η ίδια η οικογένεια έχει φοιτητές σε διαφορετική πόλη, παίρνει επιπλέον μόριο.

Κοιτάξτε, τα κοινωνικά κριτήρια έχουνε μόρια, τα επιπλέον, τα πολλά μόρια, τα παίρνουν τα εισοδηματικά κριτήρια, γιατί όπως καταλαβαίνετε μια τρίτεκνη οικογένεια δεν καθίσταται αυτομάτως και με χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια. Μια τρίτεκνη οικογένεια, όμως, με χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια έχει πολλά μόρια γι’ αυτό και έχει επιπλέον μόριο λόγω τριτεκνίας. Άρα, βάλαμε και κοινωνικούς παράγοντες, αλλά οι οικονομικοί υπάρχουν, γιατί το θεωρήσαμε το πλέον αντικειμενικό κριτήριο.

Κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές

Έχουμε τις κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές, που για πρώτη φορά εξατομικευμένα η Επιτροπή βλέπει τις περιπτώσεις των ανθρώπων που έχουν πραγματικές ανάγκες, κυρίως από ασθένειες κλπ. και όχι μόνο με συμβατικά κριτήρια, αλλά και με κριτήρια που δεν υπήρχαν ποτέ, δηλαδή εξατομικευμένα. Φοιτήτρια, για παράδειγμα, με γονείς φυλακισμένους και από ορφανοτροφείο, παίρνει μετεγγραφή, αυτονόητα βέβαια, όπως και κάποιες τέτοιες περιπτώσεις. Μετά τη ρύθμιση του κ. Λοβέρδου σύμφωνα με την οποία μετεγγράφησαν όλοι οι φοιτητές που έκαναν αιτήσεις, είχαμε προσφυγή τμημάτων πανεπιστημίων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Και το Συμβούλιο της Επικρατείας πήρε απόφαση ότι δεν επιτρέπονται μετεγγραφές πάνω από το 10% για κάθε τμήμα. Όχι για κάθε πανεπιστήμιο γενικά, για κάθε τμήμα. Άρα, τα τμήματα μάς έδωσαν μόρια υποδοχής.

xenesglosses.eu


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...