
Το νέο «μονοτονικό» σύστημα θα διδάσκεται στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο – Για ένα διάστημα θα είναι αποδεκτοί και οι δύο τρόποι
Υπάρχουν χώρες που επιχειρούν μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα. Η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» και στο συγκεκριμένο τομέα. Κάθε κυβέρνηση που αναλαμβάνει την εξουσία, έχει ένα έτοιμο σχέδιο για την παιδεία. Στη Γαλλία, ωστόσο, φαίνεται πως έχουν λύσει τα υπόλοιπα θέματά τους και προχωρούν σε αλλαγές στην… προφορά 2.400 λέξεων, με το σκεπτικό ότι οι νέες γενιές, τις χρησιμοποιούν με άλλον τρόπο!
Οι τροποποιήσεις έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες από το 1990. Πέρασαν 26 χρόνια, για να αποφασιστεί η εφαρμογή της απόφασης. Ο νέος τρόπος που θα προφέρονται οι 2.400 και πλέον λέξεις, θα ξεκινήσει να διδάσκεται από τον Σεπτέμβριο.
Επί της ουσίας, οι Γάλλοι υιοθετούν ένα είδος… μονοτονικού συστήματος, με συνέπεια να αλλάζει και ο τρόπος που διαβάζονται οι λέξεις αυτές. Λέξεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται πολύ συχνά, σε καθημερινή βάση. Επίσης, θα αφαιρεθούν γράμματα, κυρίως φωνήεντα, τα οποία – κατά μία έννοια – παρακάμπτονται.
Το νέο σύστημα θα διδάσκεται από τον Σεπτέμβριο, όμως η απόλυτη εφαρμογή του θα γίνει σταδιακά. Για ένα διάστημα και ιδιαίτερα για τους μαθητές που ήδη διανύουν το σχολικό τους βίο, θα γίνονται αποδεκτά και τα δύο συστήματα. Οι νέες γενιές, βέβαια, θα μάθουν να μιλούν και να γράφουν, με το νέο «μονοτονικό» σύστημα.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
…………………………………………………………….
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ
Απλοποιείται η γαλλική γλώσσα;
Αντικρουόμενες απόψεις στη γαλλική κοινωνία έχει προκαλέσει η απόφαση της γαλλικής Ακαδημίας να απλοποιήσει την γαλλική γλώσσα.
Από την ερχόμενη σχολική χρονιά, 26 χρόνια μετά την ψήφιση της γλωσσικής “επανάστασης” που αποφάσισε η Ακαδημία, οι αλλαγές θα αρχίσουν να ισχύουν.
Η απλοποίηση της ορθογραφίας άρχισε να εφαρμόζεται σταδιακά από το 2008, όμως πολλοί δάσκαλοι και γονείς ήταν διστακτικοί.
Παρά το γεγονός ότι την αλλαγή αυτή δεν την υποστήριξαν ένθερμα στη Γαλλία, σε άλλες γαλλόφωνες χώρες όπως στο Βέλγιο, την Ελβετία και τον Καναδά, το εκπαιδευτικό σύστημα την ενθάρρυνε.
Τι ακριβώς πρόκειται να αλλάξει;
Η γλωσσική μεταρρύθμιση βασίζεται σε 10 κανόνες, ώστε να απλοποιηθεί η ορθογραφία.
Περίπου 2500 λέξεις θα αλλάξουν τρόπο γραφής.
Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές θα έχει να κάνει με την χρήση του circumflex, καθώς δεν θα ισχύει για το “u” και το “i”.
Η κατάργηση του circumflex έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις σε γλωσσολόγους, οι οποίοι δημιούργησαν το hashtag #jesuiscirconflexe.