Home / HEADER-NEWS / Δεν προβλέπεται αποκλεισμός υποψηφίων διευθυντών με κριτήρια κοινωνική ή πολιτική δραστηριότητα

Δεν προβλέπεται αποκλεισμός υποψηφίων διευθυντών με κριτήρια κοινωνική ή πολιτική δραστηριότητα

Δημοσιεύτηκε: 9:08 πμ Φεβρουάριος 29th, 2016  


manager2

Δεν προβλέπεται αποκλεισμός υποψηφίων διευθυντών με κριτήρια κοινωνική ή πολιτική δραστηριότητα

Δεν προβλέπεται αποκλεισμός υποψηφίου με κριτήριο την κοινωνική ή την πολιτική του δραστηριότητα τονίζει ο υπουργός Παιδείας σε έγγραφό του που διαβίβασε στη Βουλή ως απάντηση σε ερώτηση του Βουλευτή κ. Παπαθεοδώρου σχετικά με την επιλογή Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Αχαΐας.

Ο υπουργός αναφέρει ότι  σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 17 του ν. 4327/2015 δεν επιλέγεται ως στέλεχος της εκπαίδευσης εκπαιδευτικός που έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για πειθαρχικό παράπτωμα με την ποινή της προσωρινής ή της οριστικής παύσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 109 του Υπαλληλικού Κώδικα (κ.ν 3528/2007) ή στον οποίο συντρέχουν τα κωλύματα διορισμού της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του ίδιου Κώδικα. Επίσης, δεν επιλέγεται ως στέλεχος της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικός, του οποίου τα πιστοποιητικά των αντικειμενικών κριτηρίων που προσκομίζονται κατά τη διαδικασία επιλογής είναι πλαστά ή αναληθή με σκοπό την παραπλάνηση της υπηρεσίας.

Επίσης, σημειώνει ότι για τη διαδικασία επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης, κρίθηκε αναγκαίο να τροποποιηθεί το σύστημα επιλογής τους έτσι ώστε να επιλέγονται για τις ανωτέρω θέσεις, οι οποίες είναι μείζονος σημασίας για τη λειτουργία της εκπαίδευσης, οι πλέον κατάλληλοι για τη βέλτιστη εκπλήρωση των καθηκόντων τους ως διευθυντές εκπαίδευσης. Έτσι πέραν από τη διατύπωση γνώμης από τα στελέχη των σχολικών μονάδων μέσω της διαδικασίας της μυστικής ψηφοφορίας, κρίθηκε σκόπιμο για την καλύτερη αποτίμηση της προσωπικότητας των υποψηφίων να ενταχθεί η διαδικασία της συνέντευξης ενώπιον Περιφερειακών Συμβουλίων Επιλογής, τα οποία συστήνονται στην έδρα κάθε Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Επιπλέον προβλέπεται σύστημα κάλυψης κενών και κενούμενων θέσεων Διευθυντών Εκπαίδευσης, το οποίο χαρακτηρίζεται από ταχύτητα, αμεσότητα και επάρκεια.

Αναφορικά με τη διαδικασία της συνέντευξης των υποψηφίων ενώπιον του συμβουλίου επιλογής, σας γνωρίζουμε ότι αφενός με την αριθμ. Φ353.1/10/ 202115-E3/10-12-2015 εγκύκλιο δόθηκαν επαρκείς διευκρινίσεις για την εν λόγω διαδικασία, αφετέρου η διαδικασία μαγνητοφώνησης της συνέντευξης για την επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης θεσπίστηκε για πρώτη φορά με τις διατάξεις του ν.3848/2010, προκειμένου να διασφαλίζεται η διαφάνεια, χωρίς να προβλέπεται ή να απαγορεύεται η απομαγνητοφώνηση. Σε κάθε περίπτωση, είναι στη διάθεση των υποψηφίων το προϊόν απομαγνητοφώνησης της συνέντευξής τους, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία από το αρμόδιο όργανο.

Το νομοθετικό πλαίσιο της διαδικασίας επιλογής των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει τεθεί με τις διατάξεις του Ν.4327/2015 όπως τροποποιήθηκαν, συμπληρώθηκαν και αντικαταστάθηκαν από τις διατάξεις του άρθρου 46 του ν.4351/2015 .Πιο συγκεκριμένα τα κριτήρια επιλογής τίθενται από το άρθρο 18 του Ν.4327/2015 σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 46 του ν.4351/2015 όπου ορίζεται ότι: «1. Κριτήρια επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης αποτελούν:

α) Η επιστημονική – παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτιση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου του υποψηφίου και τα συνυποβαλλόμενα αποδεικτικά στοιχεία.

β) Η υπηρεσιακή κατάσταση, καθοδηγητική και διοικητική εμπειρία, όπως προκύπτει από στοιχεία του φακέλου του υποψηφίου.

γ) Η συμβολή του υποψηφίου στο εκπαιδευτικό έργο, όπως προκύπτει από τις θέσεις στις οποίες έχει υπηρετήσει, καθώς και η προσωπικότητα και η γενική συγκρότηση του υποψηφίου που αποτιμώνται πρώτον στην περίπτωση των υποψηφίων Διευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ. κατά τη μυστική ψηφοφορία του συλλόγου διδασκόντων και δεύτερον στην περίπτωση των υποψηφίων υποδιευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ. και υποψηφίων υπευθύνων τομέων Ε.Κ. κατά τη μυστική ψηφοφορία του συλλόγου διδασκόντων. Τρίτον, στην περίπτωση των υποψηφίων Διευθυντών Εκπαίδευσης αποτιμώνται: α) κατά τη μυστική ψηφοφορία των Διευθυντών και υποδιευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ., των Προϊσταμένων νηπιαγωγείων και των Προϊσταμένων Δημοτικών Σχολείων και β) κατά την προφορική συνέντευξη ενώπιον του αρμόδιου συμβουλίου επιλογής

  1. Οι υποψήφιοι κατατάσσονται στον οικείο πίνακα με βάση το άθροισμα των μονάδων τις οποίες συγκεντρώνουν κατά την αποτίμηση των παραπάνω κριτηρίων. Το σύνολο των μονάδων για τους υποψηφίους Διευθυντές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανέρχεται σε 37, το σύνολο των μονάδων για τους υποψηφίους Διευθυντές σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ε.Κ. ανέρχεται σε 35, το σύνολο των μονάδων για τους υποψηφίους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανέρχεται σε 53 και το σύνολο των μονάδων για τους υποψηφίους Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανέρχεται σε 51».

Όπως είναι σαφές από τις ανωτέρω διατάξεις, έχουν τεθεί αντικειμενικά μετρήσιμα κριτήρια τα οποία αποτιμώνται βάσει του άρθρου 19 του ν.4327/2015, όπως τροποποιήθηκαν, συμπληρώθηκαν και αντικαταστάθηκαν από τις διατάξεις του άρθρου 46 του ν.4351/2015.

xenesglosses.eu


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...