Home / HEADER-NEWS / Επτά τρόποι για να καταρρεύσει ένα εκπαιδευτικό σύστημα

Επτά τρόποι για να καταρρεύσει ένα εκπαιδευτικό σύστημα

Δημοσιεύτηκε: 8:58 μμ Φεβρουάριος 3rd, 2016  


images

7 τρόποι για να καταρρεύσει ένα εκπαιδευτικό σύστημα

  • Όταν οι εισηγητές αλλαγών  επιθυμούν και απαιτούν το αποτέλεσμα χωρίς να παρέχουν τα μέσα σε αυτούς που θα τις υλοποιήσουν (αξιοπρεπείς μισθούς , έγκαιρη στελέχωση σχολείων, υλικοτεχνική υποδομή, χρηματοδότηση, φρέσκα προγράμματα σπουδών, επιμόρφωση, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο  κ. ά)
  •   Όταν οι εισηγητές αλλαγών πλάθουν στο νου τους τις εκπαιδευτικές αλλαγές, έτσι όπως τις φαντάζονται  και νομίζουν ότι το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να εξηγήσουν στους εκπαιδευτικούς ποιο είναι το όραμά τους. Οι εκπαιδευτικοί σε τέτοιες περιπτώσεις αντιλαμβάνονται πάντα ότι κάτι  δε πάει καλά και ότι πρόκειται για ένα «προσχεδιασμένο όραμα»  και ποτέ δε γίνονται  φορείς  αυτών των αλλαγών.
  • Όταν οι εκπαιδευτικές αλλαγές δεν δίνουν βαρύτητα στην κατανόηση της σκέψης των  εκπαιδευτικών. Για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτούνται αρκετά χρόνια ερευνών στην εκπαιδευτική κοινότητα, έτσι ώστε να καταγραφούν συστηματικά στοιχεία που βασίζονται στις απόψεις και στις εμπειρίες της. Η εκπαιδευτική αλλαγή- μεταρρύθμιση, δεν είναι κάτι που γίνεται μέσα σε μερικούς μήνες ή εβδομάδες και με διαδικασίες διαλόγων και συζητήσεων εκτός σχολείου.
  • Όταν καλλιεργείται η εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι ο εκπαιδευτικός είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για μια επιτυχημένη  εκπαίδευση. Κάτι τέτοιο συμβαίνει σε περιπτώσεις που γίνεταισυνεχής συζήτηση για την αξιολόγηση  των εκπαιδευτικών, η οποία είναι και το άλλοθι  της μειωμένης απόδοσης, άλλων εξίσου σημαντικών συντελεστών  στα εκπαιδευτικά αποτελέσματα, που οι περισσότεροι   είναι στην ευθύνη των εισηγητών των αλλαγών.
  •  Όταν από τις διαδικασίες αποτύπωσης της εμπειρίας των εκπαιδευτικών( διάλογοι, διαδικτυακές διαβουλεύσεις κ.ά) απουσιάζουν τα ερευνητικά και μεθοδολογικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται, καθώς και η δημοσιοποίηση  των ερευνητικών αποτελεσμάτων με τα απαραίτητα σχετικά στοιχεία αξιοπιστίας και εγκυρότητας αυτών που πρέπει να τα συνοδεύουν.
  •  Όταν υπάρχουν  πιέσεις και εκθέσεις από εξωτερικούς παράγοντες για εφαρμογή γρήγορων και «ευθυγραμμισμένων» εκπαιδευτικών αλλαγών  στο εκπαιδευτικό σύστημα μιας χώρας
  • Όταν οι χειρισμοί προς τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές αλλαγές προξενούν εργασιακό φόβο και ανασφάλεια στον εκπαιδευτικό

για το https://fresh-education.blogspot.gr/ Καπετσώνης Κώστας ΠΕ 70


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...