Home / Featured / Μπορείτε να με βοηθήσετε κ. Διευθύντρια. Δεν τα διδάχτηκα αυτά στο Παιδαγωγικό!

Μπορείτε να με βοηθήσετε κ. Διευθύντρια. Δεν τα διδάχτηκα αυτά στο Παιδαγωγικό!

Δημοσιεύτηκε: 3:25 μμ Ιανουάριος 1st, 2016  


cartoon

Στο χώρο του σχολείου ο νέος εκπαιδευτικός συναντά ποίκιλα προβλήματα. Από τις πρώτες κιόλας μέρες της παρουσίας του στο σχολικό οργανισμό έρχεται αντιμέτωπος με τις προσωπικές και επαγγελματικές του δυσκολίες. Με έκπληξη διαπιστώνει ότι το σχολείο είναι ένας δυσκίνητος γραφειοκρατικός μηχανισμός, οι απαιτήσεις του οποίου βρίσκονται σε τέλεια αντίθεση με την ιδεατή εικόνα του σχολείου που έχει διαμορφώσει κατά τη διάρκεια της βασικής του εκπαίδευσης. Επιστημονικές έρευνες(Ξωχέλλης 1990) αποδεικνύουν ότι ο νέος εκπαιδευτικός απογοητεύεται από την κακή κατάσταση των σχολικών κτιρίων, τις ελλείψεις σε εξοπλισμό, το μεγάλο αριθμό μαθητών ανά τμήμα. Η απογοήτευσή του μεγαλώνει όταν διαπιστώνει το βάρος και το εύρος των σχολικών του υποχρεώσεων, πλήρες πρόγραμμα διδασκαλίας, πληθώρα γνωστικών αντικειμένων, ποίκιλα εξωδιδακτικά καθήκοντα και δραστηριότητες.

Απόσπασμα από το «Υποδοχή και στήριξη νέων εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση»

Του Μυλωνά Σεραφείμ, Περιοδικό«Τα εκπαιδευτικά»

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει θεσμοθετημένο νομικό πλαίσιο για την υποδοχή και στήριξη του νέου εκπαιδευτικού στη σχολική μονάδα, ενώ κανένα πρόγραμμα υποδοχής των νέων δεν περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό της εκπαιδευτικής μονάδας. Ο νέος εκπαιδευτικός αφού δώσει έγγραφη αναφορά ανάληψης υπηρεσίας στον διευθυντή της εκπαιδευτικής μονάδας ή τον οργανισμό όπου τοποθετήθηκε, με πλήρες ωράριο, μπαίνει στην τάξη (κατά κανόνα δύσκολη) που την έχει αναλάβει για ολόκληρη τη σχολική χρονιά, πριν ακόμη καλά-καλά γνωρίσει τους συναδέλφους του. Προσπαθεί από μόνος του να καταλάβει το «κλίμα» και τις «σχέσεις» των συναδέλφων να μπει δηλ. στην κουλτούρα της σχολικής μονάδας ή του οργανισμού κάνοντας όσο το δυνατόν λιγότερες ερωτήσεις γιατί αλλιώς κινδυνεύει να θεωρηθεί «άσχετος». Η ομαλή ένταξή του και η αίσθηση της ικανοποίησης στη  νέα του θέση εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό από το Διευθυντή της σχολικής μονάδας. Εναπόκειται κάθε φορά στη διακριτική ευχέρεια του Διευθυντή να εφαρμόσει πρόγραμμα υποδοχής – συμβουλευτικής και στήριξής του.

……Παρόλα αυτά αρκετοί εκπαιδευτικοί στη νέα τους θέση περιμένουν να κάνουν πράξη τα όνειρά τους, τις μεθόδους διδασκαλίας τους, να εισαγάγουν νέες νοοτροπίες και τεχνικές, να διαμορφώσουν τη δική τους κουλτούρα, αλλάζοντας  από την αισθητική του κτιρίου ως και αυτές ακόμη τις ήδη διαμορφωμένες σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων τους.

Ποιες οι ανάγκες του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού;

Οι ανάγκες του κάθε εκπαιδευτικού ως νέου στη σχολική μονάδα ποικίλουν.

Είναι δε  περισσότερες αυτές του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού έναντι των νέων εκπαιδευτικών που έχουν αποκτήσει διδακτική εμπειρία.

Ο νέος εκπαιδευτικός στη σχολική μονάδα ή οργανισμό έχει ανάγκη από καθοδήγηση των δραστηριοτήτων που αναλαμβάνει, ενημέρωση για το προσωπικό και τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά της μονάδας, επιστημονική βοήθεια, ενημέρωση των υποχρεώσεων  του, των καθηκόντων του αλλά και των απαιτήσεων του διευθυντή της μονάδας.

Οι περισσότεροι νέοι (κυρίως πρωτοδιόριστοι) μοιάζουν να τα έχουν «χαμένα» αλλά ντρέπονται να επιζητήσουν βοήθεια από τους συναδέλφους τους, μη τυχόν και θεωρηθούν «ανεπαρκείς».

Οι «παλαιοί» εκπαιδευτικοί περιμένουν τους νέους με ανυπομονησία γιατί θεωρούν ότι πρέπει να απαλλαγούν από κάποιες  δραστηριότητες που έχουν αναλάβει ή ακόμη και αυτής της μείωσης των διδακτικών καθηκόντων.

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο οι νέοι υπερφορτώνονται με εργασίες ενδοσχολικές ή εξωσχολικές με αποτέλεσμα να μειώνεται η διάθεση της προσφοράς διδακτικής εργασίας και οι ίδιοι να οδηγούνται σε απογοήτευση μέχρι σε σημείο να θέλουν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.

Ποια η αξία ενός προγράμματος υποδοχής και υποστήριξης (σε εθνικό και τοπικό επίπεδο);

……….

Σύμφωνα με τους (W. Hoy και R. Rees, 1977) οι απαιτήσεις της αίθουσας διδασκαλίας και του σχολείου, βρίσκονται σε τέλεια αντίθεση με την ιδεατή εικόνα του σχολείου που διαμορφώνει ο εκπαιδευτικός κατά τη διάρκεια της βασικής του εκπαίδευσης.

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποδοχής και υποστήριξης  του νέου εκπαιδευτικού σε επίπεδο σχολικής μονάδας πρέπει:

  • Να περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων της σχολικής μονάδας
  • Να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του εκπαιδευτικού
  • Να στοχεύει στην «ένταξή» του ως μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας
  • Να προσαρμόζεται στις ικανότητες και δυνατότητές του
  • Να αξιοποιεί όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του
  • Να συμπληρώνει τυχόν παιδαγωγικές και διδακτικές ανεπάρκειες
  • Να διευκολύνει τη συμμετοχή του σε ποικίλες δραστηριότητες της σχολικής μονάδας και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων χωρίς να «αδικείται».
  • Να προσβλέπει στη συνεργασία και την ανάπτυξη της έννοιας της συναδελφικότητας.
  • Να περιλαμβάνει και τη συναισθηματική στήριξη του νέου

 Απόσπασμα από άρθρο του Απόστολος Σπαθής  https://thess.pde.sch.gr/jn/index.php

Επεξεργασία σύνθεση Παντέρας Νίκος ΠΕ 70

Για την μερική αναπαραγωγή χρησιμοποιήστε ενεργό link στο www.fresheducation.gr ή στο www.xenesglosses.eu


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...