Home / HEADER-NEWS / Τριήμερο συνέδριο «Η Εκπαίδευση των Νεαρών Παραβατών: Εμπειρίες, Προβλήματα και Προοπτικές»

Τριήμερο συνέδριο «Η Εκπαίδευση των Νεαρών Παραβατών: Εμπειρίες, Προβλήματα και Προοπτικές»

Δημοσιεύτηκε: 6:51 μμ Ιανουάριος 15th, 2016  


iep

«Η Εκπαίδευση των Νεαρών Παραβατών: Εμπειρίες, Προβλήματα και Προοπτικές»

Τριήμερο Συνέδριο στον Βόλο

22, 23 & 24 Ιανουαρίου 2016, Πολυχώρος «Τσαλαπάτα»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η ΕΠΑΝΟΔΟΣ (ΝΠΙΔ-Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακιζομένων), ο Συνήγορος του Παιδιού, τα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και το παράρτημα στην Ελλάδα της European Prison Education Association (E.P.E.A. HELLAS) διοργανώνουν συνέδριο με τίτλο «Η Εκπαίδευση των νεαρών παραβατών: Εμπειρίες, Προβλήματα και Προοπτικές», το οποίο πρόκειται πραγματοποιηθεί στον Βόλο στις 22-24 Ιανουαρίου 2016, στον Πολυχώρο «Τσαλαπάτα».

Στόχος του συνεδρίου είναι η ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων μεταξύ όλων όσοι εμπλέκονται στην εκπαίδευση νεαρών παραβατών, αλλά και η δημιουργία μιας βάσης για την έναρξη ενός θεσμικού διαλόγου σχετικά με το ζήτημα αυτό. Ένας τέτοιος διάλογος είναι απαραίτητος για τη χώρα μας, ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα κοινωνικοπολιτική και οικονομική συγκυρία που οδηγεί σε όξυνση των ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, η ενίσχυση δομών που υπηρετούν την εκπαίδευση και την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη νεαρών παραβατών θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της πολιτείας και των θεσμών της.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το συνέδριο θα εστιάσει σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στην εκπαίδευση των νεαρών παραβατών που κρατούνται στα Ειδικά Καταστήματα Κράτησης Νέων (ΕΚΚΝ), καθώς και εκείνων που έχουν τοποθετηθεί στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Στοιχειώδους Εκπαίδευσης. Μέσα από τις κεντρικές ομιλίες και τις θεωρητικές προσεγγίσεις της πρώτης ημέρας, θα σκιαγραφηθεί το πλαίσιο και θα τεθούν οι βασικές συντεταγμένες του συνεδρίου.

Τη δεύτερη μέρα θα παρουσιασθούν έρευνες για την εκπαίδευση των νεαρών παραβατών, εμπειρίες των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στις σχολικές μονάδες των ΕΚΚΝ ανά την Ελλάδα και στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων, καθώς και των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε  Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καταστημάτων Κράτησης Ενηλίκων, ενώ παράλληλα θα παρουσιασθούν εμπειρίες αποφοίτων και μαθητών από τα ΕΚΚΝ. Τέλος, επαγγελματίες, όπως δικαστικοί λειτουργοί, επιμελήτριες/ές ανηλίκων, δικηγόροι, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι, θα καταθέσουν τις δικές τους εμπειρίες στο πλαίσιο στρογγυλής τράπεζας.

Στις εργασίες της δεύτερης μέρας συμπεριλαμβάνονται και δύο παράλληλες ομάδες εργασίας με συμμετοχή εκπαιδευτικών και άλλων επαγγελματιών του χώρου. Παράλληλα με τις ομάδες εργασίας, θα υλοποιηθούν τέσσερα βιωματικά εργαστήρια για τους εκπαιδευτικούς. Οι εργασίες της δεύτερης μέρες θα ολοκληρωθούν με αφήγηση παραμυθιού.

Την ημέρα έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου έχει προγραμματισθεί προβολή κινηματογραφικού υλικού από ντοκιμαντέρ σε εξέλιξη, σε σκηνοθεσία του Μενέλαου Καραμαγγιώλη. Η δεύτερη ημέρα περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιού από τη Μαρούσα Απειρανθίτου και τον Στέλιο Πελασγό. Η λήξη των εργασιών του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2015, στον χώρο του Ειδικού Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Νέων (ΕΑΚΚΝ) Κασσαβέτειας, όπου και θα γίνει η παρουσίαση θεατρικού δρώμενου από τη Θεατρική Ομάδα της Επανόδου.

  • Το συνέδριο θα μεταδίδεται ζωντανά από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθώς και από την ιστοσελίδα του ΙΕΠ.
  • Για το Πρόγραμμα και άλλο ενημερωτικό υλικό του συνεδρίου μπορείτε να ανατρέχετε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΙΕΠ: iep.edu.gr.
  • Για τις ομάδες εργασίας και για τα βιωματικά εργαστήρια απαιτείται δήλωση συμμετοχής, την οποία οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ και να την αποστείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση prisoneducation@iep.edu.gr

Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2016

Η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου

Συνέντευξη Τύπου για το Συνέδριο «Η εκπαίδευση των νεαρών παραβατών: Εμπειρίες, προβλήματα και προοπτικές»

Συνέντευξη τύπου θα παραχωρήσει ο Υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης και μέλη της οργανωτικής επιτροπής του συνέδριου «Η εκπαίδευση των νεαρών παραβατών: Εμπειρίες, προβλήματα και προοπτικές». Η συνέντευξη θα δοθεί τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου (1 μ. μ. ) στην αίθουσα «Έλλη Παππά» του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Στη συνέντευξη τύπου θα μιλήσουν οι: Γεράσιμος Κουζέλης (Πρόεδρος του ΙΕΠ). Γιώργος Νικολόπουλος, (Καθηγητής Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πρόεδρος του ΔΣ του ΝΠΙΔ «Επάνοδος». )
Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, (Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου). Γιώργος Μόσχος (Συνήγορος του παιδιού). Πέτρος Δαμιανός (Πρόεδρος του EPEA Hellas, Διευθυντής του Γυμνασίου στο ΕΚΚΝ Αυλώνα).

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο (Πολυχώρος «Τσαλαπάτα») από την Παρασκευή 22 μέχρι και τη Κυριακή 24 Ιανουαρίου και οργανώνει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) σε συνεργασία με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, τον Συνήγορο του Παιδιού, την ΕΠΑΝΟΔΟ (ΝΠΙΔ- Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακιζομένων), τα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και το παράρτημα στην Ελλάδα της European Prison Education Association (E. P. E. A. HELLAS).

Στόχος του είναι η ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων μεταξύ όλων όσοι εμπλέκονται στην εκπαίδευση νεαρών παραβατών. Όπως και η δημιουργία μιας βάσης για την έναρξη ενός θεσμικού διαλόγου σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου θα εστιαστεί σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στην εκπαίδευση των νεαρών παραβατών που κρατούνται στα Ειδικά Καταστήματα Κράτησης Νέων (ΕΚΚΝ), καθώς και εκείνων που έχουν τοποθετηθεί στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Στοιχειώδους Εκπαίδευσης.

Η πρώτη μέρα του συνεδρίου θα μεταδοθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθώς και από την ιστοσελίδα του ΙΕΠ.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...