Home / Featured / Ανυπέρβλητα προβλήματα μετά την μείωση του ωραρίου νηπιαγωγών και βρεφονηπιαγωγών στους Δήμους

Ανυπέρβλητα προβλήματα μετά την μείωση του ωραρίου νηπιαγωγών και βρεφονηπιαγωγών στους Δήμους

Δημοσιεύτηκε: 1:20 μμ Φεβρουάριος 24th, 2016  


paidikoi-stathmoi-590_b
Σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών θα έχει η μείωση του ωραρίου των παιδαγωγών που απασχολούνται σε αυτούς, καθώς δεν έχει προβλεφθεί τρόπος για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.
Συγκεκριμένα, με τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή (και χαρακτηρίστηκε παράλληλο πρόγραμμα ), το ημερήσιο ωράριο των νηπιαγωγών και βρεφονηπιαγωγών των παιδικών σταθμών γίνεται έξι ώρες από οκτώ (30 από 40 ώρες την εβδομάδα). Επανήλθε έτσι το ωράριο στα επίπεδα που ήταν πριν από το 2011, όταν έγινε η αύξηση στο οκτάωρο. Το πρόβλημα είναι πως όλη η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών έχει οργανωθεί σύμφωνα με το οκτάωρο και η μείωση κατά δύο ώρες δημιουργεί ανυπέρβλητα κενά.
Κανείς δεν μας απαντά πώς θα λειτουργήσουν οι σταθμοί από εδώ και πέρα, καθώς δεν προβλέπονται επιπλέον κονδύλια για προσλήψεις. Φοβάμαι πως θα υπάρχουν παιδικοί σταθμοί που θα οδηγηθούν στο κλείσιμο, εάν δεν βρεθούν λύσεις, λέει στην εφημερίδα Καθημερινή η κυρία Μαρία Ηλιοπούλου, αντιδήμαρχος για το παιδί του Δήμου Αθηναίων και πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου, η οποία έχει την ευθύνη για τους δημοτικούς σταθμούς της πρωτεύουσας. Είχαμε λάβει υπόψη στα προγράμματα λειτουργίας πως καλό είναι o παιδαγωγός να μην έρχεται σε επαφή με τα παιδιά για πάνω από έξι ώρες. Στο υπόλοιπο δίωρο όμως οι παιδαγωγοί μπορούσαν να δουν γονείς, να οργανώσουν συναντήσεις μεταξύ τους, να επιμορφωθούν, κ.λπ. Τώρα για όλες αυτές τις απαραίτητες δραστηριότητες θα πρέπει να καταβάλλονται υπερωρίες. Πού θα τα βρουν οι δήμοι , αναρωτιέται η κυρία Ηλιοπούλου.
Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σύνθετα και δύσκολα για την εξεύρεση πόρων, εάν συνυπολογίσει κανείς πως οι περισσότεροι δημοτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, με τίτλο Για την εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής , κι από εκεί καλύπτεται μεγάλο μέρος των αναγκαίων κονδυλίων. Προφανώς δεν προβλέπεται αύξηση της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ.
Ταυτόχρονα, η απόφαση αυτή δύσκολα θα υλοποιηθεί σε μεγάλο μέρος των ιδιωτικών παιδικών σταθμών, υπό την πίεση της κατάστασης στην αγορά εργασίας. Από την πλευρά των συλλόγων των βρεφονηπιοκόμων υπογραμμίζεται πως είναι σωστή η νέα ρύθμιση, καθώς η αύξηση στο ωράριό τους το 2011 ήταν 10 ώρες την εβδομάδα, έναντι 2,5 στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Επιπλέον, τονίζουν το δύσκολο και ευαίσθητο του έργου τους, που αφορά την παιδαγωγική φροντίδα βρεφών και νηπίων.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Με δυο εγκυκλίους, το ΥΠΕΣ παρέχει οδηγίες προς του ΟΤΑ α’ και β’ βαθµού προκειμένου να καταγράψουν τις ανάγκες τους, ώστε να καταστεί εφικτός ο προγραμματισμός προσλήψεων έκτακτου και τακτικού προσωπικού για το 2016.

Προγραμματισμός προσλήψεων έκτακτου προσωπικού

Με τις διατάξεις του άρθρου 11 παρ.7 του ν.3833/2010, προβλέπεται ότι οι εγκρίσεις για την πρόσληψη προσωπικού µε σύµβαση ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου και µε σύµβαση έργου στους φορείς αρµοδιότητάς για το έτος 2016 θα είναι µειωµένες κατά 10 % σε σχέση µε το 2015. Από τον περιορισµό αυτό εξαιρείται το προσωπικό ανταποδοτικού χαρακτήρα, και οι απασχολούµενοι µε σύµβαση έργου ή ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου που αµείβονται αποκλειστικά από έσοδα υπό τη µορφή αντιτίµου καθώς και το προσωπικό που απασχολείται στο πλαίσιο συγχρηµατοδοτούµενων κοινοτικών προγραµµάτων, κατά το σκέλος που δεν επιβαρύνεται ο Κρατικός Προϋπολογισµός ή οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι.

Στα πλαίσια των ανωτέρω διατάξεων και ενόψει του προγραμματισμού προσλήψεων έκτακτου προσωπικού έτους 2016 στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθµού και τα ΝΠΙ∆ αυτών οι φορείς αρµοδιότητάς σας (ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθµού, ΝΠΙ∆ αυτών, ΚΕ∆Ε, ΠΕ∆, ΕΝΠΕ), το ΥΠΕΣ ζητά την ορθή και έγκαιρη υποβολή των αιτηµάτων τους για το έτος 2016, σύµφωνα µε τις ανάγκες και λαµβάνοντας υπόψη τη δηµοσιονοµική κατάσταση και την περιστολή των κρατικών δαπανών

Προγραμματισμός προσλήψεων τακτικού προσωπικού

Με την µε αριθµό 4/26-1-2016 (Α∆Α:ΨΟΗΗ465ΦΘΕ-ΝΥΙ) εγκύκλιό, δόθηκε η δυνατότητα στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθµού να υποβάλλουν στην υπηρεσία αιτήµατα που αφορούν τον προγραµµατισµό των άµεσων αναγκών τους σε εξειδικευµένο τακτικό προσωπικό για το τρέχον έτος, προκειµένου να προωθηθούν προς έγκριση στην επιτροπή ΠΥΣ 33/2006, όπως ισχύει. Κατόπιν πλήθους σχετικών εκκλήσεων από τους ενδιαφερόµενους φορείς, γίνεται γνωστό ότι η αναφερθείσα στην ανωτέρω εγκύκλιο προθεσµία υποβολής των σχετικών αιτηµάτων παρατείνεται έως τις 31-3-2016. Επιπλέον και λαµβάνοντας υπόψη το εύρος της χωρικής τους αρµοδιότητας και τη νεοσύστατη δοµή τους, αίρεται για τους ΟΤΑ β’ βαθµού ο περιορισµός των δέκα (10) θέσεων ανά φορέα. Προς τούτο, οι ΟΤΑ β’ βαθµού θα πρέπει να αποστείλουν συµπληρωµένο τον Πίνακα Β’, ο οποίος έχει αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου, ως συνηµµένο.

https://www.e-dimosio.gr/


 

6 Σχόλια

  1. Το ωράριο λειτουργίας των παιδικών σταθμών είναι το ίδιο που ήταν κ πριν 10 χρόνια (γιατί δε γνωρίζω ακριβή διάρκεια) που το ωράριο των παιδαγωγών ήταν 6ωρο.δεν αλλάζει σε τιποτα η ωρα προσέλευσης κ αποχώρησης των παιδιών ούτε οι δραστηριότητες που γίνονται μαζί τους.όσον αφορά τις συγκεντρώσεις του προσωπικού,προφανώς και γινόντουσαν εκτός ωραρίου του σταθμού (ξεκινούσαν μετά τις 4.00) γιατί στη διάρκεια της ημέρας οι παιδαγωγοί δεν μπορούν να βρίσκονται εκτός τάξης!!!!τα ραντεβού τα ατομικά με τους γονείς παραμένουν τις ώρες που γινόντουσαν.

  2. Η παραπληροφόρηση στο μεγαλείο της……….

  3. Χ. Πρωτοψάλτου

    Εγώ προσωπικά, και όλοι όσοι εργάζονται στον Δημοτικό Παιδικό Σταθμό που εργάζομαι (υπό την ιδιότητα του Βρεφονηπιοκόμου), δεν επιμορφωθήκαμε ΠΟΤΕ και δεν οργανώσαμε ΚΑΜΜΙΑ συνάντηση ούτε και κάποιο απο ΤΑ ΛΟΙΠΑ (αλήθεια τι να είναι άραγε αυτό το «κλπ» της συνέντευξης πολύ θα ήθελα να γνωρίζω) που αναφέρει η ανωτέρω κυρία στη συνέντευξή της. Είμασταν 8 ώρες στην τάξη και αν δεν υπήρχε δεύτερο άτομο -πράγμα αρκετά συχνό- ούτε για κατούρημα (ας μου συγχωρεθεί η αμεσότητα του λόγου) δεν μπορούσαμε να πάμε.
    Όσον αφορά τώρα τη σημερινή μέρα λειτουργίας με εξάωρο, είτε το πιστεύει κανείς είτε όχι ο Παιδικός Σταθμός μας τα πήγε μια χαρά, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Όπως άλλωστε δούλευαν και για πολλά πολλά χρόνια όλοι οι παιδικοί σταθμοί στους οποίους κατά καιρούς εργάστηκα.

  4. Οταν καποιος ειναι εκτος του χωρου και δεν γνωριζει βασικα πραγματα καλυτερα να σωπαινει..και οχι να παραπληροφορει.το εξαωρο ξεκινησε ΞΑΝΑ και επιτελους οι παιδικοι σταθμοι θα λειτουργησουν ξανα με ηρεμια,αρμονια και περισσοτερες αντοχες!Δεν αλλαζει τιποτα στην λειτουργια τους..παρα μονο η διαθεση μας για δημιουργικοτερη δουλεια.

  5. Το μονο που αλλαξε με το 6ωρο ειναι η διαθεση των εργαζομενων, που με περισσοτερες και ανανεωμενες πλεον αντοχες και ορεξη για δουλεια, μπορουν επτελους να προσφερουν το εργο για το οποιο προοριζονται. Προβληματα προκυπτουν μονο στη λειτουργια παιδικων σταθμων οι οποιοι απασχολουν (παρανομα βεβαιως!) μια παιδαγωγο για 25 παιδια σε καθε ταξη. Εννοειται πως πρεπει να γινουν προσληψεις, αυτες ομως επρεπε να ειχαν πραγματοποιηθει εδω και χρονια. Σταματηστε επιτελους την παραπληροφορηση!

  6. Τα πελατειακά συμφέροντα των δημάρχων που θέλουν τάξεις με μια παιδαγωγό και 30 παιδιά εξυπηρετούσε το 8ωρο.Οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να πηγαίνουν σε έναν χώρο με ασφάλεια για τα παιδιά τους. Οι παιδικοί που τειρουσαν τα ποσοστά παιδαγωγών παιδιών δεν έχουν κανένα λειτουργικό πρόβλημα.Άμα αντιμετωπίσουν κάποιοι πρόβλημα αυτοί θα είναι οι είδη παρανομούντες απέναντι στα παιδιά και στους υπαλληλους

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...