Home / HEADER-NEWS / Εθνικός διάλογος: Ένας λαβύρινθος χιλιάδων απόψεων

Εθνικός διάλογος: Ένας λαβύρινθος χιλιάδων απόψεων

Δημοσιεύτηκε: 9:57 μμ Φεβρουάριος 22nd, 2016  


bla-bla-bla

Στη σελίδα του Εθνικού Διαλόγου για την παιδεία καθημερινά κατατίθενται απόψεις   για τα θέματα της εκπαίδευσης.Οι περισσότερες τεκμηριωμένες, χρειάστηκαν αρκετές ώρες δουλειάς για να διατυπωθούν μέχρι να δημοσιευτούν.

Σήμερα ο Υπουργός Παιδείας με επιστολή του ζήτησε από τους Συλλόγους Διδασκόντων και τα υπόλοιπα μέλη των σχολικών κοινοτήτων(γονείς και μαθητές) να καταθέσουν τις προτάσεις τους (ατομικές ή συλλογικές) στη σχετική ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας για τον διάλογο.

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται ότι: «ο εθνικός και κοινωνικός διάλογος για την παιδεία πρέπει να διερευνήσει και να καταγράψει τα προβλήματα, να συνδέσει την άμεση εμπειρία της εκπαιδευτικής πράξης με την επιστημονική παιδαγωγική γνώση και να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές»

Με τη φράση: «να διερευνήσει και να καταγράψει τα προβλήματα» γίνεται  γνωστό ότι κάποιοι,  ή κάποιες ομάδες ανθρώπων-επιτροπές, θα είναι υπεύθυνες για αυτή την επεξεργασία και διερεύνηση. Μια επεξεργασία αρκετά επίπονη  και μακρόχρονη( όχι πάντως σε δυο μήνες) αν αναλογιστεί κανείς το πλήθος(πιθανόν χιλιάδες ) και την ποικιλομορφία των απόψεων που θα κατατεθούν, ιδιαίτερα τώρα που καλούνται και οι Σύλλογοι Διδασκόντων,  οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς.

Όμως με ποιο τρόπο θα γίνει η επεξεργασία όλων αυτών των διαφορετικών απόψεων, εμπειριών για διαφορετικά θέματα από διαφορετικούς ανθρώπους, από διαφορετικές οπτικές είναι κάτι το οποίο δεν έχει γίνει γνωστό.  Υπάρχει κάποιο μεθοδολογικό εργαλείο αξιολόγησης των απόψεων; Aν, ναι, δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη; Μήπως πρέπει για λόγους επιστημονικής δεοντολογίας  να γίνει γνωστό αυτό το μεθοδολογικό εργαλείο επεξεργασίας καθώς και άξονες  επεξεργασίας των απόψεων; Γιατί χωρίς μεθοδολογικό εργαλείο,δε θα είναι εθνικός διάλογος αλλά  ένας χαοτικός λαβύρινθος απόψεων.

Ολα αυτά γιατί όταν θα έρθει η ώρα του τελικού συμπεράσματος, δηλαδή η λήξη του εθνικού διαλόγου, και οι σχετικές προς ψήφιση προτάσεις, θα πρέπει ο καθένας που συμμετείχε να ξέρει κατά πόσο η γνώμη του επηρέασε τις τελικές προτάσεις και ποια ήταν η ερευνητική μεθόδος που οδήγησε στο τελικό συμπέρασμα. Ή γενικότερα, γιατί ακολουθήσαμε κάποια συγκεριμένη κατεύθυνση στα εκπαιδευτικά πράγματα της χώρας και όχι κάποια άλλη.

Παράδειγμα προς αποφυγή

Σε μια παλαιότερη έκθεση διαβούλευσης “ Πρώτα ο μαθητής»- «Πρώτα η Σχολική μονάδα» Νέα Διοίκηση για το Νέο Σχολείο  που μπορεί να δείτε εδώ

. αντί να παρουσιαστούν τα ερευνητικά συμπεράσματα αναφέρονται αόριστες φράσεις όπως: «Ορισμένοι υποστήριξαν», «διατυπώθηκαν προτάσεις», 

« Υπήρξαν σχόλια»,«θεωρούν επίσης», «οι συμμετέχοντες αναφέρουν».

Στα τελικά συμπεράσματα αυτού του εθνικού διαλόγου θα πρέπει να αποφύγουμε τέτοιου είδους διατυπώσεις, όπως οι παραπάνω.

Η γενική παρουσίαση των συμπερασμάτων θα πρέπει να   ακολουθήσει τη γενικά αποδεκτή δομή που πρέπει να έχουν τέτοιου είδους πανεκπαιδευτικές έρευνες  ( αναφορά στη ερευνητική μέθοδο , αναφορά στις μονάδες ανάλυσης, αναφορά στις κατηγορίες τους εννοιολογικούς άξονες, διασφάλιση της εγκυρότητας και αξιοπιστίας, ποσοτικοποίηση των σχόλιων και συμπεράσματα).

Καπετσώνης Κώστας για το fresh-education 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...