Home / HEADER-NEWS / Το νέο Μισθολόγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέναντι στους ελαστικά εργαζόμενους-Αναπληρωτές στο Δημόσιο

Το νέο Μισθολόγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέναντι στους ελαστικά εργαζόμενους-Αναπληρωτές στο Δημόσιο

Δημοσιεύτηκε: 10:12 μμ Ιανουάριος 13th, 2016  


meioseis_misthon

Το  νέο Μισθολόγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέναντι στους ελαστικά εργαζόμενους-Αναπληρωτές στο Δημόσιο

Του Παναγιώτη Α. Μπούρδαλα*

Για τους ελαστικά εργαζόμενους – Αναπληρωτές, κλπ, η πρόκληση και με αυτό το μισθολόγιο συνεχίζεται. Και όχι μόνο συνεχίζεται αλλά οδηγεί σύντομα και σε ονομαστικές μειώσεις, ενώ αυξάνει την απόσταση απέναντι σε μας τους μόνιμους σκόπιμα. Επομένως δεν είναι ότι η σημερινή εξουσία ξανασκέπτεται να κάνει τα πανεπιστήμια και τα σχολεία Mall, δεν είναι ότι οι μόνιμοι διορισμοί λέγονται μόνο ως ανέκδοτο, αλλά και οι  μισθοί των αναπληρωτών κλπ γίνονται «ανέκδοτο»…

Θεωρώ ότι μέσα στο γενικότερο ζήτημα του ξεσηκωμού με το άθλιο προσχέδιο ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού που ετοίμασαν και συζητούν με τους «θεσμούς» για το οριστικό οφείλουμε να βάλουμε και όλο το ζήτημα των αιτημάτων μας. «Στον αγώνα αυτόν ακουμπούν και όλα τα αιτήματά μας για το μισθό, το σχολείο, τους διορισμούς, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τη μονιμότητα και οργανικότητα«. Ο μισθός όμως των αναπληρωτών, όπως και των εν γένει ελαστικά εργαζόμενων, αποτελεί ένα από του λόγους να επιμείνουμε από τα κάτω στην μη αποδοχή του όλου του ν. 4354/2015, δηλ. του «νέου Μισθολόγιου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Θα παρουσιάσω τέσσερα ζητήματα, τα οποία λιγότερο ή περισσότερο ήδη οι αναπληρωτές κλπ κατανοούν και οφείλουμε να τα εντάξουμε στο κοινό μας ξεσηκωμό

1) Ερευνώντας το σχέδιο νόμου δεν βρίσκουμε καμία ρητή κατάργηση της παρ. 6, του άρθρου 6 του Ν. 4024/2011, που αφορά την μέγιστη αναγνώριση 7 ετών πραγματικής (και πλασματικής) προϋπηρεσίας. Πρόκειται την προοίμιο ήδη από τον ν.4024/2011 (προηγούμενο  μισθολόγιο) της «με το έτσι θέλω» «διαγραφής πραγματικού εργασιακού χρόνου», η οποία επεκτάθηκε και για όλους για τα εργασιακά έτη 2016 και 2017.  Το ζήτημα είναι μέγιστο, γιατί δείχνει την κατεύθυνση στο σύντομο μέλλον συνεχών διαγραφών πραγματικών εργασιακών χρόνων υπέρ της εισόδου «πλασματικών» εργασιακών χρόνων, στη λογική της Προωθημένης Μισθολογικής Εξέλιξης».

Το ΓΛΚ με την υπογραφή του αναπλ. Υπ. Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, στην σχετική Εγκύκλιό του (05-01-2016), αναφέρει επί λέξει στις σελ 38, 39.: «…Σε κάθε περίπτωση και προκειμένου να επιλυθεί οριστικά το θέμα που είχε προκύψει σχετικά με την ορθή μισθολογική κατάταξη και εξέλιξη του εν λόγω προσωπικού, σύμφωνα με τις μέχρι 31-12-2015 ισχύουσες διατάξεις του ν. 4024/2011, χρήζει να διευκρινισθούν τα εξής σημεία:...».

2) Η όποια «προσωπική διαφορά» ήθελε προκύψει στους ελαστικά εργαζόμενους, παραμένει προσωρινά μέχρι τη λήξη του «ορισμένου χρόνου» και μετά εξαφανίζεται οριστικά!!! Πρόκειται για προοίμιο εξαφάνισης προσωπικών διαφορών σε όλους σε επόμενη φάση. Στην εν λόγω Εγκύκλιό του (05-01-2016) αναφέρεται επί λέξει στη σελ 38.: «…Με την παρ. 5 προβλέπεται ότι η τυχόν ύπαρξη προσωπικής διαφοράς, των υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου καταβάλλεται μόνο για όσο διάστημα οι υπάλληλοι αυτοί εξακολουθούν να παρέχουν αδιάλειπτα τις υπηρεσίες τους με ανανέωση ή παράταση της αρχικής σύμβασης εργασίας τους, που προβλέπεται από κείμενες διατάξεις. Αυτό σημαίνει ότι η προσωπική διαφορά καταβάλλεται μόνο για το συνεχές διάστημα που προσφέρουν υπηρεσία. Στην περίπτωση που λήξει η σύμβασή τους για ένα χρονικό διάστημα και επανέλθουν στη συνέχεια τότε κατατάσσονται στα Μ.Κ. της κατηγορίας τους, σύμφωνα με τα έτη υπηρεσίας και τα τυπικά τους προσόντα, χωρίς όμως τη διατήρηση προσωπικής διαφοράς...».

Εκτιμάται ήδη στο χώρο των αναπληρωτών ότι «…Στο νέο μισθολόγιο οι μόνοι που δεν θα έχουν μείωση θα είναι οι αναπληρωτές με προϋπηρεσία 0-2 έτη και οι αναπληρωτές με προϋπηρεσία πάνω από 14 έτη(ελάχιστοι)…»,  [10-01-2016, Λάμπρος Σιδεράς,  10-01-2016, https://www.e-mesara.gr/index.php/2014-01-29-19-20-37/16387-2016-01-10-16-06-52].       Εννοείται ότι η προηγούμενη αποκωδικοποίηση του ν.4354/2015, που κάνει ο συνάδελφος, όσον αφορά την μισθολογική εξέλιξη των αναπληρωτών και πέραν των 7 ετών προϋπηρεσίας είναι ορθή, εφόσον τελικά η Κυβέρνηση πιεστεί από τα κάτω να αποφασίσει νομικά ότι δεν ισχύει το απαράδεκτο ανώτατο όριο των «7 ετών» προϋπηρεσίας, που  ισχύει ακόμα στους αναπληρωτές.

3) Το ζήτημα των μεταπτυχιακών, κλπ, που έχει ανοίγει από τις 24-03-2014 παραμένει και μάλιστα με σαφή αναφορά στην εγκύκλιο Γ. Χουλιαράκη. Ανεξάρτητα από την θέση που οφείλει πλέον ο κλάδος να πάρει για τη θέση «των επί πλέον του διορισμού τυπικών προσόντων» μετά και το διπλασιασμό των πλασματικών χρόνων/ΜΚ σε σχέση με το προηγούμενο μισθολόγιο, δεν μπορεί να υπάρχει αδικία ως προς τους αναπληρωτές, κλπ.

Διότι με την εγκύκλιο των Χρ. Σταϊκούρα-Κυρ. Μητσοτάκη (2/24529/0022/24-3-2014 κ.υ.α. ), για καθαρά δημοσιονομικούς λόγους, σταμάτησε η Πολιτεία να αναγνωρίζει και μισθολογικά τα επί πλέον του διορισμού τυπικά προσόντα (Μεταπτυχιακά και Διαδακτορικά) στους ελαστικά εργαζόμενους, όπου οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αποτελούν το μεγαλύτερο, μέρος.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στη σελ. 37 της σχ. εγκυκλίου: «…Εξυπακούεται ότι από 14.4.2014, σύμφωνα με την αριθμ. 2/24529/0022/24-3-2014 κ.υ.α. (928 Β), οι κάτοχοι διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, μπορούν να προσμετρήσουν τους ανωτέρω τίτλους σπουδών για μισθολογική εξέλιξη μόνο εφόσον οι τίτλοι αυτοί έχουν αποτελέσει τυπικό προσόν για την πρόσληψή τους. Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που οι ανωτέρω τίτλοι δεν έχουν απαιτηθεί ως τυπικό προσόν για την πρόσληψη, δεν μπορούν να προσμετρηθούν για μισθολογική εξέλιξη…»

4) Η επίπτωση των μέχρι τώρα μη διορισμών στο μισθολόγιο: Τα δυό προηγούμενα συνέδρια της ΟΛΜΕ, έθεσαν και το ακρογωνιαίο ζήτημα των «μαζικών μόνιμων διορισμών» στη λογική «Διορισμοί σε αντιστοιχία ένας προς έναν (1/1)». Ενώ οι συνταξιοδοτήσεις από το 2013 συνεχίστηκαν ακάθεκτοι και η ανάγκη έχει πλέον διπλασιαστεί, το ζήτημα των μαζικών μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση είναι γιγαντιαίο (που η συντριπτική πλειοψηφία των αδιορίστων είναι αναπληρωτές), όχι μόνο για τους  αυτονόητους εργασιακούς και εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά και για μισθολογικούς, την υπέρβαση δηλαδή στην πράξη μερικών αδικιών των αναπληρωτών, που αναδείξαμε στα σημεία 1-3.

Έτσι ακόμη και αν γίνουν ελάχιστοι ή κάμποσοι διορισμοί (αλλά πάντως μετά την ΠΝΠ στις 30-12-2015 όχι στη λογική 1/1) οι τυχόν αναπληρωτές που θα διοριστούν κατά τη διετία 2016-2017 (τουλάχιστον) δεν προβλέπεται αναγνώριση των μεταπτυχιακών κλπ ούτε ως μονίμων! Οπότε και πάλι οι νυν ελαστικά εργαζόμενοι θα υποστούν και νέα αδικία:

Στο ν. 4354/2015, ενώ τα μεταπτυχιακά/διδακτορικά αναγνωρίζονται μισθολογικά, όπως τονίσαμε μόνο εάν αποτελούν τυπικό προσόν πρόσληψης, δεν αναγνωρίζονται σε τυχόν διορισμούς ή απόκτησή τους από μόνιμους τουλάχιστον μέχρι 31-12-2017!!!

Στην ίδια εγκύκλιο (σελ. 35) αναφέρεται αυτή η μερική αναστολή υπολογισμού με όμοιο τρόπο εάν έχουμε «νέους διορισμούς: «…Στην περίπτωση νέων διορισμών, κατά τη διετία 2016 – 2017, η μισθολογική προώθηση (κατά 2 ΜΚ) στους κατόχους μεταπτυχιακών ή κατά 6 ΜΚ στους κατόχους διδακτορικού πραγματοποιείται μόνο εφόσον ο συγκεκριμένος τίτλος αποτελούσε απαραίτητο προσόν για το διορισμό του υπαλλήλου…».

12-01-2015

* Ο Παναγιώτης Α. Μπούρδαλας είναι μέλος του ΚΕΜΕΤΕ/ΟΛΜΕ (από τις Παρεμβάσεις Δ.Ε.).

Πρώτη δημοσίευση: https://www.tomtb.com/mis8ol-syriazanel-anapl-pam-8142-2/

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...