Home / Featured / Τι αναφέρεται στην πρόταση REN για νηπιαγωγεία, σχολεία ειδικής αγωγής, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης

Τι αναφέρεται στην πρόταση REN για νηπιαγωγεία, σχολεία ειδικής αγωγής, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης

Δημοσιεύτηκε: 9:40 πμ Ιανουάριος 18th, 2016  


dialogos

Τι αναφέρεται στην πρόταση REN για νηπιαγωγεία, σχολεία ειδικής αγωγής, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης

Τι αναφέρεται σε πρόταση με συντάκτες την Ομάδα νέων REN για σύστημα διορισμών

Λειτουργία των νηπιαγωγείων υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας και των δήμων και ενοποίηση των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης με παράλληλη μετονομασία τους σε Διευθύνσεις Παιδείας, όπως και η σταδιακή κατάργηση στην πλειονότητά τους των Σχολείων Ειδικής Αγωγής, με ένταξη υποστηρικτικών δομών και υποδομών στα κανονικά σχολεία, περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων σε μια πρόταση στην οποία περιγράφεται ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό μοντέλο και έχει ως συντάκτες/κτριες την Ομάδα νέων REN- Reform Education Now!

Συγκεκριμένα για τα νηπιαγωγεία,  σχολεία Ειδικής Αγωγής και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης αναφέρονται τα εξής:

– Νηπιαγωγείο (Προσχολική Αγωγή): Απευθύνεται σε ηλικίες 2-6 ετών και περιλαμβάνει 2 βαθμίδες (2- 4, 4-6 έτη). Η ηλικία των 3 ετών είναι αυτή που στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών αξιολογείται ως η καλύτερη ηλικία εισόδου στο Σχολικό Σύστημα. H φοίτηση σε εκπαιδευτικό ίδρυμα προσχολικής αγωγής είναι προαιρετική στις περισσότερες χώρες, παρόλα αυτά προβάλλει η ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της και συστηματοποίησης των λειτουργιών της, ώστε η πρόσβαση στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση να γίνεται ομαλά και να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της σχολικής εγκατάλειψης. Συγκροτείται ειδικό Αναλυτικό Πρόγραμμα, ενώ η φοίτηση στην 2 η βαθμίδα καθίσταται υποχρεωτική (για 1 ή 2 χρόνια). Όλα τα νηπιαγωγεία λειτουργούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου και των δήμων.

– Σχολεία Ειδικής Αγωγής: Επιδιώκουμε την σταδιακή κατάργησή τους, τουλάχιστον στην πλειονότητά τους. Οι αντίστοιχες υποστηρικτικές δομές και υποδομές θα πρέπει να εντάσσονται στα κανονικά σχολεία. Στόχος είναι η δημιουργία ανθρώπινων σχολείων, με κατάλληλες υποδομές και προσβασιμότητα όπου θα φοιτά ο κάθε μαθητής και θα υποστηρίζεται από εξατομικευμένα προγράμματα με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και των ειδικών (πρακτική εφαρμογή της παράλληλης στήριξης). Ειδικά σχολεία θα συστήνονται όπου είναι απαραίτητο με προσαρμοσμένο στο κανονικό σχολείο πρόγραμμα. Σημειώνεται πως η Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού ΟΗΕ έκρινε πως η ισότιμη συνεκπαίδευση συνιστά δικαίωμα και όχι προνόμιο. Η δράση αυτή θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την οργάνωση «Συμμαχία για την Εκπαίδευση χωρίς περιορισμούς» στη βάση των αρχών της συμπερίληψης και της ισοτιμίας.

Διευθύνσεις: Επίπεδο Δήμων – Περιφερειών Ενοποιούνται οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας-Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε «Διευθύνσεις Παιδείας», ώστε να αντιμετωπίζονται ενιαία και σε τοπικό επίπεδο τα ζητήματα της βασικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Οι Διευθύνσεις πλέον ανοίγονται στην τοπική κοινωνία, αυτονομούνται και έχουν την εξουσία να διαμορφώνουν προγράμματα σπουδών, δραστηριότητες και πολιτικές προσαρμοσμένες σε τοπικές ιδιαιτερότητες. Μπορούν να διεξάγουν δειγματική αξιολόγηση, στήριξη της αυτοαξιολόγησης, πολιτικές προτάσεις, διαβουλεύσεις κλπ, ενώ έχουν υπ’ ευθύνη τους το βοηθητικό προσωπικό των σχολείων.

Τι αναφέρεται σε πρόταση με συντάκτες την Ομάδα νέων REN για σύστημα διορισμών

Η σχολική μονάδα συνδέεται με τις Διευθύνσεις Παιδείας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να εξετασθεί η συμβολή της ΤΑ στην διοργάνωση σχολικών εκδρομών και εκδηλώσεων. Τέλος, αναμορφώνονται και οι «Ενώσεις Γονέων & Κηδεμόνων» κάθε δήμου σε «Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου της Εκπαίδευσης» με διευρυμένες δυνατότητες στα πλαίσια της αναβάθμισης των Συλλόγων Γονέων με παράλληλη λειτουργική συγχώνευση των Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας και Σχολικών Επιτροπών.

xenesglosses.eu


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...