Home / HEADER-NEWS / Αφαιρέθηκε το άρθρο 32 για τις μετακινήσεις υπαλλήλων

Αφαιρέθηκε το άρθρο 32 για τις μετακινήσεις υπαλλήλων

Δημοσιεύτηκε: 3:16 μμ Φεβρουάριος 24th, 2016  


metatheseis

Μετά από πολλές αντιδράσεις αφαιρέθηκε το άρθρο 32 από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Το άρθρο όριζε τα εξής:

Με απόφαση του οικείου Υπουργού και μετά από αίτηση του υπαλλήλου είναι δυνατή η απόσπαση ή τοποθέτηση μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού από το Υπουργείο προς νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύονται από αυτό και αντίστροφα καθώς και μεταξύ αυτών, για την κάλυψη επιτακτικών και εκτάκτων αναγκών.

Η απόσπαση ή τοποθέτηση διενεργείται κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου και πριν τη πάροδο της δοκιμαστικής υπηρεσίας.

Η κατά τα ανωτέρω απόσπαση ή τοποθέτηση προσωπικού αφορά και στις θυγατρικές εταιρείες των εποπτευόμενων φορέων των οικείων Υπουργείων.

Οι τακτικές αποδοχές των υπαλλήλων βαρύνουν το φορέα προέλευσης. Τυχόν πρόσθετες αμοιβές θα καταβάλλονται από το φορέα, στον οποίο παρέχουν υπηρεσία οι υπάλληλοι.

Ο κ. Βερναδάκης ανέφερε:

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Έχει αποσυρθεί. Όπως και το άρθρο 32.

Για το άρθρο 32 ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε:

Στο άρθρο 32 -στο οποίο, ευτυχώς, κάνατε μία ουσιαστική αλλαγή, γιατί άλλως θα ήταν πραγματικά απαράδεκτο- για πρώτη φορά δίνεται μία καινούργια δυνατότητα στον Υπουργό να μετακινεί, να αποσπά, χωρίς χρονικό περιορισμό, χωρίς ιδιαίτερη αιτιολογία οποιονδήποτε υπάλληλο είναι στο οικείο Υπουργείο ή στα νομικά του πρόσωπα και να τον τοποθετεί όπου αυτός νομίζει, ευτυχώς βέβαια μετά από αίτηση του υπαλλήλου, πράγμα το οποίο μπορεί να υποκρύπτει και οποιαδήποτε συνεννόηση.

Το αρχικό κείμενο έλεγε «με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας». Εάν είναι δυνατόν με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας, χωρίς τη συναίνεση του υπαλλήλου, χωρίς την αίτηση του υπαλλήλου να μπορέσει αυτός να μετακινηθεί οπουδήποτε! Ευτυχώς, έμεινε μόνο το «με αίτηση του υπαλλήλου», αλλά παρ’ όλα αυτά, έχουμε μία απαράδεκτη παρέμβαση σε ένα σύστημα μετακινήσεων, το οποίο είναι θεσμοθετημένο, νομοθετημένο με βάση συγκεκριμένα στοιχεία και κανόνες και τώρα εσείς το παραβιάζετε.

 

Ο κ. Παπαθεοδώρου δήλωσε:

Όταν διαβάζουμε, παραδείγματος χάριν, στο άρθρο 32 ότι μπορεί ο Υπουργός να μεταθέτει έστω και με αίτησή του οποιονδήποτε όπου θέλει, τι θα πείραζε να υπάρχει η ασφάλεια δικαίου μέσα σε μια δημόσια διοίκηση, που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί, έτσι ώστε να υπάρχει ένα υπηρεσιακό συμβούλιο και το οποίο θα στηρίζαμε; Αλλά ξέρετε, φαίνεται ότι τελικά η στοχοθεσία σας δεν είναι να προστατεύσετε τη δημόσια διοίκηση και εκεί υπάρχει το πρόβλημα της μεταρρύθμισης, που δεν έχει κανένα πρόσημο παρά μόνο την εξυπηρέτηση ενός κομματικού πολιτικού συμφέροντος.

Ο κ. Φωτήλας με τη σειρά του δήλωσε για το επίμαχο άρθρο:

Θα μπορούσα να πω πολλά για το άρθρο 32, παραδείγματος χάρη. Τώρα ακούω ότι απεσύρθη. Τίποτα δεν αποσύρεται αν δεν το φέρετε εδώ να το δούμε,  κύριε Υπουργέ. «Στα λόγια χτίζω ανώγια και κατώγια»!

Θα μπορούσα, λοιπόν, να πω πολλά για το άρθρο 32, όπου με αντισυνταγματικό τρόπο δίνετε εξουσία στον Υπουργό να κάνει μετατάξεις και αποσπάσεις.

xenesglosses.eu


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...