Home / Featured / Αυξήσεις και άδειες στους απασχολούμενους στα κοινωφελή προγράμματα

Αυξήσεις και άδειες στους απασχολούμενους στα κοινωφελή προγράμματα

Δημοσιεύτηκε: 9:35 πμ Φεβρουάριος 15th, 2016  


OAED

Αυξήσεις και άδειες στους απασχολούμενους στα κοινωφελή προγράμματα

Μεγαλύτερες θα είναι οι αμοιβές όσων εργάζονται στα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα, όπως προβλέπεται από διάταξη του παράλληλου προγράμματος που θα ψηφιστεί την Τετάρτη 17/2.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι οι καθαρές αμοιβές ορίζονται

α) για ωφελούµενους ηλικίας 25 ετών και άνω σε 19,81 ευρώ ηµερησίως και όχι υψηλότερες από 495,25 ευρώ µηνιαίως και σε 24,76 ευρώ ηµερησίως για βραδινή απασχόληση και όχι υψηλότερες από 619 ευρώ µηνιαίως και

β) για ωφελούµενους ηλικίας κάτω των 25 ετών σε 17,27 ευρώ ηµερησίως και όχι υψηλότερες από 431,75 ευρώ µηνιαίως και σε 21,59 ευρώ ηµερησίως για βραδινή απασχόληση και όχι υψηλότερες από 539,75 ευρώ µηνιαίως. Η βραδινή εργασία επιτρέπεται αποκλειστικά και µόνο για τους ωφελούµενους που θα κληθούν να στελεχώ- σουν τις υπηρεσίες Α’ υποδοχής προσφύγων και µεταναστών (Hot spots).

Στη ρύθμιση που αντικαθίσταται αναφέρονταν ότι οι  καθαρές αμοιβές ορίζονται κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας, σε 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερες από 490,00 ευρώ μηνιαίως για ωφελούμενους ηλικίας 25 ετών και άνω και σε 17,1 ευρώ ημερησίως και όχι πάνω από 427,00 ευρώ μηνιαίως για ωφελούμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών. Εκτός από τα παραπάνω καταβαλλόμενα ποσά, οι δικαιούχοι φορείς δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν οποιαδήποτε άλλη παροχή ή ενίσχυση στους ωφελούμενους.

Επίσης υπάρχουν ρυθμίσεις για άδειες των απασχολούμενων στα κοινωφελή:

Για όσους ωφελούµενους απασχοληθούν, κατά τη διάρκεια των προγραµµάτων Κοινωφελούς Εργασίας, σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες, η καταβολή στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. της αντίστοιχης εισφοράς του κλάδου βαρέων αποτελεί, επίσης, επιλέξιµη δαπάνη. 5.3 Απουσίες Ωφελουµένων:

  1. Κατά την διάρκεια του προγράµµατος οι ωφελούµενοι δικαιούνται να απουσιάζουν δύο εργάσιµες ηµέρες µηνιαίως.
  2. Οι ωφελούµενοι δικαιούνται κατά τη διάρκεια του προγράµµατος να κάνουν χρήση αναρρωτικής άδειας όπως ορίζεται µε σχετική Υπουργική Απόφαση που αναφέρεται στο σηµείο

Οι αναρρωτικές άδειες βεβαιώνονται µε τα απαραίτητα εκ του νόµου δικαιολογητικά. Η καταβολή στο Ι.Κ.Α.−Ε.Τ.Α.Μ. της αντίστοιχης εισφοράς αποτελεί, επίσης, επιλέξιµη δαπάνη του προγράµµατος.

iii. Στις περιπτώσεις απουσίας λόγω

α) επαπειλούµενης κύησης,

β) κύησης και

γ) λοχείας, οι οποίες βεβαιώνονται µε τα απαραίτητα εκ του νόµου δικαιολογητικά, η απασχόληση αναστέλλεται κατά τη διάρκεια απουσίας και παρατείνεται η δυνατότητα απασχόλησής τους όπως ορίζεται µε σχετική Υπουργική Απόφαση που αναφέρεται στο σηµείο

Oι ωφελούµενες σε κατάσταση κυοφορίας δύναται να απουσιάζουν για να υποβληθούν σε εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, εφόσον οι εξετάσεις αυτές πρέπει να γίνουν σε ώρες απασχόλησης.

  1. Οι Ωφελούµενοι ΑµεΑ ή Ωφελούµενοι που έχουν παιδιά µε πνευµατική, ψυχική ή σωµατική αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ή παιδιά έως 15 ετών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ινσουλινοεξαρτώµενο ή τύπου 1 µε ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω ή έχουν σύζυγο µε αναπηρία 80% και άνω, τον/την οποίο/α συντηρούν, έχουν δικαίωµα στο µειωµένο ωράριο κατά µία (1) ώρα την ηµέρα.
  2. Οι γονείς ωφελούµενοι δικαιούνται είτε να προσέρχονται αργότερα είτε να αποχωρούν νωρίτερα από την εργασία τους κατά µία (1) ώρα την ηµέρα και µέχρι το τέκνο να φτάσει στην ηλικία των τριάντα (30) µηνών.

Το δικαίωµα καθυστερηµένης προσέλευσης ή πρόωρης αποχώρησης των γονέων για την φροντίδα του παιδιού αποδίδεται και στους θετούς γονείς παιδιού ηλικίας έως έξι (6) ετών, υπό τους ίδιους όρους των φυσικών γονέων και µε χρονική αφετηρία την υιοθεσία παιδιού. Το δικαίω- µα αυτό αποδίδεται στον έναν εκ των δύο γονέων προσκοµίζοντας τα εκ του νόµου δικαιολογητικά. Δεν αποδίδεται δε, σωρευτικά.

  1. Σε περιπτώσεις εργατικών ατυχηµάτων που σηµειώνονται στο πλαίσιο υλοποίησης των Προγραµµάτων Κοινωφελούς Εργασίας, ο Ωφελούµενος ο οποίος υπέστη εργατικό ατύχηµα κατά τη διάρκεια της απασχόλησής του και διαθέτει τα κατάλληλα ιατρικά δικαιολογητικά δεν εκπίπτει του προγράµµατος. Το µισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος θεωρείται επιλέξιµη δαπάνη του προγράµµατος.

vii. Επίσης, κάθε γονέας παιδιού ηλικίας 4 έως 16 ετών δικαιούται να απουσιάζει δύο (2) ηµέρες, σε ώρες ή ολόκληρη ηµέρα κάθε φορά, προκειµένου να διευκολυνθεί για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης.

viii. Πέντε (5) ηµέρες απασχόλησης λόγω γάµου.

  1. Δύο (2) ηµέρες λόγω θανάτου συζύγου, τέκνων, γονέων και αδελφών, αλλά και εξ αγχιστείας συγγενών στην ίδια γραµµή και στον ίδιο βαθµό. Τις παραπάνω ηµέρες απουσίας θα συνοδεύουν τα έντυπα αιτήσεων του ωφελούµενου και της έγκρισης του επιβλέποντος φορέα. Τα παραπάνω είναι επιλέξιµη δαπάνη του προγράµµατος .

xenesglosses.eu


 

3 Σχόλια

  1. ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ ΣΠΥΡΟΥ

    Καλημερα σας και καλη εβδομαδα,

    αυτα που γραφετε απο ποια πηγη τα βρηκατε; Γιατι εγω που τσεκαρα στην ιστοσελιδα του ΟΑΕΔ δεν αναφερεται για τους:

    Οι Ωφελούµενοι ΑµεΑ ή Ωφελούµενοι που έχουν παιδιά µε πνευµατική, ψυχική ή σωµατική αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ή παιδιά έως 15 ετών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ινσουλινοεξαρτώµενο ή τύπου 1 µε ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω ή έχουν σύζυγο µε αναπηρία 80% και άνω, τον/την οποίο/α συντηρούν, έχουν δικαίωµα στο µειωµένο ωράριο κατά µία (1) ώρα την ηµέρα.

    Χρειαζομαι την εγκυκλιο για να το δειξω στην Δ/νση μου και να φυγω νωριτερακατα 1 ωρα.

    Ευχαριστω εκ των προτερων

  2. ΣΕ ποιές ηλικίες αναφέρεται το πρόγραμμα?

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...