Home / HEADER-NEWS / Ι.Ε.Π. – ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Ι.Ε.Π. – ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Δημοσιεύτηκε: 6:16 μμ Ιανουάριος 25th, 2016  


iep

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Συμμετοχή και αλληλεγγύη στην εκπαίδευση.

Η αντιμετώπιση των φαινομένων βίας

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου – Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Δελτίο Τύπου

Με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών και στο πλαίσιο της συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας στα θέματα κοινωνικής συνοχής και αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών συνδιοργανώνουν διημερίδα με τίτλο «Συμμετοχή και αλληλεγγύη στην εκπαίδευση. Η αντιμετώπιση των φαινομένων βίας». Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 (έναρξη 17:00) και το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Μεγ. Βασιλείου 15 – Ρουφ).

Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί ένα σύνθετο και ανησυχητικό φαινόμενο, το οποίο έχει πολ­λαπλές αρνητικές συνέπειες στον σχολικό χώρο αλλά και στην ευρύτερη κοινωνική πραγ­ματικότητα. Πληθώρα ερευνών που έχουν διενεργηθεί τόσο σε εθνικό όσο και σε διε­θνές επίπεδο υποδεικνύουν ρητά ότι η ενδοσχολική βία έχει πάρει στις μέρες μας ανη­­συ­χη­τικές διαστάσεις και αποτελεί σε κάποιες περιπτώσεις γενεσιουργό αιτία, αφε­νός, έντονου άγχους και ποικίλων ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών στους μαθητές και, αφετέρου, δια­σά­λευσης του κλίματος του σχολείου και της ίδιας της μαθησιακής δια­δικασίας.

Το σχολείο μπορεί να διαδραματίσει καίριο και αποφασιστικό ρόλο ως προς την αντι­με­τώ­πιση και πρόληψη της σχολικής βίας, όταν αναπτύσσει δράσεις που έχουν στόχο γενικότερα τη λειτουργία του ως κοινότητας μάθησης και ζωής, κοινωνικοποίησης και ευαι­σθη­τοποίησης των παιδιών και των εφήβων σε θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώ­ματα, η βία, η φτώχεια, η ανισότητα, η μετανάστευση, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία κ.ά. Προς αυτή την κατεύθυνση το σχολείο οφείλει να συνεχίσει να απο­τε­λεί ασφαλή και προνομιακό χώρο ενημέρωσης, κοινωνικοποίησης και ευαι­σθη­το­ποί­η­σης, στρέφοντας το ενδιαφέρον και τον προβληματισμό των παιδιών και των εφήβων στη διαμόρφωση ενός αλληλέγγυου και συμμετοχικού ήθους.

Στόχος της διημερίδας είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός γόνιμου επιστημονικού και παιδαγωγικού διαλόγου για τις ποικίλες εκφάνσεις του φαινομένου της σχολικής βίας, για τις αιτίες που το προκαλούν και τους τρόπους αντιμετώπισής του. Παράλληλα, θα επιχειρηθεί η ανάδειξη της σπουδαιότητας των εκπαιδευτικών δράσεων, αναδεικνύοντας το σχολείο σε μια ζωντανή και ευαίσθητη κοινότητα συμμετοχής και αλληλεγγύης, σε απελευθερωτική δύναμη του ανθρώπου και σε εγνωσμένη ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο.

Κατά την έναρξη της διημερίδας, θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος Β’ και ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Ν. Φίλης.

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...