Κυριακή, 25/07/2021, 11:47


Home / HEADER-NEWS / Υπαγωγή στην ασφάλιση των εκπαιδευτών Σ.Δ.Ε. και των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.)

Υπαγωγή στην ασφάλιση των εκπαιδευτών Σ.Δ.Ε. και των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.)

Δημοσιεύτηκε: 10:01 πμ Ιανουάριος 13th, 2016  


ika

Ο Συνήγορος του Πολίτη διερεύνησε αναφορές ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, σχετικά με την υπαγωγή τους στην ασφάλιση. Ήδη από το 2012, η Αρχή είχε εξετάσει το ζήτημα της υπαγωγής των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στην ασφάλιση, επ’ αφορμή αναφορών που είχαν υποβάλει εκπαιδευτικοί των δημόσιων Ι.Ε.Κ. Και για τις δύο κατηγορίες εργαζομένων τίθεται το ζήτημα του χαρακτηρισμού των συμβάσεών τους, ως συμβάσεων έργου ή ως συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας, καθώς και το άμεσα συνδεόμενο ζήτημα της υπαγωγής τους στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. ή του ΙΚΑ. Ο Συνήγορος του Πολίτη είχε υποστηρίξει ότι οι συνθήκες εργασίας των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών είναι παρόμοιες με αυτές που συναντώνται στις περιπτώσεις μίσθωσης εργασίας και συνεπώς οι εργαζόμενοι αυτοί δεν θα πρέπει να ασφαλίζονται στον Ο.Α.Ε.Ε. Είχε επίσης επισημάνει ότι η εν λόγω κατηγορία εργαζομένων επιβαρύνεται με υψηλά ποσά ασφαλιστικών εισφορών, με αποτέλεσμα η απασχόληση αυτή να καθίσταται ασύμφορη, καθώς πρόκειται για αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι λαμβάνουν χαμηλές αποδοχές».

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Ανακοινώθηκαν οι πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής για τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Με το άρθρο 31 του ν. 4186/2013 ορίσθηκε ρητά ότι οι παρέχοντες εκπαιδευτικό έργο κατά κύριο επάγγελμα σε αναγνωρισμένα Ι.Ε.Κ., Κ.Ε.Κ., Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και Κολλέγια υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ. Από την ασφάλιση του ΙΚΑ εξαιρούνται μόνο όσα από τα ανωτέρω πρόσωπα υπάγονται λόγω ιδιότητας στην κύρια ασφάλιση άλλου φορέα και όσοι παρέχουν την εργασία τους αυτή ως συγκύριο επάγγελμα. Ο νομοθέτης, αποδεχόμενος σχετική πρόταση της Αρχής, διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής της διάταξης αυτής ώστε να συμπεριληφθούν και οι παρέχοντες εκπαιδευτικό έργο στα Σ.Δ.Ε., με το άρθρο 46 του ν. 4331/2015 (ΦΕΚ Α/69/02-07-2015).

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Ανακοινώθηκαν οι πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής για τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Συνοδευτικά Αρχεία

alfavita.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανακοινώθηκαν οι πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής για τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Παιδείας οι πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις ...